Himalaya: Listen. Learn. Grow.

4.8K Ratings
Open In App
title

De Dag

NPO Radio 1

52
Followers
472
Plays
De Dag

De Dag

NPO Radio 1

52
Followers
472
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

Elke werkdag neemt Elisabeth Steinz je in 'De Dag' mee in een verhaal over en achter het nieuws.

Latest Episodes

Feit en/of fictie in The Crown

In Groot-Brittannië is discussie ontstaan over het vierde seizoen van The Crown. De serie over het Britse koningshuis is zogoed dat veel kijkers het hele verhaal voor echt aannemen, is de gedachte, terwijl het natuurlijk een gedramatiseerde versie van de werkelijkheid is - fictie dus. De Britse minister van cultuur zei deze week dat Netflix dat er aan het begin van elke aflevering expliciet bij moet gaan zeggen. Een fictiewaarschuwing. Maar hoe ver staat The Crown van de werkelijkheid af? Hieke Jippes was in de tijd waar het vierde seizoen over gaat correspondent in Groot-Brittanniëen weet veel over het Britse koningshuis. Ze vertelt in de podcast wat er wel en niet klopt van onder andere het horkerige en jaloerse beeld dat in de serie van prins Charles wordt neergezet, en het beeld van het naïeve 'slachtoffer' prinses Diana.

22 min22 h ago
Comments
Feit en/of fictie in The Crown

Kan de rechter Shell groener maken?

Vanochtend is een unieke rechtszaak begonnen, waar ook vanuit het buitenland veel interesse voor is.Want voor het eerst wordt via de rechter geprobeerd om een olieconcern, in dit geval Shell, milieuvriendelijker te maken en veel sneller te laten stoppen met olie en gas. De zaak draait om de vraag of Shell moedwillig mensen in gevaar heeft gebracht door te weinig tegen klimaatverandering te doen. Lang leken dit soort klimaat-rechtszaken kansloos, maar na de spraakmakende Urgenda-zaak zou het zomaar eens kunnen dat de eisers aan het langste eind trekken. In podcast De Dag vertelt jurist Laura Burgers, die vorige maand opeen proefschrift over klimaatzaken promoveerde, waarom de kansen van milieuorganisaties groter zijn geworden. Wat deze zaak bijzonder maakt is de eis, zegt Burgers. Er wordt geen schadevergoeding of geld van Shell geëist voor schade die in het verleden is veroorzaakt, maar de eis is dat het bedrijf in de toekomst meer gaat doen om internationale klimaatdoelen te halen...

15 min1 d ago
Comments
Kan de rechter Shell groener maken?

De gruwelverhalen van gevluchte Ethiopiërs

Er komen deze dagen veel nieuwsberichten voorbij over een bloedige strijd inEthiopië, waarwaarschijnlijk grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden en volgens sommige getuigenissen zelfs genocide. Maar wat er precies gebeurt in het land, dat weten weniet.Journalisten worden geweerd en er is ook geen stroom, geen internet, geen telefoonverkeer. Het enige dat naar buiten komt zijn de verhalen van de tienduizenden vluchtelingen die de grens naar Soedan over zijn gestoken. De beschrijvingen van wat zij hebben gezien en meegemaakt zijnschokkend. Journalist en fotograaf Joost Bastmeijer bezocht de afgelopen tijd verschillende vluchtelingenkampen en sprak met deze mensen. Hij vertelt in de podcast over de gruweldaden die zij beschrijven. De getuigenissen zijn lastig te verifiëren en het is ook duidelijk dat er maar één kant van het verhaal wordt verteld, zegt Bastmeijer, maar het is wel duidelijk dat er zich grote drama's afspelen en dat veel van de verhalen over bijvoorbeeld milities...

20 min2 d ago
Comments
De gruwelverhalen van gevluchte Ethiopiërs

Wat we wijzer zijn geworden na de toeslagenverhoren

De afgelopen twee weken werden de belangrijkste betrokkenen in de toeslagenaffaire verhoord in Den Haag door de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Van oud-directeuren van de Belastingdienst, tot topambtenaren bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. En van voormalig staatssecretarissen van Financiën tot premier Rutte. Iedereen die ook maar iets geweten moet hebben van wat er mis ging met de kinderopvangtoeslagen, moest komen opdraven. Het doel was erachter komen hoe het kan dat duizenden ouders onterecht aangemerkt werden als fraudeur. In podcast De Dag zet politiek verslaggever Roel Bolsius op een rijtje wat we wijzer zijn geworden in de afgelopen twee weken. Wie is er verantwoordelijk voor alle misstanden en wat hadden de gedupeerde ouders uiteindelijk aan deze verhoren?

