title

Maktministeriet

Josefine Hådell, Julia Skott och Fredrik Wass

0
Followers
0
Plays
Maktministeriet

Maktministeriet

Josefine Hådell, Julia Skott och Fredrik Wass

0
Followers
0
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

Maktministeriet diskuterar hur webbkulturen tar sig uttryck ur ett maktperspektiv.

Latest Episodes

Avsnitt 53: Slutet

Ett av podcastens viktigaste avsnitt, men också det släpigaste och kanske mest splittrade. Det blir både en del privat och en del bakom kulisserna. Och så lite framtid. Lyssna på oss påiTunesellerSoundcloud.Vi finns påTwitterochFacebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

1 s2014 MAR 11
Comments
Avsnitt 53: Slutet

Avsnitt 52: (med Jack Werner) Fittstim, Framtidskommissionen och spökhistorier på internet

Jack Werner gästar Maktministeriet Den här veckan är internets ”folklivsforskare” Jack Werner gäst i podden. Han skriver ofta om nätkultur, är journalist på Metro och skriver krönikor hos Internetworld. Tillsammans med honom pratar vi om Carl Bildts framtidskomission som ska utreda styrningen av internet i framtiden och funderar på om SVT:s program Fittstim – Min Kampär perfekt optimerat för att skapa reaktioner på nätet. Sen berättar Jack även om sin kommande bok om spökhistorier på internet samt vad creepypasta är för något. Vi ber om ursäkt för ojämnheterna i ljudnivåer under avsnittet. Lyssna på oss påiTunesellerSoundcloud.Vi finns som vanligt påTwitterochFacebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

1 s2014 JAN 27
Comments
Avsnitt 52: (med Jack Werner) Fittstim, Framtidskommissionen och spökhistorier på internet

Avsnitt 51: Slacktivism och Supervalår

I årets första avsnitt pratar vi om att ”kapa” en aktuell diskussion på nätet och vem som egentligen får bestämma hur engagemang kring olika samhällsfrågor får drivas och paketeras. Detta enligt devisen att det ibland blir viktigare att vara avsändare för en diskussion kring ett ämne och hitta på en snärtig hashtag, oavsett vilka som egentligen äger frågan ursprungligen. Vi tar upp flera exempel. Det senaste är journalisten Cissi Wallin som manade till en demonstration mot den aktuella våldtäktsdomen där en man blivit frikänd trots att kvinnan både fysiskt och verbalt gjort motstånd under sexakten och det även fastställdes att mannen tvingat sig till samlag. Wallin blev bland annat kritiserad för att ha bortsett från de aktörer som redan tidigare arbetar för en samtyckeslagstiftning, och som dessutom redan inlett arbetet med att arrangera en demonstration. En trend vi tar upp är sociala medier-fasta. Allt fler gör tillfälliga pauser i sitt sociala m...

36 MIN2014 JAN 12
Comments
Avsnitt 51: Slacktivism och Supervalår

Avsnitt 50: Poddens år 2013

I vårt längsta och mest fullmatade avsnitt hittills går vi igenom några av höjdpunkterna på nätet under 2013. Vi listar snackisarna, avslöjandena och tar temperaturen på nätdebatten. Varför var Snowden viktigare för integritetsdebatten än Assange? Och hur präglas onlinevärlden av näthat? Vi pratar #Harlemshake, #BästaBeatrice och #Minflykt, men också #selfies, #PRISM, #Almedalen, #Lifeloggingo och 3D-skrivare. Sen konstaterar vi att Blondinbella vägrar visa upp sitt nyfödda barns ansikte på nätet och får kritik för det av sina läsare. Och vi undrar även exakt hur rika vi kommer att bli på våra Bitcoins. Stort tack för att du lyssnade under året, hoppas vi hörs även nästa år! Lyssna på oss påiTunesellerSoundcloud.Vi finns som vanligt påTwitterochFacebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

