title

Ja, Preduzetnik

Ja, Preduzetnik

0
Followers
0
Plays
Ja, Preduzetnik
Ja, Preduzetnik

Ja, Preduzetnik

Ja, Preduzetnik

0
Followers
0
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

Serijal "Ja, Preduzetnik" ima želju da predstavi uspešne preduzetnike, te kroz njihove životne priče pruži mogućnost i drugima da saznaju koje su to lekcije, kako poslovne tako i životne, koje su im pomogle da dođu do uspeha koje su ostvarili. Razgovore vodi Đorđe Petrović, koji je i sam preduzetnik, osnivač i CEO holandske konsultantske firme Companies Connected.

Latest Episodes

Ja, Preduzetnik - Epizoda 33 - Biljana Stanojević, Atos

Biljana Stanojević je osnivač i direktor turističke agencije Atos, osnivač i predsednica Asocijacije poslovnih žena Vizija iz Kragujevca, dobitnica je nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja u kategoriji samozapošljavanja od strane Udruženja poslovnih žena Srbije, priznanja Najžena XXI veka za oblast turizma, priznanja za ličnost godine u turizmu 2017, dobitnica Đurđevdanske nagrade grada Kragujevca, najvišeg priznanja za preduzetništvo, mentorka Evropskog pokreta u Srbiji... Iako je postigla mnogo toga za nekih 10 godina u preduzetništvu, Biljana nije postala preduzetnica svojevoljno, niti su joj životne okolnosti bile ružičaste. Nakon izgubljenog posla, posle 14 godina rada u firmi, se našla na birou, a zbog nasilja u porodici je završila u sigurnoj kući. U svojim četrdesetim, odlučuje se da pokrene turističku agenciju, gde za prvih šest meseci poslovanja zarađuje samo 30€. Inspirativna i nadahnjujuća priča o prevazilaženju naizgled nepremostivih prepreka, teškim životnim trenucima, veri u sebe, uprkos svim strahovima, vraćanju zajednici, o tome kako je došlo do toga da je preduzetništvo sada njen život, iako je u njega ušla iz nužde i još mnogo toga od neverovatne Biljane Stanojević.

66 MIN6 days ago
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 33 - Biljana Stanojević, Atos

Ja, Preduzetnik - Epizoda 32 - Božidar Aleksandrović, Vinarija Aleksandrović

Božidar Aleksandrović je osnivač i vlasnik vinarije Aleksandrović, čija se vina danas prodaju širom sveta, između ostalog i u 15 restorana koji imaju Mišlenovu zvezdice, vina su osvajala mnoge prestižne nagrade, a vinarija proglašena i za najbolju u Srbiji. Iako je zvanično on pokrenuo vinariju kao kompaniju, njegova porodica se već više od 100 godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Još kao mali je odrastao pomažući dedi i ocu u vinogradu, tako da je nakon završenog fakulteta odlučio da se vrati kući i nastavi porodičnu tradiciju. Obzirom da je to period devedesetih godina, ispred njega je stajao ogroman broj izazova i prepreka koje je bilo neophodno preskočiti. Saznajte kako je recept za kraljevsko vino stigao do njega, zašto je strast važna u poslu, kakvi su izazovi u pravljenju tima, šta savetuje mladim preduzetnicima i još mnogo od čoveka koji je svoju strast i ljubav pretvorio u izuzetno uspešnu poslovnu priču.