21 min5 d ago
Comments
Wat we wijzer zijn geworden na de toeslagenverhoren

Waarom we over tampons moeten praten

Het Schotse parlement heeft een wet aangenomen waarmee maandverband en tampons gratis worden voor vrouwen die daar zelf te weinig geld voorhebben. Dat zegt iets over de armoede in Groot-Brittannië maar het wordt ook gezien als een belangrijke stap in het openlijker praten over menstruatie. In feministische kringenproberen vrouwen al een paar jaarom het onderwerp beter bespreekbaar te maken enhet taboete doorbreken. En met succes: ouderwetse en onrealistische maandverband-reclames worden aangepast enin boeken, films en tv-series wordt er vaker 'op een normale manier' over menstruatie gesproken. Waarom is dat nodig? In de podcast verteltPaula Kragten, schrijfster van het boek Mooi rood is niet lelijken oprichter van het online magazine Period!, over wat zij de 'menstruele revolutie' noemt die gaande is. Ze ziet dat er grote stappen gezet worden, maar Nederland blijft volgens haar achter. Nederlandse vrouwen realiseren zich volgens Kragten onvoldoende hoe diepgeworteld de schaamte ron...

19 min6 d ago
Comments
Waarom we over tampons moeten praten

Verspreiden kinderen corona toch vaker dan gedacht?

Het RIVM en het kabinet maken zich zorgen over het aanhoudende hoge aantal nieuwe coronabesmettingen. De daling van de cijfers is gestagneerd en er is één groep waar het aantal infecties aan het stijgen is:tieners nemen een steeds groter deel van hetaantal besmettingen voor hun rekening. Het leidt opnieuw tot discussie over het coronabeleid op scholen. Zo wil het OMT onderzoeken of het verlengen van de kerstvakantie kan bijdragen aan een dip in de cijfers. Hoe komt het dat het aantal besmettingen onder kinderenoploopt? Zijn zij toch besmettelijker dan aanvankelijk gedacht? NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink vertelt in podcast De Dag wat de nieuwste inzichten zijn over corona bij kinderen, wat hun rol is in de verspreiding en welke maatregelen op scholen zouden kunnen bijdragen aan het indammen van het virus.

15 min1 w ago
Comments
Verspreiden kinderen corona toch vaker dan gedacht?

Over Thierry Baudet en Freek Jansen

Thierry Baudet heeft vriend en vijand verrast door zich binnen vierentwintig uur niet alleen terug te trekken als fractievoorzitter van Forum voor Democratie, maar ook op te stappen als partijvoorzitter. Hij verklaart zich daarmeesolidair met zijn goede vriend en vertrouweling Frederik (of Freek)Jansen, die als voorzitter van de jongerenafdeling van de partij zwaar onder vuur was komen te liggen. Vanwaar deze radicale zet? Politiek verslaggever Arjan Noorlander van Nieuwsuur vertelt in de podcast over de vriendschap tussen Baudet en Jansen, die veel meer is voor Baudet dan een fractiemedewerker alleen. Waar komt Freek Jansen vandaan, wat was zijn invloed enwaarom wil of kan Baudet niet zonder hem?

20 min1 w ago
Comments
Over Thierry Baudet en Freek Jansen

Iedereen een eigen omroep

Omroep Zwart, Ongehoord Nederland, Omroep Groen, IslamOmroep en Omroep Stamppot. Het is een greep uit de in totaal dertien nieuwe spelers die zich aan willen sluiten bij de Nederlandse Publieke Omroep. Allemaal vinden ze dat de huidige elf omroepen een deel van de maatschappij niet goed vertegenwoordigen. Wat zegt het over de publieke omroep dat zoveel groepen zich buitengesloten voelen? In de podcast bespreekt mediadeskundige Ron Vergouwen, van onder meer de Perstribune op NPO Radio 1, welke aspirant-omroepen de meeste kans maken. Volgens Vergouwen zie je een nieuwe vorm van verzuiling optreden enlijkt er meer behoefte aanmedia die vooral gericht zijn op een eigen achterban. Maar hoe geef je dat op een werkbare en betaalbare manier vorm in het omroepbestel? De vraag is ook of het wenselijk is: leidt het, net als op sociale media, niet tot gepolariseerde groepen die alleen maar bevestiging zoeken voor hun eigen denkbeelden?

