Himalaya-The Podcast Player

4.8K Ratings
Open In App
title

Dingen Duiden

Dingen Duiden

0
Followers
0
Plays
Dingen Duiden

Dingen Duiden

Dingen Duiden

0
Followers
0
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, filosofie, psychologie en nog veel meer. Soms met een gast, soms zelf.Ik vind ontzettend veel dingen interessant. Van evolutiebiologie tot mindfulness en van duurzaamheid tot onsterfelijkheid. Ik probeer te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit, zodat ik aan de hand daarvan bewustere keuzes kan maken. En jij hopelijk ook! 📓 Shownotes vind je op https://susandullink.nl/podcast/

Latest Episodes

#035 - Populisme en complotten (met Léonie de Jonge)

Wat hebben populisme en complottheorieën met elkaar gemeen? Het lijken beiden iets nieuws, maar zijn al eeuwenoud. Uit onderzoek blijkt dat deze twee vaak samengaan. Met Léonie de Jonge praat ik over wat populisme precies is, waarom dit goed samengaat met complotten, waarom dit nu zo in opkomst is, de Grote Vervangingstheorie, de rol van social media en misvattingen over populisme. Léonie is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze rondde recent haar PhD af over rechts-populisme in de Benelux aan de Universiteit van Cambridge. Momenteel maakt ze van haar onderzoek ook een boek. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld en elkaar een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/populisme-complotten.

50 MIN2019 DEC 30
Comments
#035 - Populisme en complotten (met Léonie de Jonge)

#034 - Gedragsverandering (met dr. Marieke Adriaanse)

Gedragsverandering, hoe werkt dat nou echt? Er zijn ontzettend veel boeken over gedrag, gewoontes en goede voornemens. Maar toch blijft het ontzettend lastig om je gedrag blijvend te veranderen. Met Marieke Adriaanse praat ik over hoe gedragsverandering wel en niet werkt, gewoontes en automatismen, misverstanden, goede voornemens, doelen halen en de psychologie rondom eten en afvallen. Marieke Adriaanse is universitair hoofddocent sociale, gezondheids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Ze heeft veel onderzoek gedaan op het gebied van voeding, afvallen en gezondheid. Bovendien is ze co-editor van het boek 'International Handbook of Self-Control in Health and Well-Being'. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld en elkaar een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/gedragsverandering.

61 MIN2019 NOV 18
Comments
#034 - Gedragsverandering (met dr. Marieke Adriaanse)

#033 - Duurzaam ondernemen (met Anne Pleun van Eijsden)

Duurzaam ondernemen, hoe pak je dat aan? Er zijn ontzettend veel uitdagingen als je echt impact wilt maken met jouw bedrijf. In deze podcast praat ik daarover met Anne Pleun van Eijsden, oprichter van Paper on the Rocks. Paper on the Rocks maakt notitieboekjes van papier alternatieven, momenteel van steen en landbouwafval. Daarmee willen ze de papierindustrie veranderen en laten zien dat het ook anders kan. Paper on the Rocks is een gecertificeerde B Corporation en staat daarmee in het rijtje van Triodos bank, Tony's Chocolonely, Dopper en Ben & Jerry's. Wat dit allemaal inhoudt, vertelt Anne uitgebreid in de podcast. Maar ook hoe de papierindustrie in elkaar zit, welke uitdagingen zij tegenkomt en hoe lastig het is om duurzaam te ondernemen. We hebben het ook over greenwashing, labels en Anne geeft veel tips om zelf (privé en zakelijk) meer impact te maken. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld en elkaar een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/duurzaam-ondernemen.

61 MIN2019 OCT 24
Comments
#033 - Duurzaam ondernemen (met Anne Pleun van Eijsden)

#032 - Lessen van een jaar podcasten (intermezzo)

Een jaar geleden (om precies te zijn 31 augustus 2018) publiceerde ik mijn eerste podcast. Tijd voor een terugblik! Ik vertel mijn lessen, fouten, inzichten en hoogtepunten. Plus mijn doelen en dromen voor de toekomst van deze podcast. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/lessen-podcast.

