Hiamalya-The podcast Player

4.8K Ratings
Open in app
title

Människor & Migration

Människor & Migration

1
Followers
0
Plays
Människor & Migration

Människor & Migration

Människor & Migration

1
Followers
0
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

Människor & Migration är en podcast om människor på flykt och deras rättigheter. Podden har fram till och med 14 mars 2019 (avsnitt 58) ägts av Arena Idé, men drivs nu av Asylrättscentrum.

Latest Episodes

Ska Sverige kunna ge uppehållstillstånd på en humanitär grund?

Den parlamentariska kommittén utreder bland annat om det ska finnas något annat skäl att få uppehållstillstånd än som flykting och alternativt skyddsbehövande. Det pratas mycket om humanitära skäl, men vad innebär det? I det här avsnittet av Människor & Migration diskuterar Asylrättscentrums chefsjurist Anna Lindblad och juristen Sofia Rönnow Pessah humanitära skäl och vad Sverige måste hänsyn till när en sådan grund till uppehållstillstånd formuleras. Det blev ett samtal om vikten av ventiler, konventionsåtaganden, sjuka barn och orimliga situationer som staten vill undvika. Podden programleds och produceras av Asylrättscentrum kommunikationsansvarige Maja Dahl.

36 MIN3 d ago
Comments
Ska Sverige kunna ge uppehållstillstånd på en humanitär grund?

Vem har råd att få leva med sin familj?

Sverige ska få en ny migrationspolitik och en av de frågor som diskuteras är försörjningskrav för familjeåterförening. Men hur ska försörjningskravet se ut och vem ska beröras av det? Ska det finnas några undantag och ska ensamkommande barn kunna försörja sina föräldrar för att få hit dem? I det här avsnittet av Människor & Migration reder vi ut de juridiska ramarna för försörjningskrav och vilka konsekvenser ett allt för hårt krav kan få. Asylrättscentrum chefsjurist Anna Lindblad och juristen Sofia Rönnow Pessah diskuterar nivåer, undantag och diskriminering. Podden programleds och produceras av Asylrättscentrums kommunikationsansvarige Maja Dahl.

31 MIN2 w ago
Comments
Vem har råd att få leva med sin familj?

Vem ska få leva med sin familj?

Vem ska ha rätt att återförenas med sin familj i Sverige? Det är en av de frågor som den parlamentariska kommittén ska ta ställning till. Ska flyktingar och alternativt skyddsbehövande ha samma rätt till familjeåterförening? Vad ska räknas som familj? Och vad händer med dem som får uppehållstillstånd av andra skäl? I det här avsnittet av Människor & Migration går Asylrättscentrums chefsjurist Anna Lindblad och juristen Sofia Rönnow Pessah igenom det juridiska ramverk som ligger till grund för hur rätten familjeåterförening får begränsas. Vi diskuterar hbtq-personers möjlighet att återförenas i Sverige, vad som händer med äldre syskon som fyllt 18 år och varför man just nu ska sända en hoppfull tanke till Europadomstolens grand chamber. Avsnittet produceras och leds av Asylrättscentrums kommunikationsansvarige Maja Dahl.

32 MIN3 w ago
Comments
Vem ska få leva med sin familj?

Vad är en rättssäker migrationspolitik?

Sverige ska få en ny migrationspolitik som ska vara human, rättssäker och effektiv. Vad betyder rättssäkerhet hur ett migrationsrättsligt perspektiv? Hur ser rättssäkerheten ut idag och vad kommer juristerna behöva göra framöver för att säkra rättsäkerheten framöver? I det här avsnittet av Människor & Migration pratar vi om rättsäkerhet och den parlamentariska utredningen. Asylrättscentrums chefsjurist Anna Lindblad och juristen Sofia Rönnow-Pessah diskuterar vikten av förarbeten, vad som händer när juristens roll när lagstiftningen ändras allt oftare, och har makten förflyttats från lagstiftaren till Migrationsverket? Samtalet leds av Asylrättscentrums kommunikationsansvariga Maja Dahl.

25 MINAPR 24
Comments
Vad är en rättssäker migrationspolitik?

Politik vs Juridik

Vad vill politikerna med migrationspolitiken och hur ser det juridiska utrymmet ut? Asylrättscentrum tar över Människor & Migration och börjar med att analysera var vi står idag. Podden gästas av Svenska Dagbladets politiska reporter Annie Reuterskiöld, tillsammans med Asylrättscentrums chefsjurist Anna Lindblad pratar hon om tillfälliga lagen, den parlamentariska kommitteen och hur den svenska migrationspolitiken kommer att se ut framöver. Det blev ett samtal om förlängningsprocesser, humanitär grund och hur långa eller korta uppehållstillstånd vi kommer att ha i Sverige. Producent och programledare, Asylrättscentrums kommunikationsansvarige Maja Dahl.

