Himalaya: Listen. Learn. Grow.

4.8K Ratings
Open In App
title

Alkispodden

Johan & Roger

0
Followers
0
Plays
Alkispodden

Alkispodden

Johan & Roger

0
Followers
0
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

Alkispodden är Johan & Roger. Vi för ett pågående samtal om hur det är att vara tillfrisknande alkisar. Allt vi säger är våra personliga åsikter och representerar ingen gemenskap eller organisation.Foton: Tommy FondeliusKontakt och frågor: alkispodden@gmail.com

Latest Episodes

Episod 112. Samtal med ROBIN ARAYA

”Konsten att vara människa är att utmana sig själv” Johan & Roger samtalar med Robin Araya, livs- och hälsoinspiratör som har varit nykter sedan i våras. Vi pratar om när det egentligen gick fel, om att försöka smärtstilla sig med alkohol, om att testa olika antidepressiva, om att träffa sin man och starta blogg samtidigt som man är inne i ett mörker, om att gå igenom en separation som utlöser en depression, om självmordsförsök på hotell och att bli räddad, om att provocera fram livsgnistan, om att vara svag för rödvin och whiskey, om vardagslyx och lillördag, om att bli arg när man inte får dricka alkohol eller när andra inte vill dricka alkohol med en, om att ha druckit själv oftare än vad man tror, om att inte ha någon titel på sin osunda relation till alkohol, om stämplar som inte går att tvätta bort, om att göra alkoholismen till en positiv del av sin personlighet, om skräckscenarier innan man kommer ut som alkoholist, om skammen att vara ung och ha en alkoholproblematik, om känslan att det är skönt att vara ensam när man blir lämnad, om att bara gråta en gång per år, om att bli rädd för sig själv när man blir aggressiv, om tillfällen som skapar alkoholsug, om vikten av gemenskap och att inte göra det här ensam, om att ryggsäcken blir lättare om man öppnar upp den och att det är rädslorna som hjälper oss att växa. Vi avrundar samtalet med att konstatera att även om ålder, nykter tid och bakgrund kan skilja sig åt så känner vi igen oss väldigt mycket i varandra. Stort TACK Robin för att du ville dela med dig så sårbart och modigt i samtalet!

79 min4 d ago
Comments
Episod 112. Samtal med ROBIN ARAYA

Episod 111. Tonåring!

”Jag vet inte om jag är en slow learner eller late bloomer” Johan och Roger träffas en grå och blöt söndag och firar att Roger blivit tonåring med att spela in ett avsnitt. Vi pratar om meditation och krav på mirakel, om högljudda suckningar när det inte blir som man vill, om att vänja sig vid sakernas tillstånd, om hur bilden av oss själva förändras kontinuerligt i nykterheten, om hemliga rum inuti oss, om att inse att man har haft fel om precis allt, om sanningar som skapas i vår barndom, om djupt inbankade alkoholistiska logiker, om vikten av att få sanningsenliga bilder av oss själva och hur det var förut, om irriterande karaktärsdrag som går igen i familjen, om att vara tacksam för att bli uppmärksammad på sina dåliga egenskaper, om när hela livet är en försvarsställning, om att försöka rikta strålkastaren på någon annan när man har gjort fel, om att det är en superkraft att kunna be om ursäkt, om det perfekta sättet att fira sin 13-årsdag, om bowlingsarger som ger stöd och riktning, om att vara kvar och trivas på samma arbetsplats i 11 år och om att ha nykterhet som motor för att utveckla oss själva. Vi avrundar samtalet med en fråga om det finns någon därute som har några gamla föreställningar ni behöver släppa taget. Johan har tydligen inga. Eller?

43 min1 w ago
Comments
Episod 111. Tonåring!

Episod 110. Samtal med FREDDY & JESPER

”Det handlar om liv och död för mig. Jag var beredd att göra vad som helst” Johan och Roger snackar med Freddy och Jesper som har podden ”2 fyllon och 1 sanning”. Det blir ett fantastiskt samtal som handlar mycket om att föra budskapet vidare, hur svårt det är att förmedla hur ett nyktert liv kan se ut och att det är så många som behöver veta mer om vår sjukdom. Vi snackar om hur och varför vi började podda, om att leverera ”slå-på-käften-sanningar”, om livremmar, hängslen och kuddar för att inte börja dricka igen, om att göra tolvstegsprogrammet riktigt grundligt för att försöka bevisa att det inte funkar, om att bli lite lat i sitt tillfrisknande, om att vara offentlig alkis, om att det är på liv och död, om anonymitet, om att skriva manifest – eller inte, om hur svårt det är för alkoholister som dricker att bli nyktra – det finns ju ett enkelt recept, bara att följa, om alkislogik, om sjukdomsbegreppet, om att gå upp i ringen mot Mike Tyson, om att inse att jag måste ge upp för att vinna, om att ändå tycka att vi hade allting kvar, om att tro att det är så jävla tråkigt att vara nykter, om att knulla och dansa nykter, om hur svårt det är att vara en ”vanlis”, om sinnesro, om att släppa taget om våra gamla föreställningar, och om att krossa gamla sanningar. Vi rundar av med att konstatera att det här var ju ett grymt samtal och att vi ska fortsätta det. Och påminner om att det är aldrig försent om att be om hjälp! Tack Jesper och Freddy för ett underbart samtal – fullt av både nya och gamla sanningar.

