title

Radio D | Учење германски | Deutsche Welle

DW.COM | Deutsche Welle

0
Followers
0
Plays
Radio D | Учење германски | Deutsche Welle

Radio D | Учење германски | Deutsche Welle

DW.COM | Deutsche Welle

0
Followers
0
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

Paula und Philipp recherchieren mysteriöse Fälle. Folgen Sie den Redakteuren von Radio D quer durch Deutschland und lernen Sie dabei die deutsche Sprache! Dieser Kurs trainiert in besonderer Weise das Hörverstehen.

Latest Episodes

Лекција 26 – Збогување со Ајхан

Тажна вест: Колегата Ајхан се збогува и се сели во Турција. Иако колегите му приредија изненадување, на забавата нема весело расположение. Кога Паула утрото пристигна во канцеларијата, ги затекна подготовките за забавата. Но, причината за прославата воопшто не и’ се допаѓа. Ајхан ја напушта редакцијата на Радио Д и заминува за Турција за да му помогне на татко му. За збогум во редакцијата се држи и мал говор, а има и подарок за Ајхан, што треба да го потсетува на неговата пријателка Ојлалија. Поради прославата на денот, Професорот во оваа епизода се откажува од граматичките единици. Но, сепак не може да одолее да ги спомне сложенките.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 26 – Збогување со Ајхан

Лекција 25 – Поздравување на бродовите

Уредниците се обидуваат да го истражат значењето на зборот „getürkt“. Освен тоа, посетуваат необично пристаниште, каде секој брод добива посебен поздрав. Во пристаништето Вилком-Хефт бродовите ги поздравуваат со националната химна на земјата, под чие знаме пловат. Во форма на радиодрама Паула и Филип потсетуваат на почетоците на оваа традиција. Со тоа е поврзано можното објаснување за значењето на зборот „getürkt“. За тоа време Ајхан чека во редакцијата и времето го минува читајќи книга за утки. Ајхан и чита на Ојлалија, бидејќи таа не знае да чита. И во оваа епизода повторно станува збор за глаголски префикси. Како се менува значењето на глаголот преку префиксот?

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 25 – Поздравување на бродовите

Лекција 24 – Весникот: "Хамбургер цајтунг"

Утката Ојлалија ги наведува урединиците на вистинската трага. Тие откриваат дека колегите од весникот „Хамбургер цајтунг“ ги имаат замешано прстите во оваа игра. Паула, Филип и Ојлалија откриваат дека весникот „Хамбургер цајтунг“ ја измислил приказната со наводната ајкула за да го зголеми тиражот. Подоцна меѓу Филип и Паула избива караница околу користењето на еден збор. Поканата на Филип, заедно со Паула да го посетат пристаништето Вилком-Хефт, треба да ја смири неговата пријателка. Доколу Филип внимаваше на изборот на зборови, Паула немаше да се налути. Нијансите понекогаш се важни и кај префиксите на глаголите. Некои префикси го одредуваат значењето на глаголот. Исто така треба да се внимава на одделувањето на префиксот од глаголот кај одредените форми.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 24 – Весникот: "Хамбургер цајтунг"

Лекција 23 – Нуркач со перка од ајкула

Паула и Филип ја решаваат загатката околу наводната ајкула и уште еднаш откриваат измама. На почетокот не им е јасна причината за оваа случка. Неочекувана помош пристигнува од утката Ојлалија. Во потрага по исчезнатиот сурфер Паула и Филип среќаваат нуркач и тоа ги наведува на решение на загатката за ајкулата. Нуркачот со перка на грбот го преплаши половина Хамбург. Но зошто го прави тоа? Ојлалија, која во меѓувреме пристигна во Хамбург, може да помогне. И таа има некои сознанија. Ојлалија, со нејзината набљудувачка мисија ја воведува формата за минато време перфект. Посебно внимание заслужува градењето на партицип перфект.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 23 – Нуркач со перка од ајкула

Лекција 22 – Исчезнатиот сурфер

Филип и Паула тргнуваат по трагите на ајкулата. Тие откриваат нешто многу чудно. Штица за сурфање, но без сурфер. Нивното внимание го привлекува и збунувачки напис во весник. Малку понастрана од турканицата двајцата уредници се обидуваат да дознаат што се крие зад приказната со мистериозната ајкула. Со оглед на скршената штица за сурфање без сурфер може да се очекува најлошото. Тогаш во весникот „Хамбургер цајтунг“ откриваат уште и фотографија од ајкулата... и нивните колеги Лаура и Паул, кои навистина изгледаат преплашени. Но, како сево ова да се поврзе? Барем во граматиката некои работи се совпаѓаат. Во оваа епизода тежиштето се става на заменките "sie" и "er", кои како и во претходната глава и’ се прилагодуваат на именката.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 22 – Исчезнатиот сурфер

