Himalaya: Listen. Learn. Grow.

4.8K Ratings
Open In App
title

Els viatgers de la Gran Anaconda

Catalunya Ràdio

1
Followers
0
Plays
Els viatgers de la Gran Anaconda

Els viatgers de la Gran Anaconda

Catalunya Ràdio

1
Followers
0
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

Toni Arbonès ens fa mirar el món amb les orelles! Les dels viatgers amb qui compartim el gran ventre-canoa de l'Anaconda. Si tu ets un d'ells, si t'agrada viatjar i explicar la teva experiència pel món, confirma el teu bitllet amb destinació "Els viatgers de la Gran Anaconda"! Sortim ja!

Latest Episodes

Pel Mont Athos, amb Sergi Ramis, viatger, periodista i editor

En aquest bocí de món els rellotges es van aturar fa segles. El Mont Athos és una mena d'anacronisme, un territori immutable, governat per monjos, amb el permís de la màxima autoritat de l'església cristiano-ortodoxa resident a Istanbul, i del govern grec. Perquè Athos es un país que depèn de l'estat grec, tot i que Atenes fa servir el seu ministre d'afers estrangers com a interlocutor amb la vintena de comunitats monàstiques que s'hi apleguen. Aquest és un lloc a part, amb tots els passos per terra tancats. L'únic accés permès a les persones al Mont Athos és per mar. I no a totes. Al dir "persones" ens referim bàsicament als homes. Athos està prohibit a les dones i a tots els éssers vius femella, amb alguna rara excepció. Athos és un món antic i obscur. Hi viatgem amb Sergi Ramis, periodista i editor. Amb en Joan Portell, escriptor i pedagog, ens enfilarem a una via ferrada i amb Josep Maria Romero, El viatger de la Gran Anaconda en marxa, compartirem una singu...

54 min6 d ago
Comments
Pel Mont Athos, amb Sergi Ramis, viatger, periodista i editor

Nigèria, el poder de l'Àfrica Occidental

Ilorin, a Nigèria, és una població majoritàriament ioruba si bé governada per un emir d'ètnia fulani, l'elit islamitzada. De fet, Ilorin és una ciutat icònica que, juntament amb el riu Níger, marquen la transició entre el sud, animista i cristià a Nigèria, i el nord, musulmà. Va ser en aquesta regió on l'explorador Mungo Park va perdre la vida a mans dels nadius que, en confondre'l amb un traficant d'esclaus, el van matar a pedrades. Entrem en territori islàmic en un viatge que ens ha de portar a recórrer el nord i l'est de Nigèria per acabar finalment a l'antic Regne del Benín, a la costa sud. Amb l'antropòleg Joan Riera.

52 min1 w ago
Comments
Nigèria, el poder de l'Àfrica Occidental

Viatge per la terra dels purépetxes a Michoacán, Mèxic

Quan la terra es va obrir de sobte, ningú s'esperava que en sorgís un volcà. El naixement del Paricutín, a l'estat mexicà de Michoacán, va agafar tothom desprevingut, si bé després la seva formació es va allargar. La història del volcà Paricutín però, només n'és una de les que trobem en aquest estat mexicà, terra dels purépetxes. Viatge per Michoacán, amb el periodista de viatges, Jordi Canal Soler. Les reverències a l'Àsia, amb el viatger i escriptor, Josep Maria Romero, el taïno, amb el lingüista, David Valls, i la història de les illes sense nom a l'oceà Àrtic, completen el viatge.

53 min2 w ago
Comments
Viatge per la terra dels purépetxes a Michoacán, Mèxic

Elleore és una micronació on el lleó és el rei malgrat estar prop de Dinamarca, amb Sergi Ramis

Elleore és tan a prop de terra ferma que amb prou feines és una illa. Amb disset minuts en barca de rems n'hi ha prou per atansar-s'hi. Aquest bocí de terra, de la mida de dos camps de futbol, esta habitat pels "immortals", que l'any 1994 la van declarar un regne independent de Dinamarca. De fet, Elleore és la micronació més longeva de totes les que hi ha al món. Un regne, que en els seus prop de 80 anys d'existència, ha tingut set reis malgrat que els habitants habituals i més nombrosos són el cigne mut i el gavià argentat. Però ni els uns ni els altres han inspirat el nom de cap dels seus monarques, quatre dels quals s'han dit Leo, Lleó o Leodora. Però per quina raó en una illa europea els monarques porten el nom del lleó, que alhora forma part de l'escut del Regne i és l'animal nacional? El regne d'Elleore, amb Sergi Ramis, viatger, periodista i editor. Ah!, important a recordar: l'únic requisit per entrar a l'illa és no portar cap exemplar de "Robinson Crusoe".