55 min2 w ago
Comments
Episod 110. Samtal med FREDDY & JESPER

Episod 109. Ske din vilja

”Nätet som släpper igenom oönskade beteenden har stora maskor i sig” Johan och Roger träffas för ett fyllesnack på en måndag lunch. I det här avsnittet resonerar vi en hel del om stegen och stegarbete. Vi pratar om resorb med citrussmak, om effekterna av att faktiskt göra annorlunda och inte bara säga att man ska göra det, om att be om ett öppet hjärta för att möta dagen, om 12-stegstraditioner applicerade på familjen, om att följa intuition och gå bort från minutplanering, om den första ingivelsen i stegarbetet med steg 10 & 11, om att känna sig distanserad från på programmet, om att stegen hjälper en med att döma baseball, om meningsfulla möten på jobbet, om kunder som alltid har fel, om att försöka skydda sin position och vara bäst, om paniken för att bli avslöjad, om 12-stegsgemenskapen som en träningsyta, om skillnaden mellan näringslivet och 12-stegsgemenskaper, om att vara en omedveten tillfrisknande alkoholist, om att förbättra sin medvetna kontakt med gud, om att workshopa sig fram till dagliga rutiner som funkar även på operfekta dagar och om att styra bort från rädsla och till kärlek. Vi avrundar samtalet med att åter igen tacka alla gäster som hör av sig till oss med teman och att ett av de teman som vi vill ta upp i något av våra kommande samtal är rädslan att som förälder förlora sina barn om/när man ber om hjälp för att bli nykter. Ta hand om er alla fina lyssnare och ha en fin helg!

34 min3 w ago
Comments
Episod 109. Ske din vilja

Episod 108. Samtal med CARL SUNDEVALL

”Mitt drickande var en lång strid mot mitt eget samvete” Vi träffar Carl Sundevall, föreläsare, tidigare journalist och nattklubbschef på Spy Bar i ett samtal om beroende, missbruk och kreativitet. Vi pratar om kommunikationsbranschen och relationen till sin egen alkoholkultur, om förmågan att BÅDE hitta på bra idéer OCH genomföra dem, om 1,5 glas vin på fastande mage, om avundsjuka på dem som blir kreativa när de dricker, om att ljus som brinner dubbelt så starkt brinner hälften så länge, om att börja se sig själv utifrån andra, om samvetet som står i vägen, om en ljusare framtid som öppnar upp sig, om att inse att det är knäppt att inte se ett liv utan alkohol, om att bryta tio veckor nykter med en svensexa i Berlin, om drömmen att campa som grusas av en röd räv, om att inte kunna rekrytera nattklubbschefer p.g.a. moraliska övertygelser, om att tappa bort sig själv innerst inne och ha en längtan att hitta tillbaka till det, om att se sitt liv framför sig tills man är 70 och inte gilla det man ser, om att bygga upp en värdegrund med hjälp av 12-stegsprogrammet, om ett tungt första år i nykterheten, om att vara en junkie på att lära sig nya saker, om att inte ha problem ända tills man är helt fucked up, om att kunna hindra ett missbruk och dess konsekvenser tidigt, om paradoxen att det är så många som är så intresserade av alkohol men så få som har kunskap om beroende, om svårigheten att föra samtal om beroende och missbruk innan man är ute på andra sidan, om att bygga mörka världar där alla är onda, om att ha konsekvent otur att hitta fel flickvänner, om kognitiv dissonans och otrohet, om att göra stegarbete även om man inte är aktiv i ett 12-stegsprogram, om att vara ett tråkigt middagssällskap som inte kan skvallra, om surret i hjärnan och alkoholen som verktyg för att tysta det och om att en månad är för kort tid för att testa på ett nyktert liv. Vi avrundar samtalet med en dialog från The Wire, apropå att välja den nyktra vägen: ”Well, what are you going to do?” “I don’t know, but it can’t be this”.