19 MIN2019 SEP 12
Comments
#032 - Lessen van een jaar podcasten (intermezzo)

#031 - Aandacht en concentratie (met Stefan van der Stigchel)

Aandacht, hoe werkt dat? Wat trekt onze aandacht en hoe nemen we de wereld om ons heen waar? Hebben we minder aandacht dan vroeger en waardoor komt dat? Met Stefan van der Stigchel praat ik over hoe aandacht precies werkt, het verschil tussen aandacht en concentratie, fabels en misvattingen, waarom je eigenlijk kijkt met je brein, multitasken, verveling, meditatie en natuurlijk de smartphone. Stefan van der Stigchel is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Utrecht, hoofd van de onderzoeksgroep AttentionLab en auteur van de boeken 'Zo werkt aandacht' en 'Concentratie'. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/aandacht.

61 MIN2019 AUG 20
Comments
#031 - Aandacht en concentratie (met Stefan van der Stigchel)

#030 - Wat is leven? (met Esther Thole)

Wat is leven? Hoe is het leven ontstaan? Kunnen we leven bouwen in het lab? In deze aflevering ga ik in gesprek met Esther Thole over de oorsprong en definitie van leven, de dood, buitenaards leven en toepassingen van synthetisch leven. Esther Thole is wetenschapsjournalist en auteur van het boek Makers van Leven: Hoe wetenschappers leven bouwen in het lab. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/leven.

61 MIN2019 JUL 25
Comments
#030 - Wat is leven? (met Esther Thole)

#029 - Huidtherapie (met Danielle Van Eldik)

Huidtherapie is een paramedisch beroep waarbij de zieke en beschadigde huid wordt behandeld, zoals bij acne, lymfoedeem, en brandwondlittekens. Daarnaast kan de huidtherapeut ook cosmetische behandelingen uitvoeren, zoals huidverbetering, verwijderen van tatoeages en lichaamsbeharing en geeft de therapeut aanvullend advies over huidverzorging en leefstijl. In deze podcast ga ik in gesprek met Danielle van Eldik, zij is huidtherapeut en eigenaar van de praktijk Huidtherapie Eemland in Amersfoort. Met haar praat ik over wat huidtherapie inhoudt, wat het verschil is met de schoonheidsspecialist, hoe acne wordt behandeld en nog veel meer. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/huidtherapie.

48 MIN2019 JUL 17
Comments
#029 - Huidtherapie (met Danielle Van Eldik)

#028 - Rosacea en Instagram (met Joy Bouwmeester)

Rosacea wordt vaak verward met acne, omdat het ook gepaard gaat met puistjes, bultjes en een rode huid. De oorzaak is echter anders. Het gaat namelijk niet om verstopte en ontstoken talgklieren. De barrièrefunctie van de huid is verminderd, waardoor er ontstekingen en irritaties kunnen ontstaan. In deze podcast ga ik in gesprek met Joy Bouwmeester. Zij heeft last van rosacea en heeft net hiervoor een roaccutane-kuur achter de rug. Ze deelt haar ervaringen met meer dan 50.000 volgers op haar Instagram-account. We hebben het over hoe rosacea bij haar is ontstaan, wat de reden was om dit te gaan delen op social media, waarom ze besloot roaccutane te nemen, de rol van schuldgevoelens, wat ze verder doet om lekker in haar vel te zitten en wat momenteel haar favoriete lees- en luistervoer is. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/rosacea.

62 MIN2019 JUN 26
Comments
#028 - Rosacea en Instagram (met Joy Bouwmeester)

#027 - Vitaliteit en maakbaarheid (met Chi Chiu)

Vitaliteit draait om levenskracht en gaat om het leiden van een zinvol en autonoom leven. In hoeverre is dit maakbaar en wat zijn misverstanden over vitaliteit? Hierover ga ik in gesprek met Chi L. Chiu, oprichter en eigenaar van Chivo, kennisinstituut voor vitaliteit en leefstijl. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/vitaliteit.

65 MIN2019 JUN 13
Comments
#027 - Vitaliteit en maakbaarheid (met Chi Chiu)

#026 - Psychologie van acne

Een huidaandoening als acne kan een grote impact hebben op je leven, zowel fysiek als mentaal. In deze podcast vertel ik over de psychische kant van huidaandoeningen, ook wel psychodermatologie genoemd. Dit is een samenwerking tussen dermatologie, psychologie en psychiatrie. Wat is psychodermatologie precies, wat houdt de behandeling in en waarom hebben acne en andere huidziekten zo'n grote mentale impact? Daarover meer in deze podcast, op basis van een gesprek over dit onderwerp met psychodermatoloog Patrick Kemperman van het Amsterdam UMC. Deze podcast is onderdeel van mijn onderzoek voor mijn boek over acne. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/psychologie-acne.