Лекција 21 – Ајкула во Хамбург

Со оглед на неподносливите температури во редакцијата на Радио Д, на уредниците добро им доаѓа задачата што треба да ја извршат на море. Паула и Филип патот ги води кон Хамбург. На Паула, Филип и Ајхан не им е лесно. Горештината во канцеларијата е неподнослива, а нема ни вентилатор. Компу лесно може да ја исполни желбата на Паула за излет на езеро или море. Уредниците мораат да заминат во Хамбург, каде на пристаништето е видена ајкула. Уредниците не можат да се пробијат поради толпата луѓе кои се собраа заради ајкулата. Компликувано станува и за Професорот. Овојпат целосно се посветува на наставката на членот во машки род во акузатив. Негацијата "kein" по истата шема и’ се прилагодува на именката.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 21 – Ајкула во Хамбург

Лекција 20 – Анкета меѓу слушателите

Паула и Филип ги прашуваат слушателите за мислење. Тема во емисијата е: „Може ли лагата да биде грев?“ "Може ли лагата да биде грев?" Ова прашање Паула и Филип им го поставуваат на слушателите. Повод се круговите во житното поле, за кои известуваа двајцата уредници. Дали измамата на селаните е за осуда или наивните туристи се самите одговорни за тоа? Одговорите на слушателите се еднозначни. За разлика од слушателите, кои на прашањето на редакцијата можат да одговорат со да или не, Професорот поставува задача со три можни одговори. Во германскиот, покрај женскиот и машкиот род, постои и среден род. Тоа се појаснува со членовите "der", "die" и "das".

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 20 – Анкета меѓу слушателите

Лекција 19 – Измамата е откриена

Иако се знае дека круговите во полето ги направиле селаните, Ојлалија цврсто верува дека постојат НЛО. Во потрага по мислењето на селаните за измамата со круговите, патот Паула и Филип ги води во локалната кафеана. Паула и Филип ја открија измамата со круговите во житните полиња, но не се сосема сигурни, дали можеби сепак постојат НЛО–а. И што значи всушност кратенката НЛО? Ојлалија може да им помогне, и дури тврди дека видела едно НЛО. Конечно двајцата уредници во локалната гостилница ги прашуваат гостите што мислат тие за круговите во житото. Мислењето на гостите е добра можност да се воведе претеритумот. Повеќе внимание ќе му посветиме на неправилниот глагол "sein". Уште еднаш ќе се навратиме и на модалниот глагол "können". Притоа внимавајте на промената на вокалот во глаголската основа.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 19 – Измамата е откриена

Лекција 18 – Ноќно посматрање

Паула и Филип се обидуваат да ја откријат тајната за мистриозните кругови, со тоа што ги набљудуваат полињата. Она што го откриваат, е спротивно на теоријата дека круговите се дело на вонземјани. Додека досетливиот сопственик на полињата преку ден им наплатува на туристите пет евра за дозвола за сликање, кога падна ноќта Паула и Филип се скрија во шумата. Тие чекаат да се појават НЛО-а. Наместо нив доаѓаат двајца мажи со машина. Дали ги направија круговите во полето за да привлечат туристи? Но, се чини дека сепак се појавува НЛО, што предизвика збунетост. Помалку збунувачки од случувањата во житното поле е глаголот "machen", кој е многустран. Професорот покажува голем број случаи во кои се употребува овој глагол.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 18 – Ноќно посматрање

Лекција 17 – Житни кругови

Мистериозни кругови во житно поле се новиот предизвик за Паула и Филип. Станува збор за писта за слетување на НЛО или некој сака да заработи на сметка на љупобитните? Кога Ајхан доаѓа во редакцијата, Паула и Филип веќе се заминати да направат репортажа. Во житно поле се пронајдени загадочни кругови за кои никој не може да објасни како настанале. Оваа атракција е привлечна не само за двајцата туристи, туку и за многу туристи, па селаните брзо открија како може да извлечат корист од неа. Во масата посетители има луѓе со различни интереси. Туристите сакаат да ја задоволат љубопитноста, уредниците да ја решат загатката, а селаните да заработат многу пари. Се создава можност за подробно да се разгледа модалниот глагол „wollen“.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 17 – Житни кругови