57 MIN2 weeks ago
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 32 - Božidar Aleksandrović, Vinarija Aleksandrović

Ja, Preduzetnik - Epizoda 31 - Goran Kovačević, Gomex

Goran Kovačević je osnivač i generalni direktor kompanije Gomex, lanca maloprodajnih objekata, koja danas ima preko 2.000 zaposlenih i promet od 120 miliona evra. Po struci pravnik, Goran kaže da mu trgovina nije bila ni na kraj pameti kao potencijalno zanimanje, ali je nateran životnim okolnostima da počne da se bavi istom. Selidbom iz tada ratom zahvaćenih delova Hrvatske dolazi u Zrenjanin, grad u kome nije apsolutno nikoga poznavao, i pokreće svoje poslovanje. Danas, kaže da bi platio da se bavi trgovinom, a ne da bude plaćen da istu radi. Kako izgleda kada vam je biznis plan da samo preživite do prvog, koje su sličnosti između rok en rola i biznisa, šta praktično znači dokapitalizacija kompanije, zašto je preduzetništvo za njega jedini izbor i još mnogo mudrosti, sakupljenih za više od četvrt veka u preduzetništvu, od fenomenalnog Gorana Kovačevića.

64 MIN3 weeks ago
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 31 - Goran Kovačević, Gomex

Ja, Preduzetnik - Retrospektiva urađenog u prvoj sezoni serijala

Ja, Preduzetnik - Retrospektiva urađenog u prvoj sezoni serijala by Ja, Preduzetnik

15 MINJUN 17
Comments
Ja, Preduzetnik - Retrospektiva urađenog u prvoj sezoni serijala

Ja, Preduzetnik - Epizoda 30 - Branislav Jovanović, But&co

Branislav Jovanović je uradio puno toga za svojih samo 28 godina. Završio je Ekonomski fakultet na čuvenom Univerzitetu "Lomonosov" u Moskvi, zatim Studije za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, a master na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Pobednik je trećeg konkursa "Youth Heroes" u oblasti preduzetništva i kreativnih industrija koje organizuju EXIT fondacija i NIS, a sve to jer je nakon povratka u Srbiji sa svojom porodicom pokrenuo firmu But&co, koja se bavi proizvodnjom premijum suhomesnatih proizvoda. Nakon povratka u Srbiju, Branislav je pokušavao da se zaposli, ali to nije urodilo plodom, jer je uglavnom dobijao odgovor da je previše kvalifikovan za potrebna radna mesta. Obzirom da je njegova porodica godinama proizvodila za lične potrebe suhomesnate proizvode, koje su svi gosti njihovog domaćinstva hvalili, zajedno sa svojim bratom, koji je takođe završio "Lomonosov", i roditeljima, odlučuje da u februaru 2016. godine pokrenu svoju proizvodnju sremskog kulena, šunke i kobasica, ali sa zaštićenim geografskim poreklom, ali bez ijednog štetnog hemijskog sastojka. Zašto je odlučio da se vrati nazad u Srbiju i svoj rodni Laćarak, zašto je važno da svako od nas da svoj maksmum i doprinos u razvoj našeg društva, kakva je "Aj ti" raspodela posla i njihovoj porodičnoj firmi, kako napraviti proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom, i još mnogo toga od jednog zaista mladog heroja, kakvih se nadamo da će naša zemlja imati sve više u budućnosti. Ukoliko i vi želite da se prijavite, ili znate nekoga ko odgovara ovom profilu, EXIT fondacija i NIS su objavili četvrti konkurs "Youth Heroes" - nacionalno priznanje za mlade heroje Srbije iz ukupno četiri oblasti: obrazovanja i nauke, preduzetništva i kreativnih industrija, društvenog aktivizma i kulture i umetnosti. Konkurs traje do 20. avgusta, a prijavni formular možete naći na: http://www.youth-heroes.org/

