title

Gépház

Gépház

0
Followers
0
Plays
Gépház
Gépház

Gépház

Gépház

0
Followers
0
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

Célkeresztben az akadálymentesség.

Latest Episodes

Idén is teljes bevetéssel vonultunk a LESEK-re!

EOlyan jó volt, hogy muszáj megosztanunk veletek is. Az adás alább hallgatható! Az évek előrehaladtával egyre nagyobb múltra tesz szert a Lesek nevezetű rendezvény. Az első Lesek konferenciát és kiállítást 2013 őszén szervezte meg a Hermina egyesület, és ez bizony hat éve volt. Pontosan ekkor indult egyébként egy látássérült hallgatóknak szerkesztett rádióműsor is, melynek címe Gépház, és hihetetlen, de ez is pont hat éve volt. Óriási megtiszteltetés együtt ünnepelni a születésnapunkat egy olyan rendezvénnyel, mint a Lesek, ezért aztán összetrombitáltuk a bandát, és testületileg kivonultunk a Lesekre, hoztuk a stúdiónkat, a lelkesedésünket, és ezúttal is elhívtuk fáradhatatlan kolléganőnket, Babinszki Verát is, aki ebben az évben is jókat cirkált a Lesek területén, és remek hanganyagokat gyűjtött minden kedves hallgatónak. Mi meg addig a mobilstúdiónál serénykedtünk, így született meg ezen műsor, amelyet van szerencsénk most a nagyközönség elé tárni. Interjúkat készítettünk a Lesek kiállítóinak egy igen nagy részével, és jócskán vannak olyan hanganyagok is a műsorban, amelyeken vadonatúj, elsősorban informatikai eszközöket próbálunk ki. Jó leskelődést kívánunk!

242 MIN3 w ago
Comments
Idén is teljes bevetéssel vonultunk a LESEK-re!

Megnyitott a Távszem, a sajtótájékoztatóján jártunk!

ETálaljuk a friss infókat és interjúkat, izibe. A Távszem sajtótájékoztatóján gyakorlatilag elstartolt a projekt nyilvános tesztidőszaka, így minden érdeklődő látássérült szabadon letöltheti, és a regisztrációs folyamat után igénybe is veheti azt a távoli segítségnyújtó szolgáltatást, amit a Távszem kínál. A Gépházzal ellátogattunk erre a megnyitóra, a sajtótájékoztatót követően pedig interjúztunk, valamint sikerült kieszközölnünk, hogy egy picit bekukkanthassunk a Távszem operátori központjába, ahol bizony immáron a nap 24 órájában folyik a munka. Nagyon szívélyes vendéglátásban részesültünk, mindez pedig alább meg is hallgatható!

52 MINJUL 26
Comments
Megnyitott a Távszem, a sajtótájékoztatóján jártunk!

Évadzáró nyárnyitó adásban élőztünk!

EBeszélgettünk, nosztalgiáztunk, jókat zenéltünk, egyszóval megnyitottuk az idei nyarat. A nyári pihenő előtti utolsó adásunkban élőben jelentkeztünk a Gépházból. Jó zenék és emelkedett hangulat mellett az elmúlt évadról beszélgettünk hallgatóinkkal, felidéztünk különleges, vicces mozzanatokat a korábbi műsorokból, vagy épp azok elkészítésének pillanataiból, és természetesen rengeteg kockaságról is volt szó.

88 MINJUL 19
Comments
Évadzáró nyárnyitó adásban élőztünk!

A jövő Apple újdonságai a Gépházban!

EOlyan fejlesztéseket próbáltunk ki, amelyek még nincsenek is készen, de máris fantasztikusak. Műsorunkban Torma Zsolt jött hozzánk vendégségbe, aki az ősszel megjelenő IOs 13 legizgalmasabb újdonságait hozta el, természetesen úgy, hogy a célkeresztben az akadálymentesség volt. Az Apple igen komolyan hozzányúlt többek között a VoiceOver képernyőolvasóhoz is, Zsolt pedig egy IPhone készülék és egy beta állapotban lévő IOs 13 segítségével hangos bemutatót tartott a kedves hallgatóknak ezekről az újdonságokról. Megtudhattuk például, hogy mennyit gyorsult a fejlesztéseknek köszönhetően a VoiceOver reakcióideje, hogyan állíthatunk be egyéni kézmozdulatokat különböző műveletekhez, miként szabható testre, hogy a VoiceOver másként viselkedjen egyik és másik alkalmazásban, sőt kipróbáltunk egy vadonatúj fejlesztést is, amelynek értelmében a képernyőolvasó gépi tanulással megkísérli felismerni a felcímkézetlen e...