52 min3 w ago
Comments
Elleore és una micronació on el lleó és el rei malgrat estar prop de Dinamarca, amb Sergi Ramis

De Bangkok a Barcelona a peu: El Wat Arun, el punt de partida

El temple de l'albada de Bangkok, el Wat Arun, va ser el punt de partida escollit per iniciar la llarga caminada. La Jenn i en Lluís s'havien proposat una quimera. Al davant se'ls obria un horitzó incert de més de setze mil quilòmetres, a través de desenes de països i infinitat de maneres de ser, de fer, de pensar i de creure. Tres anys i mig de caminada, que va començar amb una primera passa, a l'albada de Bangkok, la ciutat dels àngels. Volien apreciar el món de la manera més íntima possible. Sense assumir més riscos dels que calien, si bé, de risc, n'hi havia. Només la sortida de la gran metròpoli tailandesa ja suposava tot un repte. Es tracta d'una megalòpoli solcada per escalèxtrics d'autopistes, trens monorail i mercats ambulants, sense una via clara per als vianants. Amb una calor tropical que t'obliga a avançar de cent metres en cent metres, sempre cercant l'ombra i bevent aigua sense parar per no defallir. De Bangkok a Barcelona a peu, amb Jenn Baljko i Ll...

53 minSEP 19
Comments
De Bangkok a Barcelona a peu: El Wat Arun, el punt de partida

Un episodi més per la Sibèria russa, al nord del cercle polar àrtic, amb Francesc Bailón

L'antropòleg Francesc Bailón reprèn el seu viatge per la Sibèria russa i arriba al campament de Tània i Iaixa. Una parella de nènets que viuen amb els seus set fills aïllats al mig de la tundra glaçada, al nord del cercle polar àrtic. Una vida lliure en plena natura, sense wifi ni televisió, sense hospitals ni escoles, i amb mínimes connexions amb la resta del món. Pràcticament és com viure en un altre planeta, on durant una gran part de l'any sempre és de dia, no existeix el temps, ni la vida es regeix pel rellotge. D'aquí ve que l'aparició de Francesc Bailón fos com l'aterratge d'un extraterrestre. Va caldre temps per escalfar l'ambient i deixar que fluís la confiança, que, al capdavall, va fer possible la integració entre dues formes de vida tan radicalment diferents. Una estada amb els nènets de Sibèria, amb Francesc Bailón, antropòleg especialista en l'Àrtic.

53 minSEP 12
Comments
Un episodi més per la Sibèria russa, al nord del cercle polar àrtic, amb Francesc Bailón

Israel, una terra disputada des de fa mil·lennis. Amb Jofre Rocabert

Israel atresora història en la terra que ocupa, cobejada pels homes que se la disputen des de fa mil·lennis. No és gens estrany que sigui un estat amb múltiples cicatrius a la pell, fruit de la complexitat que l'envolta. Per molts, terra sagrada. Aspre, per d'altres. Sigui com sigui, hi ha pocs llocs al món on la terra amagui tants estrats de pobles i cultures que un moment o altre s'hi han emplaçat, hi han combatut i hi han deixat la vida. Estat de forts contrastos, amb la capital a Tel Aviv, paradigma de l'Israel modern, i amb Jerusalem, on la religió ho amara tot. El fet d'estar ubicat entre els deserts d'Àfrica i d'Àsia, d'una banda, i el Mediterrani càlid i humit, de l'altra, dibuixa un paisatge canviant: verd al nord i la costa, ocre al sud, blanc de sal, a la vall del riu Jordà, la depressió més profunda del planeta. Per terres d'Israel, amb el viatger i investigador Jofre Rocabert.

53 minSEP 5
Comments
Israel, una terra disputada des de fa mil·lennis. Amb Jofre Rocabert

Per Nigèria, amb l'antropòleg Joan Riera

Per l'antropòleg Joan Riera, Nigèria és un país mal representat als mitjans de comunicació, que només s'hi refereixen quan hi ha algun atemptat amb víctimes. Però Nigèria és un país amb mil matisos. Passejant pel carrer pots topar de nassos amb una figura antropomòrfica, amb un vestit fet amb retalls i peces de fusta, i amb una màscara que camina i balla al ritme d'un djembé que martelleja el músic que l'acompanya. És un egungun. La gent s'hi atansa per comunicar-se amb els seus avantpassats, com aquell qui hi parla pel mòbil. Nigèria, el país món, amb l'antropòleg Joan Riera.

53 minMAR 14
Comments
Per Nigèria, amb l'antropòleg Joan Riera

Kauai, l'illa jardí de les Hawaii

Malgrat que és una de les illes de l'arxipèlag de Hawaii, és fàcil associar Kawai amb l'Àfrica profunda, les Marqueses o amb illes misterioses habitades per goril·les gegants o per temibles bèsties antediluvianes. No és estrany: la proximitat de Hawaii a Hollywood, a Los Angeles, va convertir aquest arxipèlag en un plató més de les grans companyies cinematogràfiques. Kauai conté, doncs, molts dels paisatges del nostre imaginari. Viatge a Kauai, amb el periodista de viatges Jordi Canal Soler.

