title

Schlagervännerna

Schlagervännerna

0
Followers
0
Plays
Schlagervännerna
Schlagervännerna

Schlagervännerna

Schlagervännerna

0
Followers
0
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

För oss som analyserar, diskuterar och älskar Melodifestivalen och Eurovision Song Contest lite mer än vad som kanske är hälsosamt. Schlagervännerna är det nya namnet på podden Schlager-Micke och hans vänner och vi pratar om Melodifestivalen och ESC från alla möjliga och omöjliga vinklar tillsammans med en ny gäst varje vecka.

Latest Episodes

Avsnitt 101, med Billy Butt

Hos Schlagervännerna gillar vi historier från Melodifestivalens och Eurovisions värld. Och är det någon som har gott om sådana är det veckans gäst, låtskrivaren och managern Billy Butt, som generöst delar med sig av anekdoter för Emil och Marcus. Under 80- och 90-talen var Billy, som närmast kunde beskrivas som en musikalisk Bert Karlsson, mannen som hade ett finger med i mycket som hade med Melodifestivalen att göra. Han har upptäckt och hjälpt fram flera av våra mest klassiska både artister och låtskrivare, men vad många kanske inte vet är att han själv har en gedigen musikalisk utbildning och har skrivit många låtar, till och med en som har deltagit i Eurovision och, av någon anledning, flera kända jullåtar. Lyssna på hur det har gått till bakom kulisserna och om hur världsvane Billy skojade med hela den svenska eliten av nöjesjournalister, som inte alltid hängde med i svängarna!

97 MIN6 d ago
Comments
Avsnitt 101, med Billy Butt

Avsnitt 100, jubileumsavsnitt

Schlagervännerna fyller jämnt med sitt hundrade ordinarie avsnitt! Vi tittar tillbaka på de hundra avsnitt och snart fyra år som har gått och ni får höra historien om hur podden kom till och utvecklades till vad den är idag. Emil och Josefine unnar sig lite välförtjänt vila efter sin enorma insats med sin maxiserie om refuserade bidrag, men övriga redaktionen har samlats för att se tillbaka på det vi minns bäst från åren som har gått. Hör om artister med gott självförtroende, journalister med nörderikärlek, låtskrivare med minnesförlust, komiker med selfiebehov, generaler med oavslöjade planer och mycket mer när Patrik, Marcus, Martin, Jenny och Micke blir nostalgiska som aldrig förr, och kanske lite väl självgoda.

55 MIN1 w ago
Comments
Avsnitt 100, jubileumsavsnitt

Avsnitt 99, refuserade bidrag del VII: Spotify

I vårt allra sista avsnitt om refuserade melodifestivalbidrag har vi landat i nutid. Vi ringer för sista gången upp Bert Karlsson och han berättar bl a om sin senaste hit på Spotify. Emils vän Marina Ammouri ringer upp och berättar om en låt som Linnea Deb sjöng demon på och som vårt orakel Tobias Larsson försökt få med i Finlands uttagning. Samtalet med Marina leder oss till Regina Lund som berättar om att hon skickat in en hel skiva till urvalsjuryn. Vi får höra låten som The Lovers of Valdaro skrev själva till Melodifestivalen och Josefine kan inte sluta prata om hur mycket hon älskar den. Vi hyllar Lars "Dille" Diedricson med hjälp av Claes Andreasson. Det går som vanligt åt två sponsrade flaskor Baglietti vilket resulterar i att Josefine letar potatisskruvar i skåpet och Emil spiller baba ganoush i skrevet.

155 MIN3 w ago
Comments
Avsnitt 99, refuserade bidrag del VII: Spotify

Avsnitt 98, refuserade bidrag del VI: Är schlagern död?

I vårt efterlängtade schlageravsnitt ställer vi oss frågan om schlagern verkligen är död och självklart ringer vi Bert Karlsson för att höra hans svar på detta. Vi lyssnar på fantastiska schlagerlåtar som blivit refuserade och upptäcker många guldkorn som skickats till andra länder. Sean Banan delar med sig av refuserade låtar som han efter vår intervju bestämmer sig för att skicka in igen (därav att ett piiip-ljud lagts in i sista stund över låttitlarna). Vi får reda på hur "In and Out of Love" lät när den refuserades med Man Meadow och vem som sjöng på demon till "Something in Your Eyes". Som vanligt har vi fantastiska gäster som bidrar med grymma låtar och härliga anekdoter, som Martina Edoff, Fredrik Olofsson och återkommaren Claes Andreasson. Vi har också fått in önskemål från lyssnare om att få höra Rebeckas version av "Party Voice" och en refuserad låt med Uffe Persson. Det har vi självklart fixat! Avslutningsvis summerar Tobias avsnittet och vi hyllar Lasse Brandeby.