54 MINJUN 10
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 30 - Branislav Jovanović, But&co

Ja, Preduzetnik - Epizoda 29 - Jasmina Krstić Latinović, Pro PR

Jasmina Krstić Latinović je osnivač i direktor firme Pro PR, koja se bavi pružanjem usluga PR-a. Jasmina se totalno slučajno obrela u ulozi PR-a 2004. godine, obzirom da je sa novinarske pozicije, na kojoj se tada nalazila, dobila ponudu da se bavi poslovima PR-a. Iako ništa u tom trenutku nije znala o samom poslu, prihvatila je ponudu. Od samog početka je sarađivala sa velikim svetskim kompanijama, kao što je Sony, i kroz praktičan rad je sticala nova znanja i iskustva. Nakon nekoliko godina, stiže ponuda od Beogradske arene, koju jednostavno nije mogla da odbije. Na tom poslu je imala prilike da radi Eurosong, Euroleague u košarci, koncerte velikih svetskih bendova i zvezda... Nakon nekoliko godina rada za druge, 2011. Jasmina odlučuje da pokrene sopstveni posao. Iako potkovana stručnim znanjem i velikim stečenim iskustvom o svom poslu, ipak je nailazila na razne izazove, a sa kojim se većina preduzetnika na samom početku susreće. Šta je PR i zašto je on svima bitan, zašto je poslovni model nemanja direktno zaposlenih, već saradnje sa drugim preduzetnicima na bazi projekata dobar, kako treba da izgleda PR malih kompanija koje su tek na početku, a kako onih većih, kako da iskoristite PR u kriznim situacijama, i još mnogo saveta i lekcija od dame koja je radila PR kampanje i za Ujedinjene nacije, Adidas, Reebok, Samsung, Universal Networks....

68 MINJUN 3
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 29 - Jasmina Krstić Latinović, Pro PR

Ja, Preduzetnik - Epizoda 28 - Željko Ilić, In Centar

Željko Ilić je osnivač i direktor In Centra, haba koji kroz svoje usluge i programe pruža podršku preduzetnicima i startapovima u razvoju poslovanja. Od najranijih dana Željko je bio preduzetnički orjentisan, pa je tako kao mlad započeo svoj posao sa butikom. Nakon nekoliko godina rada, za koji kaže da mu je pomogao da dosta nauči o prodaji, shvata da želi da se dodatno edukuje o biznisu, pa upisuje poslovnu školu. Posle završenog školovanja, dolazi na ideju pokretanja haba, kojih u to vreme gotovo i da nije postojalo u Srbiji. Kao i svaki početak, tako je i Željkov imao jako puno izazova, pogotovu što u tom trenutku sam poslovni model haba nije bio poznat gotovo nikome. Odabir saradnika, kreiranje i vođenje tima, kako dopreti do ljudi i postati prepoznatljiv na tržištu bili su samo neke od prepreka na putu. In centar je danas izuzetno prepoznatljiv i nudi širok spektar usluga, a zbog svog posla Željko je u svakodnevnom kontaktu sa početnicima u biznisu, pa ćete kroz ovaj intervju moći da čujete koje su najčešće greške koje se prave prilikom pokretanja posla, kako da efikasnije prodajete svoje proizvode i usluge, zašto zapošljavanje prijatelja možda i nije toliko dobra ideja, kao i mnogo drugih izuzetno korisnih stvari od zaista inspirativnog Željka Ilića.

73 MINMAY 27
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 28 - Željko Ilić, In Centar

Ja, Preduzetnik - Epizoda 27 - Vladimir Nikolić, LimundoGrad

Vladimir Nikolić je suosnivač i suvlasnik LimundoGrada, jednog od najprepoznatljivijih internet brendova u Srbiji. Odrastajući jednim delom i u Nemačkoj, uz roditelje koji su bii preduzetnici, Vladimir i njegov brat su i sami od malena pokazivali preduzetnički mentalitet. U jednom trenutku shvataju značaj koji Ebay kao platforma ima, ali i značaj koji će tek imati u budućnosti, pa dolaze na ideju da nešto slično pokrenu samostalno u Srbiji. U premišljanju da pokrenu svoj posao, shvataju da u Srbiji već postoji slična platforma. Odlučuju da ih to ipak ne odvrati od njihove namere. Uporedo studirajući, radeći i gradeći posao pomoću "štapa i kanapa", Vladimir sa svojim bratom odlazi u Zagreb, kako bi svoju ideju predstavili potencijalnim investitorima. Naravno da je odlazak u Zagreb predstavljao ogroman izazov i to ne samo u finansijskom pogledu... Fenomenalna i emotivna preduzetnička priča o volji, želji i upornosti, značaju prve porudžbe od 200 dinara, izazovima koje saradnja sa investitorima nosi, građenju tima i organizacije i još mnogo toga od izvanrednog Vladimira Nikolića.

