Himalaya: Listen. Learn. Grow.

4.8K Ratings
Open In App
title

Seniorpodden

SPF Seniorerna

0
Followers
0
Plays
Seniorpodden

Seniorpodden

SPF Seniorerna

0
Followers
0
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

En podd om allt det som är viktigt i livet för dig med livserfarenhet. Seniorpodden produceras av SPF Seniorerna. Vi jobbar hårt för att förbättra och göra en skillnad för de äldre i samhället. Programledare: Anders Lundblad

Latest Episodes

Avsnitt 40 om bra matvanor för seniorer, och hur maten påverkar din hälsa

Det här avsnittet av Seniorpodden handlar om våra matvanor och hur viktigt det är som äldre att tänka på hur man äter. Det är till exempel en vanlig kommentar från äldre att man inte behöver äta lika mycket som tidigare och att man inte längre har samma aptit. Att som överviktigt börja gå ner i vikt när man blir äldre är inte alltid ett bra tecken. Det kan nämligen betyda att det är musklerna som är på väg att försvinna. Med en stillasittande tillvaro, där inte musklerna utmanas, riskerar hälsan snabbt att försämras. Därför är det inte alltid bra när man som äldre börjar gå ned i vikt, särskilt om det är något som man tidigare har haft svårt med. - Det är en utmaning att ta till sig bara det. För det troliga är att det är musklerna man blivit av med. Om jag inte utmanar mina muskler kommer jag att bryta ner dom i stället för att bryta ner fettet. Det säger Inger Stevén, dietist på Livsmedelsverket, som nyligen kommit med särskilda rekommendationer när gäller äldres matvanor. - Vi hör jätteofta äldre personer som säger att de inte behöver lika mycket mat längre. Men det är fel, säger Inger Stevén som rekommenderar, att om man inte är lika hungrig längre när det är middag, kan man i stället äta mindre måltider vid flera tillfällen under dagen.

23 min2 w ago
Comments
Avsnitt 40 om bra matvanor för seniorer, och hur maten påverkar din hälsa

Avsnitt 39 med Mare Löhmus Sundström om naturen som medicin

I detta avsnitt av Seniorpodden får vi möta Mare Löhmus Sundström, docent i miljömedicin, som inom kort räknar med att kunna redovisa ett forskningsprojekt där man studerat om de som vistats mer i naturen än andra har klarat sig bättre under coronapandemin. Att vi även mår fysiskt bättre av att vistas i naturen tycker hon inte är så konstigt.Att vistas i natur och grönska är bra för både kropp och själ. Men det är inte alltid som våra stadsmiljöer ger den möjligheten. - Man bör inte ha längre än 200 meter till ett grönområde, säger Mare. Särskilt skog och träd tycks har stor betydelse för såväl vår mentala som vår fysiska hälsa. Träd gör att våra hjärnor slappnar av och verkar ha mycket större effekt än gräsmattor.

23 minAUG 28
Comments
Avsnitt 39 med Mare Löhmus Sundström om naturen som medicin

Avsnitt 38 med Susanne Rolfner Suvanto om psykisk ohälsa i spåret av coronan.

Coronapandemin, Covid-19, har den här våren ändrat allas vår vardag. Det som vi tidigare inte ens reflekterade över har på några veckor förvandlat vardagen. Men vad kommer att hända sedan, när den är över? I det här avsnittet av Seniorpodden handlar det om vår psykiska hälsa i spåret av Covid-19. I ett samtal med Susanne Rolfner Suvanto från Omvårdnadsinstitutet diskuteras vad pandemin kan komma att innebära för vår psykiska hälsa. – Jag hoppas att vi redan, innan det här är över, kan minimera det jag är rädd för; en ökad psykisk ohälsa, säger hon.Hur länge man kan klara en distansering från andra är det egentligen ingen som vet, men en sak är ju säker. – Ingen människa mår bra av att inte ha kontakt med andra och att vara för sig själv med sina tankar.

19 minMAY 18
Comments
Avsnitt 38 med Susanne Rolfner Suvanto om psykisk ohälsa i spåret av coronan.

Avsnitt 37 med Peter Sikström om coronan som förändrade vardagen

Det här avsnittet handlar om coronapandemin. Du får bland annat höra hur några av SPF Seniorernas medlemmar har hanterat situationen, och om initiativ för att underlätta vardagen för andra. – Jag tror att den stora lärdomen av coronautbrottet är att vi börjar ifrågasätta vad som är viktigt i våra liv säger Peter Sikström, SPF Seniorernas generalsekreterare.