69 minSEP 25
Comments
Episod 108. Samtal med CARL SUNDEVALL

Episod 107. Samtal med MATILDA UGAND

”Jag måste lära mig att känna mig värdefull när jag är en ’vanlis’” Johan & Roger snackar med Matilda Ugand, som är en 28-årig tjej som är medberoende, Guds barn, låtskrivare och artist och Harry Potter-nörd. Vi gräver ner oss i medberoende och känslor, självcentrering, insikter och att få hjälp med sina problem. Vi snackar om vad medberoende är, om att ta på sig andra människors känslor och att ta ansvar för andras mående, om att bli mentalt besatt av att försöka fixa någon annan, om att lägga jättemycket energi på något som inte finns, om ”triggerkänslor”, om att det tog lång tid att fatta att hon var medberoende, om att försöka kontrollera, manipulera och inte respektera en annan människas gränser, om att försöka fixa en relation via vykort från Lissabon, om stressen över att inte kunna GÖRA något!!!, om att inte kunna respektera och acceptera att någon inte vill ha hjälp, om att till slut fatta att hon var medberoende, om att det är pissjobbigt med gränser när man är van vid gränslöshet, om självcentrering, om att vara fri i sitt hjärta, om att det är väl inte så konstigt att man är som man är, om att bara minikontrollera lite, om återfall som medberoende, om att ”hela världen handlar om mig”, om hur hon tränar på sitt tillfrisknande genom att hjälpa andra människor, om att vara en genomsnittsmänniska, om ”leva och låt leva”, om provocerande meditationer, om hur hon hittade tolvstegsprogrammet, om att spendera tid med Gud, om att ”underkasta sig detta enkla program”, om att kapitulera, om att prestera, om ”double winners”, och om likheterna mellan beroende och medberoende. Vi konstaterar att den mentala besattheten är densamma och att det är så fantastiskt att vi har hittat en gemensam lösning. Och så rundar vi av med Matildas låt ”Hela världen handlar om mig”. Tack för ett underbart samtal Matilda!

67 minSEP 18
Comments
Episod 107. Samtal med MATILDA UGAND

Episod 106. Sommaralkoholisterna

Johan och Roger träffas (överraskande för Roger) för ett fyllesnack. Vi pratar om Poddfest som har skjutits upp till nästa år, om tips från olika tidningar på hur man kan reglera sitt drickande, om alkoholistisk logik och nyktra ögon, om att öva in vad man ska säga när man inte dricker, om människor som faktiskt kan ta en paus från sitt drickande, om när Roger lovade att sluta dricka, om att lämna dörren öppen för att börja igen, om att vara alkoholist på sommaren eller året om, om att logga hur mycket man dricker och hitta loggar från 2012, om saltade tjeckiska schnitzlar och läskande tjeckisk öl, om normalvärden som inte stämmer, om en ständigt pågående terrorbalans, om att vara kung i sitt eget kungadöme, om att vara ensam hemma och tänka på att ta återfall, om att skapa en distans till sina tankar, om zombieapokalypsserier som påminner en om att man kan dricka, om en mental besatthet om baseball som grundades 1987, om galna tankar som är som pingpong i huvudet, om funktionell rädsla för sjukdomen alkoholism och om att nykterhet är en färskvara. Vi avrundar samtalet med att påminna oss själva om att det inte är tanken som räknas. Och tur är väl det med tanke på hur mycket galet som kan visa sig i medvetandet.

45 minSEP 11
Comments
Episod 106. Sommaralkoholisterna

Episod 105. Samtal med PETER ROTH

”Om jag fortsätter att knarka och leva som jag har levt så kommer jag att dö” Vi träffar Peter Roth som är nykter alkoholist och narkoman sedan drygt 15 år. Peter är HIV-positiv och homosexuell och jobbar idag som bland annat alkohol- och drogterapeut. Vi pratar om att bada i 12-gradigt vatten, om njurstensanfall på babysim, om att växa upp med en alkoholiserad pappa, om att göra inbrott i källarförråd och stjäla hembränt vin, om att komma ut som homosexuell under AIDS-hysterin på 80-talet, om att bara testa droger en gång till och göra det jättemånga gånger, om att livet till slut började krascha, om att bli sprutnarkoman och få hjälp att sätta sprutan de första gångerna, om att få reda på att man är HIV-positiv efter att ha klarat hela 80- och 90-talet, om rädslan för hur andra ska bemöta ens homosexualitet, om det plågsamma sista året fyllt av misslyckanden och förtvivlan, om att befinna sig i ett korthus och någon rycker undan ett kort och allt faller ihop, om att bli hemlös och gå på sitt första möte, om att det inte finns några behandlingshem som tar emot hundar, om att hamna på ett arbetskooperativ och må fruktansvärt dåligt, om att gå den långa vägen tillbaka via stödboende, träningslägenhet och försökslägenhet, om att hitta hopp hos andra människor i gemenskapen, om att slutföra något för första gången i sitt vuxna liv, om att inte känna skuld och skam över att ha knarkat bort en lägenhet, om att berätta allt för sin sponsor i femte steget, om hemligheter som ligger och gror och blir gyttja, om att utbilda sig till alkohol- och drogterapeut, om dagliga rutiner, meditation och mindfulness, om att förändra livet på 30 dagar, om miraklet att inte behöva dricka längre, om boken Livet, Hivet, Döden som tar avstamp i när Peters dotter föddes och om kärleken till ett barn som får en att fortsätta kämpa. Vi avrundar samtalet med att konstatera att det aldrig är för sent och att det aldrig är hopplöst och att det bästa vi kan göra för oss själva är att slutföra det vi har påbörjat.