1 s2013 DEC 30
Comments
Avsnitt 50: Poddens år 2013

Avsnitt 49: Jakten på den perfekta julen

Julen står för dörren och med den pressen att prestera i sociala medier. Vi diskuterar normtrycket på nätet. Dessutom spanar vi på några av de stora näthändelserna sedan förra avsnittet, till exempel #TackaNEJ och #DNgate. Josefine ondgör sig även över slutna instagramkonton på Twitter. Pratat om i avsnittet: “Folk kan säga vad som helst på nätet”– Svd.se “En rasistannons” – Resumé.se Tackanej.se Avsnitt 22: De som alltid sa hora UPPDATERING Josefine 2013-12-10: Som en del av er vet spelar vi in Maktministeriet “live on tape”,vilket innebär att vi lägger ut avsnittet direkt efter inspelning,utan att lyssna igenom eller redigera. Efter att ha lyssnat igenomsenaste avsnittet känner jag en spontan personlig besvikelse på hurjag själv sladdar förbi ett resonemang som jag själv tycker att jagkunde ha hanterat på ett bättre sätt. Vid ungefär 30:00 tar Julia upp det normativa i att förutsätta attalla firar jul (alltså, antagandet att “folk” kommer ...

1 s2013 DEC 10
Comments
Avsnitt 49: Jakten på den perfekta julen

Avsnitt 48: Sociala etikettsbrott

Vi pratar om de sociala etikettsbrott och koder som dykt upp i spåren av de sociala mediernas framfart, och kanske framförallt den mobila utvecklingen. Blir du irriterad när någon tar upp mobilen under ett samtal för att kolla Facebook? Eller när någon tar ett samtal under en middag? När är det okej och inte okej att försvinna in i skärmen? Vi pratar också om digital stress (om den ens går att särskilja från vanlig stress) och hur alla notifieringar från sociala tjänster hela tiden pockar på vår uppmärksamhet. Det handlar om att ta kontroll över hur och när vi vill bli kontaktade och kommunicera, men vem bär ansvaret? Och är det bara en övergångsperiod i mänsklighetens historia? Lyssna på oss påiTunesellerSoundcloud.Vi finns som vanligt påTwitterochFacebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

1 s2013 NOV 25
Comments
Avsnitt 48: Sociala etikettsbrott

Avsnitt 47: Nätets slutna rum –elitism eller nödvändighet? + bonusmaterial

Slutna maillistor, diskussionsforum och grupper har funnits länge i sociala medier. Och människans behov av att skapa allianser och grupperingar tycks inte ha minskat genom åren. Men vad innebär det när makthavare och umgås bakom kulisserna, långt från offentlighetens ljus. Och vilka slutna rum måste få finnas? Vi pratar också om Twitters aktuella börsnotering och Julia har även ett problem med Facebook . Vi analyserar framtiden för de båda företagen och dess livskraftighet i ljuset av hur mycket information vi matar in i respektive tjänst. Som bonusmaterial får du höra Fredrik berätta om hur den löst sammansatta gruppen “Bubblan” bildades via mikrobloggen Jaiku under 2007. Iavsnittet förekommer vissa ljudproblem, men förhoppningsvis stör det inte alltför mycket. Lyssna på oss påiTunesellerSoundcloud.Vi finns som vanligt påTwitterochFacebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

43 MIN2013 NOV 11
Comments
Avsnitt 47: Nätets slutna rum –elitism eller nödvändighet? + bonusmaterial

Avsnitt 46: Podden om poddandet och vi fyller 2 år

Maktministeriet fyller två år! Hurra! Sedan vi började podda har det skett en explosiv podd-boom i det svenska medielandskapet. I veckans avsnitt blir vi lite meta och diskuterar podden som fenomen, dess utveckling och villkor samt vilka egna favoritavsnitt vi har från vårt eget poddande. Vi analyserar också varför poddandet blivit så stort just nu. Och vi tar också upp sponsring och vad som kännetecknar bra och dålig sådan samt reflekterar över poddens begränsningar när det gäller spridning, sökbarhet och genomslag, jämfört med till exempel bloggar. Ej känt vid inspelningstillfället var att Kristoffer Triumf från Värvet nominerats till Stora journalistpriset som årets förnyare, vilket ju sätter ännu mer fokus på podden som fenomen just nu. Lyssna på oss påiTunesellerSoundcloud.Vi finns som vanligt påTwitterochFacebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

