Himalaya: Listen. Learn. Grow.

4.8K Ratings
Open In App
title

Smarta Samtal podcast

Smarta Samtal

1
Followers
15
Plays
Smarta Samtal podcast

Smarta Samtal podcast

Smarta Samtal

1
Followers
15
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

I livesamtal och podcasts erbjuder Stiftelsen Smarta samtal politiskt och kommersiellt oberoende mötesarenor för människor från olika delar av samhället i gränsöverskridande och utforskande samtal med fokus på lösningar på vår tids stora samhällsfrågor.

Latest Episodes

Digital@Idag I Smarta samtal #15 Makten över tekniken

Digitaliseringen är en stor omställning för alla – och nu har vi chansen att styra samhället i den riktning vi vill och att skapa en bättre tillvaro för oss människor med hjälp av tekniken – och inte tvärtom. Men för att omställningen ska lyckas krävs djärva förslag. Det säger de tre medverkande i det avslutande samtalet i podcastserien Digital@Idag i Smarta samtal: digitaliseringsminister Anders Ygeman, ärkebiskop Antje Jackelén och serieentreprenören Hidayet Tercan. I #15 diskuterar de hur makten över tekniken ska se ut och om lagstiftning kan vara en väg för att säkerställa transparensen i algoritmerna som styr den Artificiella Intelligensen. I samtalet gör vi tillbakablickar från hela podcastserien och blickar också in i framtiden - som de alla är övertygade om blir ljus. Samtalsledare Helena Blomquist Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle.

37 min2 w ago
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #15 Makten över tekniken

Digital@Idag I Smarta samtal #14 Livslångt lärande - för alla

Hittills har vi kunnat utbilda oss till ett yrke som vi haft i stort sett hela livet. Utbildningen framöver kommer att se helt annorlunda ut jämfört med idag. Nu är det livslångt lärande med ständig kompetensutveckling som gäller – och digitalisering och AI spelar en avgörande roll. Om detta samtalar Jan Gulliksen, professor i människa–datorinteraktion och vicerektor för digitalisering på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan och Anna Nordell Westling, medgrundare på Sana labs, som använder AI-teknik för individanpassat och mer effektivt lärande. Båda menar att det ständiga lärandet framöver varken kommer att kännas jobbigt eller svårt utan att det, tvärtom, kommer att ske som en naturlig del i livet. Samtalsledare: Helena Blomquist Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle

37 minSEP 23
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #14 Livslångt lärande - för alla

Digital@Idag I Smarta samtal #13 Recept för rekordsnabb omställning

Vi är mitt i en strukturomvandling av samhället till följd av digitalisering och automatisering. Vi är också mitt i en pandemi, en lågkonjunktur är på ingång och arbetslösheten stiger, inte minst bland unga. Att åstadkomma snabb omställning och arbetstillfällen är därför viktigt och också möjligt bl a med hjälp av mod, nytänkande, oväntade samarbeten och utnyttjande av digitaliseringens möjligheter. Ett exempel är när permitterad SAS-personal i rekordfart omskolades för att jobba i vården under coronakrisen. Hör när de som gjorde det möjligt berättar hur det gick till: Fredrik Hillelson, vd och grundare Novare och Johanna Adami, rektor för Sophiahemmet Högskola. Samtalsledare: Helena Blomquist Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle

30 minSEP 9
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #13 Recept för rekordsnabb omställning

Digital@Idag I Smarta samtal #12 Corona - katalysator eller bromskloss för klimatet?

Pandemin har gjort att många inser att snabba beteendeförändringar, som minskade resor och utsläpp, påverkar miljön positivt. Men det behövs mer omfattande systemförändringar för att vi ska klara klimatomställningen. Mycket talar för att företag satsar alltmer på hållbarhet framöver. Samtidigt finns en risk att vi prioriterar ner hållbarhetsarbetet när ekonomin ska komma på fötter igen. Om detta och om digitaliseringens och AI:s roll i omställningen för ett hållbart klimat samtalar Victor Galaz, biträdande föreståndare på Stockholm Resilience Centre och Sara Öhrvall chef digitalisering/hållbarhetsomställning på SEB. Samtalsledare: Helena Blomquist Avsnitt #12 Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle

41 minAUG 26
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #12 Corona - katalysator eller bromskloss för klimatet?

Digital@Idag I Smarta samtal #11 Digitalisera för bättre hälsa

Vi spenderar allt mer tid framför våra digitala skärmar vilket har stor betydelse för vår fysiska och psykiska hälsa. I poddavsnitt #11 samtalar Karin Schulz, generalsekreterare MIND och Maria Rankka, hälsoentreprenör om de möjligheter som finns med digitala lösningar för att vi ska må bättre, vara friskare och leva längre. På sikt medför teknikutvecklingen också ett minskat vårdbehov och därmed minskade sjukvårdskostnader. En win win för individ och samhälle. Samtidigt medför digitaliseringen i samhället också hälsorisker om vi låter vår skärmtid gå ut över basala mänskliga behov som att sova, äta bra och röra på sig. Men det är inte tekniken i sig som är problemet - utan vad vi gör med den, resonerar de. Samtalsledare: Helena Blomquist Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle.

