title

Future Shock VPRO Tegenlicht

VPRO

6
Followers
12
Plays
Future Shock VPRO Tegenlicht
Future Shock VPRO Tegenlicht

Future Shock VPRO Tegenlicht

VPRO

6
Followers
12
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

Future Shock is een podcast over hoe we omgaan met voortdurende verandering. Achtergronden en verdieping van VPRO Tegenlicht. Chris Kijne of Tom Reijner in gesprek met denkers en doeners die ons helpen de toekomst te duiden. Iedere twee weken een nieuwe aflevering.

Latest Episodes

Future Shock - Op de sofa met Damiaan Denys - #35

De Nederlandse samenleving kent een enorme hang naar controle, een hardnekkig verschijnsel dat je werkelijk overal tegenkomt. ‘De meest stompzinnige en dwaze deugd die we ooit hebben geschapen,’ vindt filosoof en psychiater Damiaan Denys. Naar aanleiding van zijn optreden in de Tegenlicht-uitzending ‘Overleven in de Chaos’ trok redacteur Tom Reijner naar Denys’ verbouwde boerderij in de Gelderse Vallei om de samenleving op de sofa te leggen. Want als de diagnose over de controlemaatschappij is gesteld, is de vervolgvraag: hoe kom je er dan vanaf? Een gesprek over dwangobsessies, het dictaat van de normaliteit en de productiemaatschappij. ‘Eet minder, aanvaard het leven, en beperk je zelf.’ En…vermijd toch die verdomde fitnessschool.

-1 s3 weeks ago
Comments
Future Shock - Op de sofa met Damiaan Denys - #35

Future Shock - Het hobbelige pad van een pionier - #34

Regisseur Kees Brouwer portretteerde voor VPRO Tegenlicht drie plattelandspioniers, mensen die vorm geven aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen, duurzaam leven en gemeenschapszin. Brouwer heeft een voorliefde voor voortrekkers die de bakens verzetten en volharden in het bereiken van hun toekomstvisioen. Eerder trok hij voor Tegenlicht al intensief op met zorgpionier Jos de Blok en onderwijsvernieuwer Eric van ’t Zelfde, mannen met wie hij uiteindelijk bevriend raakte. Hoe zorg je ervoor als filmmaker dat mensen jou vertrouwen en hun vertaal vertellen? En hoe gaan pioniers om met onvermijdelijke tegenslagen in het proces? Tegenlicht-redacteur Tom Reijner voert met Brouwer een persoonlijk gesprek over zijn laatste uitzending, over zijn achtergrond en zijn persoonlijke werkwijze die daaruit voortvloeit.

-1 sSEP 13
Comments
Future Shock - Het hobbelige pad van een pionier - #34

Future Shock - Het bos staat op het spel - #33

Het bos is de laatste tijd een hot topic. Er zijn felle, dikwijls doelbewust aangestoken branden in de Amazone en Siberië, waardoor de uitgestrekte bossen flink worden uitgedund. Hoewel het dichtbevolkte Nederland in verhouding tot Brazilië en Rusland weinig bossen kent, is ook hier debat over ontbossing en onnodige houtkap door Staatsbosbeheer. Frits van Beusekom – nota bene zelf ex-directeur van die organisatie – zwengelde die discussie aan door zich krachtig uit te spreken tegen de kaalslag in onze bossen. Naar aanleiding van de Tegenlicht-uitzending In de ban van het bos trok Chris Kijne met Van Beusekom door een ‘fout’ en ‘goed’ bos. Wie is verantwoordelijk voor de toekomst van het bos, nu Staatsbosbeheer door bezuinigingen meer moet kappen dan goed is het voor het bos? En ja, we gingen toch ook nog even bomen knuffelen…

-1 sAUG 30
Comments
Future Shock - Het bos staat op het spel - #33

Future Shock - Fighting Fake News op Lowlands - #32

Ze zaten samen op het podium tijdens de Tegenlicht Talk op Lowlands over fake news, beeldmanipulatie en fact checking: Sanne Schim van der Loeff van World Press Photo en fotojournalist Ilvy Njiokiktjien. In onze podcast Future Shock praat researcher Tom Reijner daarna met hen door over hun werk, de eerste vrije generatie in Zuid-Afrika, de rol van fotografie in het Instagram-tijdperk en mediawijsheid bij jongeren. Want hoe check je nou zelf of beelden fake zijn of niet? En hoe belangrijk is dat eigenlijk?

