title

Vila i Frid

IGNIS

0
Followers
0
Plays
Vila i Frid
Vila i Frid

Vila i Frid

IGNIS

0
Followers
0
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Hur är det egentligen att vara dödligt sjuk? Hur man hanterar sorg? Finns det teknik som potentiellt kan få oss att leva långt mycket längre och hur undviker man bråk efter döden? Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2019 släpps andra säsongen av Vila i Frid, och från den 31 oktober till den 12 december släpps fyra nya avsnitt.Vila i Frid är producerad för Stiftelsen IGNIS.

Latest Episodes

I väntan på en lever – med Andreas Ekström

För sju år sedan fick journalisten och författaren Andreas Ekström reda på att hans lever sakta håller på att dö, och för att överleva behöver han en levertransplantation inom två. Det innebär att hans fortlevnad och därmed hans familjs lycka, är beroende av en annan familjs stora tragedi. Med Johanna pratar han om det, men också om döden i kulturen, dödsrunor i tidningar och varför vi behöver samlas när någon har dött. Du kan anmäla dig till Donationsregistret här: https://donation.socialstyrelsen.se/donation/.

42 MIN1 w ago
Comments
I väntan på en lever – med Andreas Ekström

Att jobba med döden – med Margareta Byléhn

Får man begravas i sina favorit-mysbyxor? Är det läskigt första gången man ser en död kropp? Vad är det mest oväntade som har hänt under en begravning? Och inte minst: Varför blir man egentligen begravningsentreprenör? Johanna ställer alla sina egna och lyssnarnas möjliga och omöjliga frågor till begravningsrådgivaren och den borgerliga officianten Margareta Byléhn, som jobbar på IGNIS Södermalmskontor. I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2019 släpps fyra avsnitt av Vila i Frid, alla med olika teman och gäster. Vila i Frid är producerad för Stiftelsen IGNIS.

41 MIN3 w ago
Comments
Att jobba med döden – med Margareta Byléhn

Att inte längre vilja leva – med Erik Widlund

Att själv vilja avsluta livet, är ett av de svåraste ämnena som hör döden till. Okunskapen kring självmord är stor och det gör att många, inte sällan skadliga, myter skapas. I säsongens första avsnitt av Vila i Frid möter Johanna Koljonen Erik Widlund som länge led av psykisk ohälsa och under en tioårsperiod vid upprepade tillfällen försökte ta sitt liv. Idag mår Erik bra och hjälper andra i liknande situationer. Om du själv mår dåligt och behöver hjälp och stöd kan du ringa Självmordslinjen på telefon 90101 eller chatta med dem på https://chat.mind.se/. På https://mind.se/hitta-ratt-kontakt/jourer-och-linjer-om-du-behover-prata/ finns ytterligare information om var du kan vända dig om du eller någon i din närhet mår dåligt.

60 MINOCT 31
Comments
Att inte längre vilja leva – med Erik Widlund

Ett liv efter döden – med Anders Sandberg

Innebär döden verkligen slutet? Det tror inte transhumanisten och doktorn i datavetenskap Anders Sandberg som forskar på Oxforduniversitetets “Future of Humanity Institute”. Han har själv tecknat en “försäkring” för att frysa ner sin kropp i flytande kväve för att i framtiden kunna bli upptinad. I det sista avsnittet pratar Johanna med Anders om just detta, åldrande och mänsklighetens framtid. I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2018 släpps tio avsnitt av Vila i Frid, alla med olika teman och gäster. Vila i Frid är producerad för Stiftelsen IGNIS.

32 MIN2018 DEC 20
Comments
Ett liv efter döden – med Anders Sandberg

Nära döden-upplevelser – med Göran Grip

Vad som händer efter döden vet förstås ingen, men det finns desom menar att de haft nära döden-upplevelser då de lämnat sina kroppar och färdats till en plats som inte finns på jorden. Studier av mängder av vittnesmål har visat att upplevelserna, oberoende av varandra, till stor del är likartade. Finns det ett liv efter döden eller vad är det egentligen frågan om? Ingen vet svaret men för att berätta mer om fenomenet möter Johanna Koljonen Göran Grip – författare, tidigare narkosläkare och kanske Sveriges kändast expert på området som själv haft en upplevelse. I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2018 släpps tio avsnitt av Vila i Frid, alla med olika teman och gäster. Vil...