77 minSEP 4
Comments
Episod 105. Samtal med PETER ROTH

Episod 104. Samtal med MATHIAS HOLMGREN

”Bad decisions make good stories” Johan & Roger träffar Mathias Holmgren, sångare, DJ, och ”schlagerkille” som varit nykter i två år. Det blir ett fint samtal som handlar väldigt mycket om att vi har en viktig roll att visa hur bra ett nyktert liv kan vara. Vi snackar om att ”komma ut” som alkoholist, om hans destruktiva relation till alkohol, om att dricka te i Arvika, om bekräftelsebehov, att drickandet ökade i takt med att framgångarna uteblev, om relationsbråk, om att göra pinsamma inlägg på fyllan, om att tankarna på att han drack för mycket kom första gången redan 2013, om att ta på sig clown-rollen och känna stolthet över det, om rädslan att folk ska tycka att man är tråkig, om att ha party hemma för sig själv och kolla på Carolas Främling 48 gånger på YouTube, om att drickandet ledde till farliga situationer mot slutet, om att göra saker som går emot allt man står för, om vänner som ser en och faktiskt gör allt för att hjälpa till, om att börja ta alla möjliga sorters hjälp redan hösten 2017, om att tröttna på att vara den snälla killen, om rädslan för att någon skulle se vad han höll på med, om att alltid vilja vara ”världens härligaste kille” (men kanske inte lyckas så bra med det), om fem-kronors-tricket, om att göra allt för lära sig att dricka normalt, om att göra en hel livsstilsförändring, om det sista kaotiska året innan han nådde sin botten, om att kicka på att vara nynykter, om att upptäcka att man inte tänker på alkohol så mycket längre, om skammen att berätta att man är alkoholist, om det magiska med att vara nykter, om sinnesro och lyckorus, om vilken hjälp som han fått, om att hitta tillbaks till saker som man mår bra av, att bli van att vara nykter, om att det finns gay-möten, om mardrömmar om återfall, om att slippa allt skit och strul som vi hade förut, om responsen Mathias fått efter han ”kommit ut” som alkis och om hur man gör när man dejtar nykter! Vi rundar av med att konstatera att det är viktigt med identifikation och öppenhet – och att våga göra förändringar. Och vi önskar förstås Mathias lycka till med hans föreläsningar framöver. Tack för ett fantastiskt fint samtal fyllt av ärlighet, öppenhet och värme.

76 minAUG 21
Comments
Episod 104. Samtal med MATHIAS HOLMGREN

Episod 103. Alkisminnet

Johan och Roger träffas för ett säsongspremiäravsnitt efter sommarlovet. Äntligen är vi igång igen! Vi pratar om att anpassa sig till nya verkligheter, om skillnaden på att sluta dricka eller vara någon som inte dricker, om mental besatthet i det aktiva och i nykterheten, om att kliva över nya trösklar under det första året, om att dricka fyra flaskor nollprocentig öl jättefort, om att tappa intresse för nollprocentig öl, om att sukta efter kickar från djungelvrål och Ramlösa Mango, om rädslan för att väcka till liv mental besatthet och ett fysiskt sug, om semesterförväntningar som har skruvats ner kraftigt, om att sätta likhetstecken mellan storleken på upplevelsen och hur långt den ligger från hemmet, om jättehärliga stränder med fantastiska solnedgångar som man är sur och grinig på, om att köra ända in i kaklet, om oro över att känslan som har just nu aldrig kommer att försvinna, om att sätta kärleksfulla gränser, om att de tuffaste perioderna är de mest lärorika, om återhämtningstjuvar, om att det måste göra ont innan vi gör en förändring (som vanligt), om Falling Down-bilder från det aktiva, om att fira sin 40-årsdag med att gå på ett 12-stegsmöte i en källare och om att Roger var grymt lik Jimmie Åkesson när han var aktiv. Vi avslutar denna nypremiär med att konstatera att det är många spännande gäster på gång i Alkispodden under hösten och att vi är så lyckligt lottade som får fortsätta samtalet. Stay tuned!