-1 sAUG 20
Comments
Future Shock - Fighting Fake News op Lowlands - #32

Future Shock - Waar is het nog stil in de stad? - #31

Het leven in de grote stad is hectisch. Amsterdam, Barcelona, Rome en Parijs worden in de zomermaanden haast onder de voet gelopen door toeristen. Het wordt steeds drukker en dan rijst de vraag: waar kun je nog rust en stilte vinden? Kunstenaar Sarah van Sonsbeeck houdt zich al jaren met het thema 'stilte' bezig. Tom Reijner trok met haar door het epicentrum van de Amsterdamse drukte, op zoek naar stilte te midden van de rolkoffers. Die blijkt verrassend vaak dichtbij te zijn. Waarom hebben we stilte zo hard nodig? En hoe geven we rust en kalmte vorm in de stad van de toekomst?

-1 sAUG 2
Comments
Future Shock - Waar is het nog stil in de stad? - #31

Future Shock - Het smeltende ijs op Point Hope - #30

In Future Shock #29 sprak fotograaf Kadir van Lohuizen over zijn project op de Noordpool, het verdwijnen van het ijs, de militarisering en de gevolgen voor de lokale bevolking, de Inuits. In het tweede deel van onze Noordpool-special duiken we dieper in deze gemeenschap. Hun manier van leven en directe omgeving wordt namelijk ernstig bedreigd door de klimaatverandering. Onze redactie stuitte op een bijzonder verhaal van kunstenaar, walvisjager en Inuit Othniel Art Oomittuk. Art komt uit Point Hope, een dorpje/landstrook in het uiterste westen van Alaska. Zo’n tien jaar geleden ontmoette hij daar de Nederlandse fotograaf Ellis Doeven. Chris Kijne tekent het verhaal over hun ontluikende liefde op en spreekt met beiden over Point Hope, de hechte gemeenschap en de walvisjacht die steeds moeilijker wordt door het smeltende ijs. Hoe te overleven op Point Hope?

-1 sJUL 22
Comments
Future Shock - Het smeltende ijs op Point Hope - #30

Future Shock - Onze missie op de Noordpool - #29

Fotograaf Kadir van Lohuizen reisde in het kader van een langdurig project naar de Noordpool, samen met zijn Russische collega Yuri Kozyrev. Van Lohuizen trok naar arctisch Noord-Amerika, Kozyrev naar Siberië. Beiden legden hun tocht fotograferend vast en daaruit vloeide onder meer een prachtige Tegenlicht-uitzending. Er was echter nog zoveel meer over te vertellen dat we besloten tot een tweedelige podcast over de Noordpool. Tom Reijner spreekt in het eerste deel Van Lohuizen over zijn barre tocht door Canada, het smelten van het ijs, de gevolgen voor de lokale bevolking en de ophanden zijnde militaire strijd om de grondstoffen. Van Lohuizen, die onlangs nog meeging op een Nederlandse missie naar Noorwegen, spreekt ook over de Russische dreiging. De commandant van de Nederlandse mariniers was daarover opmerkelijk open.

-1 sJUL 8
Comments
Future Shock - Onze missie op de Noordpool - #29

Future Shock - Plattelandspioniers en de toekomst - #28

VPRO Tegenlicht zocht dit voorjaar naar plattelandspioniers, mensen die de kracht van het platteland inzetten voor de samenleving van de toekomst. Uit meer dan 70 aanmeldingen koos een driekoppige jury de Friese coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) als winnaar. Op 25 mei, bij de uitreiking in de Cultuurfabriek in Ulft, sprak Tegenlicht-redacteur Tom Reijner met Pieter de Kroon (WEN) en met journalist en schrijver Karel Smouter (De Correspondent). Smouter was één van de drie juryleden. Hij trekt momenteel op de fiets door Oost-Nederland om te weten te komen wat daar precies speelt. ‘Als journalist wilde ik altijd naar verre landen, maar nu ik in Deventer woon, wil ik mijn buren beter leren begrijpen.’ Een gesprek over de veerkracht en vernieuwingsdrift buiten de Randstad.