59 MIN2019 OCT 25
Comments
Politik vs Juridik

När tillfälligheten förlängs

Vem har rätt att återförenas med sin familj när den tillfälliga lagen förlängs? I juni 2016 röstade Sveriges regeringen igenom lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Lagen skulle utvärderas 2018 och upphöra 2019. Utvärderingen uteblev och den tillfälliga lagen ska förlängas ytterligare två år under tiden en ny migrationspolitik arbetas fram. Vad blir konsekvenserna av att lagen förlängs? Vad händer med de tillfälliga uppehållstillstånden? Vilka får rätt att återförenas med sin familj och vilka kommer ha att möjlighet att göra det? I det här avsnittet pratar Maja Dahl med Caroline Bach, talesperson UNHCR Norra Europa och Anna Lindblad, chefsjurist Asylrättscentrum. Tillsammans går de igenom förändringarna i förlängningen av den tillfälliga lagen och diskuterar vilka konsekvenser det får för människor som fått skydd och människor som kommer att söka skydd i Sverige. I avsnittet diskuteras även UNHCRs rapport Global Trends och det internationella mötet Global refugee forum. Rapporter som nämns i avsnittet: Global Trends 2018 - https://www.unhcr.org/statistics/unhcrstats/5d08d7ee7/unhcr-global-trends-2018.html Asylrättscentrums rapport om den tillfälliga lagen - https://sweref.org/wp-content/uploads/2018/08/I-strid-mot-ett-svenskt-konventionsatagande-5.4.pdf Direktiv Den framtida svenska migrationspolitiken - https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/2019/06/dir.-201932/

53 MIN2019 JUN 20
Comments
När tillfälligheten förlängs

Anhöriginvandring och politiken bakom kraven för familjeåterförening

Vad säger den tillfälliga lagen om vilka integrationspolitiska trender som styra migrationspolitiken? Vilka uttryck tar sig trenderna i svensk och europeisk politik? Vilka krav ställs för att människor ska få återförenas med sina anhöriga och vad betyder villkorad medborgarintegration? I det här avsnittet gästas podden av Karin Borevi som är docent och lektor för institutionen för samhällsvetenskaper vid Södertörns högskola. Karin har nyligen publicerat rapporten Familj, medborgarskap, migration - Sveriges politik för anhöriginvandring i ett jämförande perspektiv. Tillsammans med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling diskuterar Karin Borevi de centrala värden som står på spel när det gäller regler och politik för anhöriginvandringen. Podcasten programleds och produceras av Maja Dahl.

58 MIN2019 JAN 18
Comments
Anhöriginvandring och politiken bakom kraven för familjeåterförening

Mörkläggning eller svartmålning - hur beskrivs migration i svenska medier?

Invandring är den fråga där svenskar har lägst förtroende för mediernas rapportering. Genom åren har mediebevakning av migrationsfrågor varit ett polariserat ämne och det är svårt att få en samstämmig bild om medierna lyckas ge en rättvis bild. Men vad säger forskningen? Hur klarar medierna av att beskriva migrationens orsaker, de olika vägar människor förflyttar sig och vad som sedan händer när de kommer till sitt nya land? Vilka konsekvenser får mediernas bevakning? I det här avsnittet gästas podden av Lars Truedson, föreståndare för Institutet för mediestudier och mångårig journalist, som tillsammans med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling diskuterar hur mediebevakningen förändrats genom åren. Producent och programledare: Maja Dahl

55 MIN2018 DEC 7
Comments
Mörkläggning eller svartmålning - hur beskrivs migration i svenska medier?

Insatser för nyanlända – funkar dom?

Jobbspår, snabbspår, etableringsjobb – vad är egentligen skillnaden? Hur fungerar arbetsmarknadspolitiska insatser för nyanlända? Människor och Migration reder ut begreppen och synar hur de används i debatten tillsammans med Jennie K Larsson vid Arbetsförmedlingens forskningsenhet.

64 MIN2018 OCT 12
Comments
Insatser för nyanlända – funkar dom?

Model International Mobility Convention – visionen om en konvention för mänsklig rörlighet

Kan en ny konvention för människors rörlighet öka migranters rättigheter? Michael Doyle, världsledande migrationsforskare och professor vid Columbia University i New York, gästar podden för att tillsammans med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling prata om arbetet med Model International Mobility Convention (MIMC) och vilka utmaningar man hoppas på att kunna lösa. Konventionen är resultatet av två års studier och konsultationer, och har fått stöd från ledande migrationsforskare, beslutsfattare och experter i hela världen. Konventionen är unik i det att den överbryggar de glapp som finns i nuvarande konventioner, och ger grundläggande rättigheter till alla som korsar gränser, oavsett om de gör det som flyktingar, arbetskraftsmigranter, turister eller företagare. Människor & Migration programleds och produceras av Maja Dahl.