39 minAUG 12
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #11 Digitalisera för bättre hälsa

Digital@Idag I Smarta samtal #10 Resor i tid och rum när musikbranschen digitaliseras

Coronapandemin är ett hårt slag mot musikbranschen, men krisen har också lett till nya kreativa ideer och har dessutom snabbat på digitaliseringen och de spännande möjligheter den innebär. I poddavsnitt #10 samtalar Per Sinding-Larsen, musikjournalist på SVT och Anna Sjölund, konsert- och festivalansvarig på LiveNation, om hur de ser ett bättre musikutbud och helt nya musikaliska samarbeten växa fram. De konstaterar också att på framtidens evenemang kommer livespelningar och digitala, virtuella inslag flyta ihop till helt nya typer av upplevelser, där man till exempel kommer kunna vara på livekonsert och uppleva livekänsla utan att ens vara där rent fysiskt. Samtalsledare: Helena Blomquist Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle.

34 minJUL 29
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #10 Resor i tid och rum när musikbranschen digitaliseras

Digital@Idag I Smarta samtal #9 Win-win för stat och medborgare när det offentliga digitaliseras

Data är guld i dagens digitala samhälle och vi måste bli mycket bättre på att använda oss av det, till exempel genom att göra data öppen och dela den mellan myndigheter i större utsträckning. Det skulle innebära många miljarder i minskade utgifter för staten och dessutom bättre service och smidigare kontakter med myndigheter för oss medborgare. I poddavsnitt #9 samtalar Thomas Pålsson, gd Statens servicecenter och Anna Eriksson, gd Myndigheten för digital förvaltning, om hur det offentliga ska bli bättre på att utnyttja digitaliseringens möjligheter och om vikten av att höja den allmänna digitala kunskapsnivån. Samtalsledare: Helena Blomquist Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle.

35 minJUL 15
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #9 Win-win för stat och medborgare när det offentliga digitaliseras

Digital@Idag I Smarta samtal #8 Så påverkar rekordhandeln på nätet framtidens shopping

2020 är året då näthandeln slog igenom på allvar - också bland äldre människor. Coronakrisen snabbade på den utvecklingen och den är här för att stanna och utvecklas, säger Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson och Pär Svärdson, grundare och vd Apotea i poddavsnitt #8. Pandemin har också gjort det tydligt hur anpassningsbara vi människor är. I samtalet framtidsspanar de att e-handeln slår ut en stor del av handeln i de stora köpcenter i förorterna och att våra stadskärnor kommer att öka i betydelse igen med en kombination av små fysiska butiker, digitala tjänster och upplevelser i en ny typ av allroundservice. Samtalsledare: Helena Blomquist Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle.

42 minJUL 1
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #8 Så påverkar rekordhandeln på nätet framtidens shopping

Digital@Idag I Smarta samtal #7 Varning för ökad polarisering i pandemins svallvågor

Pandemin har skapat en känsla av nationell samling som förenat oss som land med ökat förtroende för myndigheter och folkvalda. Men när grupper ställs mot grupper i krisens svallvågor ökar nu risken för att polariseringen i samhället tilltar. Hittills har hatet spridit sig mer digitalt än kärleken. Social distansering och ökande digitalisering gör att vi behöver ses på andra sätt för att samhörigheten i samhället ska fungera. I poddavsnitt #7 samtalar Åsa Wikforss, filosofiprofessor tillika ledamot i Svenska Akademien och Johan Dalman, överhovpredikant och biskop i Strängnäs stift, om hur tillhörigheten till varandra och till samhället påverkas av digitalisering i allmänhet och under en pandemi i synnerhet. Samtalsledare: Mia Odabas Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle.

35 minJUN 16
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #7 Varning för ökad polarisering i pandemins svallvågor

Digital@Idag I Smarta samtal #6 Har WHO gjort sitt?

Ingenting kommer återgå till det normala när coronakrisen väl är över. Faktum är att pågående pandemi bara är början på omställningen. I takt med att samhället blir allt mer komplext blir de osäkra utmaningarna allt fler. För att överleva måste vi lära oss mer och snabbare - och dessutom bygga strukturer över gränserna. Det säger Googles chef för globala samhällsstudier, Nicklas Lundblad, som i samtal med Aurore Belfrage, techdiplomat på säkerhetsrådgivaren Consilio, diskuterar vinnare och förlorare när den geopolitiska maktkartan ritas om. Digital@Idag I Smarta samtal podcast #6 om hur Covid-19 påverkar det säkerhetspolitiska tänkandet och agerandet i världen.