-1 sJUN 7
Comments
Future Shock - Plattelandspioniers en de toekomst - #28

Future Shock - De stem van Baudet en Timmermans - #27

In de jacht op uw stem voeren politici het ene na het andere debat. Zo ook bij deze Europese verkiezingen. Maar hoe retorisch begaafd zijn Frans Timmermans, Thierry Baudet en Reinier van Lanschot van de nieuwe partij Volt? Researcher Tom Reijner nodigde filosoof, theatermaker en docent retorica Marijn Moerman uit voor een gesprek aan de hand van fragmenten uit debatten, interviews en toespraken. Wat kunnen we afleiden uit de manier waarop politici zich tot hun kiezers richten? In deze podcast gaat Moerman ook dieper in op de kracht van stiltes, ijdelheid en moreel leiderschap.

-1 sMAY 24
Comments
Future Shock - De stem van Baudet en Timmermans - #27

Future shock - EU, Polen en het lot van de achterblijvers - #26

In het kader van de Europese verkiezingen eind mei werpt Future Shock, de podcast van VPRO Tegenlicht, een blik op het oosten. Op Polen om precies te zijn. Het land, dat wordt geregeerd door een uiterst conservatieve regering, is samen met Hongarije het zorgenkindje van Brussel. Tegelijkertijd kijkt Polen zelf ook met argusogen naar de EU – want die is hun ogen bemoeizuchtig en een bedreiging voor de nationale identiteit. Hoe ziet de toekomst eruit vanuit het Poolse oerbos? De half-Poolse journalist Dore van Duivenbode maakte de vijfdelige serie Moja Polska en zag en hoorde hoe de Polen de relatie met de EU beleven. Een gesprek tussen haar en Chris Kijne over de symboliek van het laatste oerbos, de grote trek van Poolse jongeren naar West-Europa en het lot van de achterblijvers. En is er nog hoop voor de Poolse rechtsstaat?

32 MINMAY 10
Comments
Future shock - EU, Polen en het lot van de achterblijvers - #26

Latest Episodes

Future Shock - Op de sofa met Damiaan Denys - #35

De Nederlandse samenleving kent een enorme hang naar controle, een hardnekkig verschijnsel dat je werkelijk overal tegenkomt. ‘De meest stompzinnige en dwaze deugd die we ooit hebben geschapen,’ vindt filosoof en psychiater Damiaan Denys. Naar aanleiding van zijn optreden in de Tegenlicht-uitzending ‘Overleven in de Chaos’ trok redacteur Tom Reijner naar Denys’ verbouwde boerderij in de Gelderse Vallei om de samenleving op de sofa te leggen. Want als de diagnose over de controlemaatschappij is gesteld, is de vervolgvraag: hoe kom je er dan vanaf? Een gesprek over dwangobsessies, het dictaat van de normaliteit en de productiemaatschappij. ‘Eet minder, aanvaard het leven, en beperk je zelf.’ En…vermijd toch die verdomde fitnessschool.

-1 s3 weeks ago
Comments
Future Shock - Op de sofa met Damiaan Denys - #35

Future Shock - Het hobbelige pad van een pionier - #34

Regisseur Kees Brouwer portretteerde voor VPRO Tegenlicht drie plattelandspioniers, mensen die vorm geven aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen, duurzaam leven en gemeenschapszin. Brouwer heeft een voorliefde voor voortrekkers die de bakens verzetten en volharden in het bereiken van hun toekomstvisioen. Eerder trok hij voor Tegenlicht al intensief op met zorgpionier Jos de Blok en onderwijsvernieuwer Eric van ’t Zelfde, mannen met wie hij uiteindelijk bevriend raakte. Hoe zorg je ervoor als filmmaker dat mensen jou vertrouwen en hun vertaal vertellen? En hoe gaan pioniers om met onvermijdelijke tegenslagen in het proces? Tegenlicht-redacteur Tom Reijner voert met Brouwer een persoonlijk gesprek over zijn laatste uitzending, over zijn achtergrond en zijn persoonlijke werkwijze die daaruit voortvloeit.