73 MINJUN 17
Comments
A jövő Apple újdonságai a Gépházban!

Két igen hasznos, magyar fejlesztésű okostelefonos appot mustráltunk

EAz egyikkel könyveket lehet hallgatni, a másik felismeri többek közt a bankjegyeket. Utóbbi kapcsán még egy interjú is belefért. Műsorunk elején pár szóban összegeztük az Apple WWDC konferencián bejelentett újdonságok egy részét, ezt követően pedig kipróbáltuk az immáron Android rendszeren is elérhető MVGYOSZ Hangoskönyvtár alkalmazást. Mindezek után pedig interjúztunk egy jót. Velünk volt DR. Karacs Kristóf, a Magyar Bionikus Látásközpont egyik vezetője, akit főként a LetSeeApp alkalmazás kapcsán kérdeztünk, amely egy Androidra és IPhonera is elérhető ingyenes szoftver, és többek közt pénzfelismerésre, kártyafelismerésre és fénydetektálásra is használható. Természetesen ezt a szoftvert is kipróbáltuk.

40 MINJUN 10
Comments
Két igen hasznos, magyar fejlesztésű okostelefonos appot mustráltunk

Új mobilszolgáltató itthon, Braille írógép-szimulátor számítógépre

ERendhagyóbb alkalmazással nem is köszönthettük volna az idei nyarat. műsorunkat szintén aktualitásokkal kezdtük, beszéltünk többek közt arról, hogy megannyi várakozás és előkészület után elindult itthon a negyedik mobilszolgáltató, egyelőre teszt jelleggel. Beszélgettünk a jelenleg elérhető konstrukcióról, illetve az árnyoldalairól is. Ezt követően pedig egy olyan programot kotortunk elő, amelyről nem bírtuk eldönteni, hogy játék vagy komoly szoftver, de azt sem, hogy zseniális, avagy őrült dolog-e. Műsorunkban ugyanis kipróbáltunk egy Braille írógép-szimulátor alkalmazást.

52 MINJUN 4
Comments
Új mobilszolgáltató itthon, Braille írógép-szimulátor számítógépre

Huawei botrány, Apple Pay, új Windows 10

EÖsszejöttünk egy adásnyi időre informatikai és gazdaságpolitikai eseményekről kokettálni. Témáink röviden: – Mi lesz a Huawei céggel most, hogy életbe léptek ellene az amerikai szankciók, és milyen hosszabb távú hatása lehet a kereskedelmi háborúnak az egész mobilpiacra? – Hogyan lehet a most elindult Apple Pay szolgáltatással fizetni bankkártyánk helyett IPhone mobilkészülékünkkel? Kijött a vadonatúj windows 10. Érdemes-e sietni a frissítéssel? – Mennyire van rendben, hogy a látássérült emberek sok segédeszközhöz piaci alapon férnek hozzá, vagy lehetne ezt másképpen?

53 MINMAY 28
Comments
Huawei botrány, Apple Pay, új Windows 10

Rádióval és magnóval kísértettük a jövőt

ESőt, szemtelenül fityiszt is mutattunk neki. Műsorunk első felében hallgatói reakciókkal és szoftverfrissítésekkel foglalkoztunk, ezt követően pedig két készüléket hoztunk be a stúdióba. Egyikük sem rendelkezik bivalyos processzorral, beszédszintetizátorral, kamerával vagy érintőkijelzővel, mégis sokak szívét dobogtathatják meg. Adásunkban ugyanis ezúttal rádióztunk, magnókazettát hallgattunk, de ami még ennél is jobb, kazettát digitalizáltunk, mindenféle csúf számítógép bevetése nélkül.

65 MINMAY 19
Comments
Rádióval és magnóval kísértettük a jövőt

Látássérülteknek készült nyomógombos mobilkészülékek a Gépházban!