34 minJUN 2
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #6 Har WHO gjort sitt?

Latest Episodes

Digital@Idag I Smarta samtal #15 Makten över tekniken

Digitaliseringen är en stor omställning för alla – och nu har vi chansen att styra samhället i den riktning vi vill och att skapa en bättre tillvaro för oss människor med hjälp av tekniken – och inte tvärtom. Men för att omställningen ska lyckas krävs djärva förslag. Det säger de tre medverkande i det avslutande samtalet i podcastserien Digital@Idag i Smarta samtal: digitaliseringsminister Anders Ygeman, ärkebiskop Antje Jackelén och serieentreprenören Hidayet Tercan. I #15 diskuterar de hur makten över tekniken ska se ut och om lagstiftning kan vara en väg för att säkerställa transparensen i algoritmerna som styr den Artificiella Intelligensen. I samtalet gör vi tillbakablickar från hela podcastserien och blickar också in i framtiden - som de alla är övertygade om blir ljus. Samtalsledare Helena Blomquist Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle.

37 min2 w ago
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #15 Makten över tekniken

Digital@Idag I Smarta samtal #14 Livslångt lärande - för alla

Hittills har vi kunnat utbilda oss till ett yrke som vi haft i stort sett hela livet. Utbildningen framöver kommer att se helt annorlunda ut jämfört med idag. Nu är det livslångt lärande med ständig kompetensutveckling som gäller – och digitalisering och AI spelar en avgörande roll. Om detta samtalar Jan Gulliksen, professor i människa–datorinteraktion och vicerektor för digitalisering på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan och Anna Nordell Westling, medgrundare på Sana labs, som använder AI-teknik för individanpassat och mer effektivt lärande. Båda menar att det ständiga lärandet framöver varken kommer att kännas jobbigt eller svårt utan att det, tvärtom, kommer att ske som en naturlig del i livet. Samtalsledare: Helena Blomquist Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle

37 minSEP 23
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #14 Livslångt lärande - för alla

Digital@Idag I Smarta samtal #13 Recept för rekordsnabb omställning

Vi är mitt i en strukturomvandling av samhället till följd av digitalisering och automatisering. Vi är också mitt i en pandemi, en lågkonjunktur är på ingång och arbetslösheten stiger, inte minst bland unga. Att åstadkomma snabb omställning och arbetstillfällen är därför viktigt och också möjligt bl a med hjälp av mod, nytänkande, oväntade samarbeten och utnyttjande av digitaliseringens möjligheter. Ett exempel är när permitterad SAS-personal i rekordfart omskolades för att jobba i vården under coronakrisen. Hör när de som gjorde det möjligt berättar hur det gick till: Fredrik Hillelson, vd och grundare Novare och Johanna Adami, rektor för Sophiahemmet Högskola. Samtalsledare: Helena Blomquist Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle

30 minSEP 9
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #13 Recept för rekordsnabb omställning

Digital@Idag I Smarta samtal #12 Corona - katalysator eller bromskloss för klimatet?

Pandemin har gjort att många inser att snabba beteendeförändringar, som minskade resor och utsläpp, påverkar miljön positivt. Men det behövs mer omfattande systemförändringar för att vi ska klara klimatomställningen. Mycket talar för att företag satsar alltmer på hållbarhet framöver. Samtidigt finns en risk att vi prioriterar ner hållbarhetsarbetet när ekonomin ska komma på fötter igen. Om detta och om digitaliseringens och AI:s roll i omställningen för ett hållbart klimat samtalar Victor Galaz, biträdande föreståndare på Stockholm Resilience Centre och Sara Öhrvall chef digitalisering/hållbarhetsomställning på SEB. Samtalsledare: Helena Blomquist Avsnitt #12 Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle

41 minAUG 26
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #12 Corona - katalysator eller bromskloss för klimatet?

Digital@Idag I Smarta samtal #11 Digitalisera för bättre hälsa

Vi spenderar allt mer tid framför våra digitala skärmar vilket har stor betydelse för vår fysiska och psykiska hälsa. I poddavsnitt #11 samtalar Karin Schulz, generalsekreterare MIND och Maria Rankka, hälsoentreprenör om de möjligheter som finns med digitala lösningar för att vi ska må bättre, vara friskare och leva längre. På sikt medför teknikutvecklingen också ett minskat vårdbehov och därmed minskade sjukvårdskostnader. En win win för individ och samhälle. Samtidigt medför digitaliseringen i samhället också hälsorisker om vi låter vår skärmtid gå ut över basala mänskliga behov som att sova, äta bra och röra på sig. Men det är inte tekniken i sig som är problemet - utan vad vi gör med den, resonerar de. Samtalsledare: Helena Blomquist Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle.