17 minAPR 24
Comments
Avsnitt 37 med Peter Sikström om coronan som förändrade vardagen

Avsnitt 36 med Ardalan Shekarabi om pensioner

Seniorpodden gästas i det här avsnittet av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som bland annat vill se en höjning av pensionsavgiften i skattesystemet. Han vill också ha en öppnare debatt om pensionerna, men vill inte lägga ner den nuvarande pensionsgruppens arbete. Kritiken mot pensionsgruppens arbete har bland annat handlat om att pensionsfrågorna inte lyfts fram i debatten, men det vill Ardalan Shekarabi ändra på.

18 minFEB 27
Comments
Avsnitt 36 med Ardalan Shekarabi om pensioner

Avsnitt 35 med Madelein Månsson om motion och hälsa

I det är avsnittet av Seniorpodden får vi träffa Madelein Månsson som inte bara berättar om vad man kan göra för att må bra. Vi får också höra hennes historia om hur hon som 62-åring för första gången besökte ett gym och hur den upplevelsen blev starten för henne som motionsledare.

18 minJAN 31
Comments
Avsnitt 35 med Madelein Månsson om motion och hälsa

Seniorpodden del 34 med Marie-Louise Lindqvist och Jonas Abrahamnsson, om deras skrivande och författardrömmar.

Det är många, inte minst bland landets seniorer, som går i författardrömmar. Ofta handlar det om att skriva ner sin egen livsberättelse, men det handlar nästan lika ofta om att skriva deckare, romaner och barnböcker. I slutet av förra året genomförde SPF Seniorerna sin första skrivarkurs. Marie-Louise Lindqvist och Jonas Abrahamsson var två av deltagarna på kursen. Deras planer med skrivandet var lite olika. Medan Jonas funderingar handlar om att fortsätta skriva reseberättelser, är Marie-Louises planer att skriva sin livsberättelse för sina barn. I det här avsnittet av Seniorpodden berättar de mer om sina skrivarplaner.

19 minJAN 10
Comments
Seniorpodden del 34 med Marie-Louise Lindqvist och Jonas Abrahamnsson, om deras skrivande och författardrömmar.

Avsnitt 33 med författaren Christina Gustavson, om författardrömmar.

Att skriva och ge ut en alldeles egen bok är en dröm för många. Det märks inte minst på intresset att gå skrivarkurser. Och det gäller inte minst för seniorer. När SPF Seniorerna arrangerade sin första skrivarkurs kom det ett 40-tal skrivsugna som under tre dagar fick ta del av redan utgivna seniorers tankar och råd inför en eventuell författardebut. Men man fick framförallt träna sig på att skriva texter av olika slag. I Seniorpodden får vi träffa författaren Christina Gustavson, som höll i kursen. Debuten som deckarförfattare gjorde hon efter att ha gått i pension. – Många skriver för sig själv hemma i sin kammare men jag tror att många uppskattar att det man har skrivit och kämpat med också blir läst och kanske omtyckt av någon annan, säger Christina, som i Seniorpodden berättar om sina tankar kring skrivandet.

15 minJAN 10
Comments
Avsnitt 33 med författaren Christina Gustavson, om författardrömmar.

Avsnitt 32 med Fredrik von Platen, om bostäder för äldre.

Det byggs för få bostäder anpassade för äldre. I stället för att flytta till ett bättre boende väljer därför många äldre att bo kvar. Fredrik von Platen, arkitekt och sakkunnig i bostadsfrågor på SPF Seniorerna, menar att en av orsakerna till den här bristen på bostäder ligger hos landets kommuner. Trots att såväl kommunerna som den enskilde tjänar på att det byggds fler bostäder anpassade för äldre. – Skulle till exempel det allmännyttiga bostadsbolaget i kommunen se till att man gjorde bostäderna tillgängligare, skulle det bli lättnader för äldrenämnden, säger Fredrik von Platen. Dessutom gör själva byggprocessen det dyrare och det gäller framför allt nya bostadsrätter. – Ofta är entreprenörer och byggherre samma person. I en bra process ska de vara antagonister och bevaka varandra. Och så bygger man så mycket som behövs för att kunna hålla uppe priset. Ett sätt att bryta den här utvecklingen, och får bort de dyra mellanhänderna, ...

20 min2019 NOV 22
Comments
Avsnitt 32 med Fredrik von Platen, om bostäder för äldre.

Avsnitt 31 med Eva Eriksson, om det svenska välfärdssystemet och vad som behöver göras.

– Det finns ju många delar av pensionärernas vardag som inte kommer att bli bättre med den här budgeten. Det säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna, efter att regeringens budget för 2020 presenterades och där landets medier i allmänhet utropade pensionärerna som budgetens vinnare. – Man har lappat och lagat en gång till, säger hon och tycker det är hög tid att se över och renovera hela pensionssystemet. I det här avsnittet av Seniorpodden utvecklar Eva Eriksson sin syn på det svenska välfärdssystemet och vad hon anser behöver göras. Inte minst när det gäller nuvarande, och blivande pensionärer.