84 MINMAY 23
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 27 - Vladimir Nikolić, LimundoGrad

Ja, Preduzetnik - Epizoda 26 - Ljiljana Karaklajić, D Express

Ljiljana Karaklajić je vlasnica i direktor kompanije D Express, ekspresne kurirske službe, koja zapošljava preko 1.000 ljudi. Koliko je veliki uspeh koji je napravila do sada kao preduzetnica, govori i nagrada Udruženja poslovnih žena Srbije, gde je prošle godine dobila nagradu "Žena zmaj nad zmajevima", u konkurenciji od preko 100 dama, koje su do sada dobile nagradu "Cvet uspeha za ženu zmaja". Ljiljana je veliki deo svog radnog veka provela u pošti, gde je radila i na rukovodećim pozicijama, upravljajući organizacijama sa velikim brojem zaposlenih. U jednom trenutku dobija ponudu da postane direktor tek osnovane privatne kompanije, koja je planirala da se bavi kurirskim uslugama. Od 5 zaposlenih, firma je uz Ljiljanino vođstvo narasla jako brzo do 500 radnika i u tom trenutku prodata stranoj kompaniji. Uprkos već postojećoj direktorskoj poziciji, kao i brojnim ponudama, da preuzme vodeće pozicije u drugim kompanijama, gde su ponude za platu bile i do 10.000€ mesečno, Ljiljana odlučuje da se otisne u nepoznato i pokrene vlastiti biznis. Izuzetna preduzetnička priča o dami koja je izgradila ogroman biznis, razvila lično veliki broj izvanrednih menadžera u svojoj organizaciji, implementirala ogroman broj inovacija u svoje poslovanje, koje danas služe kao standard u industriji, ali koja i pored svega do sada urađenog stoji čvrsto na zemlji, planira dalji razvoj kompanije i ljudi, i koja je nesebično uspela da odvoji svoje dragoceno vreme i podeli sa nama svoja iskustva, znanja i principe, koji su je dovela do toga gde je danas.

83 MINMAY 13
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 26 - Ljiljana Karaklajić, D Express

Ja, Preduzetnik - Epizoda 25 - Dejan Papić, Laguna

Dejan Papić je osnivač i direktor izdavačke kuće Laguna i ove godine je proglašen za EY Preduzetnika godine 2018. Laguna danas ima preko 500 zaposlenih, sa spoljnim saradnicama ih je preko 1000, ali cela priča je imala više nego skroman start. Početkom 90-ih, Dejan je otišao u London sa idejom ili da ostane tamo, ili da se vrati u Srbiju sa poslovnom idejom, koju bi u Londonu pronašao. Nakon šest meseci se vratio u Srbiju bez prebijene pare i bez ideje šta bi radio, ali sa koferom prepunim knjiga. Iz ogromne ljubavi prema Teriju Pračetu, počinje da prevodi jednu njegovu knjigu. Nakon završenog prevoda, shvata da je jedini način kako bi objavio tu knjigu, jeste da osnuje svoju izdavačku kuću. Za svega sedam dana je smislio ime, registrovao izdavačku kuću i napravio logo, koji Laguna i dan danas ima. Da sve bude teže, celokupan posao je pokrenut neposredno pre bombardvanje Srbije. Tri godine je Dejan radi uporedo svoj posao i u slobodne vreme bavio se prevođenjem, raznošenjem, marketingom i izdavanjem knjiga, pre nego što je nastala potreba da mu se i drugi ljudi pridruže u njegovom poduhvatu. Zašto ne treba da čitate vesti, zašto se ne treba plašiti skromnih početaka, zašto vam u poslu ne treba premija, kako da na jednostavan način pobedite konkurenciju i još mnogo znanja, saveta i mudrosti od Dejana Papića, koji je ista skupljao preko dve decenije i koja su ga dovela do toga da bude proglašen najboljim preduzetnikom Srbije za 2018. i da ima mogućnost da predstavlja svoju zemlju na međunarodnom takmičenju u Monte Karlu.