41 MIN2018 DEC 13
Comments
Nära döden-upplevelser – med Göran Grip

Dödens historia – med Lynn Åkesson

Även om döden är konstant har vårt förhållningssätt till den förändrats en hel del bara under de senaste 100 åren.Hur såg man egentligen på döden förr i tiden? I veckans avsnitt möter Johanna Koljonen Lynn Åkesson, professor i etnologi vid Lunds Universitet som under de senaste 20 åren forskatom människans relation till döden, kroppen och ritualer. I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2018 släpps tio avsnitt av Vila i Frid, alla med olika teman och gäster. Vila i Frid är producerad för Stiftelsen IGNIS.

55 MIN2018 DEC 6
Comments
Dödens historia – med Lynn Åkesson

När kroppen dör – med Martina Olsson Frisk

Vad händer i kroppen när vi dör? Det vet Martina Olsson Frisk, som under många år arbetat som rättsläkare, bland annat med några av Sveriges mest kända rättsfall. Med Johanna Koljonen samtalar hon om hur det är att arbeta med döda kroppar, om att berätta för anhöriga om vad som, rent fysiskt, har hänt deras närstående och om hur hennes jobb skiljer sig från det vi ser på TV. I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2018 släpps tio avsnitt av Vila i Frid, alla med olika teman och gäster. Vila i Frid är producerad för Stiftelsen IGNIS.

33 MIN2018 NOV 29
Comments
När kroppen dör – med Martina Olsson Frisk

När en anhörig ska dö – med Lisa Blomqvist

Hur är det att vara anhörig till någon som snart ska dö och hur planerar man för det otänkbara? Vad kan man be om hjälp med, vilken avlastning kan man få från jobbet och vilka krav kan man ställa på sjukvården? Vid sidan av sorg och saknad finns ett antal praktiska måsten, som följer med när döden knackar på. I det sjätte avsnittet av Vila i Frid pratar Johanna Koljonen med Lisa Blomqvist, som inför sin pappas död stod handfallen och önskade att det funnits en handbok för anhöriga. Hon bestämde sig för att skriva den själv, och tidigare i år kom hennes bok "När man vet att någon snart ska dö". I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2018 släpps tio avsnitt av Vila i Frid, ...

46 MIN2018 NOV 22
Comments
När en anhörig ska dö – med Lisa Blomqvist

Dödsångest – med Torbjörn Tännsjö

Kan filosofin erbjuda tröst till den som fruktar döden? Genom historien har döden varit ett självklart ämne för de stora filosoferna att resonera kring, både rädslan att dö, oviljan att sluta leva men även om vad döden egentligen innebär. I det femte avsnittet möter Johanna Koljonen en expert på området, Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi och författare till boken "Filosofisk tröst: En bok om döden”. I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2018 släpps tio avsnitt av Vila i Frid, alla med olika teman och gäster. Vila i Frid är producerad för Stiftelsen IGNIS.

49 MIN2018 NOV 15
Comments
Dödsångest – med Torbjörn Tännsjö

Bråk efter döden – med Nicklas Ekblad Lindbom och Elisabeth Tollsten

Det blir allt vanligare att släkt och familj hamnar i konflikt efter ett dödsfall. I Vila i Frids tredje avsnitt samtalar Johanna Koljonen med två personer som på olika sätt arbetar med att lösa de konflikterna. Nicklas Ekblad Lindbom är chef för IGNIS Juridik, och vet allt om familjejuridik och vad som krävs för att undvika bråk från första början, och Elisabeth Tollsten är den som i Stockholm är ansvarig för att medla när det gått så långt att familjer vägrar enas om begravningar. I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2018 släpps tio avsnitt av Vila i Frid, alla med olika teman och gäster. Vila i Frid är producerad för Stiftelsen IGNIS.

