Himalaya-The Podcast Player

4.8K Ratings
Open In App
title

Intermediair Podcast

Intermediair Podcast

1
Followers
0
Plays
Intermediair Podcast

Intermediair Podcast

Intermediair Podcast

1
Followers
0
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie Maaike Bos en Jan Meijroos.

Latest Episodes

Geluk kun je trainen, zegt Mindgym-schrijver Wouter de Jong

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Alles wat je doet, doe je met je geest. Waarom gaan we dan wel naar de sportschool om ons lichaam te trainen, maar doen we geen oefeningen voor bijvoorbeeld meer veerkracht of geluk? In deze Work in Progress podcast spreken we Wouter de Jong, auteur van de bestseller Mindgym, sportschool voor je geest, waarvan de afgelopen drie jaar al zestigduizend exemplaren zijn verkocht. Het boek met een westers jasje bevat veel wijsheden uit de oosterse filosofie, maar dan op een heldere manier vertaald in praktische oefeningen. Oefeningen in aandacht, veerkracht en ‘geluksvaardigheid’ – daar kunnen we in deze coronatijd wel wat extra van gebruiken. ‘Je gaat toch ook niet pas sporten als je ergens pijn hebt? Dat doe je gewoon om een beetje fit te blijven’, zegt De Jong. Met je geest is het net zo. ‘Alles wat je doet, jezelf naar de sportschool slepen, je kinderen liefhebben of aandacht besteden aan je werk, doe je met je geest. Oefeningen om meer volle aandacht te hebben voor hoofdzaken, kunnen helpen om positiever en helderder te zijn. Een afgedwaalde geest is een ongelukkige geest’, weet De Jong. Stel dat je je zorgen maakt om je baan, dan helpt het om oefeningen te doen in zelfcompassie en acceptatie. ‘Zeg maar eens tegen jezelf wat je in jouw situatie tegen een vriend zou zeggen. Dan ben je opeens veel aardiger.’ Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geluk voor de helft afhangt van je genen, voor 40 procent van je mindset en voor maar 10 procent van de omstandigheden. Er valt dus genoeg te winnen bij oefeningen in positiviteit. Wil je tips om in deze onzekere tijd veerkrachtiger te zijn? Luister dan deze Work in Progress met Wouter de Jong.

22 MIN1 w ago
Comments
Geluk kun je trainen, zegt Mindgym-schrijver Wouter de Jong

Zo kom je mét je werknemers sterker uit de crisis. Met Tom van der Lubbe van Viisi

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Het is crisis. Wat doe je dan als werkgever: snijden in kosten en mensen ontslaan? Of allemaal wat inleveren en er met de werknemers samen doorheen? In deze Work in Progress, voor het eerst online en op afstand opgenomen (waardoor het geluid mogelijk wat minder is), praten we met Tom van der Lubbe van hypotheekadviesbureau Viisi over crisismanagement. Volgens Van der Lubbe is het slim om te werken volgens het principe van ‘people first’. ‘Voelen de werknemers waardering en vertrouwen, dan helpt die psychologische zekerheid om goede oplossingen te blijven bedenken’, zegt hij. Om werkgevers te stimuleren ook zo te denken en doen, zette Viisi onlangs met steun van Great Place to Work het onlineplatform wiezetjijopeen.nu op. Daar kunnen werkgevers laten zien dat ze solidair zijn met hun mensen en leveranciers. Maar hoe doe je dat als werkgever, je mensen zekerheid bieden? Dat vertelt Van der Lubbe allemaal in deze podcast. Wees bijvoorbeeld transparant over de financiële situatie van het bedrijf, en spreek uit dat je de lagere omzet samen wilt opvangen. ‘Als je 30 procent moet snijden, kun je een derde van de mensen eruit gooien, of voorstellen om allemaal tijdelijk 30 procent minder te werken. Over de precieze verdeling kunnen teams zelf beslissen.’ Van der Lubbe vertelt ook over het belang van veel onlinecontact en over waarom het slim is een crisisteam samen te stellen en een worstcasescenario én een positieve strategie te bedenken. Je bedenkt dan: ‘Hoe komen we hier met zijn allen sterker uit?’ Want er zijn ook kansen. Juist nu de omzet keldert, is er tijd om projecten aan te pakken die al lang zijn blijven liggen. Meer weten over slim crisismanagement en hoe je samen met je collega’s productief door de crisis kunt komen? Luister Work in Progress met Tom van der Lubbe van Viisi.