19 min1 w ago
Comments
Iedereen een eigen omroep

De zaak Nicky Verstappen - 2 verhalen, 1 vonnis

Het heeft 22 jaar geduurd, maar er is eindelijk een veroordeling in de zaak rond de dood van Nicky Verstappen. Het is het voorlopige sluitstuk in een zaak die van het begin af aan moeizaam verloopt en dramatische wendingen kent.B. deed pas tijdens het proces voor het eerst zijn verhaal.Een verhaal dat door de rechtbank nu als ongeloofwaardig wordt beoordeeld. NOS-redacteur Thomas Kusters blikt in de podcast terug op een rechtszaak die beladen was, confronterend en waarin zowel nabestaanden als hoofdverdachteemotionele verklaringen aflegden. Een proces waar er twee werkelijkheden naast elkaar liepen; die van het openbaar ministerie en die van Jos B..

24 min1 w ago
Comments
De zaak Nicky Verstappen - 2 verhalen, 1 vonnis

De slag om de gamer

Gamers hebben er zeven jaar op moeten wachten, maar nu zijn ze er dan: de nieuwe generatie gameconsoles van Sony en Microsoft. De introductie van deXbox Series X ende PlayStation 5 is een grote gebeurtenis in de game-wereld, want er wordt voor de komende jaren een nieuwe standaard mee vastgesteld, die ook belangrijk is voor de makers van nieuwe games. Ondanks de hoge prijs is de vraag naar de consoles gigantisch; nu al zijn ze vrijwel nergens meer te krijgen en de kans is klein dat het dit jaar nog lukt om er één te bemachtigen. NOS-redacteurFilip Dujic vertelt in podcast De Dag wat de spelcomputers kunnen en wat ze zo geliefd maakt.Hoe ziet de concurrentiestrijd tussen Microsoft en Sony eruit, waar zijn de andere aanbieders, wat hebben gamers aan deze spelcomputeroorlog en wat betekent het voor de toekomst van de game-industrie?

17 min1 w ago
Comments
De slag om de gamer

Latest Episodes

Feit en/of fictie in The Crown

In Groot-Brittannië is discussie ontstaan over het vierde seizoen van The Crown. De serie over het Britse koningshuis is zogoed dat veel kijkers het hele verhaal voor echt aannemen, is de gedachte, terwijl het natuurlijk een gedramatiseerde versie van de werkelijkheid is - fictie dus. De Britse minister van cultuur zei deze week dat Netflix dat er aan het begin van elke aflevering expliciet bij moet gaan zeggen. Een fictiewaarschuwing. Maar hoe ver staat The Crown van de werkelijkheid af? Hieke Jippes was in de tijd waar het vierde seizoen over gaat correspondent in Groot-Brittanniëen weet veel over het Britse koningshuis. Ze vertelt in de podcast wat er wel en niet klopt van onder andere het horkerige en jaloerse beeld dat in de serie van prins Charles wordt neergezet, en het beeld van het naïeve 'slachtoffer' prinses Diana.

22 min22 h ago
Comments
Feit en/of fictie in The Crown

Kan de rechter Shell groener maken?

Vanochtend is een unieke rechtszaak begonnen, waar ook vanuit het buitenland veel interesse voor is.Want voor het eerst wordt via de rechter geprobeerd om een olieconcern, in dit geval Shell, milieuvriendelijker te maken en veel sneller te laten stoppen met olie en gas. De zaak draait om de vraag of Shell moedwillig mensen in gevaar heeft gebracht door te weinig tegen klimaatverandering te doen. Lang leken dit soort klimaat-rechtszaken kansloos, maar na de spraakmakende Urgenda-zaak zou het zomaar eens kunnen dat de eisers aan het langste eind trekken. In podcast De Dag vertelt jurist Laura Burgers, die vorige maand opeen proefschrift over klimaatzaken promoveerde, waarom de kansen van milieuorganisaties groter zijn geworden. Wat deze zaak bijzonder maakt is de eis, zegt Burgers. Er wordt geen schadevergoeding of geld van Shell geëist voor schade die in het verleden is veroorzaakt, maar de eis is dat het bedrijf in de toekomst meer gaat doen om internationale klimaatdoelen te halen...