1 s2013 OCT 29
Comments
Avsnitt 46: Podden om poddandet och vi fyller 2 år

Avsnitt 45: Hanna Olsson

I veckans podd har vi med oss supergästen Hanna Olsson, nybliven samhällschef på Aftonbladet, tidigare producent på Tankesmedjan i P3 och nyhetschef på Östersundsposten. Vi ville veta hur Hanna ser på makten i både sin egen roll, genom media och på nätet. Går det att göra politisk bevakning roligare, och vilken ledarstil har Hanna? Det blev ett spännande samtal där honäven beskriver hur hon tycker att Aftonbladet borde göra en större satsning på podcasts och exakt hur viktigt Twitter är för samhällsdebatten egentligen. Du får även reda på varför improvisationsteater är en bra grej och varför Instagram är lättast att kolla direkt på morgonen. Plus mycket mer. Lyssna på oss påiTunesellerSoundcloud.Vi finns som vanligt påTwitterochFacebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

37 MIN2013 OCT 13
Comments
Avsnitt 45: Hanna Olsson

Avsnitt 44: Bokmässan, Kjöller, #baramänniska och Webbdagarna

Veckans avsnitt är som en buffé av spaningar från de senaste dagarnas aktuella händelser i webb- och kulturvärlden. Följ med Julia till bokmässan där hon nästan sålde slut på sin bok Kroppspanik och reflekterade över Martin Schibbye och Johan Perssons 25 programpunkter. I avsnittet diskuterar vi även kritiken mot Hanne Kjöllers bok“En halv sanning är också en lögn” utifrån ett fokus på sociala medier-makt.Resumé vill att vi ska våga vara#baramänniska och se igenom fasaden med#nofilterweek, men fungerar det? Och vad är känslan som Fredrik tog med sig hem från Webbdagarna i Göteborg?

1 s2013 OCT 1
Comments
Avsnitt 44: Bokmässan, Kjöller, #baramänniska och Webbdagarna

Latest Episodes

Avsnitt 53: Slutet

Ett av podcastens viktigaste avsnitt, men också det släpigaste och kanske mest splittrade. Det blir både en del privat och en del bakom kulisserna. Och så lite framtid. Lyssna på oss påiTunesellerSoundcloud.Vi finns påTwitterochFacebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

1 s2014 MAR 11
Comments
Avsnitt 53: Slutet

Avsnitt 52: (med Jack Werner) Fittstim, Framtidskommissionen och spökhistorier på internet

Jack Werner gästar Maktministeriet Den här veckan är internets ”folklivsforskare” Jack Werner gäst i podden. Han skriver ofta om nätkultur, är journalist på Metro och skriver krönikor hos Internetworld. Tillsammans med honom pratar vi om Carl Bildts framtidskomission som ska utreda styrningen av internet i framtiden och funderar på om SVT:s program Fittstim – Min Kampär perfekt optimerat för att skapa reaktioner på nätet. Sen berättar Jack även om sin kommande bok om spökhistorier på internet samt vad creepypasta är för något. Vi ber om ursäkt för ojämnheterna i ljudnivåer under avsnittet. Lyssna på oss påiTunesellerSoundcloud.Vi finns som vanligt påTwitterochFacebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

1 s2014 JAN 27
Comments
Avsnitt 52: (med Jack Werner) Fittstim, Framtidskommissionen och spökhistorier på internet

Avsnitt 51: Slacktivism och Supervalår

I årets första avsnitt pratar vi om att ”kapa” en aktuell diskussion på nätet och vem som egentligen får bestämma hur engagemang kring olika samhällsfrågor får drivas och paketeras. Detta enligt devisen att det ibland blir viktigare att vara avsändare för en diskussion kring ett ämne och hitta på en snärtig hashtag, oavsett vilka som egentligen äger frågan ursprungligen. Vi tar upp flera exempel. Det senaste är journalisten Cissi Wallin som manade till en demonstration mot den aktuella våldtäktsdomen där en man blivit frikänd trots att kvinnan både fysiskt och verbalt gjort motstånd under sexakten och det även fastställdes att mannen tvingat sig till samlag. Wallin blev bland annat kritiserad för att ha bortsett från de aktörer som redan tidigare arbetar för en samtyckeslagstiftning, och som dessutom redan inlett arbetet med att arrangera en demonstration. En trend vi tar upp är sociala medier-fasta. Allt fler gör tillfälliga pauser i sitt sociala m...