32 MINAPR 22
Comments
Zo kom je mét je werknemers sterker uit de crisis. Met Tom van der Lubbe van Viisi

Zo heb je meer succes door vertrouwen. Met organisatieveranderaar Bart Stofberg

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Als je je collega’s vertrouwt, hoef jij hun werk niet te controleren. Dan komen ze zelf op ideeën en zijn ze loyaler, en gezonder. Maar vertrouwen, hoe begin je daarmee? In deze Work in Progress praten we met Bart Stofberg, de auteur van het boek Vertrouwen. Waarom alles beter werkt als je mensen vertrouwt. Hij is organisatieveranderaar bij adviesbureau Quint, en komt bij veel organisaties ‘georganiseerd wantrouwen’ tegen. Targets, prestatiebonussen, functioneringsgesprekken, dossieropbouw: al die zekerheden moeten voorkomen dat mensen lui worden. Het resultaat is dat het op de werkvloer misschien niet fóut gaat, maar ook nooit echt góed. Wie elk besluit langs vijf afdelingen moet sluizen voor goedkeuring, is volgens Stofberg al veel te laat in een wereld die om wendbaarheid vraagt. Hoe begin je dan met vertrouwen? Gewoon maar je eisen loslaten en hopen dat het goed komt? ‘Nee, je hebt wel kaders nodig om te zorgen dat je mensen kúnt vertrouwen’, zegt Stofberg. ‘Spreek eerst duidelijk je gezamenlijke ambitie uit. Maak afspraken, zoals er in het verkeer ook regels zijn. En wees eerlijk en transparant in overleg. Daarna moet je vertrouwen op vakmanschap.’ In zijn boek citeert hij Martin Luther King: ‘Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten.’ Het betekent dat je niet van te voren alles uitgebreid hoeft te berekenen en achteraf te meten, om te zorgen dat het allemaal goed gaat. Zo kom je erachter hoeveel tijd en energie het scheelt om in vertrouwen te werken. Wil je weten hoe het vertrouwen op je werkplek kan groeien, en waarmee jij vandaag nog kunt beginnen? Luister dan nu Work in Progress met Bart Stofberg.

33 MINMAR 19
Comments
Zo heb je meer succes door vertrouwen. Met organisatieveranderaar Bart Stofberg

Stop de zakelijkheid: als ‘mens’ op kantoor presteer je beter. Met werkplekadviseur Vivian Acqua

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Pingpongtafel, verantwoorde koffie-hoek, de hippe kantoren schieten de grond uit. Mooi, maar niet genoeg als écht stimulerende werkplek, ziet Vivian Acquah. In deze Work in Progress vertelt ze wat er nodig is om mensen duurzaam aan het werk te houden. Vivian Acquah is Workplace Wellness-adviseur, en kijkt naar het hele plaatje. Wat maakt een werkplek nou een gezonde omgeving waarin mensen en talenten tot bloei kunnen komen? Dat begint met natuurlijk licht, frisse lucht en genoeg planten op kantoor. Een likje verf in rustige kleuren kan ook wonderen doen voor de concentratie. En hoe fijn is het niet als er ruimtes zijn om even geconcentreerd te werken, even in stilte te zitten, of als jonge moeder te kolven voor je baby? Beweging is ook een sleutel. Ga gerust wekelijks samen buiten vergaderen voor frisse lucht, licht en beweging, adviseert ze. Een ingesleten bedrijfscultuur is moeilijker te veranderen. Je kunt nog zo’n mooie Zen-ruimte hebben, als niemand zich vrij voelt er te gaan zitten, is er nog geen effect. Mensen komen tot bloei wanneer ze zich veilig voelen om zichzelf te zijn. Wanneer ze fouten mogen maken, en bij tegenslag op begrip kunnen rekenen. ‘Ik geloof niet in de clown Bassie-variant’, zegt Acquah, ‘Alleen de positieve gebeurtenissen delen en je afsluiten als er iets negatief gebeurt. Werk is een relatie die je met elkaar aangaat. Als dat kan zonder maskers op te zetten, is er minder frictie en minder stress. Dat zie je terug in werkplezier en productiviteit.’ Wil je weten hoe je met Vivian Acquahs tips stap voor stap een gezondere werkplek maakt? Luister dan hier de podcast Work in Progress.

29 MINFEB 20
Comments
Stop de zakelijkheid: als ‘mens’ op kantoor presteer je beter. Met werkplekadviseur Vivian Acqua

Werktrends 2020: 'Vraag ook eens naar iemands seksleven'. Met arbeidspsycholoog Mirjam Baars