15 min1 d ago
Comments
Kan de rechter Shell groener maken?

De gruwelverhalen van gevluchte Ethiopiërs

Er komen deze dagen veel nieuwsberichten voorbij over een bloedige strijd inEthiopië, waarwaarschijnlijk grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden en volgens sommige getuigenissen zelfs genocide. Maar wat er precies gebeurt in het land, dat weten weniet.Journalisten worden geweerd en er is ook geen stroom, geen internet, geen telefoonverkeer. Het enige dat naar buiten komt zijn de verhalen van de tienduizenden vluchtelingen die de grens naar Soedan over zijn gestoken. De beschrijvingen van wat zij hebben gezien en meegemaakt zijnschokkend. Journalist en fotograaf Joost Bastmeijer bezocht de afgelopen tijd verschillende vluchtelingenkampen en sprak met deze mensen. Hij vertelt in de podcast over de gruweldaden die zij beschrijven. De getuigenissen zijn lastig te verifiëren en het is ook duidelijk dat er maar één kant van het verhaal wordt verteld, zegt Bastmeijer, maar het is wel duidelijk dat er zich grote drama's afspelen en dat veel van de verhalen over bijvoorbeeld milities...

20 min2 d ago
Comments
De gruwelverhalen van gevluchte Ethiopiërs

Wat we wijzer zijn geworden na de toeslagenverhoren

De afgelopen twee weken werden de belangrijkste betrokkenen in de toeslagenaffaire verhoord in Den Haag door de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Van oud-directeuren van de Belastingdienst, tot topambtenaren bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. En van voormalig staatssecretarissen van Financiën tot premier Rutte. Iedereen die ook maar iets geweten moet hebben van wat er mis ging met de kinderopvangtoeslagen, moest komen opdraven. Het doel was erachter komen hoe het kan dat duizenden ouders onterecht aangemerkt werden als fraudeur. In podcast De Dag zet politiek verslaggever Roel Bolsius op een rijtje wat we wijzer zijn geworden in de afgelopen twee weken. Wie is er verantwoordelijk voor alle misstanden en wat hadden de gedupeerde ouders uiteindelijk aan deze verhoren?

21 min5 d ago
Comments
Wat we wijzer zijn geworden na de toeslagenverhoren

Waarom we over tampons moeten praten

Het Schotse parlement heeft een wet aangenomen waarmee maandverband en tampons gratis worden voor vrouwen die daar zelf te weinig geld voorhebben. Dat zegt iets over de armoede in Groot-Brittannië maar het wordt ook gezien als een belangrijke stap in het openlijker praten over menstruatie. In feministische kringenproberen vrouwen al een paar jaarom het onderwerp beter bespreekbaar te maken enhet taboete doorbreken. En met succes: ouderwetse en onrealistische maandverband-reclames worden aangepast enin boeken, films en tv-series wordt er vaker 'op een normale manier' over menstruatie gesproken. Waarom is dat nodig? In de podcast verteltPaula Kragten, schrijfster van het boek Mooi rood is niet lelijken oprichter van het online magazine Period!, over wat zij de 'menstruele revolutie' noemt die gaande is. Ze ziet dat er grote stappen gezet worden, maar Nederland blijft volgens haar achter. Nederlandse vrouwen realiseren zich volgens Kragten onvoldoende hoe diepgeworteld de schaamte ron...

19 min6 d ago
Comments
Waarom we over tampons moeten praten

Verspreiden kinderen corona toch vaker dan gedacht?

Het RIVM en het kabinet maken zich zorgen over het aanhoudende hoge aantal nieuwe coronabesmettingen. De daling van de cijfers is gestagneerd en er is één groep waar het aantal infecties aan het stijgen is:tieners nemen een steeds groter deel van hetaantal besmettingen voor hun rekening. Het leidt opnieuw tot discussie over het coronabeleid op scholen. Zo wil het OMT onderzoeken of het verlengen van de kerstvakantie kan bijdragen aan een dip in de cijfers. Hoe komt het dat het aantal besmettingen onder kinderenoploopt? Zijn zij toch besmettelijker dan aanvankelijk gedacht? NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink vertelt in podcast De Dag wat de nieuwste inzichten zijn over corona bij kinderen, wat hun rol is in de verspreiding en welke maatregelen op scholen zouden kunnen bijdragen aan het indammen van het virus.