160 MINOCT 13
Comments
Avsnitt 98, refuserade bidrag del VI: Är schlagern död?

Avsnitt 97, refuserade bidrag del V: Hela Sveriges fest

Nu har Melodifestivalen blivit hela Sveriges fest med konfetti och ballonger, men Bert Karlsson är inte nöjd. Vi pratar med Mathias Holmgren som berättar historien bakom den diskade låten "Åt helvete för sent". Susie Päivärinta bjuder på outgivna låtar med Lili & Susie och Evan bjuder på ett unikt medley av låten "När jag andas". Vi lyssnar på en massa Timoteij-låtar och frågar oss hur lätt, eller svårt, det är att sjunga med i "La voix". Claes Andreasson berättar om Drängarnas melodifestivalförsök med låten "Mellan himmel och jord", som sen blev "Wolves of the Sea", och om piratäventyr utanför Somalias kust. Han hjälper oss också med att hylla vännen Javiera. Det här avsnittet är lite längre än det förra men kanske också lite bättre!

179 MINSEP 29
Comments
Avsnitt 97, refuserade bidrag del V: Hela Sveriges fest

Avsnitt 96, refuserade bidrag del IV: Turnén

Svante Stockselius och Christer Björkman lyfter Melodifestivalen till nya höjder när vi ger oss in på 2000-talet. Bert Karlsson tar åt sig äran för att det blev en turné och vi lyssnar på tre diskade låtar. Anders Dannvik rentvår "The Name of Love" och Lotta Engberg gör en julsång av en refuserad låt. Vi får reda på vem som sjöng på demon till "Jag ljuger så bra" och vem som sjöng in en låt specialskriven till Lill-Babs. Micke Wennborn bjuder på många roliga anekdoter och Danne Attlerud berättar om refuserade låtar som skickats till andra länders uttagningar. Refuserade låtar med Per Gessle, Ace of Base och Sarek spelas upp och vi pratar med flera vinnare som också blivit refuserade, som Jessica Andersson, Tony Haglund och Linda Dahl. Lars Edvall försöker minnas Crosstalk-rappen, Henrik Bie riktar kritik mot Christer Björkman och vi hyllar Svullo. Tillsammans med Tobias nystar vi i historien om Marie Lindberg och avslöjar flera låtar som refuserats i...

160 MINSEP 13
Comments
Avsnitt 96, refuserade bidrag del IV: Turnén

Avsnitt 95, refuserade bidrag del III: Svackan

Vi tar oss an det utskällda 90-talet och tillsammans med Tobias försöker vi reda ut varför denna epok i Melodifestivalen kallas för "svackan", trots att Sverige vann hela Eurovision två gånger. Mathias Holmgren delar med sig av sina första försök att komma med i Melodifestivalen och vi lyssnar på en massa refuserade låtar från både Barbados och Kikki Danielsson. Susanne Wigforss har efter föregående program fortsatt att leta i sina gömmor och har hittat något riktigt kul på en gammal kassett, och kul saker får vi även från Anders Dannvik. Vi blir uppringda av flera artister som har hört våra tidigare avsnitt och vill vara med i serien. Det blir så klart en djupdykning i Schlager-SM 1994, som gick på TV3, och vi ringer upp Bert Karlsson som drog igång det. Emil pratar också med vinnaren av Schlager-SM, Jenny Öhlund, och vi får reda på att vinjettmusiken till en svensk 90-tals-såpa har skickats in till Melodifestivalen.