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Hard werken, goed voor jezelf zorgen - het wordt weer een uitdagend jaar op de werkvloer. Dit zijn de opvallendste werktrends van 2020. In deze Work in Progress vertelt Mirjam Baars wat de werkvloer dit jaar gaat brengen. Zij is arbeidspsycholoog, bedrijfskundige en directeur van onderzoeksbureau SatisAction, en voert jaarlijks het Nationaal Onderzoek Talentontwikkeling uit onder ruim zestig Nederlandse bedrijven. Ze weet dus wat er speelt. Komend jaar blijft de arbeidsmarkt krap. Mensen lijden onder de werkdruk en inmiddels heeft al één op de zes werkenden last van burn-outklachten. ‘Werkgevers vragen wel naar iemands werkdruk en geluk op het werk, maar dat is niet genoeg’, zegt Mirjam Baars. Zij ziet een heel andere benadering opkomen: energiemanagement. Met hulp van bureaus als Onewave brengen sommige werkgevers al in kaart bij welke taken een specifieke werknemer oplaadt, en welke energie kosten. Andere komen met een energie-puntensysteem om de week mee in te delen. De boog kan niet constant gespannen staan, erkennen werkgevers. Ook werkgeluk blijft een belangrijke focus. Want: bevlogen werknemers zijn productiever. Wat Mirjam Baars betreft mag het onderzoek daarnaar best wat breder. 'Vraag eens aan zo’n millennial met een baby thuis en veel overwerk: "Hoe is het met je seksleven?" Dat zegt ook veel over hun energieniveau.' Ze weet heus wel dat dit in de #MeToo-tijd gevoelig ligt. Maar ze wijst er graag op dat het libido een belangrijke graadmeter is voor hoe het met ons gaat. Het verbaast verder niet dat talentontwikkeling een doorlopende trend is. Baars: 'Het is handig om je verschillende talenten te kennen. Dan weet je namelijk wat jij met minder moeite kunt doen.' En dat is weer een recept tegen burn-out. Wil je weten welk energietype jij bent, en waar je in 2020 op de werkvloer op kunt letten, luister dan deze Work in Progress.

27 MINJAN 24
Comments
Werktrends 2020: 'Vraag ook eens naar iemands seksleven'. Met arbeidspsycholoog Mirjam Baars

Solliciteren doe je samen. Met sollicitatie-expert Aaltje Vincent

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Een nieuwe baan zoeken is soms lastig en eenzaam. Stop met worstelen en schakel anderen in om je te helpen. Hoe je dat aanpakt, hoor je in deze podcast met sollicitatie-expert Aaltje Vincent. ‘Maak zo veel mogelijk gebruik van mensen als je gaat solliciteren’, zegt Vincent. ‘Het is een proces waarin je flink uit je comfortzone moet stappen. In je eentje weet je veel minder goed wat je allemaal kunt en wilt. En wat jij als vanzelfsprekend ziet, is misschien veel unieker dan je zelf denkt.’ Het is goed om af te spreken met mensen die al het werk doen wat jij zoekt. Maar het belangrijkste vindt Aaltje Vincent een werkvindmaatje. Solliciteren is namelijk ook teleurstellingen verwerken. Eerlijk reflecteren op wie je bent. Nog eens en nóg eens initiatief nemen. En jezelf steeds weer op de bühne brengen. Het is een slopend proces en het he...

29 MINJAN 9
Comments
Solliciteren doe je samen. Met sollicitatie-expert Aaltje Vincent

Werkende ouders, stop met worstelen! Met trainer-coach Caroline Schenk-Kwint

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Vroeg weg van kantoor om de kinderen op te halen, thuis nog die laptop open: veel werkende ouders worstelen met de balans tussen werk en privé. Dat kan beter: ‘Balans begint bij kijken naar jezelf.’ Je kent ze vast wel, ouders met een goede baan die wél met gemak werk, sport, gezinsleven en hobby’s lijken te combineren. Jaloersmakend? Nou, alleen voor mensen die denken dat ‘balans’ betekent: alle ballen in de lucht houden. Dan betaal je heus ook ergens een prijs. In deze Work in Progress praten we met trainer-coach Caroline Schenk-Kwint, oprichter van Succesvolbalanceren.nl. Als zij worstelende ouders spreekt, begint zij altijd met de vraag: wat versta jij onder balans? ‘Het betekent helemaal niet per definitie dat je daarvoor minder moet gaan werken’, zegt ze. ‘Voor de een is balans: meer energie. De ander wil rust in zijn hoofd. Dat laatste bereik je niet met werk dat minder verantwoordelijkheid vraagt, maar onbevredigend is.’ Balans begint dus bij goed kijken wat jij belangrijk vindt. Wil je ondertussen al in kleine stapjes verbetering aanbrengen, luister dan nu naar de tips van Caroline in deze podcast Work in Progress.