35 minAUG 14
Comments
Episod 103. Alkisminnet

Latest Episodes

Episod 112. Samtal med ROBIN ARAYA

”Konsten att vara människa är att utmana sig själv” Johan & Roger samtalar med Robin Araya, livs- och hälsoinspiratör som har varit nykter sedan i våras. Vi pratar om när det egentligen gick fel, om att försöka smärtstilla sig med alkohol, om att testa olika antidepressiva, om att träffa sin man och starta blogg samtidigt som man är inne i ett mörker, om att gå igenom en separation som utlöser en depression, om självmordsförsök på hotell och att bli räddad, om att provocera fram livsgnistan, om att vara svag för rödvin och whiskey, om vardagslyx och lillördag, om att bli arg när man inte får dricka alkohol eller när andra inte vill dricka alkohol med en, om att ha druckit själv oftare än vad man tror, om att inte ha någon titel på sin osunda relation till alkohol, om stämplar som inte går att tvätta bort, om att göra alkoholismen till en positiv del av sin personlighet, om skräckscenarier innan man kommer ut som alkoholist, om skammen att vara ung och ha en alkoholproblematik, om känslan att det är skönt att vara ensam när man blir lämnad, om att bara gråta en gång per år, om att bli rädd för sig själv när man blir aggressiv, om tillfällen som skapar alkoholsug, om vikten av gemenskap och att inte göra det här ensam, om att ryggsäcken blir lättare om man öppnar upp den och att det är rädslorna som hjälper oss att växa. Vi avrundar samtalet med att konstatera att även om ålder, nykter tid och bakgrund kan skilja sig åt så känner vi igen oss väldigt mycket i varandra. Stort TACK Robin för att du ville dela med dig så sårbart och modigt i samtalet!

79 min4 d ago
Comments
Episod 112. Samtal med ROBIN ARAYA

Episod 111. Tonåring!

”Jag vet inte om jag är en slow learner eller late bloomer” Johan och Roger träffas en grå och blöt söndag och firar att Roger blivit tonåring med att spela in ett avsnitt. Vi pratar om meditation och krav på mirakel, om högljudda suckningar när det inte blir som man vill, om att vänja sig vid sakernas tillstånd, om hur bilden av oss själva förändras kontinuerligt i nykterheten, om hemliga rum inuti oss, om att inse att man har haft fel om precis allt, om sanningar som skapas i vår barndom, om djupt inbankade alkoholistiska logiker, om vikten av att få sanningsenliga bilder av oss själva och hur det var förut, om irriterande karaktärsdrag som går igen i familjen, om att vara tacksam för att bli uppmärksammad på sina dåliga egenskaper, om när hela livet är en försvarsställning, om att försöka rikta strålkastaren på någon annan när man har gjort fel, om att det är en superkraft att kunna be om ursäkt, om det perfekta sättet att fira sin 13-årsdag, om bowlingsarger som ger stöd och riktning, om att vara kvar och trivas på samma arbetsplats i 11 år och om att ha nykterhet som motor för att utveckla oss själva. Vi avrundar samtalet med en fråga om det finns någon därute som har några gamla föreställningar ni behöver släppa taget. Johan har tydligen inga. Eller?

43 min1 w ago
Comments
Episod 111. Tonåring!

Episod 110. Samtal med FREDDY & JESPER

”Det handlar om liv och död för mig. Jag var beredd att göra vad som helst” Johan och Roger snackar med Freddy och Jesper som har podden ”2 fyllon och 1 sanning”. Det blir ett fantastiskt samtal som handlar mycket om att föra budskapet vidare, hur svårt det är att förmedla hur ett nyktert liv kan se ut och att det är så många som behöver veta mer om vår sjukdom. Vi snackar om hur och varför vi började podda, om att leverera ”slå-på-käften-sanningar”, om livremmar, hängslen och kuddar för att inte börja dricka igen, om att göra tolvstegsprogrammet riktigt grundligt för att försöka bevisa att det inte funkar, om att bli lite lat i sitt tillfrisknande, om att vara offentlig alkis, om att det är på liv och död, om anonymitet, om att skriva manifest – eller inte, om hur svårt det är för alkoholister som dricker att bli nyktra – det finns ju ett enkelt recept, bara att följa, om alkislogik, om sjukdomsbegreppet, om att gå upp i ringen mot Mike Tyson, om att inse att jag måste ge upp för att vinna, om att ändå tycka att vi hade allting kvar, om att tro att det är så jävla tråkigt att vara nykter, om att knulla och dansa nykter, om hur svårt det är att vara en ”vanlis”, om sinnesro, om att släppa taget om våra gamla föreställningar, och om att krossa gamla sanningar. Vi rundar av med att konstatera att det här var ju ett grymt samtal och att vi ska fortsätta det. Och påminner om att det är aldrig försent om att be om hjälp! Tack Jesper och Freddy för ett underbart samtal – fullt av både nya och gamla sanningar.