EModern funkciók régi köntösben. Vajon lehet Egyszerre retró és innovatív? A Gépházas banda ebben az adásban elhagyta a stúdiót, hogy némi utazás árán a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségétől egy adásnyi ideig kölcsönvegyen három vadonatúj mobilkészüléket. Ezek olyannyira újak, hogy a világon semmi előzetes infóval nem rendelkeztünk róluk, és az adásban igyekeztünk kideríteni a lehető legtöbb dolgot ezekről a mobilokról. Három készüléket kaptunk, amelyek látássérültek részére készültek, mindhárman beszélnek, és bizony nyomógombbal lehet őket vezérelni, csak a legfejlettebb egészül ki a nyomógombok mellett érintőképernyővel is. Valósággal rászabadultunk ezekre az új cuccokra, és egy könnyed, nagyon laza adásban próbáltuk meg átadni a felfedezés örömének érzését, ugyanakkor bemutattuk a készülékek legfontosabb funkcióit, a nyomógombok elhelyezkedését, és beszélgettünk a prób...

-1 sMAY 13
Comments
Látássérülteknek készült nyomógombos mobilkészülékek a Gépházban!

Papírra írt anyagokat olvastunk a Voice Dream Scannerrel!

ETöbb anyagot, több IPhoneon, internettel és anélkül. Adásunkban a Voice Dream Scanner nevet viselő mobilalkalmazást próbálgattuk, ami egy új, IOs operációs rendszerre elérhető, látássérült embereknek fejlesztett optikai karakterfelismerő. Az ilyen szoftverek lényege, hogy mobilkészülékünk kamerájának segítségével elsősorban papíralapú írott anyagokat tudunk beolvastatni, így a síkírásos anyag hangosan felolvasásra kerül a szoftver által. A Voice Dream Scanner újdonsága abban rejlik, hogy elképesztően egyszerű használni, sőt immáron kezelőfelületének legnagyobb része is magyar nyelvű, de ami ennél is fontosabb, beolvasáskor nem hozzák zavarba a magyar ékezetes karakterek, rendben felismeri azokat is. A programot több IPhone készüléken, és többféle olvasnivalóval próbáltuk ki, könyveket, de még kézzel írt szöveget is megmutattunk neki.

44 MINMAY 7
Comments
Papírra írt anyagokat olvastunk a Voice Dream Scannerrel!
the END

Latest Episodes

Idén is teljes bevetéssel vonultunk a LESEK-re!

EOlyan jó volt, hogy muszáj megosztanunk veletek is. Az adás alább hallgatható! Az évek előrehaladtával egyre nagyobb múltra tesz szert a Lesek nevezetű rendezvény. Az első Lesek konferenciát és kiállítást 2013 őszén szervezte meg a Hermina egyesület, és ez bizony hat éve volt. Pontosan ekkor indult egyébként egy látássérült hallgatóknak szerkesztett rádióműsor is, melynek címe Gépház, és hihetetlen, de ez is pont hat éve volt. Óriási megtiszteltetés együtt ünnepelni a születésnapunkat egy olyan rendezvénnyel, mint a Lesek, ezért aztán összetrombitáltuk a bandát, és testületileg kivonultunk a Lesekre, hoztuk a stúdiónkat, a lelkesedésünket, és ezúttal is elhívtuk fáradhatatlan kolléganőnket, Babinszki Verát is, aki ebben az évben is jókat cirkált a Lesek területén, és remek hanganyagokat gyűjtött minden kedves hallgatónak. Mi meg addig a mobilstúdiónál serénykedtünk, így született meg ezen műsor, amelyet van szerencsénk most a nagyközönség elé tárni. Interjúkat készítettünk a Lesek kiállítóinak egy igen nagy részével, és jócskán vannak olyan hanganyagok is a műsorban, amelyeken vadonatúj, elsősorban informatikai eszközöket próbálunk ki. Jó leskelődést kívánunk!

242 MIN3 w ago
Comments
Idén is teljes bevetéssel vonultunk a LESEK-re!

Megnyitott a Távszem, a sajtótájékoztatóján jártunk!