36 MIN2014 JAN 12
Comments
Avsnitt 51: Slacktivism och Supervalår

Avsnitt 50: Poddens år 2013

I vårt längsta och mest fullmatade avsnitt hittills går vi igenom några av höjdpunkterna på nätet under 2013. Vi listar snackisarna, avslöjandena och tar temperaturen på nätdebatten. Varför var Snowden viktigare för integritetsdebatten än Assange? Och hur präglas onlinevärlden av näthat? Vi pratar #Harlemshake, #BästaBeatrice och #Minflykt, men också #selfies, #PRISM, #Almedalen, #Lifeloggingo och 3D-skrivare. Sen konstaterar vi att Blondinbella vägrar visa upp sitt nyfödda barns ansikte på nätet och får kritik för det av sina läsare. Och vi undrar även exakt hur rika vi kommer att bli på våra Bitcoins. Stort tack för att du lyssnade under året, hoppas vi hörs även nästa år! Lyssna på oss påiTunesellerSoundcloud.Vi finns som vanligt påTwitterochFacebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

1 s2013 DEC 30
Comments
Avsnitt 50: Poddens år 2013

Avsnitt 49: Jakten på den perfekta julen

Julen står för dörren och med den pressen att prestera i sociala medier. Vi diskuterar normtrycket på nätet. Dessutom spanar vi på några av de stora näthändelserna sedan förra avsnittet, till exempel #TackaNEJ och #DNgate. Josefine ondgör sig även över slutna instagramkonton på Twitter. Pratat om i avsnittet: “Folk kan säga vad som helst på nätet”– Svd.se “En rasistannons” – Resumé.se Tackanej.se Avsnitt 22: De som alltid sa hora UPPDATERING Josefine 2013-12-10: Som en del av er vet spelar vi in Maktministeriet “live on tape”,vilket innebär att vi lägger ut avsnittet direkt efter inspelning,utan att lyssna igenom eller redigera. Efter att ha lyssnat igenomsenaste avsnittet känner jag en spontan personlig besvikelse på hurjag själv sladdar förbi ett resonemang som jag själv tycker att jagkunde ha hanterat på ett bättre sätt. Vid ungefär 30:00 tar Julia upp det normativa i att förutsätta attalla firar jul (alltså, antagandet att “folk” kommer ...

1 s2013 DEC 10
Comments
Avsnitt 49: Jakten på den perfekta julen

Avsnitt 48: Sociala etikettsbrott

Vi pratar om de sociala etikettsbrott och koder som dykt upp i spåren av de sociala mediernas framfart, och kanske framförallt den mobila utvecklingen. Blir du irriterad när någon tar upp mobilen under ett samtal för att kolla Facebook? Eller när någon tar ett samtal under en middag? När är det okej och inte okej att försvinna in i skärmen? Vi pratar också om digital stress (om den ens går att särskilja från vanlig stress) och hur alla notifieringar från sociala tjänster hela tiden pockar på vår uppmärksamhet. Det handlar om att ta kontroll över hur och när vi vill bli kontaktade och kommunicera, men vem bär ansvaret? Och är det bara en övergångsperiod i mänsklighetens historia? Lyssna på oss påiTunesellerSoundcloud.Vi finns som vanligt påTwitterochFacebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