55 min2 w ago
Comments
Episod 110. Samtal med FREDDY & JESPER

Episod 109. Ske din vilja

”Nätet som släpper igenom oönskade beteenden har stora maskor i sig” Johan och Roger träffas för ett fyllesnack på en måndag lunch. I det här avsnittet resonerar vi en hel del om stegen och stegarbete. Vi pratar om resorb med citrussmak, om effekterna av att faktiskt göra annorlunda och inte bara säga att man ska göra det, om att be om ett öppet hjärta för att möta dagen, om 12-stegstraditioner applicerade på familjen, om att följa intuition och gå bort från minutplanering, om den första ingivelsen i stegarbetet med steg 10 & 11, om att känna sig distanserad från på programmet, om att stegen hjälper en med att döma baseball, om meningsfulla möten på jobbet, om kunder som alltid har fel, om att försöka skydda sin position och vara bäst, om paniken för att bli avslöjad, om 12-stegsgemenskapen som en träningsyta, om skillnaden mellan näringslivet och 12-stegsgemenskaper, om att vara en omedveten tillfrisknande alkoholist, om att förbättra sin medvetna kontakt med gud, om att workshopa sig fram till dagliga rutiner som funkar även på operfekta dagar och om att styra bort från rädsla och till kärlek. Vi avrundar samtalet med att åter igen tacka alla gäster som hör av sig till oss med teman och att ett av de teman som vi vill ta upp i något av våra kommande samtal är rädslan att som förälder förlora sina barn om/när man ber om hjälp för att bli nykter. Ta hand om er alla fina lyssnare och ha en fin helg!

34 min3 w ago
Comments
Episod 109. Ske din vilja

Episod 108. Samtal med CARL SUNDEVALL

”Mitt drickande var en lång strid mot mitt eget samvete” Vi träffar Carl Sundevall, föreläsare, tidigare journalist och nattklubbschef på Spy Bar i ett samtal om beroende, missbruk och kreativitet. Vi pratar om kommunikationsbranschen och relationen till sin egen alkoholkultur, om förmågan att BÅDE hitta på bra idéer OCH genomföra dem, om 1,5 glas vin på fastande mage, om avundsjuka på dem som blir kreativa när de dricker, om att ljus som brinner dubbelt så starkt brinner hälften så länge, om att börja se sig själv utifrån andra, om samvetet som står i vägen, om en ljusare framtid som öppnar upp sig, om att inse att det är knäppt att inte se ett liv utan alkohol, om att bryta tio veckor nykter med en svensexa i Berlin, om drömmen att campa som grusas av en röd räv, om att inte kunna rekrytera nattklubbschefer p.g.a. moraliska övertygelser, om att tappa bort sig själv innerst inne och ha en längtan att hitta tillbaka till det, om att se sitt liv framför sig tills man är 70 och inte gilla det man ser, om att bygga upp en värdegrund med hjälp av 12-stegsprogrammet, om ett tungt första år i nykterheten, om att vara en junkie på att lära sig nya saker, om att inte ha problem ända tills man är helt fucked up, om att kunna hindra ett missbruk och dess konsekvenser tidigt, om paradoxen att det är så många som är så intresserade av alkohol men så få som har kunskap om beroende, om svårigheten att föra samtal om beroende och missbruk innan man är ute på andra sidan, om att bygga mörka världar där alla är onda, om att ha konsekvent otur att hitta fel flickvänner, om kognitiv dissonans och otrohet, om att göra stegarbete även om man inte är aktiv i ett 12-stegsprogram, om att vara ett tråkigt middagssällskap som inte kan skvallra, om surret i hjärnan och alkoholen som verktyg för att tysta det och om att en månad är för kort tid för att testa på ett nyktert liv. Vi avrundar samtalet med en dialog från The Wire, apropå att välja den nyktra vägen: ”Well, what are you going to do?” “I don’t know, but it can’t be this”.