ETálaljuk a friss infókat és interjúkat, izibe. A Távszem sajtótájékoztatóján gyakorlatilag elstartolt a projekt nyilvános tesztidőszaka, így minden érdeklődő látássérült szabadon letöltheti, és a regisztrációs folyamat után igénybe is veheti azt a távoli segítségnyújtó szolgáltatást, amit a Távszem kínál. A Gépházzal ellátogattunk erre a megnyitóra, a sajtótájékoztatót követően pedig interjúztunk, valamint sikerült kieszközölnünk, hogy egy picit bekukkanthassunk a Távszem operátori központjába, ahol bizony immáron a nap 24 órájában folyik a munka. Nagyon szívélyes vendéglátásban részesültünk, mindez pedig alább meg is hallgatható!

52 MINJUL 26
Comments
Megnyitott a Távszem, a sajtótájékoztatóján jártunk!

Évadzáró nyárnyitó adásban élőztünk!

EBeszélgettünk, nosztalgiáztunk, jókat zenéltünk, egyszóval megnyitottuk az idei nyarat. A nyári pihenő előtti utolsó adásunkban élőben jelentkeztünk a Gépházból. Jó zenék és emelkedett hangulat mellett az elmúlt évadról beszélgettünk hallgatóinkkal, felidéztünk különleges, vicces mozzanatokat a korábbi műsorokból, vagy épp azok elkészítésének pillanataiból, és természetesen rengeteg kockaságról is volt szó.

88 MINJUL 19
Comments
Évadzáró nyárnyitó adásban élőztünk!

A jövő Apple újdonságai a Gépházban!

EOlyan fejlesztéseket próbáltunk ki, amelyek még nincsenek is készen, de máris fantasztikusak. Műsorunkban Torma Zsolt jött hozzánk vendégségbe, aki az ősszel megjelenő IOs 13 legizgalmasabb újdonságait hozta el, természetesen úgy, hogy a célkeresztben az akadálymentesség volt. Az Apple igen komolyan hozzányúlt többek között a VoiceOver képernyőolvasóhoz is, Zsolt pedig egy IPhone készülék és egy beta állapotban lévő IOs 13 segítségével hangos bemutatót tartott a kedves hallgatóknak ezekről az újdonságokról. Megtudhattuk például, hogy mennyit gyorsult a fejlesztéseknek köszönhetően a VoiceOver reakcióideje, hogyan állíthatunk be egyéni kézmozdulatokat különböző műveletekhez, miként szabható testre, hogy a VoiceOver másként viselkedjen egyik és másik alkalmazásban, sőt kipróbáltunk egy vadonatúj fejlesztést is, amelynek értelmében a képernyőolvasó gépi tanulással megkísérli felismerni a felcímkézetlen e...

73 MINJUN 17
Comments
A jövő Apple újdonságai a Gépházban!

Két igen hasznos, magyar fejlesztésű okostelefonos appot mustráltunk

EAz egyikkel könyveket lehet hallgatni, a másik felismeri többek közt a bankjegyeket. Utóbbi kapcsán még egy interjú is belefért. Műsorunk elején pár szóban összegeztük az Apple WWDC konferencián bejelentett újdonságok egy részét, ezt követően pedig kipróbáltuk az immáron Android rendszeren is elérhető MVGYOSZ Hangoskönyvtár alkalmazást. Mindezek után pedig interjúztunk egy jót. Velünk volt DR. Karacs Kristóf, a Magyar Bionikus Látásközpont egyik vezetője, akit főként a LetSeeApp alkalmazás kapcsán kérdeztünk, amely egy Androidra és IPhonera is elérhető ingyenes szoftver, és többek közt pénzfelismerésre, kártyafelismerésre és fénydetektálásra is használható. Természetesen ezt a szoftvert is kipróbáltuk.

40 MINJUN 10
Comments
Két igen hasznos, magyar fejlesztésű okostelefonos appot mustráltunk

Új mobilszolgáltató itthon, Braille írógép-szimulátor számítógépre

ERendhagyóbb alkalmazással nem is köszönthettük volna az idei nyarat. műsorunkat szintén aktualitásokkal kezdtük, beszéltünk többek közt arról, hogy megannyi várakozás és előkészület után elindult itthon a negyedik mobilszolgáltató, egyelőre teszt jelleggel. Beszélgettünk a jelenleg elérhető konstrukcióról, illetve az árnyoldalairól is. Ezt követően pedig egy olyan programot kotortunk elő, amelyről nem bírtuk eldönteni, hogy játék vagy komoly szoftver, de azt sem, hogy zseniális, avagy őrült dolog-e. Műsorunkban ugyanis kipróbáltunk egy Braille írógép-szimulátor alkalmazást.