50 MINAPR 22
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 25 - Dejan Papić, Laguna

Latest Episodes

Ja, Preduzetnik - Epizoda 33 - Biljana Stanojević, Atos

Biljana Stanojević je osnivač i direktor turističke agencije Atos, osnivač i predsednica Asocijacije poslovnih žena Vizija iz Kragujevca, dobitnica je nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja u kategoriji samozapošljavanja od strane Udruženja poslovnih žena Srbije, priznanja Najžena XXI veka za oblast turizma, priznanja za ličnost godine u turizmu 2017, dobitnica Đurđevdanske nagrade grada Kragujevca, najvišeg priznanja za preduzetništvo, mentorka Evropskog pokreta u Srbiji... Iako je postigla mnogo toga za nekih 10 godina u preduzetništvu, Biljana nije postala preduzetnica svojevoljno, niti su joj životne okolnosti bile ružičaste. Nakon izgubljenog posla, posle 14 godina rada u firmi, se našla na birou, a zbog nasilja u porodici je završila u sigurnoj kući. U svojim četrdesetim, odlučuje se da pokrene turističku agenciju, gde za prvih šest meseci poslovanja zarađuje samo 30€. Inspirativna i nadahnjujuća priča o prevazilaženju naizgled nepremostivih prepreka, teškim životnim trenucima, veri u sebe, uprkos svim strahovima, vraćanju zajednici, o tome kako je došlo do toga da je preduzetništvo sada njen život, iako je u njega ušla iz nužde i još mnogo toga od neverovatne Biljane Stanojević.

66 MIN6 days ago
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 33 - Biljana Stanojević, Atos

Ja, Preduzetnik - Epizoda 32 - Božidar Aleksandrović, Vinarija Aleksandrović

Božidar Aleksandrović je osnivač i vlasnik vinarije Aleksandrović, čija se vina danas prodaju širom sveta, između ostalog i u 15 restorana koji imaju Mišlenovu zvezdice, vina su osvajala mnoge prestižne nagrade, a vinarija proglašena i za najbolju u Srbiji. Iako je zvanično on pokrenuo vinariju kao kompaniju, njegova porodica se već više od 100 godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Još kao mali je odrastao pomažući dedi i ocu u vinogradu, tako da je nakon završenog fakulteta odlučio da se vrati kući i nastavi porodičnu tradiciju. Obzirom da je to period devedesetih godina, ispred njega je stajao ogroman broj izazova i prepreka koje je bilo neophodno preskočiti. Saznajte kako je recept za kraljevsko vino stigao do njega, zašto je strast važna u poslu, kakvi su izazovi u pravljenju tima, šta savetuje mladim preduzetnicima i još mnogo od čoveka koji je svoju strast i ljubav pretvorio u izuzetno uspešnu poslovnu priču.

57 MIN2 weeks ago
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 32 - Božidar Aleksandrović, Vinarija Aleksandrović

Ja, Preduzetnik - Epizoda 31 - Goran Kovačević, Gomex

Goran Kovačević je osnivač i generalni direktor kompanije Gomex, lanca maloprodajnih objekata, koja danas ima preko 2.000 zaposlenih i promet od 120 miliona evra. Po struci pravnik, Goran kaže da mu trgovina nije bila ni na kraj pameti kao potencijalno zanimanje, ali je nateran životnim okolnostima da počne da se bavi istom. Selidbom iz tada ratom zahvaćenih delova Hrvatske dolazi u Zrenjanin, grad u kome nije apsolutno nikoga poznavao, i pokreće svoje poslovanje. Danas, kaže da bi platio da se bavi trgovinom, a ne da bude plaćen da istu radi. Kako izgleda kada vam je biznis plan da samo preživite do prvog, koje su sličnosti između rok en rola i biznisa, šta praktično znači dokapitalizacija kompanije, zašto je preduzetništvo za njega jedini izbor i još mnogo mudrosti, sakupljenih za više od četvrt veka u preduzetništvu, od fenomenalnog Gorana Kovačevića.