36 MIN2019 MAY 16
Comments
#026 - Psychologie van acne

Latest Episodes

#035 - Populisme en complotten (met Léonie de Jonge)

Wat hebben populisme en complottheorieën met elkaar gemeen? Het lijken beiden iets nieuws, maar zijn al eeuwenoud. Uit onderzoek blijkt dat deze twee vaak samengaan. Met Léonie de Jonge praat ik over wat populisme precies is, waarom dit goed samengaat met complotten, waarom dit nu zo in opkomst is, de Grote Vervangingstheorie, de rol van social media en misvattingen over populisme. Léonie is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze rondde recent haar PhD af over rechts-populisme in de Benelux aan de Universiteit van Cambridge. Momenteel maakt ze van haar onderzoek ook een boek. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld en elkaar een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/populisme-complotten.

50 MIN2019 DEC 30
Comments
#035 - Populisme en complotten (met Léonie de Jonge)

#034 - Gedragsverandering (met dr. Marieke Adriaanse)

Gedragsverandering, hoe werkt dat nou echt? Er zijn ontzettend veel boeken over gedrag, gewoontes en goede voornemens. Maar toch blijft het ontzettend lastig om je gedrag blijvend te veranderen. Met Marieke Adriaanse praat ik over hoe gedragsverandering wel en niet werkt, gewoontes en automatismen, misverstanden, goede voornemens, doelen halen en de psychologie rondom eten en afvallen. Marieke Adriaanse is universitair hoofddocent sociale, gezondheids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Ze heeft veel onderzoek gedaan op het gebied van voeding, afvallen en gezondheid. Bovendien is ze co-editor van het boek 'International Handbook of Self-Control in Health and Well-Being'. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld en elkaar een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/gedragsverandering.

61 MIN2019 NOV 18
Comments
#034 - Gedragsverandering (met dr. Marieke Adriaanse)

#033 - Duurzaam ondernemen (met Anne Pleun van Eijsden)

Duurzaam ondernemen, hoe pak je dat aan? Er zijn ontzettend veel uitdagingen als je echt impact wilt maken met jouw bedrijf. In deze podcast praat ik daarover met Anne Pleun van Eijsden, oprichter van Paper on the Rocks. Paper on the Rocks maakt notitieboekjes van papier alternatieven, momenteel van steen en landbouwafval. Daarmee willen ze de papierindustrie veranderen en laten zien dat het ook anders kan. Paper on the Rocks is een gecertificeerde B Corporation en staat daarmee in het rijtje van Triodos bank, Tony's Chocolonely, Dopper en Ben & Jerry's. Wat dit allemaal inhoudt, vertelt Anne uitgebreid in de podcast. Maar ook hoe de papierindustrie in elkaar zit, welke uitdagingen zij tegenkomt en hoe lastig het is om duurzaam te ondernemen. We hebben het ook over greenwashing, labels en Anne geeft veel tips om zelf (privé en zakelijk) meer impact te maken. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld en elkaar een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/duurzaam-ondernemen.

61 MIN2019 OCT 24
Comments
#033 - Duurzaam ondernemen (met Anne Pleun van Eijsden)

#032 - Lessen van een jaar podcasten (intermezzo)

Een jaar geleden (om precies te zijn 31 augustus 2018) publiceerde ik mijn eerste podcast. Tijd voor een terugblik! Ik vertel mijn lessen, fouten, inzichten en hoogtepunten. Plus mijn doelen en dromen voor de toekomst van deze podcast. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/lessen-podcast.

19 MIN2019 SEP 12
Comments
#032 - Lessen van een jaar podcasten (intermezzo)

#031 - Aandacht en concentratie (met Stefan van der Stigchel)

Aandacht, hoe werkt dat? Wat trekt onze aandacht en hoe nemen we de wereld om ons heen waar? Hebben we minder aandacht dan vroeger en waardoor komt dat? Met Stefan van der Stigchel praat ik over hoe aandacht precies werkt, het verschil tussen aandacht en concentratie, fabels en misvattingen, waarom je eigenlijk kijkt met je brein, multitasken, verveling, meditatie en natuurlijk de smartphone. Stefan van der Stigchel is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Utrecht, hoofd van de onderzoeksgroep AttentionLab en auteur van de boeken 'Zo werkt aandacht' en 'Concentratie'. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/aandacht.