57 MIN2018 NOV 8
Comments
Bråk efter döden – med Nicklas Ekblad Lindbom och Elisabeth Tollsten

Latest Episodes

I väntan på en lever – med Andreas Ekström

För sju år sedan fick journalisten och författaren Andreas Ekström reda på att hans lever sakta håller på att dö, och för att överleva behöver han en levertransplantation inom två. Det innebär att hans fortlevnad och därmed hans familjs lycka, är beroende av en annan familjs stora tragedi. Med Johanna pratar han om det, men också om döden i kulturen, dödsrunor i tidningar och varför vi behöver samlas när någon har dött. Du kan anmäla dig till Donationsregistret här: https://donation.socialstyrelsen.se/donation/.

42 MIN1 w ago
Comments
I väntan på en lever – med Andreas Ekström

Att jobba med döden – med Margareta Byléhn

Får man begravas i sina favorit-mysbyxor? Är det läskigt första gången man ser en död kropp? Vad är det mest oväntade som har hänt under en begravning? Och inte minst: Varför blir man egentligen begravningsentreprenör? Johanna ställer alla sina egna och lyssnarnas möjliga och omöjliga frågor till begravningsrådgivaren och den borgerliga officianten Margareta Byléhn, som jobbar på IGNIS Södermalmskontor. I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2019 släpps fyra avsnitt av Vila i Frid, alla med olika teman och gäster. Vila i Frid är producerad för Stiftelsen IGNIS.

41 MIN3 w ago
Comments
Att jobba med döden – med Margareta Byléhn

Att inte längre vilja leva – med Erik Widlund

Att själv vilja avsluta livet, är ett av de svåraste ämnena som hör döden till. Okunskapen kring självmord är stor och det gör att många, inte sällan skadliga, myter skapas. I säsongens första avsnitt av Vila i Frid möter Johanna Koljonen Erik Widlund som länge led av psykisk ohälsa och under en tioårsperiod vid upprepade tillfällen försökte ta sitt liv. Idag mår Erik bra och hjälper andra i liknande situationer. Om du själv mår dåligt och behöver hjälp och stöd kan du ringa Självmordslinjen på telefon 90101 eller chatta med dem på https://chat.mind.se/. På https://mind.se/hitta-ratt-kontakt/jourer-och-linjer-om-du-behover-prata/ finns ytterligare information om var du kan vända dig om du eller någon i din närhet mår dåligt.

60 MINOCT 31
Comments
Att inte längre vilja leva – med Erik Widlund

Ett liv efter döden – med Anders Sandberg

Innebär döden verkligen slutet? Det tror inte transhumanisten och doktorn i datavetenskap Anders Sandberg som forskar på Oxforduniversitetets “Future of Humanity Institute”. Han har själv tecknat en “försäkring” för att frysa ner sin kropp i flytande kväve för att i framtiden kunna bli upptinad. I det sista avsnittet pratar Johanna med Anders om just detta, åldrande och mänsklighetens framtid. I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2018 släpps tio avsnitt av Vila i Frid, alla med olika teman och gäster. Vila i Frid är producerad för Stiftelsen IGNIS.

32 MIN2018 DEC 20
Comments
Ett liv efter döden – med Anders Sandberg

Nära döden-upplevelser – med Göran Grip

Vad som händer efter döden vet förstås ingen, men det finns desom menar att de haft nära döden-upplevelser då de lämnat sina kroppar och färdats till en plats som inte finns på jorden. Studier av mängder av vittnesmål har visat att upplevelserna, oberoende av varandra, till stor del är likartade. Finns det ett liv efter döden eller vad är det egentligen frågan om? Ingen vet svaret men för att berätta mer om fenomenet möter Johanna Koljonen Göran Grip – författare, tidigare narkosläkare och kanske Sveriges kändast expert på området som själv haft en upplevelse. I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2018 släpps tio avsnitt av Vila i Frid, alla med olika teman och gäster. Vil...