17 min2019 OCT 18
Comments
Avsnitt 31 med Eva Eriksson, om det svenska välfärdssystemet och vad som behöver göras.

Latest Episodes

Avsnitt 40 om bra matvanor för seniorer, och hur maten påverkar din hälsa

Det här avsnittet av Seniorpodden handlar om våra matvanor och hur viktigt det är som äldre att tänka på hur man äter. Det är till exempel en vanlig kommentar från äldre att man inte behöver äta lika mycket som tidigare och att man inte längre har samma aptit. Att som överviktigt börja gå ner i vikt när man blir äldre är inte alltid ett bra tecken. Det kan nämligen betyda att det är musklerna som är på väg att försvinna. Med en stillasittande tillvaro, där inte musklerna utmanas, riskerar hälsan snabbt att försämras. Därför är det inte alltid bra när man som äldre börjar gå ned i vikt, särskilt om det är något som man tidigare har haft svårt med. - Det är en utmaning att ta till sig bara det. För det troliga är att det är musklerna man blivit av med. Om jag inte utmanar mina muskler kommer jag att bryta ner dom i stället för att bryta ner fettet. Det säger Inger Stevén, dietist på Livsmedelsverket, som nyligen kommit med särskilda rekommendationer när gäller äldres matvanor. - Vi hör jätteofta äldre personer som säger att de inte behöver lika mycket mat längre. Men det är fel, säger Inger Stevén som rekommenderar, att om man inte är lika hungrig längre när det är middag, kan man i stället äta mindre måltider vid flera tillfällen under dagen.

23 min2 w ago
Comments
Avsnitt 40 om bra matvanor för seniorer, och hur maten påverkar din hälsa

Avsnitt 39 med Mare Löhmus Sundström om naturen som medicin

I detta avsnitt av Seniorpodden får vi möta Mare Löhmus Sundström, docent i miljömedicin, som inom kort räknar med att kunna redovisa ett forskningsprojekt där man studerat om de som vistats mer i naturen än andra har klarat sig bättre under coronapandemin. Att vi även mår fysiskt bättre av att vistas i naturen tycker hon inte är så konstigt.Att vistas i natur och grönska är bra för både kropp och själ. Men det är inte alltid som våra stadsmiljöer ger den möjligheten. - Man bör inte ha längre än 200 meter till ett grönområde, säger Mare. Särskilt skog och träd tycks har stor betydelse för såväl vår mentala som vår fysiska hälsa. Träd gör att våra hjärnor slappnar av och verkar ha mycket större effekt än gräsmattor.

23 minAUG 28
Comments
Avsnitt 39 med Mare Löhmus Sundström om naturen som medicin

Avsnitt 38 med Susanne Rolfner Suvanto om psykisk ohälsa i spåret av coronan.

Coronapandemin, Covid-19, har den här våren ändrat allas vår vardag. Det som vi tidigare inte ens reflekterade över har på några veckor förvandlat vardagen. Men vad kommer att hända sedan, när den är över? I det här avsnittet av Seniorpodden handlar det om vår psykiska hälsa i spåret av Covid-19. I ett samtal med Susanne Rolfner Suvanto från Omvårdnadsinstitutet diskuteras vad pandemin kan komma att innebära för vår psykiska hälsa. – Jag hoppas att vi redan, innan det här är över, kan minimera det jag är rädd för; en ökad psykisk ohälsa, säger hon.Hur länge man kan klara en distansering från andra är det egentligen ingen som vet, men en sak är ju säker. – Ingen människa mår bra av att inte ha kontakt med andra och att vara för sig själv med sina tankar.

19 minMAY 18
Comments
Avsnitt 38 med Susanne Rolfner Suvanto om psykisk ohälsa i spåret av coronan.

Avsnitt 37 med Peter Sikström om coronan som förändrade vardagen

Det här avsnittet handlar om coronapandemin. Du får bland annat höra hur några av SPF Seniorernas medlemmar har hanterat situationen, och om initiativ för att underlätta vardagen för andra. – Jag tror att den stora lärdomen av coronautbrottet är att vi börjar ifrågasätta vad som är viktigt i våra liv säger Peter Sikström, SPF Seniorernas generalsekreterare.

17 minAPR 24
Comments
Avsnitt 37 med Peter Sikström om coronan som förändrade vardagen

Avsnitt 36 med Ardalan Shekarabi om pensioner

Seniorpodden gästas i det här avsnittet av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som bland annat vill se en höjning av pensionsavgiften i skattesystemet. Han vill också ha en öppnare debatt om pensionerna, men vill inte lägga ner den nuvarande pensionsgruppens arbete. Kritiken mot pensionsgruppens arbete har bland annat handlat om att pensionsfrågorna inte lyfts fram i debatten, men det vill Ardalan Shekarabi ändra på.