61 MIN2019 AUG 20
Comments
#031 - Aandacht en concentratie (met Stefan van der Stigchel)

#030 - Wat is leven? (met Esther Thole)

Wat is leven? Hoe is het leven ontstaan? Kunnen we leven bouwen in het lab? In deze aflevering ga ik in gesprek met Esther Thole over de oorsprong en definitie van leven, de dood, buitenaards leven en toepassingen van synthetisch leven. Esther Thole is wetenschapsjournalist en auteur van het boek Makers van Leven: Hoe wetenschappers leven bouwen in het lab. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/leven.

61 MIN2019 JUL 25
Comments
#030 - Wat is leven? (met Esther Thole)

#029 - Huidtherapie (met Danielle Van Eldik)

Huidtherapie is een paramedisch beroep waarbij de zieke en beschadigde huid wordt behandeld, zoals bij acne, lymfoedeem, en brandwondlittekens. Daarnaast kan de huidtherapeut ook cosmetische behandelingen uitvoeren, zoals huidverbetering, verwijderen van tatoeages en lichaamsbeharing en geeft de therapeut aanvullend advies over huidverzorging en leefstijl. In deze podcast ga ik in gesprek met Danielle van Eldik, zij is huidtherapeut en eigenaar van de praktijk Huidtherapie Eemland in Amersfoort. Met haar praat ik over wat huidtherapie inhoudt, wat het verschil is met de schoonheidsspecialist, hoe acne wordt behandeld en nog veel meer. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/huidtherapie.

48 MIN2019 JUL 17
Comments
#029 - Huidtherapie (met Danielle Van Eldik)

#028 - Rosacea en Instagram (met Joy Bouwmeester)

Rosacea wordt vaak verward met acne, omdat het ook gepaard gaat met puistjes, bultjes en een rode huid. De oorzaak is echter anders. Het gaat namelijk niet om verstopte en ontstoken talgklieren. De barrièrefunctie van de huid is verminderd, waardoor er ontstekingen en irritaties kunnen ontstaan. In deze podcast ga ik in gesprek met Joy Bouwmeester. Zij heeft last van rosacea en heeft net hiervoor een roaccutane-kuur achter de rug. Ze deelt haar ervaringen met meer dan 50.000 volgers op haar Instagram-account. We hebben het over hoe rosacea bij haar is ontstaan, wat de reden was om dit te gaan delen op social media, waarom ze besloot roaccutane te nemen, de rol van schuldgevoelens, wat ze verder doet om lekker in haar vel te zitten en wat momenteel haar favoriete lees- en luistervoer is. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/rosacea.

62 MIN2019 JUN 26
Comments
#028 - Rosacea en Instagram (met Joy Bouwmeester)

#027 - Vitaliteit en maakbaarheid (met Chi Chiu)

Vitaliteit draait om levenskracht en gaat om het leiden van een zinvol en autonoom leven. In hoeverre is dit maakbaar en wat zijn misverstanden over vitaliteit? Hierover ga ik in gesprek met Chi L. Chiu, oprichter en eigenaar van Chivo, kennisinstituut voor vitaliteit en leefstijl. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/vitaliteit.

65 MIN2019 JUN 13
Comments
#027 - Vitaliteit en maakbaarheid (met Chi Chiu)

#026 - Psychologie van acne

Een huidaandoening als acne kan een grote impact hebben op je leven, zowel fysiek als mentaal. In deze podcast vertel ik over de psychische kant van huidaandoeningen, ook wel psychodermatologie genoemd. Dit is een samenwerking tussen dermatologie, psychologie en psychiatrie. Wat is psychodermatologie precies, wat houdt de behandeling in en waarom hebben acne en andere huidziekten zo'n grote mentale impact? Daarover meer in deze podcast, op basis van een gesprek over dit onderwerp met psychodermatoloog Patrick Kemperman van het Amsterdam UMC. Deze podcast is onderdeel van mijn onderzoek voor mijn boek over acne. In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, technologie, de toekomst, filosofie, zingeving en nog veel meer. Alles om de wereld een beetje beter te begrijpen. De shownotes van deze aflevering vind je op susandullink.nl/psychologie-acne.

36 MIN2019 MAY 16
Comments
#026 - Psychologie van acne
hmly
Welcome to Himalaya LearningDozens of podcourses featuring over 100 experts are waiting for you.