1 s2013 NOV 25
Comments
Avsnitt 48: Sociala etikettsbrott

Avsnitt 47: Nätets slutna rum –elitism eller nödvändighet? + bonusmaterial

Slutna maillistor, diskussionsforum och grupper har funnits länge i sociala medier. Och människans behov av att skapa allianser och grupperingar tycks inte ha minskat genom åren. Men vad innebär det när makthavare och umgås bakom kulisserna, långt från offentlighetens ljus. Och vilka slutna rum måste få finnas? Vi pratar också om Twitters aktuella börsnotering och Julia har även ett problem med Facebook . Vi analyserar framtiden för de båda företagen och dess livskraftighet i ljuset av hur mycket information vi matar in i respektive tjänst. Som bonusmaterial får du höra Fredrik berätta om hur den löst sammansatta gruppen “Bubblan” bildades via mikrobloggen Jaiku under 2007. Iavsnittet förekommer vissa ljudproblem, men förhoppningsvis stör det inte alltför mycket. Lyssna på oss påiTunesellerSoundcloud.Vi finns som vanligt påTwitterochFacebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

43 MIN2013 NOV 11
Comments
Avsnitt 47: Nätets slutna rum –elitism eller nödvändighet? + bonusmaterial

Avsnitt 46: Podden om poddandet och vi fyller 2 år

Maktministeriet fyller två år! Hurra! Sedan vi började podda har det skett en explosiv podd-boom i det svenska medielandskapet. I veckans avsnitt blir vi lite meta och diskuterar podden som fenomen, dess utveckling och villkor samt vilka egna favoritavsnitt vi har från vårt eget poddande. Vi analyserar också varför poddandet blivit så stort just nu. Och vi tar också upp sponsring och vad som kännetecknar bra och dålig sådan samt reflekterar över poddens begränsningar när det gäller spridning, sökbarhet och genomslag, jämfört med till exempel bloggar. Ej känt vid inspelningstillfället var att Kristoffer Triumf från Värvet nominerats till Stora journalistpriset som årets förnyare, vilket ju sätter ännu mer fokus på podden som fenomen just nu. Lyssna på oss påiTunesellerSoundcloud.Vi finns som vanligt påTwitterochFacebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

1 s2013 OCT 29
Comments
Avsnitt 46: Podden om poddandet och vi fyller 2 år

Avsnitt 45: Hanna Olsson

I veckans podd har vi med oss supergästen Hanna Olsson, nybliven samhällschef på Aftonbladet, tidigare producent på Tankesmedjan i P3 och nyhetschef på Östersundsposten. Vi ville veta hur Hanna ser på makten i både sin egen roll, genom media och på nätet. Går det att göra politisk bevakning roligare, och vilken ledarstil har Hanna? Det blev ett spännande samtal där honäven beskriver hur hon tycker att Aftonbladet borde göra en större satsning på podcasts och exakt hur viktigt Twitter är för samhällsdebatten egentligen. Du får även reda på varför improvisationsteater är en bra grej och varför Instagram är lättast att kolla direkt på morgonen. Plus mycket mer. Lyssna på oss påiTunesellerSoundcloud.Vi finns som vanligt påTwitterochFacebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

37 MIN2013 OCT 13
Comments
Avsnitt 45: Hanna Olsson

Avsnitt 44: Bokmässan, Kjöller, #baramänniska och Webbdagarna

Veckans avsnitt är som en buffé av spaningar från de senaste dagarnas aktuella händelser i webb- och kulturvärlden. Följ med Julia till bokmässan där hon nästan sålde slut på sin bok Kroppspanik och reflekterade över Martin Schibbye och Johan Perssons 25 programpunkter. I avsnittet diskuterar vi även kritiken mot Hanne Kjöllers bok“En halv sanning är också en lögn” utifrån ett fokus på sociala medier-makt.Resumé vill att vi ska våga vara#baramänniska och se igenom fasaden med#nofilterweek, men fungerar det? Och vad är känslan som Fredrik tog med sig hem från Webbdagarna i Göteborg?

1 s2013 OCT 1
Comments
Avsnitt 44: Bokmässan, Kjöller, #baramänniska och Webbdagarna
hmly
himalayaプレミアムへようこそ聴き放題のオーディオブックをお楽しみください。