95 MINAUG 25
Comments
Avsnitt 95, refuserade bidrag del III: Svackan

Avsnitt 94, refuserade bidrag del II: Skara-pop

Vi ringer såklart upp Bert Karlsson, eftersom hans skivbolag Mariann hade med bidrag varje år under hela 80-talet och tillsammans med låtskrivar-giganterna Lasse Holm och Torgny Söderberg dominerade 80-talet. Lasse Holm bjuder på första originalversionen av "Främling" och Martin Kontra avslöjar en sexistisk anekdot om uppkomsten av Anna Books "ABC". Paul Sahlin berättar om sitt artistnamn Paljett och Emil pratar med fantastiska Siw Malmkvist om hennes försök att komma med, bland annat med låten "Mary Bell". Vi ringer också upp Susanne Wigforss som skrivit texten till "Mary Bell", och Jonas Warnebring som skrivit musiken till "Det är kärlek". Lili & Susie avslöjar hur deras megahit "Oh Mama" lät när den skickades in till Melodifestivalen och Tobias Larsson knyter ihop säcken med en briljant analys. Vi lyssnar på mängder av refuserade bidrag, bland annat tidiga försök av Linda Bengtzing och Jill Johnsson och avslutningsvis hyllar vi Eddie Meduza.

109 MINAUG 11
Comments
Avsnitt 94, refuserade bidrag del II: Skara-pop

Avsnitt 93, refuserade bidrag del I: Eliten

ABBA, Tomas Ledin, Monica Zetterlund, Lasse Berghagen och Magnus Uggla. Ja, alla ville ställde upp i Melodifestivalen under 1970-talet utan att skämmas. Vi ringer upp Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson för att få reda på vad som krävs för att bli ett av de utvalda 28 bidragen av ungefär 2500 som skickas in. Även giganter som Bert Karlsson, Lasse Holm och 1975 års snygging Hadar Kronberg medverkar. Vårt orakel Tobias Larsson briljerar med en analys och vi lyssnar på flera inskickade refuserade bidrag från 1970-talet, bland annat ett med Lill-Babs, den andra låten som ABBA valde mellan 1974 och en låt som enligt Bert skulle sälja 250000 exemplar och slog ut allt motstånd på Svensktoppen trots att den blev refuserad till Melodifestivalen.

52 MINJUL 31
Comments
Avsnitt 93, refuserade bidrag del I: Eliten

Teaser inför serie om refuserade låtar

Tusentals låtar skickas in till Melodifestivalen varje år. Bland det som inte får plats i själva tävlingen finns det mycket som är både väldigt bra och intressant. Därför har vi grävt djupt i byrålådorna, pratat med en massa mer eller mindre kända och fantastiskt trevliga och hjälpsamma människor som skickat in låtar, och fått tag på en hel hög med intressanta demos och historier som vi tänkte ägna de närmaste sju avsnitten åt, från 70-talet till nutid. Här har ni ett litet smakprov på vad som komma skall.

7 MINJUL 18
Comments
Teaser inför serie om refuserade låtar

Latest Episodes

Avsnitt 101, med Billy Butt

Hos Schlagervännerna gillar vi historier från Melodifestivalens och Eurovisions värld. Och är det någon som har gott om sådana är det veckans gäst, låtskrivaren och managern Billy Butt, som generöst delar med sig av anekdoter för Emil och Marcus. Under 80- och 90-talen var Billy, som närmast kunde beskrivas som en musikalisk Bert Karlsson, mannen som hade ett finger med i mycket som hade med Melodifestivalen att göra. Han har upptäckt och hjälpt fram flera av våra mest klassiska både artister och låtskrivare, men vad många kanske inte vet är att han själv har en gedigen musikalisk utbildning och har skrivit många låtar, till och med en som har deltagit i Eurovision och, av någon anledning, flera kända jullåtar. Lyssna på hur det har gått till bakom kulisserna och om hur världsvane Billy skojade med hela den svenska eliten av nöjesjournalister, som inte alltid hängde med i svängarna!

97 MIN6 d ago
Comments
Avsnitt 101, med Billy Butt

Avsnitt 100, jubileumsavsnitt

Schlagervännerna fyller jämnt med sitt hundrade ordinarie avsnitt! Vi tittar tillbaka på de hundra avsnitt och snart fyra år som har gått och ni får höra historien om hur podden kom till och utvecklades till vad den är idag. Emil och Josefine unnar sig lite välförtjänt vila efter sin enorma insats med sin maxiserie om refuserade bidrag, men övriga redaktionen har samlats för att se tillbaka på det vi minns bäst från åren som har gått. Hör om artister med gott självförtroende, journalister med nörderikärlek, låtskrivare med minnesförlust, komiker med selfiebehov, generaler med oavslöjade planer och mycket mer när Patrik, Marcus, Martin, Jenny och Micke blir nostalgiska som aldrig förr, och kanske lite väl självgoda.