36 MIN2019 DEC 20
Comments
Werkende ouders, stop met worstelen! Met trainer-coach Caroline Schenk-Kwint

Zo ontwikkelt de salariskloof tussen mannen en vrouwen zich - met hoogleraar Jaap van Muijen

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Een keer in de twee jaar voert Intermediair samen met Nyenrode Business Universiteit het Nationaal Salaris Onderzoek uit. Voor de 2019 editie zijn 44000 respondenten bevraagd en daar kwamen talloze findings en resultaten uit. De belangrijkste punten bespraken Jan Meijroos en hoogleraar psychologie Jaap van Muijen van Nyenrode Business Universiteit eerder tijdens een webinar en deze is nu ook beschikbaar gesteld als podcast. Welke trends zijn er op het gebied van beloning en hoe ontwikkelt de salariskloof tussen mannen en vrouwen zich? Wat doet de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling met de vertrekintenties? En hoe staat het met de inclusiviteit bij Nederlandse organisaties: willen werknemers liever een man of een vrouw als leidinggevende? Tijdens het gesprek wordt er gefocust op drie thema’s: salariskloof tussen mannen en vrouwen, vert...

36 MIN2019 DEC 2
Comments
Zo ontwikkelt de salariskloof tussen mannen en vrouwen zich - met hoogleraar Jaap van Muijen

Dit zijn de voordelen van transparante salarissen - met Compensation Architect Marc-Peter Pijper

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Het kan zo gênant zijn: ontdekken dat je minder verdient dan je directe collega. Maar meteen bij de baas binnen stormen, durft ook niet iedereen. Vanaf nu kan dat gedoe met salaris ook heel anders. In deze Work in Progress vertelt Marc-Peter Pijper over het nieuwe salarismodel dat hij bij zijn werkgever, hypotheekadviesbureau Viisi, introduceerde. Pijper werkt in de online marketing en ontwikkelde daarnaast samen met twee collega’s het beloningsmodel. De kern van de aanpak: iedereen weet van elkaar wat ‘ie verdient. Transparante salarissen dus, en gelijke beloning voor gelijk werk en vaste jaarlijkse salarisverhogingen. En tussen mannen en vrouwen is er geen verschil. ‘We hebben inderdaad geen mannelijke en vrouwelijke salariscurven bedacht’, grapt hij met een serieuze ondertoon. Want het hele idee dat vrouwen minder verdienen dan mannen komt hem absurd voor. Hoe zag de introductie van dit systeem er in de praktijk uit? Een aantal collega’s kreeg er geld bij, Pijpers salaris stond twee jaar stil om zo weer gelijk te lopen met de rest. Salaris is voor veel mensen niet meer het belangrijkste in een baan. ‘Het moet genoeg zijn om verder geen onderwerp meer te zijn’, zegt Pijper. De werkgever die denkt mensen nog met geld te kunnen motiveren, is ingehaald door wetenschappelijk onderzoek van onder anderen Kilian Wawoe. Van individuele bonussen blijken mensen zelfs minder productief en creatief te worden. Hoe dat werkt, en hoe werknemers met transparante salarissen uiteindelijk minder voor eigenbelang gaan en meer voor team en organisatie, hoor je allemaal in deze Work in Progress met Marc-Peter Pijper.

35 MIN2019 NOV 15
Comments
Dit zijn de voordelen van transparante salarissen - met Compensation Architect Marc-Peter Pijper

Nú is het tijd voor een carrièreswitch (en zo doe je dat). Met Sollicitatie-expert Aaltje Vincent

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Denk je al een tijdje na om iets heel anders te gaan doen? Wacht niet langer om die grote stap te zetten. De economie en de tijdgeest zijn nu gunstig voor gedurfde zetten op de arbeidsmarkt. Maar... waar begin je? Sollicitatie-expert Aaltje Vincent heeft al veel professionals begeleid naar heel ander soort werk. In deze Work in Progress legt ze uit hoe je dat stap voor stap aanpakt. Want ja, het vergt bakken met lef om je vertrouwde collega’s, werkritme, routine en expertise te verlaten. Maar moet je dan maar blijven dromen over het werk dat je het liefst zou willen doen? Of erger, jezelf naar het werk blijven slepen terwijl je er niet gelukkig van wordt? Je staat niet alleen: in 2017 wisselden ruim 930.000 mensen van beroep en/of sector. Aaltje Vincent, auteur van onder andere bestseller Jobmarketing 3.0, vertelt in deze podcast onder andere hoe belangrijk het is om contact te hebben met mensen als je je oriënteert. 'Je kunt online tot in de haarvaten uitzoeken hoe een sector is en welk werk mensen daarin doen. Maar vráág het de mensen die al doen wat jij leuk denkt te vinden. Zij kunnen je dingen vertellen waar je nooit aan had gedacht.' Hoe je aan die mensen komt, wat je met hen bespreekt en hoe je uiteindelijk ‘arbeidsmarktklaar’ bent en kunt gaan solliciteren, hoor je hier in deze Work in Progress.