64 MIN3 weeks ago
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 31 - Goran Kovačević, Gomex

Ja, Preduzetnik - Retrospektiva urađenog u prvoj sezoni serijala

Ja, Preduzetnik - Retrospektiva urađenog u prvoj sezoni serijala by Ja, Preduzetnik

15 MINJUN 17
Comments
Ja, Preduzetnik - Retrospektiva urađenog u prvoj sezoni serijala

Ja, Preduzetnik - Epizoda 30 - Branislav Jovanović, But&co

Branislav Jovanović je uradio puno toga za svojih samo 28 godina. Završio je Ekonomski fakultet na čuvenom Univerzitetu "Lomonosov" u Moskvi, zatim Studije za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, a master na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Pobednik je trećeg konkursa "Youth Heroes" u oblasti preduzetništva i kreativnih industrija koje organizuju EXIT fondacija i NIS, a sve to jer je nakon povratka u Srbiji sa svojom porodicom pokrenuo firmu But&co, koja se bavi proizvodnjom premijum suhomesnatih proizvoda. Nakon povratka u Srbiju, Branislav je pokušavao da se zaposli, ali to nije urodilo plodom, jer je uglavnom dobijao odgovor da je previše kvalifikovan za potrebna radna mesta. Obzirom da je njegova porodica godinama proizvodila za lične potrebe suhomesnate proizvode, koje su svi gosti njihovog domaćinstva hvalili, zajedno sa svojim bratom, koji je takođe završio "Lomonosov", i roditeljima, odlučuje da u februaru 2016. godine pokrenu svoju proizvodnju sremskog kulena, šunke i kobasica, ali sa zaštićenim geografskim poreklom, ali bez ijednog štetnog hemijskog sastojka. Zašto je odlučio da se vrati nazad u Srbiju i svoj rodni Laćarak, zašto je važno da svako od nas da svoj maksmum i doprinos u razvoj našeg društva, kakva je "Aj ti" raspodela posla i njihovoj porodičnoj firmi, kako napraviti proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom, i još mnogo toga od jednog zaista mladog heroja, kakvih se nadamo da će naša zemlja imati sve više u budućnosti. Ukoliko i vi želite da se prijavite, ili znate nekoga ko odgovara ovom profilu, EXIT fondacija i NIS su objavili četvrti konkurs "Youth Heroes" - nacionalno priznanje za mlade heroje Srbije iz ukupno četiri oblasti: obrazovanja i nauke, preduzetništva i kreativnih industrija, društvenog aktivizma i kulture i umetnosti. Konkurs traje do 20. avgusta, a prijavni formular možete naći na: http://www.youth-heroes.org/

54 MINJUN 10
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 30 - Branislav Jovanović, But&co

Ja, Preduzetnik - Epizoda 29 - Jasmina Krstić Latinović, Pro PR

Jasmina Krstić Latinović je osnivač i direktor firme Pro PR, koja se bavi pružanjem usluga PR-a. Jasmina se totalno slučajno obrela u ulozi PR-a 2004. godine, obzirom da je sa novinarske pozicije, na kojoj se tada nalazila, dobila ponudu da se bavi poslovima PR-a. Iako ništa u tom trenutku nije znala o samom poslu, prihvatila je ponudu. Od samog početka je sarađivala sa velikim svetskim kompanijama, kao što je Sony, i kroz praktičan rad je sticala nova znanja i iskustva. Nakon nekoliko godina, stiže ponuda od Beogradske arene, koju jednostavno nije mogla da odbije. Na tom poslu je imala prilike da radi Eurosong, Euroleague u košarci, koncerte velikih svetskih bendova i zvezda... Nakon nekoliko godina rada za druge, 2011. Jasmina odlučuje da pokrene sopstveni posao. Iako potkovana stručnim znanjem i velikim stečenim iskustvom o svom poslu, ipak je nailazila na razne izazove, a sa kojim se većina preduzetnika na samom početku susreće. Šta je PR i zašto je on svima bitan, zašto je poslovni model nemanja direktno zaposlenih, već saradnje sa drugim preduzetnicima na bazi projekata dobar, kako treba da izgleda PR malih kompanija koje su tek na početku, a kako onih većih, kako da iskoristite PR u kriznim situacijama, i još mnogo saveta i lekcija od dame koja je radila PR kampanje i za Ujedinjene nacije, Adidas, Reebok, Samsung, Universal Networks....