55 MIN1 w ago
Comments
Avsnitt 100, jubileumsavsnitt

Avsnitt 99, refuserade bidrag del VII: Spotify

I vårt allra sista avsnitt om refuserade melodifestivalbidrag har vi landat i nutid. Vi ringer för sista gången upp Bert Karlsson och han berättar bl a om sin senaste hit på Spotify. Emils vän Marina Ammouri ringer upp och berättar om en låt som Linnea Deb sjöng demon på och som vårt orakel Tobias Larsson försökt få med i Finlands uttagning. Samtalet med Marina leder oss till Regina Lund som berättar om att hon skickat in en hel skiva till urvalsjuryn. Vi får höra låten som The Lovers of Valdaro skrev själva till Melodifestivalen och Josefine kan inte sluta prata om hur mycket hon älskar den. Vi hyllar Lars "Dille" Diedricson med hjälp av Claes Andreasson. Det går som vanligt åt två sponsrade flaskor Baglietti vilket resulterar i att Josefine letar potatisskruvar i skåpet och Emil spiller baba ganoush i skrevet.

155 MIN3 w ago
Comments
Avsnitt 99, refuserade bidrag del VII: Spotify

Avsnitt 98, refuserade bidrag del VI: Är schlagern död?

I vårt efterlängtade schlageravsnitt ställer vi oss frågan om schlagern verkligen är död och självklart ringer vi Bert Karlsson för att höra hans svar på detta. Vi lyssnar på fantastiska schlagerlåtar som blivit refuserade och upptäcker många guldkorn som skickats till andra länder. Sean Banan delar med sig av refuserade låtar som han efter vår intervju bestämmer sig för att skicka in igen (därav att ett piiip-ljud lagts in i sista stund över låttitlarna). Vi får reda på hur "In and Out of Love" lät när den refuserades med Man Meadow och vem som sjöng på demon till "Something in Your Eyes". Som vanligt har vi fantastiska gäster som bidrar med grymma låtar och härliga anekdoter, som Martina Edoff, Fredrik Olofsson och återkommaren Claes Andreasson. Vi har också fått in önskemål från lyssnare om att få höra Rebeckas version av "Party Voice" och en refuserad låt med Uffe Persson. Det har vi självklart fixat! Avslutningsvis summerar Tobias avsnittet och vi hyllar Lasse Brandeby.

160 MINOCT 13
Comments
Avsnitt 98, refuserade bidrag del VI: Är schlagern död?

Avsnitt 97, refuserade bidrag del V: Hela Sveriges fest

Nu har Melodifestivalen blivit hela Sveriges fest med konfetti och ballonger, men Bert Karlsson är inte nöjd. Vi pratar med Mathias Holmgren som berättar historien bakom den diskade låten "Åt helvete för sent". Susie Päivärinta bjuder på outgivna låtar med Lili & Susie och Evan bjuder på ett unikt medley av låten "När jag andas". Vi lyssnar på en massa Timoteij-låtar och frågar oss hur lätt, eller svårt, det är att sjunga med i "La voix". Claes Andreasson berättar om Drängarnas melodifestivalförsök med låten "Mellan himmel och jord", som sen blev "Wolves of the Sea", och om piratäventyr utanför Somalias kust. Han hjälper oss också med att hylla vännen Javiera. Det här avsnittet är lite längre än det förra men kanske också lite bättre!

179 MINSEP 29
Comments
Avsnitt 97, refuserade bidrag del V: Hela Sveriges fest

Avsnitt 96, refuserade bidrag del IV: Turnén

Svante Stockselius och Christer Björkman lyfter Melodifestivalen till nya höjder när vi ger oss in på 2000-talet. Bert Karlsson tar åt sig äran för att det blev en turné och vi lyssnar på tre diskade låtar. Anders Dannvik rentvår "The Name of Love" och Lotta Engberg gör en julsång av en refuserad låt. Vi får reda på vem som sjöng på demon till "Jag ljuger så bra" och vem som sjöng in en låt specialskriven till Lill-Babs. Micke Wennborn bjuder på många roliga anekdoter och Danne Attlerud berättar om refuserade låtar som skickats till andra länders uttagningar. Refuserade låtar med Per Gessle, Ace of Base och Sarek spelas upp och vi pratar med flera vinnare som också blivit refuserade, som Jessica Andersson, Tony Haglund och Linda Dahl. Lars Edvall försöker minnas Crosstalk-rappen, Henrik Bie riktar kritik mot Christer Björkman och vi hyllar Svullo. Tillsammans med Tobias nystar vi i historien om Marie Lindberg och avslöjar flera låtar som refuserats i...