-1 sSEP 13
Comments
Future Shock - Het hobbelige pad van een pionier - #34

Future Shock - Het bos staat op het spel - #33

Het bos is de laatste tijd een hot topic. Er zijn felle, dikwijls doelbewust aangestoken branden in de Amazone en Siberië, waardoor de uitgestrekte bossen flink worden uitgedund. Hoewel het dichtbevolkte Nederland in verhouding tot Brazilië en Rusland weinig bossen kent, is ook hier debat over ontbossing en onnodige houtkap door Staatsbosbeheer. Frits van Beusekom – nota bene zelf ex-directeur van die organisatie – zwengelde die discussie aan door zich krachtig uit te spreken tegen de kaalslag in onze bossen. Naar aanleiding van de Tegenlicht-uitzending In de ban van het bos trok Chris Kijne met Van Beusekom door een ‘fout’ en ‘goed’ bos. Wie is verantwoordelijk voor de toekomst van het bos, nu Staatsbosbeheer door bezuinigingen meer moet kappen dan goed is het voor het bos? En ja, we gingen toch ook nog even bomen knuffelen…

-1 sAUG 30
Comments
Future Shock - Het bos staat op het spel - #33

Future Shock - Fighting Fake News op Lowlands - #32

Ze zaten samen op het podium tijdens de Tegenlicht Talk op Lowlands over fake news, beeldmanipulatie en fact checking: Sanne Schim van der Loeff van World Press Photo en fotojournalist Ilvy Njiokiktjien. In onze podcast Future Shock praat researcher Tom Reijner daarna met hen door over hun werk, de eerste vrije generatie in Zuid-Afrika, de rol van fotografie in het Instagram-tijdperk en mediawijsheid bij jongeren. Want hoe check je nou zelf of beelden fake zijn of niet? En hoe belangrijk is dat eigenlijk?

-1 sAUG 20
Comments
Future Shock - Fighting Fake News op Lowlands - #32

Future Shock - Waar is het nog stil in de stad? - #31

Het leven in de grote stad is hectisch. Amsterdam, Barcelona, Rome en Parijs worden in de zomermaanden haast onder de voet gelopen door toeristen. Het wordt steeds drukker en dan rijst de vraag: waar kun je nog rust en stilte vinden? Kunstenaar Sarah van Sonsbeeck houdt zich al jaren met het thema 'stilte' bezig. Tom Reijner trok met haar door het epicentrum van de Amsterdamse drukte, op zoek naar stilte te midden van de rolkoffers. Die blijkt verrassend vaak dichtbij te zijn. Waarom hebben we stilte zo hard nodig? En hoe geven we rust en kalmte vorm in de stad van de toekomst?

-1 sAUG 2
Comments
Future Shock - Waar is het nog stil in de stad? - #31

Future Shock - Het smeltende ijs op Point Hope - #30

In Future Shock #29 sprak fotograaf Kadir van Lohuizen over zijn project op de Noordpool, het verdwijnen van het ijs, de militarisering en de gevolgen voor de lokale bevolking, de Inuits. In het tweede deel van onze Noordpool-special duiken we dieper in deze gemeenschap. Hun manier van leven en directe omgeving wordt namelijk ernstig bedreigd door de klimaatverandering. Onze redactie stuitte op een bijzonder verhaal van kunstenaar, walvisjager en Inuit Othniel Art Oomittuk. Art komt uit Point Hope, een dorpje/landstrook in het uiterste westen van Alaska. Zo’n tien jaar geleden ontmoette hij daar de Nederlandse fotograaf Ellis Doeven. Chris Kijne tekent het verhaal over hun ontluikende liefde op en spreekt met beiden over Point Hope, de hechte gemeenschap en de walvisjacht die steeds moeilijker wordt door het smeltende ijs. Hoe te overleven op Point Hope?