68 MINJUN 3
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 29 - Jasmina Krstić Latinović, Pro PR

Ja, Preduzetnik - Epizoda 28 - Željko Ilić, In Centar

Željko Ilić je osnivač i direktor In Centra, haba koji kroz svoje usluge i programe pruža podršku preduzetnicima i startapovima u razvoju poslovanja. Od najranijih dana Željko je bio preduzetnički orjentisan, pa je tako kao mlad započeo svoj posao sa butikom. Nakon nekoliko godina rada, za koji kaže da mu je pomogao da dosta nauči o prodaji, shvata da želi da se dodatno edukuje o biznisu, pa upisuje poslovnu školu. Posle završenog školovanja, dolazi na ideju pokretanja haba, kojih u to vreme gotovo i da nije postojalo u Srbiji. Kao i svaki početak, tako je i Željkov imao jako puno izazova, pogotovu što u tom trenutku sam poslovni model haba nije bio poznat gotovo nikome. Odabir saradnika, kreiranje i vođenje tima, kako dopreti do ljudi i postati prepoznatljiv na tržištu bili su samo neke od prepreka na putu. In centar je danas izuzetno prepoznatljiv i nudi širok spektar usluga, a zbog svog posla Željko je u svakodnevnom kontaktu sa početnicima u biznisu, pa ćete kroz ovaj intervju moći da čujete koje su najčešće greške koje se prave prilikom pokretanja posla, kako da efikasnije prodajete svoje proizvode i usluge, zašto zapošljavanje prijatelja možda i nije toliko dobra ideja, kao i mnogo drugih izuzetno korisnih stvari od zaista inspirativnog Željka Ilića.

73 MINMAY 27
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 28 - Željko Ilić, In Centar

Ja, Preduzetnik - Epizoda 27 - Vladimir Nikolić, LimundoGrad

Vladimir Nikolić je suosnivač i suvlasnik LimundoGrada, jednog od najprepoznatljivijih internet brendova u Srbiji. Odrastajući jednim delom i u Nemačkoj, uz roditelje koji su bii preduzetnici, Vladimir i njegov brat su i sami od malena pokazivali preduzetnički mentalitet. U jednom trenutku shvataju značaj koji Ebay kao platforma ima, ali i značaj koji će tek imati u budućnosti, pa dolaze na ideju da nešto slično pokrenu samostalno u Srbiji. U premišljanju da pokrenu svoj posao, shvataju da u Srbiji već postoji slična platforma. Odlučuju da ih to ipak ne odvrati od njihove namere. Uporedo studirajući, radeći i gradeći posao pomoću "štapa i kanapa", Vladimir sa svojim bratom odlazi u Zagreb, kako bi svoju ideju predstavili potencijalnim investitorima. Naravno da je odlazak u Zagreb predstavljao ogroman izazov i to ne samo u finansijskom pogledu... Fenomenalna i emotivna preduzetnička priča o volji, želji i upornosti, značaju prve porudžbe od 200 dinara, izazovima koje saradnja sa investitorima nosi, građenju tima i organizacije i još mnogo toga od izvanrednog Vladimira Nikolića.