69 minSEP 25
Comments
Episod 108. Samtal med CARL SUNDEVALL

Episod 107. Samtal med MATILDA UGAND

”Jag måste lära mig att känna mig värdefull när jag är en ’vanlis’” Johan & Roger snackar med Matilda Ugand, som är en 28-årig tjej som är medberoende, Guds barn, låtskrivare och artist och Harry Potter-nörd. Vi gräver ner oss i medberoende och känslor, självcentrering, insikter och att få hjälp med sina problem. Vi snackar om vad medberoende är, om att ta på sig andra människors känslor och att ta ansvar för andras mående, om att bli mentalt besatt av att försöka fixa någon annan, om att lägga jättemycket energi på något som inte finns, om ”triggerkänslor”, om att det tog lång tid att fatta att hon var medberoende, om att försöka kontrollera, manipulera och inte respektera en annan människas gränser, om att försöka fixa en relation via vykort från Lissabon, om stressen över att inte kunna GÖRA något!!!, om att inte kunna respektera och acceptera att någon inte vill ha hjälp, om att till slut fatta att hon var medberoende, om att det är pissjobbigt med gränser när man är van vid gränslöshet, om självcentrering, om att vara fri i sitt hjärta, om att det är väl inte så konstigt att man är som man är, om att bara minikontrollera lite, om återfall som medberoende, om att ”hela världen handlar om mig”, om hur hon tränar på sitt tillfrisknande genom att hjälpa andra människor, om att vara en genomsnittsmänniska, om ”leva och låt leva”, om provocerande meditationer, om hur hon hittade tolvstegsprogrammet, om att spendera tid med Gud, om att ”underkasta sig detta enkla program”, om att kapitulera, om att prestera, om ”double winners”, och om likheterna mellan beroende och medberoende. Vi konstaterar att den mentala besattheten är densamma och att det är så fantastiskt att vi har hittat en gemensam lösning. Och så rundar vi av med Matildas låt ”Hela världen handlar om mig”. Tack för ett underbart samtal Matilda!

67 minSEP 18
Comments
Episod 107. Samtal med MATILDA UGAND

Episod 106. Sommaralkoholisterna

Johan och Roger träffas (överraskande för Roger) för ett fyllesnack. Vi pratar om Poddfest som har skjutits upp till nästa år, om tips från olika tidningar på hur man kan reglera sitt drickande, om alkoholistisk logik och nyktra ögon, om att öva in vad man ska säga när man inte dricker, om människor som faktiskt kan ta en paus från sitt drickande, om när Roger lovade att sluta dricka, om att lämna dörren öppen för att börja igen, om att vara alkoholist på sommaren eller året om, om att logga hur mycket man dricker och hitta loggar från 2012, om saltade tjeckiska schnitzlar och läskande tjeckisk öl, om normalvärden som inte stämmer, om en ständigt pågående terrorbalans, om att vara kung i sitt eget kungadöme, om att vara ensam hemma och tänka på att ta återfall, om att skapa en distans till sina tankar, om zombieapokalypsserier som påminner en om att man kan dricka, om en mental besatthet om baseball som grundades 1987, om galna tankar som är som pingpong i huvudet, om funktionell rädsla för sjukdomen alkoholism och om att nykterhet är en färskvara. Vi avrundar samtalet med att påminna oss själva om att det inte är tanken som räknas. Och tur är väl det med tanke på hur mycket galet som kan visa sig i medvetandet.

45 minSEP 11
Comments
Episod 106. Sommaralkoholisterna

Episod 105. Samtal med PETER ROTH

”Om jag fortsätter att knarka och leva som jag har levt så kommer jag att dö” Vi träffar Peter Roth som är nykter alkoholist och narkoman sedan drygt 15 år. Peter är HIV-positiv och homosexuell och jobbar idag som bland annat alkohol- och drogterapeut. Vi pratar om att bada i 12-gradigt vatten, om njurstensanfall på babysim, om att växa upp med en alkoholiserad pappa, om att göra inbrott i källarförråd och stjäla hembränt vin, om att komma ut som homosexuell under AIDS-hysterin på 80-talet, om att bara testa droger en gång till och göra det jättemånga gånger, om att livet till slut började krascha, om att bli sprutnarkoman och få hjälp att sätta sprutan de första gångerna, om att få reda på att man är HIV-positiv efter att ha klarat hela 80- och 90-talet, om rädslan för hur andra ska bemöta ens homosexualitet, om det plågsamma sista året fyllt av misslyckanden och förtvivlan, om att befinna sig i ett korthus och någon rycker undan ett kort och allt faller ihop, om att bli hemlös och gå på sitt första möte, om att det inte finns några behandlingshem som tar emot hundar, om att hamna på ett arbetskooperativ och må fruktansvärt dåligt, om att gå den långa vägen tillbaka via stödboende, träningslägenhet och försökslägenhet, om att hitta hopp hos andra människor i gemenskapen, om att slutföra något för första gången i sitt vuxna liv, om att inte känna skuld och skam över att ha knarkat bort en lägenhet, om att berätta allt för sin sponsor i femte steget, om hemligheter som ligger och gror och blir gyttja, om att utbilda sig till alkohol- och drogterapeut, om dagliga rutiner, meditation och mindfulness, om att förändra livet på 30 dagar, om miraklet att inte behöva dricka längre, om boken Livet, Hivet, Döden som tar avstamp i när Peters dotter föddes och om kärleken till ett barn som får en att fortsätta kämpa. Vi avrundar samtalet med att konstatera att det aldrig är för sent och att det aldrig är hopplöst och att det bästa vi kan göra för oss själva är att slutföra det vi har påbörjat.