Latest Episodes

Лекција 26 – Збогување со Ајхан

Тажна вест: Колегата Ајхан се збогува и се сели во Турција. Иако колегите му приредија изненадување, на забавата нема весело расположение. Кога Паула утрото пристигна во канцеларијата, ги затекна подготовките за забавата. Но, причината за прославата воопшто не и’ се допаѓа. Ајхан ја напушта редакцијата на Радио Д и заминува за Турција за да му помогне на татко му. За збогум во редакцијата се држи и мал говор, а има и подарок за Ајхан, што треба да го потсетува на неговата пријателка Ојлалија. Поради прославата на денот, Професорот во оваа епизода се откажува од граматичките единици. Но, сепак не може да одолее да ги спомне сложенките.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 26 – Збогување со Ајхан

Лекција 25 – Поздравување на бродовите

Уредниците се обидуваат да го истражат значењето на зборот „getürkt“. Освен тоа, посетуваат необично пристаниште, каде секој брод добива посебен поздрав. Во пристаништето Вилком-Хефт бродовите ги поздравуваат со националната химна на земјата, под чие знаме пловат. Во форма на радиодрама Паула и Филип потсетуваат на почетоците на оваа традиција. Со тоа е поврзано можното објаснување за значењето на зборот „getürkt“. За тоа време Ајхан чека во редакцијата и времето го минува читајќи книга за утки. Ајхан и чита на Ојлалија, бидејќи таа не знае да чита. И во оваа епизода повторно станува збор за глаголски префикси. Како се менува значењето на глаголот преку префиксот?

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 25 – Поздравување на бродовите

Лекција 24 – Весникот: "Хамбургер цајтунг"

Утката Ојлалија ги наведува урединиците на вистинската трага. Тие откриваат дека колегите од весникот „Хамбургер цајтунг“ ги имаат замешано прстите во оваа игра. Паула, Филип и Ојлалија откриваат дека весникот „Хамбургер цајтунг“ ја измислил приказната со наводната ајкула за да го зголеми тиражот. Подоцна меѓу Филип и Паула избива караница околу користењето на еден збор. Поканата на Филип, заедно со Паула да го посетат пристаништето Вилком-Хефт, треба да ја смири неговата пријателка. Доколу Филип внимаваше на изборот на зборови, Паула немаше да се налути. Нијансите понекогаш се важни и кај префиксите на глаголите. Некои префикси го одредуваат значењето на глаголот. Исто така треба да се внимава на одделувањето на префиксот од глаголот кај одредените форми.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 24 – Весникот: "Хамбургер цајтунг"

Лекција 23 – Нуркач со перка од ајкула

Паула и Филип ја решаваат загатката околу наводната ајкула и уште еднаш откриваат измама. На почетокот не им е јасна причината за оваа случка. Неочекувана помош пристигнува од утката Ојлалија. Во потрага по исчезнатиот сурфер Паула и Филип среќаваат нуркач и тоа ги наведува на решение на загатката за ајкулата. Нуркачот со перка на грбот го преплаши половина Хамбург. Но зошто го прави тоа? Ојлалија, која во меѓувреме пристигна во Хамбург, може да помогне. И таа има некои сознанија. Ојлалија, со нејзината набљудувачка мисија ја воведува формата за минато време перфект. Посебно внимание заслужува градењето на партицип перфект.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 23 – Нуркач со перка од ајкула

Лекција 22 – Исчезнатиот сурфер

Филип и Паула тргнуваат по трагите на ајкулата. Тие откриваат нешто многу чудно. Штица за сурфање, но без сурфер. Нивното внимание го привлекува и збунувачки напис во весник. Малку понастрана од турканицата двајцата уредници се обидуваат да дознаат што се крие зад приказната со мистериозната ајкула. Со оглед на скршената штица за сурфање без сурфер може да се очекува најлошото. Тогаш во весникот „Хамбургер цајтунг“ откриваат уште и фотографија од ајкулата... и нивните колеги Лаура и Паул, кои навистина изгледаат преплашени. Но, како сево ова да се поврзе? Барем во граматиката некои работи се совпаѓаат. Во оваа епизода тежиштето се става на заменките "sie" и "er", кои како и во претходната глава и’ се прилагодуваат на именката.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 22 – Исчезнатиот сурфер