41 MIN2018 DEC 13
Comments
Nära döden-upplevelser – med Göran Grip

Dödens historia – med Lynn Åkesson

Även om döden är konstant har vårt förhållningssätt till den förändrats en hel del bara under de senaste 100 åren.Hur såg man egentligen på döden förr i tiden? I veckans avsnitt möter Johanna Koljonen Lynn Åkesson, professor i etnologi vid Lunds Universitet som under de senaste 20 åren forskatom människans relation till döden, kroppen och ritualer. I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2018 släpps tio avsnitt av Vila i Frid, alla med olika teman och gäster. Vila i Frid är producerad för Stiftelsen IGNIS.

55 MIN2018 DEC 6
Comments
Dödens historia – med Lynn Åkesson

När kroppen dör – med Martina Olsson Frisk

Vad händer i kroppen när vi dör? Det vet Martina Olsson Frisk, som under många år arbetat som rättsläkare, bland annat med några av Sveriges mest kända rättsfall. Med Johanna Koljonen samtalar hon om hur det är att arbeta med döda kroppar, om att berätta för anhöriga om vad som, rent fysiskt, har hänt deras närstående och om hur hennes jobb skiljer sig från det vi ser på TV. I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2018 släpps tio avsnitt av Vila i Frid, alla med olika teman och gäster. Vila i Frid är producerad för Stiftelsen IGNIS.

33 MIN2018 NOV 29
Comments
När kroppen dör – med Martina Olsson Frisk

När en anhörig ska dö – med Lisa Blomqvist

Hur är det att vara anhörig till någon som snart ska dö och hur planerar man för det otänkbara? Vad kan man be om hjälp med, vilken avlastning kan man få från jobbet och vilka krav kan man ställa på sjukvården? Vid sidan av sorg och saknad finns ett antal praktiska måsten, som följer med när döden knackar på. I det sjätte avsnittet av Vila i Frid pratar Johanna Koljonen med Lisa Blomqvist, som inför sin pappas död stod handfallen och önskade att det funnits en handbok för anhöriga. Hon bestämde sig för att skriva den själv, och tidigare i år kom hennes bok "När man vet att någon snart ska dö". I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2018 släpps tio avsnitt av Vila i Frid, ...

46 MIN2018 NOV 22
Comments
När en anhörig ska dö – med Lisa Blomqvist

Dödsångest – med Torbjörn Tännsjö

Kan filosofin erbjuda tröst till den som fruktar döden? Genom historien har döden varit ett självklart ämne för de stora filosoferna att resonera kring, både rädslan att dö, oviljan att sluta leva men även om vad döden egentligen innebär. I det femte avsnittet möter Johanna Koljonen en expert på området, Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi och författare till boken "Filosofisk tröst: En bok om döden”. I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2018 släpps tio avsnitt av Vila i Frid, alla med olika teman och gäster. Vila i Frid är producerad för Stiftelsen IGNIS.

49 MIN2018 NOV 15
Comments
Dödsångest – med Torbjörn Tännsjö

Bråk efter döden – med Nicklas Ekblad Lindbom och Elisabeth Tollsten

Det blir allt vanligare att släkt och familj hamnar i konflikt efter ett dödsfall. I Vila i Frids tredje avsnitt samtalar Johanna Koljonen med två personer som på olika sätt arbetar med att lösa de konflikterna. Nicklas Ekblad Lindbom är chef för IGNIS Juridik, och vet allt om familjejuridik och vad som krävs för att undvika bråk från första början, och Elisabeth Tollsten är den som i Stockholm är ansvarig för att medla när det gått så långt att familjer vägrar enas om begravningar. I “Vila i frid” träffar programledaren Johanna Koljonen personer som på ett eller annat sätt lever nära döden, för att prata om det vi ofta blundar för. Det är en podcast för dig som söker tröst, svar eller ännu fler frågor, för dig som är, eller inte är, redo att tänka på det oundvikliga. Under hösten 2018 släpps tio avsnitt av Vila i Frid, alla med olika teman och gäster. Vila i Frid är producerad för Stiftelsen IGNIS.

57 MIN2018 NOV 8
Comments
Bråk efter döden – med Nicklas Ekblad Lindbom och Elisabeth Tollsten
hmly
himalayaプレミアムへようこそ聴き放題のオーディオブックをお楽しみください。