160 MINSEP 13
Comments
Avsnitt 96, refuserade bidrag del IV: Turnén

Avsnitt 95, refuserade bidrag del III: Svackan

Vi tar oss an det utskällda 90-talet och tillsammans med Tobias försöker vi reda ut varför denna epok i Melodifestivalen kallas för "svackan", trots att Sverige vann hela Eurovision två gånger. Mathias Holmgren delar med sig av sina första försök att komma med i Melodifestivalen och vi lyssnar på en massa refuserade låtar från både Barbados och Kikki Danielsson. Susanne Wigforss har efter föregående program fortsatt att leta i sina gömmor och har hittat något riktigt kul på en gammal kassett, och kul saker får vi även från Anders Dannvik. Vi blir uppringda av flera artister som har hört våra tidigare avsnitt och vill vara med i serien. Det blir så klart en djupdykning i Schlager-SM 1994, som gick på TV3, och vi ringer upp Bert Karlsson som drog igång det. Emil pratar också med vinnaren av Schlager-SM, Jenny Öhlund, och vi får reda på att vinjettmusiken till en svensk 90-tals-såpa har skickats in till Melodifestivalen.

95 MINAUG 25
Comments
Avsnitt 95, refuserade bidrag del III: Svackan

Avsnitt 94, refuserade bidrag del II: Skara-pop

Vi ringer såklart upp Bert Karlsson, eftersom hans skivbolag Mariann hade med bidrag varje år under hela 80-talet och tillsammans med låtskrivar-giganterna Lasse Holm och Torgny Söderberg dominerade 80-talet. Lasse Holm bjuder på första originalversionen av "Främling" och Martin Kontra avslöjar en sexistisk anekdot om uppkomsten av Anna Books "ABC". Paul Sahlin berättar om sitt artistnamn Paljett och Emil pratar med fantastiska Siw Malmkvist om hennes försök att komma med, bland annat med låten "Mary Bell". Vi ringer också upp Susanne Wigforss som skrivit texten till "Mary Bell", och Jonas Warnebring som skrivit musiken till "Det är kärlek". Lili & Susie avslöjar hur deras megahit "Oh Mama" lät när den skickades in till Melodifestivalen och Tobias Larsson knyter ihop säcken med en briljant analys. Vi lyssnar på mängder av refuserade bidrag, bland annat tidiga försök av Linda Bengtzing och Jill Johnsson och avslutningsvis hyllar vi Eddie Meduza.

109 MINAUG 11
Comments
Avsnitt 94, refuserade bidrag del II: Skara-pop

Avsnitt 93, refuserade bidrag del I: Eliten

ABBA, Tomas Ledin, Monica Zetterlund, Lasse Berghagen och Magnus Uggla. Ja, alla ville ställde upp i Melodifestivalen under 1970-talet utan att skämmas. Vi ringer upp Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson för att få reda på vad som krävs för att bli ett av de utvalda 28 bidragen av ungefär 2500 som skickas in. Även giganter som Bert Karlsson, Lasse Holm och 1975 års snygging Hadar Kronberg medverkar. Vårt orakel Tobias Larsson briljerar med en analys och vi lyssnar på flera inskickade refuserade bidrag från 1970-talet, bland annat ett med Lill-Babs, den andra låten som ABBA valde mellan 1974 och en låt som enligt Bert skulle sälja 250000 exemplar och slog ut allt motstånd på Svensktoppen trots att den blev refuserad till Melodifestivalen.

52 MINJUL 31
Comments
Avsnitt 93, refuserade bidrag del I: Eliten

Teaser inför serie om refuserade låtar

Tusentals låtar skickas in till Melodifestivalen varje år. Bland det som inte får plats i själva tävlingen finns det mycket som är både väldigt bra och intressant. Därför har vi grävt djupt i byrålådorna, pratat med en massa mer eller mindre kända och fantastiskt trevliga och hjälpsamma människor som skickat in låtar, och fått tag på en hel hög med intressanta demos och historier som vi tänkte ägna de närmaste sju avsnitten åt, från 70-talet till nutid. Här har ni ett litet smakprov på vad som komma skall.

7 MINJUL 18
Comments
Teaser inför serie om refuserade låtar
hmly
himalayaプレミアムへようこそ聴き放題のオーディオブックをお楽しみください。