40 MIN2018 JUN 19
Comments
Model International Mobility Convention – visionen om en konvention för mänsklig rörlighet

Latest Episodes

Ska Sverige kunna ge uppehållstillstånd på en humanitär grund?

Den parlamentariska kommittén utreder bland annat om det ska finnas något annat skäl att få uppehållstillstånd än som flykting och alternativt skyddsbehövande. Det pratas mycket om humanitära skäl, men vad innebär det? I det här avsnittet av Människor & Migration diskuterar Asylrättscentrums chefsjurist Anna Lindblad och juristen Sofia Rönnow Pessah humanitära skäl och vad Sverige måste hänsyn till när en sådan grund till uppehållstillstånd formuleras. Det blev ett samtal om vikten av ventiler, konventionsåtaganden, sjuka barn och orimliga situationer som staten vill undvika. Podden programleds och produceras av Asylrättscentrum kommunikationsansvarige Maja Dahl.

36 MIN3 d ago
Comments
Ska Sverige kunna ge uppehållstillstånd på en humanitär grund?

Vem har råd att få leva med sin familj?

Sverige ska få en ny migrationspolitik och en av de frågor som diskuteras är försörjningskrav för familjeåterförening. Men hur ska försörjningskravet se ut och vem ska beröras av det? Ska det finnas några undantag och ska ensamkommande barn kunna försörja sina föräldrar för att få hit dem? I det här avsnittet av Människor & Migration reder vi ut de juridiska ramarna för försörjningskrav och vilka konsekvenser ett allt för hårt krav kan få. Asylrättscentrum chefsjurist Anna Lindblad och juristen Sofia Rönnow Pessah diskuterar nivåer, undantag och diskriminering. Podden programleds och produceras av Asylrättscentrums kommunikationsansvarige Maja Dahl.

31 MIN2 w ago
Comments
Vem har råd att få leva med sin familj?

Vem ska få leva med sin familj?

Vem ska ha rätt att återförenas med sin familj i Sverige? Det är en av de frågor som den parlamentariska kommittén ska ta ställning till. Ska flyktingar och alternativt skyddsbehövande ha samma rätt till familjeåterförening? Vad ska räknas som familj? Och vad händer med dem som får uppehållstillstånd av andra skäl? I det här avsnittet av Människor & Migration går Asylrättscentrums chefsjurist Anna Lindblad och juristen Sofia Rönnow Pessah igenom det juridiska ramverk som ligger till grund för hur rätten familjeåterförening får begränsas. Vi diskuterar hbtq-personers möjlighet att återförenas i Sverige, vad som händer med äldre syskon som fyllt 18 år och varför man just nu ska sända en hoppfull tanke till Europadomstolens grand chamber. Avsnittet produceras och leds av Asylrättscentrums kommunikationsansvarige Maja Dahl.

32 MIN3 w ago
Comments
Vem ska få leva med sin familj?

Vad är en rättssäker migrationspolitik?

Sverige ska få en ny migrationspolitik som ska vara human, rättssäker och effektiv. Vad betyder rättssäkerhet hur ett migrationsrättsligt perspektiv? Hur ser rättssäkerheten ut idag och vad kommer juristerna behöva göra framöver för att säkra rättsäkerheten framöver? I det här avsnittet av Människor & Migration pratar vi om rättsäkerhet och den parlamentariska utredningen. Asylrättscentrums chefsjurist Anna Lindblad och juristen Sofia Rönnow-Pessah diskuterar vikten av förarbeten, vad som händer när juristens roll när lagstiftningen ändras allt oftare, och har makten förflyttats från lagstiftaren till Migrationsverket? Samtalet leds av Asylrättscentrums kommunikationsansvariga Maja Dahl.

25 MINAPR 24
Comments
Vad är en rättssäker migrationspolitik?

Politik vs Juridik

Vad vill politikerna med migrationspolitiken och hur ser det juridiska utrymmet ut? Asylrättscentrum tar över Människor & Migration och börjar med att analysera var vi står idag. Podden gästas av Svenska Dagbladets politiska reporter Annie Reuterskiöld, tillsammans med Asylrättscentrums chefsjurist Anna Lindblad pratar hon om tillfälliga lagen, den parlamentariska kommitteen och hur den svenska migrationspolitiken kommer att se ut framöver. Det blev ett samtal om förlängningsprocesser, humanitär grund och hur långa eller korta uppehållstillstånd vi kommer att ha i Sverige. Producent och programledare, Asylrättscentrums kommunikationsansvarige Maja Dahl.