31 MIN2019 OCT 31
Comments
Nú is het tijd voor een carrièreswitch (en zo doe je dat). Met Sollicitatie-expert Aaltje Vincent

Latest Episodes

Geluk kun je trainen, zegt Mindgym-schrijver Wouter de Jong

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Alles wat je doet, doe je met je geest. Waarom gaan we dan wel naar de sportschool om ons lichaam te trainen, maar doen we geen oefeningen voor bijvoorbeeld meer veerkracht of geluk? In deze Work in Progress podcast spreken we Wouter de Jong, auteur van de bestseller Mindgym, sportschool voor je geest, waarvan de afgelopen drie jaar al zestigduizend exemplaren zijn verkocht. Het boek met een westers jasje bevat veel wijsheden uit de oosterse filosofie, maar dan op een heldere manier vertaald in praktische oefeningen. Oefeningen in aandacht, veerkracht en ‘geluksvaardigheid’ – daar kunnen we in deze coronatijd wel wat extra van gebruiken. ‘Je gaat toch ook niet pas sporten als je ergens pijn hebt? Dat doe je gewoon om een beetje fit te blijven’, zegt De Jong. Met je geest is het net zo. ‘Alles wat je doet, jezelf naar de sportschool slepen, je kinderen liefhebben of aandacht besteden aan je werk, doe je met je geest. Oefeningen om meer volle aandacht te hebben voor hoofdzaken, kunnen helpen om positiever en helderder te zijn. Een afgedwaalde geest is een ongelukkige geest’, weet De Jong. Stel dat je je zorgen maakt om je baan, dan helpt het om oefeningen te doen in zelfcompassie en acceptatie. ‘Zeg maar eens tegen jezelf wat je in jouw situatie tegen een vriend zou zeggen. Dan ben je opeens veel aardiger.’ Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geluk voor de helft afhangt van je genen, voor 40 procent van je mindset en voor maar 10 procent van de omstandigheden. Er valt dus genoeg te winnen bij oefeningen in positiviteit. Wil je tips om in deze onzekere tijd veerkrachtiger te zijn? Luister dan deze Work in Progress met Wouter de Jong.

22 MIN1 w ago
Comments
Geluk kun je trainen, zegt Mindgym-schrijver Wouter de Jong

Zo kom je mét je werknemers sterker uit de crisis. Met Tom van der Lubbe van Viisi

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Het is crisis. Wat doe je dan als werkgever: snijden in kosten en mensen ontslaan? Of allemaal wat inleveren en er met de werknemers samen doorheen? In deze Work in Progress, voor het eerst online en op afstand opgenomen (waardoor het geluid mogelijk wat minder is), praten we met Tom van der Lubbe van hypotheekadviesbureau Viisi over crisismanagement. Volgens Van der Lubbe is het slim om te werken volgens het principe van ‘people first’. ‘Voelen de werknemers waardering en vertrouwen, dan helpt die psychologische zekerheid om goede oplossingen te blijven bedenken’, zegt hij. Om werkgevers te stimuleren ook zo te denken en doen, zette Viisi onlangs met steun van Great Place to Work het onlineplatform wiezetjijopeen.nu op. Daar kunnen werkgevers laten zien dat ze solidair zijn met hun mensen en leveranciers. Maar hoe doe je dat als werkgever, je mensen zekerheid bieden? Dat vertelt Van der Lubbe allemaal in deze podcast. Wees bijvoorbeeld transparant over de financiële situatie van het bedrijf, en spreek uit dat je de lagere omzet samen wilt opvangen. ‘Als je 30 procent moet snijden, kun je een derde van de mensen eruit gooien, of voorstellen om allemaal tijdelijk 30 procent minder te werken. Over de precieze verdeling kunnen teams zelf beslissen.’ Van der Lubbe vertelt ook over het belang van veel onlinecontact en over waarom het slim is een crisisteam samen te stellen en een worstcasescenario én een positieve strategie te bedenken. Je bedenkt dan: ‘Hoe komen we hier met zijn allen sterker uit?’ Want er zijn ook kansen. Juist nu de omzet keldert, is er tijd om projecten aan te pakken die al lang zijn blijven liggen. Meer weten over slim crisismanagement en hoe je samen met je collega’s productief door de crisis kunt komen? Luister Work in Progress met Tom van der Lubbe van Viisi.