84 MINMAY 23
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 27 - Vladimir Nikolić, LimundoGrad

Ja, Preduzetnik - Epizoda 26 - Ljiljana Karaklajić, D Express

Ljiljana Karaklajić je vlasnica i direktor kompanije D Express, ekspresne kurirske službe, koja zapošljava preko 1.000 ljudi. Koliko je veliki uspeh koji je napravila do sada kao preduzetnica, govori i nagrada Udruženja poslovnih žena Srbije, gde je prošle godine dobila nagradu "Žena zmaj nad zmajevima", u konkurenciji od preko 100 dama, koje su do sada dobile nagradu "Cvet uspeha za ženu zmaja". Ljiljana je veliki deo svog radnog veka provela u pošti, gde je radila i na rukovodećim pozicijama, upravljajući organizacijama sa velikim brojem zaposlenih. U jednom trenutku dobija ponudu da postane direktor tek osnovane privatne kompanije, koja je planirala da se bavi kurirskim uslugama. Od 5 zaposlenih, firma je uz Ljiljanino vođstvo narasla jako brzo do 500 radnika i u tom trenutku prodata stranoj kompaniji. Uprkos već postojećoj direktorskoj poziciji, kao i brojnim ponudama, da preuzme vodeće pozicije u drugim kompanijama, gde su ponude za platu bile i do 10.000€ mesečno, Ljiljana odlučuje da se otisne u nepoznato i pokrene vlastiti biznis. Izuzetna preduzetnička priča o dami koja je izgradila ogroman biznis, razvila lično veliki broj izvanrednih menadžera u svojoj organizaciji, implementirala ogroman broj inovacija u svoje poslovanje, koje danas služe kao standard u industriji, ali koja i pored svega do sada urađenog stoji čvrsto na zemlji, planira dalji razvoj kompanije i ljudi, i koja je nesebično uspela da odvoji svoje dragoceno vreme i podeli sa nama svoja iskustva, znanja i principe, koji su je dovela do toga gde je danas.

83 MINMAY 13
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 26 - Ljiljana Karaklajić, D Express

Ja, Preduzetnik - Epizoda 25 - Dejan Papić, Laguna

Dejan Papić je osnivač i direktor izdavačke kuće Laguna i ove godine je proglašen za EY Preduzetnika godine 2018. Laguna danas ima preko 500 zaposlenih, sa spoljnim saradnicama ih je preko 1000, ali cela priča je imala više nego skroman start. Početkom 90-ih, Dejan je otišao u London sa idejom ili da ostane tamo, ili da se vrati u Srbiju sa poslovnom idejom, koju bi u Londonu pronašao. Nakon šest meseci se vratio u Srbiju bez prebijene pare i bez ideje šta bi radio, ali sa koferom prepunim knjiga. Iz ogromne ljubavi prema Teriju Pračetu, počinje da prevodi jednu njegovu knjigu. Nakon završenog prevoda, shvata da je jedini način kako bi objavio tu knjigu, jeste da osnuje svoju izdavačku kuću. Za svega sedam dana je smislio ime, registrovao izdavačku kuću i napravio logo, koji Laguna i dan danas ima. Da sve bude teže, celokupan posao je pokrenut neposredno pre bombardvanje Srbije. Tri godine je Dejan radi uporedo svoj posao i u slobodne vreme bavio se prevođenjem, raznošenjem, marketingom i izdavanjem knjiga, pre nego što je nastala potreba da mu se i drugi ljudi pridruže u njegovom poduhvatu. Zašto ne treba da čitate vesti, zašto se ne treba plašiti skromnih početaka, zašto vam u poslu ne treba premija, kako da na jednostavan način pobedite konkurenciju i još mnogo znanja, saveta i mudrosti od Dejana Papića, koji je ista skupljao preko dve decenije i koja su ga dovela do toga da bude proglašen najboljim preduzetnikom Srbije za 2018. i da ima mogućnost da predstavlja svoju zemlju na međunarodnom takmičenju u Monte Karlu.

50 MINAPR 22
Comments
Ja, Preduzetnik - Epizoda 25 - Dejan Papić, Laguna