59 MIN2019 OCT 25
Comments
Politik vs Juridik

När tillfälligheten förlängs

Vem har rätt att återförenas med sin familj när den tillfälliga lagen förlängs? I juni 2016 röstade Sveriges regeringen igenom lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Lagen skulle utvärderas 2018 och upphöra 2019. Utvärderingen uteblev och den tillfälliga lagen ska förlängas ytterligare två år under tiden en ny migrationspolitik arbetas fram. Vad blir konsekvenserna av att lagen förlängs? Vad händer med de tillfälliga uppehållstillstånden? Vilka får rätt att återförenas med sin familj och vilka kommer ha att möjlighet att göra det? I det här avsnittet pratar Maja Dahl med Caroline Bach, talesperson UNHCR Norra Europa och Anna Lindblad, chefsjurist Asylrättscentrum. Tillsammans går de igenom förändringarna i förlängningen av den tillfälliga lagen och diskuterar vilka konsekvenser det får för människor som fått skydd och människor som kommer att söka skydd i Sverige. I avsnittet diskuteras även UNHCRs rapport Global Trends och det internationella mötet Global refugee forum. Rapporter som nämns i avsnittet: Global Trends 2018 - https://www.unhcr.org/statistics/unhcrstats/5d08d7ee7/unhcr-global-trends-2018.html Asylrättscentrums rapport om den tillfälliga lagen - https://sweref.org/wp-content/uploads/2018/08/I-strid-mot-ett-svenskt-konventionsatagande-5.4.pdf Direktiv Den framtida svenska migrationspolitiken - https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/2019/06/dir.-201932/

53 MIN2019 JUN 20
Comments
När tillfälligheten förlängs

Anhöriginvandring och politiken bakom kraven för familjeåterförening

Vad säger den tillfälliga lagen om vilka integrationspolitiska trender som styra migrationspolitiken? Vilka uttryck tar sig trenderna i svensk och europeisk politik? Vilka krav ställs för att människor ska få återförenas med sina anhöriga och vad betyder villkorad medborgarintegration? I det här avsnittet gästas podden av Karin Borevi som är docent och lektor för institutionen för samhällsvetenskaper vid Södertörns högskola. Karin har nyligen publicerat rapporten Familj, medborgarskap, migration - Sveriges politik för anhöriginvandring i ett jämförande perspektiv. Tillsammans med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling diskuterar Karin Borevi de centrala värden som står på spel när det gäller regler och politik för anhöriginvandringen. Podcasten programleds och produceras av Maja Dahl.

58 MIN2019 JAN 18
Comments
Anhöriginvandring och politiken bakom kraven för familjeåterförening

Mörkläggning eller svartmålning - hur beskrivs migration i svenska medier?

Invandring är den fråga där svenskar har lägst förtroende för mediernas rapportering. Genom åren har mediebevakning av migrationsfrågor varit ett polariserat ämne och det är svårt att få en samstämmig bild om medierna lyckas ge en rättvis bild. Men vad säger forskningen? Hur klarar medierna av att beskriva migrationens orsaker, de olika vägar människor förflyttar sig och vad som sedan händer när de kommer till sitt nya land? Vilka konsekvenser får mediernas bevakning? I det här avsnittet gästas podden av Lars Truedson, föreståndare för Institutet för mediestudier och mångårig journalist, som tillsammans med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling diskuterar hur mediebevakningen förändrats genom åren. Producent och programledare: Maja Dahl

55 MIN2018 DEC 7
Comments
Mörkläggning eller svartmålning - hur beskrivs migration i svenska medier?

Insatser för nyanlända – funkar dom?

Jobbspår, snabbspår, etableringsjobb – vad är egentligen skillnaden? Hur fungerar arbetsmarknadspolitiska insatser för nyanlända? Människor och Migration reder ut begreppen och synar hur de används i debatten tillsammans med Jennie K Larsson vid Arbetsförmedlingens forskningsenhet.

64 MIN2018 OCT 12
Comments
Insatser för nyanlända – funkar dom?

Model International Mobility Convention – visionen om en konvention för mänsklig rörlighet

Kan en ny konvention för människors rörlighet öka migranters rättigheter? Michael Doyle, världsledande migrationsforskare och professor vid Columbia University i New York, gästar podden för att tillsammans med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling prata om arbetet med Model International Mobility Convention (MIMC) och vilka utmaningar man hoppas på att kunna lösa. Konventionen är resultatet av två års studier och konsultationer, och har fått stöd från ledande migrationsforskare, beslutsfattare och experter i hela världen. Konventionen är unik i det att den överbryggar de glapp som finns i nuvarande konventioner, och ger grundläggande rättigheter till alla som korsar gränser, oavsett om de gör det som flyktingar, arbetskraftsmigranter, turister eller företagare. Människor & Migration programleds och produceras av Maja Dahl.

40 MIN2018 JUN 19
Comments
Model International Mobility Convention – visionen om en konvention för mänsklig rörlighet
hmly
Welcome to Himalaya Premium