18 minFEB 27
Comments
Avsnitt 36 med Ardalan Shekarabi om pensioner

Avsnitt 35 med Madelein Månsson om motion och hälsa

I det är avsnittet av Seniorpodden får vi träffa Madelein Månsson som inte bara berättar om vad man kan göra för att må bra. Vi får också höra hennes historia om hur hon som 62-åring för första gången besökte ett gym och hur den upplevelsen blev starten för henne som motionsledare.

18 minJAN 31
Comments
Avsnitt 35 med Madelein Månsson om motion och hälsa

Seniorpodden del 34 med Marie-Louise Lindqvist och Jonas Abrahamnsson, om deras skrivande och författardrömmar.

Det är många, inte minst bland landets seniorer, som går i författardrömmar. Ofta handlar det om att skriva ner sin egen livsberättelse, men det handlar nästan lika ofta om att skriva deckare, romaner och barnböcker. I slutet av förra året genomförde SPF Seniorerna sin första skrivarkurs. Marie-Louise Lindqvist och Jonas Abrahamsson var två av deltagarna på kursen. Deras planer med skrivandet var lite olika. Medan Jonas funderingar handlar om att fortsätta skriva reseberättelser, är Marie-Louises planer att skriva sin livsberättelse för sina barn. I det här avsnittet av Seniorpodden berättar de mer om sina skrivarplaner.

19 minJAN 10
Comments
Seniorpodden del 34 med Marie-Louise Lindqvist och Jonas Abrahamnsson, om deras skrivande och författardrömmar.

Avsnitt 33 med författaren Christina Gustavson, om författardrömmar.

Att skriva och ge ut en alldeles egen bok är en dröm för många. Det märks inte minst på intresset att gå skrivarkurser. Och det gäller inte minst för seniorer. När SPF Seniorerna arrangerade sin första skrivarkurs kom det ett 40-tal skrivsugna som under tre dagar fick ta del av redan utgivna seniorers tankar och råd inför en eventuell författardebut. Men man fick framförallt träna sig på att skriva texter av olika slag. I Seniorpodden får vi träffa författaren Christina Gustavson, som höll i kursen. Debuten som deckarförfattare gjorde hon efter att ha gått i pension. – Många skriver för sig själv hemma i sin kammare men jag tror att många uppskattar att det man har skrivit och kämpat med också blir läst och kanske omtyckt av någon annan, säger Christina, som i Seniorpodden berättar om sina tankar kring skrivandet.

15 minJAN 10
Comments
Avsnitt 33 med författaren Christina Gustavson, om författardrömmar.

Avsnitt 32 med Fredrik von Platen, om bostäder för äldre.

Det byggs för få bostäder anpassade för äldre. I stället för att flytta till ett bättre boende väljer därför många äldre att bo kvar. Fredrik von Platen, arkitekt och sakkunnig i bostadsfrågor på SPF Seniorerna, menar att en av orsakerna till den här bristen på bostäder ligger hos landets kommuner. Trots att såväl kommunerna som den enskilde tjänar på att det byggds fler bostäder anpassade för äldre. – Skulle till exempel det allmännyttiga bostadsbolaget i kommunen se till att man gjorde bostäderna tillgängligare, skulle det bli lättnader för äldrenämnden, säger Fredrik von Platen. Dessutom gör själva byggprocessen det dyrare och det gäller framför allt nya bostadsrätter. – Ofta är entreprenörer och byggherre samma person. I en bra process ska de vara antagonister och bevaka varandra. Och så bygger man så mycket som behövs för att kunna hålla uppe priset. Ett sätt att bryta den här utvecklingen, och får bort de dyra mellanhänderna, ...

20 min2019 NOV 22
Comments
Avsnitt 32 med Fredrik von Platen, om bostäder för äldre.

Avsnitt 31 med Eva Eriksson, om det svenska välfärdssystemet och vad som behöver göras.

– Det finns ju många delar av pensionärernas vardag som inte kommer att bli bättre med den här budgeten. Det säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna, efter att regeringens budget för 2020 presenterades och där landets medier i allmänhet utropade pensionärerna som budgetens vinnare. – Man har lappat och lagat en gång till, säger hon och tycker det är hög tid att se över och renovera hela pensionssystemet. I det här avsnittet av Seniorpodden utvecklar Eva Eriksson sin syn på det svenska välfärdssystemet och vad hon anser behöver göras. Inte minst när det gäller nuvarande, och blivande pensionärer.

17 min2019 OCT 18
Comments
Avsnitt 31 med Eva Eriksson, om det svenska välfärdssystemet och vad som behöver göras.
success toast
Welcome to Himalaya LearningClick below to download our app for better listening experience.Download App