15 min1 w ago
Comments
Verspreiden kinderen corona toch vaker dan gedacht?

Over Thierry Baudet en Freek Jansen

Thierry Baudet heeft vriend en vijand verrast door zich binnen vierentwintig uur niet alleen terug te trekken als fractievoorzitter van Forum voor Democratie, maar ook op te stappen als partijvoorzitter. Hij verklaart zich daarmeesolidair met zijn goede vriend en vertrouweling Frederik (of Freek)Jansen, die als voorzitter van de jongerenafdeling van de partij zwaar onder vuur was komen te liggen. Vanwaar deze radicale zet? Politiek verslaggever Arjan Noorlander van Nieuwsuur vertelt in de podcast over de vriendschap tussen Baudet en Jansen, die veel meer is voor Baudet dan een fractiemedewerker alleen. Waar komt Freek Jansen vandaan, wat was zijn invloed enwaarom wil of kan Baudet niet zonder hem?

20 min1 w ago
Comments
Over Thierry Baudet en Freek Jansen

Iedereen een eigen omroep

Omroep Zwart, Ongehoord Nederland, Omroep Groen, IslamOmroep en Omroep Stamppot. Het is een greep uit de in totaal dertien nieuwe spelers die zich aan willen sluiten bij de Nederlandse Publieke Omroep. Allemaal vinden ze dat de huidige elf omroepen een deel van de maatschappij niet goed vertegenwoordigen. Wat zegt het over de publieke omroep dat zoveel groepen zich buitengesloten voelen? In de podcast bespreekt mediadeskundige Ron Vergouwen, van onder meer de Perstribune op NPO Radio 1, welke aspirant-omroepen de meeste kans maken. Volgens Vergouwen zie je een nieuwe vorm van verzuiling optreden enlijkt er meer behoefte aanmedia die vooral gericht zijn op een eigen achterban. Maar hoe geef je dat op een werkbare en betaalbare manier vorm in het omroepbestel? De vraag is ook of het wenselijk is: leidt het, net als op sociale media, niet tot gepolariseerde groepen die alleen maar bevestiging zoeken voor hun eigen denkbeelden?

19 min1 w ago
Comments
Iedereen een eigen omroep

De zaak Nicky Verstappen - 2 verhalen, 1 vonnis

Het heeft 22 jaar geduurd, maar er is eindelijk een veroordeling in de zaak rond de dood van Nicky Verstappen. Het is het voorlopige sluitstuk in een zaak die van het begin af aan moeizaam verloopt en dramatische wendingen kent.B. deed pas tijdens het proces voor het eerst zijn verhaal.Een verhaal dat door de rechtbank nu als ongeloofwaardig wordt beoordeeld. NOS-redacteur Thomas Kusters blikt in de podcast terug op een rechtszaak die beladen was, confronterend en waarin zowel nabestaanden als hoofdverdachteemotionele verklaringen aflegden. Een proces waar er twee werkelijkheden naast elkaar liepen; die van het openbaar ministerie en die van Jos B..

24 min1 w ago
Comments
De zaak Nicky Verstappen - 2 verhalen, 1 vonnis

De slag om de gamer

Gamers hebben er zeven jaar op moeten wachten, maar nu zijn ze er dan: de nieuwe generatie gameconsoles van Sony en Microsoft. De introductie van deXbox Series X ende PlayStation 5 is een grote gebeurtenis in de game-wereld, want er wordt voor de komende jaren een nieuwe standaard mee vastgesteld, die ook belangrijk is voor de makers van nieuwe games. Ondanks de hoge prijs is de vraag naar de consoles gigantisch; nu al zijn ze vrijwel nergens meer te krijgen en de kans is klein dat het dit jaar nog lukt om er één te bemachtigen. NOS-redacteurFilip Dujic vertelt in podcast De Dag wat de spelcomputers kunnen en wat ze zo geliefd maakt.Hoe ziet de concurrentiestrijd tussen Microsoft en Sony eruit, waar zijn de andere aanbieders, wat hebben gamers aan deze spelcomputeroorlog en wat betekent het voor de toekomst van de game-industrie?

17 min1 w ago
Comments
De slag om de gamer
success toast
Welcome to Himalaya LearningClick below to download our app for better listening experience.Download App