Лекција 21 – Ајкула во Хамбург

Со оглед на неподносливите температури во редакцијата на Радио Д, на уредниците добро им доаѓа задачата што треба да ја извршат на море. Паула и Филип патот ги води кон Хамбург. На Паула, Филип и Ајхан не им е лесно. Горештината во канцеларијата е неподнослива, а нема ни вентилатор. Компу лесно може да ја исполни желбата на Паула за излет на езеро или море. Уредниците мораат да заминат во Хамбург, каде на пристаништето е видена ајкула. Уредниците не можат да се пробијат поради толпата луѓе кои се собраа заради ајкулата. Компликувано станува и за Професорот. Овојпат целосно се посветува на наставката на членот во машки род во акузатив. Негацијата "kein" по истата шема и’ се прилагодува на именката.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 21 – Ајкула во Хамбург

Лекција 20 – Анкета меѓу слушателите

Паула и Филип ги прашуваат слушателите за мислење. Тема во емисијата е: „Може ли лагата да биде грев?“ "Може ли лагата да биде грев?" Ова прашање Паула и Филип им го поставуваат на слушателите. Повод се круговите во житното поле, за кои известуваа двајцата уредници. Дали измамата на селаните е за осуда или наивните туристи се самите одговорни за тоа? Одговорите на слушателите се еднозначни. За разлика од слушателите, кои на прашањето на редакцијата можат да одговорат со да или не, Професорот поставува задача со три можни одговори. Во германскиот, покрај женскиот и машкиот род, постои и среден род. Тоа се појаснува со членовите "der", "die" и "das".

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 20 – Анкета меѓу слушателите

Лекција 19 – Измамата е откриена

Иако се знае дека круговите во полето ги направиле селаните, Ојлалија цврсто верува дека постојат НЛО. Во потрага по мислењето на селаните за измамата со круговите, патот Паула и Филип ги води во локалната кафеана. Паула и Филип ја открија измамата со круговите во житните полиња, но не се сосема сигурни, дали можеби сепак постојат НЛО–а. И што значи всушност кратенката НЛО? Ојлалија може да им помогне, и дури тврди дека видела едно НЛО. Конечно двајцата уредници во локалната гостилница ги прашуваат гостите што мислат тие за круговите во житото. Мислењето на гостите е добра можност да се воведе претеритумот. Повеќе внимание ќе му посветиме на неправилниот глагол "sein". Уште еднаш ќе се навратиме и на модалниот глагол "können". Притоа внимавајте на промената на вокалот во глаголската основа.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 19 – Измамата е откриена

Лекција 18 – Ноќно посматрање

Паула и Филип се обидуваат да ја откријат тајната за мистриозните кругови, со тоа што ги набљудуваат полињата. Она што го откриваат, е спротивно на теоријата дека круговите се дело на вонземјани. Додека досетливиот сопственик на полињата преку ден им наплатува на туристите пет евра за дозвола за сликање, кога падна ноќта Паула и Филип се скрија во шумата. Тие чекаат да се појават НЛО-а. Наместо нив доаѓаат двајца мажи со машина. Дали ги направија круговите во полето за да привлечат туристи? Но, се чини дека сепак се појавува НЛО, што предизвика збунетост. Помалку збунувачки од случувањата во житното поле е глаголот "machen", кој е многустран. Професорот покажува голем број случаи во кои се употребува овој глагол.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 18 – Ноќно посматрање

Лекција 17 – Житни кругови

Мистериозни кругови во житно поле се новиот предизвик за Паула и Филип. Станува збор за писта за слетување на НЛО или некој сака да заработи на сметка на љупобитните? Кога Ајхан доаѓа во редакцијата, Паула и Филип веќе се заминати да направат репортажа. Во житно поле се пронајдени загадочни кругови за кои никој не може да објасни како настанале. Оваа атракција е привлечна не само за двајцата туристи, туку и за многу туристи, па селаните брзо открија како може да извлечат корист од неа. Во масата посетители има луѓе со различни интереси. Туристите сакаат да ја задоволат љубопитноста, уредниците да ја решат загатката, а селаните да заработат многу пари. Се создава можност за подробно да се разгледа модалниот глагол „wollen“.

14 MIN2008 MAY 2
Comments
Лекција 17 – Житни кругови
hmly
himalayaプレミアムへようこそ聴き放題のオーディオブックをお楽しみください。