-1 sJUL 22
Comments
Future Shock - Het smeltende ijs op Point Hope - #30

Future Shock - Onze missie op de Noordpool - #29

Fotograaf Kadir van Lohuizen reisde in het kader van een langdurig project naar de Noordpool, samen met zijn Russische collega Yuri Kozyrev. Van Lohuizen trok naar arctisch Noord-Amerika, Kozyrev naar Siberië. Beiden legden hun tocht fotograferend vast en daaruit vloeide onder meer een prachtige Tegenlicht-uitzending. Er was echter nog zoveel meer over te vertellen dat we besloten tot een tweedelige podcast over de Noordpool. Tom Reijner spreekt in het eerste deel Van Lohuizen over zijn barre tocht door Canada, het smelten van het ijs, de gevolgen voor de lokale bevolking en de ophanden zijnde militaire strijd om de grondstoffen. Van Lohuizen, die onlangs nog meeging op een Nederlandse missie naar Noorwegen, spreekt ook over de Russische dreiging. De commandant van de Nederlandse mariniers was daarover opmerkelijk open.

-1 sJUL 8
Comments
Future Shock - Onze missie op de Noordpool - #29

Future Shock - Plattelandspioniers en de toekomst - #28

VPRO Tegenlicht zocht dit voorjaar naar plattelandspioniers, mensen die de kracht van het platteland inzetten voor de samenleving van de toekomst. Uit meer dan 70 aanmeldingen koos een driekoppige jury de Friese coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) als winnaar. Op 25 mei, bij de uitreiking in de Cultuurfabriek in Ulft, sprak Tegenlicht-redacteur Tom Reijner met Pieter de Kroon (WEN) en met journalist en schrijver Karel Smouter (De Correspondent). Smouter was één van de drie juryleden. Hij trekt momenteel op de fiets door Oost-Nederland om te weten te komen wat daar precies speelt. ‘Als journalist wilde ik altijd naar verre landen, maar nu ik in Deventer woon, wil ik mijn buren beter leren begrijpen.’ Een gesprek over de veerkracht en vernieuwingsdrift buiten de Randstad.

-1 sJUN 7
Comments
Future Shock - Plattelandspioniers en de toekomst - #28

Future Shock - De stem van Baudet en Timmermans - #27

In de jacht op uw stem voeren politici het ene na het andere debat. Zo ook bij deze Europese verkiezingen. Maar hoe retorisch begaafd zijn Frans Timmermans, Thierry Baudet en Reinier van Lanschot van de nieuwe partij Volt? Researcher Tom Reijner nodigde filosoof, theatermaker en docent retorica Marijn Moerman uit voor een gesprek aan de hand van fragmenten uit debatten, interviews en toespraken. Wat kunnen we afleiden uit de manier waarop politici zich tot hun kiezers richten? In deze podcast gaat Moerman ook dieper in op de kracht van stiltes, ijdelheid en moreel leiderschap.

-1 sMAY 24
Comments
Future Shock - De stem van Baudet en Timmermans - #27

Future shock - EU, Polen en het lot van de achterblijvers - #26

In het kader van de Europese verkiezingen eind mei werpt Future Shock, de podcast van VPRO Tegenlicht, een blik op het oosten. Op Polen om precies te zijn. Het land, dat wordt geregeerd door een uiterst conservatieve regering, is samen met Hongarije het zorgenkindje van Brussel. Tegelijkertijd kijkt Polen zelf ook met argusogen naar de EU – want die is hun ogen bemoeizuchtig en een bedreiging voor de nationale identiteit. Hoe ziet de toekomst eruit vanuit het Poolse oerbos? De half-Poolse journalist Dore van Duivenbode maakte de vijfdelige serie Moja Polska en zag en hoorde hoe de Polen de relatie met de EU beleven. Een gesprek tussen haar en Chris Kijne over de symboliek van het laatste oerbos, de grote trek van Poolse jongeren naar West-Europa en het lot van de achterblijvers. En is er nog hoop voor de Poolse rechtsstaat?

32 MINMAY 10
Comments
Future shock - EU, Polen en het lot van de achterblijvers - #26