32 MINAPR 22
Comments
Zo kom je mét je werknemers sterker uit de crisis. Met Tom van der Lubbe van Viisi

Zo heb je meer succes door vertrouwen. Met organisatieveranderaar Bart Stofberg

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Als je je collega’s vertrouwt, hoef jij hun werk niet te controleren. Dan komen ze zelf op ideeën en zijn ze loyaler, en gezonder. Maar vertrouwen, hoe begin je daarmee? In deze Work in Progress praten we met Bart Stofberg, de auteur van het boek Vertrouwen. Waarom alles beter werkt als je mensen vertrouwt. Hij is organisatieveranderaar bij adviesbureau Quint, en komt bij veel organisaties ‘georganiseerd wantrouwen’ tegen. Targets, prestatiebonussen, functioneringsgesprekken, dossieropbouw: al die zekerheden moeten voorkomen dat mensen lui worden. Het resultaat is dat het op de werkvloer misschien niet fóut gaat, maar ook nooit echt góed. Wie elk besluit langs vijf afdelingen moet sluizen voor goedkeuring, is volgens Stofberg al veel te laat in een wereld die om wendbaarheid vraagt. Hoe begin je dan met vertrouwen? Gewoon maar je eisen loslaten en hopen dat het goed komt? ‘Nee, je hebt wel kaders nodig om te zorgen dat je mensen kúnt vertrouwen’, zegt Stofberg. ‘Spreek eerst duidelijk je gezamenlijke ambitie uit. Maak afspraken, zoals er in het verkeer ook regels zijn. En wees eerlijk en transparant in overleg. Daarna moet je vertrouwen op vakmanschap.’ In zijn boek citeert hij Martin Luther King: ‘Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten.’ Het betekent dat je niet van te voren alles uitgebreid hoeft te berekenen en achteraf te meten, om te zorgen dat het allemaal goed gaat. Zo kom je erachter hoeveel tijd en energie het scheelt om in vertrouwen te werken. Wil je weten hoe het vertrouwen op je werkplek kan groeien, en waarmee jij vandaag nog kunt beginnen? Luister dan nu Work in Progress met Bart Stofberg.

33 MINMAR 19
Comments
Zo heb je meer succes door vertrouwen. Met organisatieveranderaar Bart Stofberg

Stop de zakelijkheid: als ‘mens’ op kantoor presteer je beter. Met werkplekadviseur Vivian Acqua

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Pingpongtafel, verantwoorde koffie-hoek, de hippe kantoren schieten de grond uit. Mooi, maar niet genoeg als écht stimulerende werkplek, ziet Vivian Acquah. In deze Work in Progress vertelt ze wat er nodig is om mensen duurzaam aan het werk te houden. Vivian Acquah is Workplace Wellness-adviseur, en kijkt naar het hele plaatje. Wat maakt een werkplek nou een gezonde omgeving waarin mensen en talenten tot bloei kunnen komen? Dat begint met natuurlijk licht, frisse lucht en genoeg planten op kantoor. Een likje verf in rustige kleuren kan ook wonderen doen voor de concentratie. En hoe fijn is het niet als er ruimtes zijn om even geconcentreerd te werken, even in stilte te zitten, of als jonge moeder te kolven voor je baby? Beweging is ook een sleutel. Ga gerust wekelijks samen buiten vergaderen voor frisse lucht, licht en beweging, adviseert ze. Een ingesleten bedrijfscultuur is moeilijker te veranderen. Je kunt nog zo’n mooie Zen-ruimte hebben, als niemand zich vrij voelt er te gaan zitten, is er nog geen effect. Mensen komen tot bloei wanneer ze zich veilig voelen om zichzelf te zijn. Wanneer ze fouten mogen maken, en bij tegenslag op begrip kunnen rekenen. ‘Ik geloof niet in de clown Bassie-variant’, zegt Acquah, ‘Alleen de positieve gebeurtenissen delen en je afsluiten als er iets negatief gebeurt. Werk is een relatie die je met elkaar aangaat. Als dat kan zonder maskers op te zetten, is er minder frictie en minder stress. Dat zie je terug in werkplezier en productiviteit.’ Wil je weten hoe je met Vivian Acquahs tips stap voor stap een gezondere werkplek maakt? Luister dan hier de podcast Work in Progress.

29 MINFEB 20
Comments
Stop de zakelijkheid: als ‘mens’ op kantoor presteer je beter. Met werkplekadviseur Vivian Acqua

Werktrends 2020: 'Vraag ook eens naar iemands seksleven'. Met arbeidspsycholoog Mirjam Baars