52 MINJUN 4
Comments
Új mobilszolgáltató itthon, Braille írógép-szimulátor számítógépre

Huawei botrány, Apple Pay, új Windows 10

EÖsszejöttünk egy adásnyi időre informatikai és gazdaságpolitikai eseményekről kokettálni. Témáink röviden: – Mi lesz a Huawei céggel most, hogy életbe léptek ellene az amerikai szankciók, és milyen hosszabb távú hatása lehet a kereskedelmi háborúnak az egész mobilpiacra? – Hogyan lehet a most elindult Apple Pay szolgáltatással fizetni bankkártyánk helyett IPhone mobilkészülékünkkel? Kijött a vadonatúj windows 10. Érdemes-e sietni a frissítéssel? – Mennyire van rendben, hogy a látássérült emberek sok segédeszközhöz piaci alapon férnek hozzá, vagy lehetne ezt másképpen?

53 MINMAY 28
Comments
Huawei botrány, Apple Pay, új Windows 10

Rádióval és magnóval kísértettük a jövőt

ESőt, szemtelenül fityiszt is mutattunk neki. Műsorunk első felében hallgatói reakciókkal és szoftverfrissítésekkel foglalkoztunk, ezt követően pedig két készüléket hoztunk be a stúdióba. Egyikük sem rendelkezik bivalyos processzorral, beszédszintetizátorral, kamerával vagy érintőkijelzővel, mégis sokak szívét dobogtathatják meg. Adásunkban ugyanis ezúttal rádióztunk, magnókazettát hallgattunk, de ami még ennél is jobb, kazettát digitalizáltunk, mindenféle csúf számítógép bevetése nélkül.

65 MINMAY 19
Comments
Rádióval és magnóval kísértettük a jövőt

Látássérülteknek készült nyomógombos mobilkészülékek a Gépházban!

EModern funkciók régi köntösben. Vajon lehet Egyszerre retró és innovatív? A Gépházas banda ebben az adásban elhagyta a stúdiót, hogy némi utazás árán a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségétől egy adásnyi ideig kölcsönvegyen három vadonatúj mobilkészüléket. Ezek olyannyira újak, hogy a világon semmi előzetes infóval nem rendelkeztünk róluk, és az adásban igyekeztünk kideríteni a lehető legtöbb dolgot ezekről a mobilokról. Három készüléket kaptunk, amelyek látássérültek részére készültek, mindhárman beszélnek, és bizony nyomógombbal lehet őket vezérelni, csak a legfejlettebb egészül ki a nyomógombok mellett érintőképernyővel is. Valósággal rászabadultunk ezekre az új cuccokra, és egy könnyed, nagyon laza adásban próbáltuk meg átadni a felfedezés örömének érzését, ugyanakkor bemutattuk a készülékek legfontosabb funkcióit, a nyomógombok elhelyezkedését, és beszélgettünk a prób...

-1 sMAY 13
Comments
Látássérülteknek készült nyomógombos mobilkészülékek a Gépházban!

Papírra írt anyagokat olvastunk a Voice Dream Scannerrel!

ETöbb anyagot, több IPhoneon, internettel és anélkül. Adásunkban a Voice Dream Scanner nevet viselő mobilalkalmazást próbálgattuk, ami egy új, IOs operációs rendszerre elérhető, látássérült embereknek fejlesztett optikai karakterfelismerő. Az ilyen szoftverek lényege, hogy mobilkészülékünk kamerájának segítségével elsősorban papíralapú írott anyagokat tudunk beolvastatni, így a síkírásos anyag hangosan felolvasásra kerül a szoftver által. A Voice Dream Scanner újdonsága abban rejlik, hogy elképesztően egyszerű használni, sőt immáron kezelőfelületének legnagyobb része is magyar nyelvű, de ami ennél is fontosabb, beolvasáskor nem hozzák zavarba a magyar ékezetes karakterek, rendben felismeri azokat is. A programot több IPhone készüléken, és többféle olvasnivalóval próbáltuk ki, könyveket, de még kézzel írt szöveget is megmutattunk neki.

44 MINMAY 7
Comments
Papírra írt anyagokat olvastunk a Voice Dream Scannerrel!
the END
hmly
himalayaプレミアムへようこそ聴き放題のオーディオブックをお楽しみください。