77 minSEP 4
Comments
Episod 105. Samtal med PETER ROTH

Episod 104. Samtal med MATHIAS HOLMGREN

”Bad decisions make good stories” Johan & Roger träffar Mathias Holmgren, sångare, DJ, och ”schlagerkille” som varit nykter i två år. Det blir ett fint samtal som handlar väldigt mycket om att vi har en viktig roll att visa hur bra ett nyktert liv kan vara. Vi snackar om att ”komma ut” som alkoholist, om hans destruktiva relation till alkohol, om att dricka te i Arvika, om bekräftelsebehov, att drickandet ökade i takt med att framgångarna uteblev, om relationsbråk, om att göra pinsamma inlägg på fyllan, om att tankarna på att han drack för mycket kom första gången redan 2013, om att ta på sig clown-rollen och känna stolthet över det, om rädslan att folk ska tycka att man är tråkig, om att ha party hemma för sig själv och kolla på Carolas Främling 48 gånger på YouTube, om att drickandet ledde till farliga situationer mot slutet, om att göra saker som går emot allt man står för, om vänner som ser en och faktiskt gör allt för att hjälpa till, om att börja ta alla möjliga sorters hjälp redan hösten 2017, om att tröttna på att vara den snälla killen, om rädslan för att någon skulle se vad han höll på med, om att alltid vilja vara ”världens härligaste kille” (men kanske inte lyckas så bra med det), om fem-kronors-tricket, om att göra allt för lära sig att dricka normalt, om att göra en hel livsstilsförändring, om det sista kaotiska året innan han nådde sin botten, om att kicka på att vara nynykter, om att upptäcka att man inte tänker på alkohol så mycket längre, om skammen att berätta att man är alkoholist, om det magiska med att vara nykter, om sinnesro och lyckorus, om vilken hjälp som han fått, om att hitta tillbaks till saker som man mår bra av, att bli van att vara nykter, om att det finns gay-möten, om mardrömmar om återfall, om att slippa allt skit och strul som vi hade förut, om responsen Mathias fått efter han ”kommit ut” som alkis och om hur man gör när man dejtar nykter! Vi rundar av med att konstatera att det är viktigt med identifikation och öppenhet – och att våga göra förändringar. Och vi önskar förstås Mathias lycka till med hans föreläsningar framöver. Tack för ett fantastiskt fint samtal fyllt av ärlighet, öppenhet och värme.

76 minAUG 21
Comments
Episod 104. Samtal med MATHIAS HOLMGREN

Episod 103. Alkisminnet

Johan och Roger träffas för ett säsongspremiäravsnitt efter sommarlovet. Äntligen är vi igång igen! Vi pratar om att anpassa sig till nya verkligheter, om skillnaden på att sluta dricka eller vara någon som inte dricker, om mental besatthet i det aktiva och i nykterheten, om att kliva över nya trösklar under det första året, om att dricka fyra flaskor nollprocentig öl jättefort, om att tappa intresse för nollprocentig öl, om att sukta efter kickar från djungelvrål och Ramlösa Mango, om rädslan för att väcka till liv mental besatthet och ett fysiskt sug, om semesterförväntningar som har skruvats ner kraftigt, om att sätta likhetstecken mellan storleken på upplevelsen och hur långt den ligger från hemmet, om jättehärliga stränder med fantastiska solnedgångar som man är sur och grinig på, om att köra ända in i kaklet, om oro över att känslan som har just nu aldrig kommer att försvinna, om att sätta kärleksfulla gränser, om att de tuffaste perioderna är de mest lärorika, om återhämtningstjuvar, om att det måste göra ont innan vi gör en förändring (som vanligt), om Falling Down-bilder från det aktiva, om att fira sin 40-årsdag med att gå på ett 12-stegsmöte i en källare och om att Roger var grymt lik Jimmie Åkesson när han var aktiv. Vi avslutar denna nypremiär med att konstatera att det är många spännande gäster på gång i Alkispodden under hösten och att vi är så lyckligt lottade som får fortsätta samtalet. Stay tuned!

35 minAUG 14
Comments
Episod 103. Alkisminnet
success toast
Welcome to Himalaya LearningClick below to download our app for better listening experience.Download App