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Hard werken, goed voor jezelf zorgen - het wordt weer een uitdagend jaar op de werkvloer. Dit zijn de opvallendste werktrends van 2020. In deze Work in Progress vertelt Mirjam Baars wat de werkvloer dit jaar gaat brengen. Zij is arbeidspsycholoog, bedrijfskundige en directeur van onderzoeksbureau SatisAction, en voert jaarlijks het Nationaal Onderzoek Talentontwikkeling uit onder ruim zestig Nederlandse bedrijven. Ze weet dus wat er speelt. Komend jaar blijft de arbeidsmarkt krap. Mensen lijden onder de werkdruk en inmiddels heeft al één op de zes werkenden last van burn-outklachten. ‘Werkgevers vragen wel naar iemands werkdruk en geluk op het werk, maar dat is niet genoeg’, zegt Mirjam Baars. Zij ziet een heel andere benadering opkomen: energiemanagement. Met hulp van bureaus als Onewave brengen sommige werkgevers al in kaart bij welke taken een specifieke werknemer oplaadt, en welke energie kosten. Andere komen met een energie-puntensysteem om de week mee in te delen. De boog kan niet constant gespannen staan, erkennen werkgevers. Ook werkgeluk blijft een belangrijke focus. Want: bevlogen werknemers zijn productiever. Wat Mirjam Baars betreft mag het onderzoek daarnaar best wat breder. 'Vraag eens aan zo’n millennial met een baby thuis en veel overwerk: "Hoe is het met je seksleven?" Dat zegt ook veel over hun energieniveau.' Ze weet heus wel dat dit in de #MeToo-tijd gevoelig ligt. Maar ze wijst er graag op dat het libido een belangrijke graadmeter is voor hoe het met ons gaat. Het verbaast verder niet dat talentontwikkeling een doorlopende trend is. Baars: 'Het is handig om je verschillende talenten te kennen. Dan weet je namelijk wat jij met minder moeite kunt doen.' En dat is weer een recept tegen burn-out. Wil je weten welk energietype jij bent, en waar je in 2020 op de werkvloer op kunt letten, luister dan deze Work in Progress.

27 MINJAN 24
Comments
Werktrends 2020: 'Vraag ook eens naar iemands seksleven'. Met arbeidspsycholoog Mirjam Baars

Solliciteren doe je samen. Met sollicitatie-expert Aaltje Vincent

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Een nieuwe baan zoeken is soms lastig en eenzaam. Stop met worstelen en schakel anderen in om je te helpen. Hoe je dat aanpakt, hoor je in deze podcast met sollicitatie-expert Aaltje Vincent. ‘Maak zo veel mogelijk gebruik van mensen als je gaat solliciteren’, zegt Vincent. ‘Het is een proces waarin je flink uit je comfortzone moet stappen. In je eentje weet je veel minder goed wat je allemaal kunt en wilt. En wat jij als vanzelfsprekend ziet, is misschien veel unieker dan je zelf denkt.’ Het is goed om af te spreken met mensen die al het werk doen wat jij zoekt. Maar het belangrijkste vindt Aaltje Vincent een werkvindmaatje. Solliciteren is namelijk ook teleurstellingen verwerken. Eerlijk reflecteren op wie je bent. Nog eens en nóg eens initiatief nemen. En jezelf steeds weer op de bühne brengen. Het is een slopend proces en het he...

29 MINJAN 9
Comments
Solliciteren doe je samen. Met sollicitatie-expert Aaltje Vincent

Werkende ouders, stop met worstelen! Met trainer-coach Caroline Schenk-Kwint

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Vroeg weg van kantoor om de kinderen op te halen, thuis nog die laptop open: veel werkende ouders worstelen met de balans tussen werk en privé. Dat kan beter: ‘Balans begint bij kijken naar jezelf.’ Je kent ze vast wel, ouders met een goede baan die wél met gemak werk, sport, gezinsleven en hobby’s lijken te combineren. Jaloersmakend? Nou, alleen voor mensen die denken dat ‘balans’ betekent: alle ballen in de lucht houden. Dan betaal je heus ook ergens een prijs. In deze Work in Progress praten we met trainer-coach Caroline Schenk-Kwint, oprichter van Succesvolbalanceren.nl. Als zij worstelende ouders spreekt, begint zij altijd met de vraag: wat versta jij onder balans? ‘Het betekent helemaal niet per definitie dat je daarvoor minder moet gaan werken’, zegt ze. ‘Voor de een is balans: meer energie. De ander wil rust in zijn hoofd. Dat laatste bereik je niet met werk dat minder verantwoordelijkheid vraagt, maar onbevredigend is.’ Balans begint dus bij goed kijken wat jij belangrijk vindt. Wil je ondertussen al in kleine stapjes verbetering aanbrengen, luister dan nu naar de tips van Caroline in deze podcast Work in Progress.