39 minAUG 12
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #11 Digitalisera för bättre hälsa

Digital@Idag I Smarta samtal #10 Resor i tid och rum när musikbranschen digitaliseras

Coronapandemin är ett hårt slag mot musikbranschen, men krisen har också lett till nya kreativa ideer och har dessutom snabbat på digitaliseringen och de spännande möjligheter den innebär. I poddavsnitt #10 samtalar Per Sinding-Larsen, musikjournalist på SVT och Anna Sjölund, konsert- och festivalansvarig på LiveNation, om hur de ser ett bättre musikutbud och helt nya musikaliska samarbeten växa fram. De konstaterar också att på framtidens evenemang kommer livespelningar och digitala, virtuella inslag flyta ihop till helt nya typer av upplevelser, där man till exempel kommer kunna vara på livekonsert och uppleva livekänsla utan att ens vara där rent fysiskt. Samtalsledare: Helena Blomquist Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle.

34 minJUL 29
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #10 Resor i tid och rum när musikbranschen digitaliseras

Digital@Idag I Smarta samtal #9 Win-win för stat och medborgare när det offentliga digitaliseras

Data är guld i dagens digitala samhälle och vi måste bli mycket bättre på att använda oss av det, till exempel genom att göra data öppen och dela den mellan myndigheter i större utsträckning. Det skulle innebära många miljarder i minskade utgifter för staten och dessutom bättre service och smidigare kontakter med myndigheter för oss medborgare. I poddavsnitt #9 samtalar Thomas Pålsson, gd Statens servicecenter och Anna Eriksson, gd Myndigheten för digital förvaltning, om hur det offentliga ska bli bättre på att utnyttja digitaliseringens möjligheter och om vikten av att höja den allmänna digitala kunskapsnivån. Samtalsledare: Helena Blomquist Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle.

35 minJUL 15
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #9 Win-win för stat och medborgare när det offentliga digitaliseras

Digital@Idag I Smarta samtal #8 Så påverkar rekordhandeln på nätet framtidens shopping

2020 är året då näthandeln slog igenom på allvar - också bland äldre människor. Coronakrisen snabbade på den utvecklingen och den är här för att stanna och utvecklas, säger Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson och Pär Svärdson, grundare och vd Apotea i poddavsnitt #8. Pandemin har också gjort det tydligt hur anpassningsbara vi människor är. I samtalet framtidsspanar de att e-handeln slår ut en stor del av handeln i de stora köpcenter i förorterna och att våra stadskärnor kommer att öka i betydelse igen med en kombination av små fysiska butiker, digitala tjänster och upplevelser i en ny typ av allroundservice. Samtalsledare: Helena Blomquist Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle.

42 minJUL 1
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #8 Så påverkar rekordhandeln på nätet framtidens shopping

Digital@Idag I Smarta samtal #7 Varning för ökad polarisering i pandemins svallvågor

Pandemin har skapat en känsla av nationell samling som förenat oss som land med ökat förtroende för myndigheter och folkvalda. Men när grupper ställs mot grupper i krisens svallvågor ökar nu risken för att polariseringen i samhället tilltar. Hittills har hatet spridit sig mer digitalt än kärleken. Social distansering och ökande digitalisering gör att vi behöver ses på andra sätt för att samhörigheten i samhället ska fungera. I poddavsnitt #7 samtalar Åsa Wikforss, filosofiprofessor tillika ledamot i Svenska Akademien och Johan Dalman, överhovpredikant och biskop i Strängnäs stift, om hur tillhörigheten till varandra och till samhället påverkas av digitalisering i allmänhet och under en pandemi i synnerhet. Samtalsledare: Mia Odabas Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle.

35 minJUN 16
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #7 Varning för ökad polarisering i pandemins svallvågor

Digital@Idag I Smarta samtal #6 Har WHO gjort sitt?

Ingenting kommer återgå till det normala när coronakrisen väl är över. Faktum är att pågående pandemi bara är början på omställningen. I takt med att samhället blir allt mer komplext blir de osäkra utmaningarna allt fler. För att överleva måste vi lära oss mer och snabbare - och dessutom bygga strukturer över gränserna. Det säger Googles chef för globala samhällsstudier, Nicklas Lundblad, som i samtal med Aurore Belfrage, techdiplomat på säkerhetsrådgivaren Consilio, diskuterar vinnare och förlorare när den geopolitiska maktkartan ritas om. Digital@Idag I Smarta samtal podcast #6 om hur Covid-19 påverkar det säkerhetspolitiska tänkandet och agerandet i världen.

34 minJUN 2
Comments
Digital@Idag I Smarta samtal #6 Har WHO gjort sitt?
success toast
Welcome to Himalaya LearningClick below to download our app for better listening experience.Download App