36 MIN2019 DEC 20
Comments
Werkende ouders, stop met worstelen! Met trainer-coach Caroline Schenk-Kwint

Zo ontwikkelt de salariskloof tussen mannen en vrouwen zich - met hoogleraar Jaap van Muijen

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Een keer in de twee jaar voert Intermediair samen met Nyenrode Business Universiteit het Nationaal Salaris Onderzoek uit. Voor de 2019 editie zijn 44000 respondenten bevraagd en daar kwamen talloze findings en resultaten uit. De belangrijkste punten bespraken Jan Meijroos en hoogleraar psychologie Jaap van Muijen van Nyenrode Business Universiteit eerder tijdens een webinar en deze is nu ook beschikbaar gesteld als podcast. Welke trends zijn er op het gebied van beloning en hoe ontwikkelt de salariskloof tussen mannen en vrouwen zich? Wat doet de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling met de vertrekintenties? En hoe staat het met de inclusiviteit bij Nederlandse organisaties: willen werknemers liever een man of een vrouw als leidinggevende? Tijdens het gesprek wordt er gefocust op drie thema’s: salariskloof tussen mannen en vrouwen, vert...

36 MIN2019 DEC 2
Comments
Zo ontwikkelt de salariskloof tussen mannen en vrouwen zich - met hoogleraar Jaap van Muijen

Dit zijn de voordelen van transparante salarissen - met Compensation Architect Marc-Peter Pijper

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Het kan zo gênant zijn: ontdekken dat je minder verdient dan je directe collega. Maar meteen bij de baas binnen stormen, durft ook niet iedereen. Vanaf nu kan dat gedoe met salaris ook heel anders. In deze Work in Progress vertelt Marc-Peter Pijper over het nieuwe salarismodel dat hij bij zijn werkgever, hypotheekadviesbureau Viisi, introduceerde. Pijper werkt in de online marketing en ontwikkelde daarnaast samen met twee collega’s het beloningsmodel. De kern van de aanpak: iedereen weet van elkaar wat ‘ie verdient. Transparante salarissen dus, en gelijke beloning voor gelijk werk en vaste jaarlijkse salarisverhogingen. En tussen mannen en vrouwen is er geen verschil. ‘We hebben inderdaad geen mannelijke en vrouwelijke salariscurven bedacht’, grapt hij met een serieuze ondertoon. Want het hele idee dat vrouwen minder verdienen dan mannen komt hem absurd voor. Hoe zag de introductie van dit systeem er in de praktijk uit? Een aantal collega’s kreeg er geld bij, Pijpers salaris stond twee jaar stil om zo weer gelijk te lopen met de rest. Salaris is voor veel mensen niet meer het belangrijkste in een baan. ‘Het moet genoeg zijn om verder geen onderwerp meer te zijn’, zegt Pijper. De werkgever die denkt mensen nog met geld te kunnen motiveren, is ingehaald door wetenschappelijk onderzoek van onder anderen Kilian Wawoe. Van individuele bonussen blijken mensen zelfs minder productief en creatief te worden. Hoe dat werkt, en hoe werknemers met transparante salarissen uiteindelijk minder voor eigenbelang gaan en meer voor team en organisatie, hoor je allemaal in deze Work in Progress met Marc-Peter Pijper.

35 MIN2019 NOV 15
Comments
Dit zijn de voordelen van transparante salarissen - met Compensation Architect Marc-Peter Pijper

Nú is het tijd voor een carrièreswitch (en zo doe je dat). Met Sollicitatie-expert Aaltje Vincent

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos. Denk je al een tijdje na om iets heel anders te gaan doen? Wacht niet langer om die grote stap te zetten. De economie en de tijdgeest zijn nu gunstig voor gedurfde zetten op de arbeidsmarkt. Maar... waar begin je? Sollicitatie-expert Aaltje Vincent heeft al veel professionals begeleid naar heel ander soort werk. In deze Work in Progress legt ze uit hoe je dat stap voor stap aanpakt. Want ja, het vergt bakken met lef om je vertrouwde collega’s, werkritme, routine en expertise te verlaten. Maar moet je dan maar blijven dromen over het werk dat je het liefst zou willen doen? Of erger, jezelf naar het werk blijven slepen terwijl je er niet gelukkig van wordt? Je staat niet alleen: in 2017 wisselden ruim 930.000 mensen van beroep en/of sector. Aaltje Vincent, auteur van onder andere bestseller Jobmarketing 3.0, vertelt in deze podcast onder andere hoe belangrijk het is om contact te hebben met mensen als je je oriënteert. 'Je kunt online tot in de haarvaten uitzoeken hoe een sector is en welk werk mensen daarin doen. Maar vráág het de mensen die al doen wat jij leuk denkt te vinden. Zij kunnen je dingen vertellen waar je nooit aan had gedacht.' Hoe je aan die mensen komt, wat je met hen bespreekt en hoe je uiteindelijk ‘arbeidsmarktklaar’ bent en kunt gaan solliciteren, hoor je hier in deze Work in Progress.

31 MIN2019 OCT 31
Comments
Nú is het tijd voor een carrièreswitch (en zo doe je dat). Met Sollicitatie-expert Aaltje Vincent
hmly
Welcome to Himalaya Premium