52 minMAR 7
Comments
Kauai, l'illa jardí de les Hawaii

Els toraja de Sulawesi, a Indonèsia, amb el periodista, Adolf Beltran

Pels toraja de l'illa indonesia de Sulawesi, el més important de la vida és la mort. Per això, celebren un dels rituals d'enterrament més complexos i únics del món. Curiosament, lluny de ser cerimònies espantoses, constitueixen espectaculars celebracions de vida. Si bé és cert que alguns costums poden ser xocants per a nosaltres, com el fet de considerar els difunts "maluka", és a dir, malalts o persones dorments, i tenir-los en una habitació a casa, durant mesos o anys, fins al dia dels funerals just a l'inici del viatge més llarg. Els toraja de Sulawesi, a Indonèsia, amb el periodista, Adolf Beltran.

55 minFEB 29
Comments
Els toraja de Sulawesi, a Indonèsia, amb el periodista, Adolf Beltran

Latest Episodes

Pel Mont Athos, amb Sergi Ramis, viatger, periodista i editor

En aquest bocí de món els rellotges es van aturar fa segles. El Mont Athos és una mena d'anacronisme, un territori immutable, governat per monjos, amb el permís de la màxima autoritat de l'església cristiano-ortodoxa resident a Istanbul, i del govern grec. Perquè Athos es un país que depèn de l'estat grec, tot i que Atenes fa servir el seu ministre d'afers estrangers com a interlocutor amb la vintena de comunitats monàstiques que s'hi apleguen. Aquest és un lloc a part, amb tots els passos per terra tancats. L'únic accés permès a les persones al Mont Athos és per mar. I no a totes. Al dir "persones" ens referim bàsicament als homes. Athos està prohibit a les dones i a tots els éssers vius femella, amb alguna rara excepció. Athos és un món antic i obscur. Hi viatgem amb Sergi Ramis, periodista i editor. Amb en Joan Portell, escriptor i pedagog, ens enfilarem a una via ferrada i amb Josep Maria Romero, El viatger de la Gran Anaconda en marxa, compartirem una singu...

54 min6 d ago
Comments
Pel Mont Athos, amb Sergi Ramis, viatger, periodista i editor

Nigèria, el poder de l'Àfrica Occidental

Ilorin, a Nigèria, és una població majoritàriament ioruba si bé governada per un emir d'ètnia fulani, l'elit islamitzada. De fet, Ilorin és una ciutat icònica que, juntament amb el riu Níger, marquen la transició entre el sud, animista i cristià a Nigèria, i el nord, musulmà. Va ser en aquesta regió on l'explorador Mungo Park va perdre la vida a mans dels nadius que, en confondre'l amb un traficant d'esclaus, el van matar a pedrades. Entrem en territori islàmic en un viatge que ens ha de portar a recórrer el nord i l'est de Nigèria per acabar finalment a l'antic Regne del Benín, a la costa sud. Amb l'antropòleg Joan Riera.

52 min1 w ago
Comments
Nigèria, el poder de l'Àfrica Occidental

Viatge per la terra dels purépetxes a Michoacán, Mèxic

Quan la terra es va obrir de sobte, ningú s'esperava que en sorgís un volcà. El naixement del Paricutín, a l'estat mexicà de Michoacán, va agafar tothom desprevingut, si bé després la seva formació es va allargar. La història del volcà Paricutín però, només n'és una de les que trobem en aquest estat mexicà, terra dels purépetxes. Viatge per Michoacán, amb el periodista de viatges, Jordi Canal Soler. Les reverències a l'Àsia, amb el viatger i escriptor, Josep Maria Romero, el taïno, amb el lingüista, David Valls, i la història de les illes sense nom a l'oceà Àrtic, completen el viatge.

53 min2 w ago
Comments
Viatge per la terra dels purépetxes a Michoacán, Mèxic

Elleore és una micronació on el lleó és el rei malgrat estar prop de Dinamarca, amb Sergi Ramis

Elleore és tan a prop de terra ferma que amb prou feines és una illa. Amb disset minuts en barca de rems n'hi ha prou per atansar-s'hi. Aquest bocí de terra, de la mida de dos camps de futbol, esta habitat pels "immortals", que l'any 1994 la van declarar un regne independent de Dinamarca. De fet, Elleore és la micronació més longeva de totes les que hi ha al món. Un regne, que en els seus prop de 80 anys d'existència, ha tingut set reis malgrat que els habitants habituals i més nombrosos són el cigne mut i el gavià argentat. Però ni els uns ni els altres han inspirat el nom de cap dels seus monarques, quatre dels quals s'han dit Leo, Lleó o Leodora. Però per quina raó en una illa europea els monarques porten el nom del lleó, que alhora forma part de l'escut del Regne i és l'animal nacional? El regne d'Elleore, amb Sergi Ramis, viatger, periodista i editor. Ah!, important a recordar: l'únic requisit per entrar a l'illa és no portar cap exemplar de "Robinson Crusoe".

52 min3 w ago
Comments
Elleore és una micronació on el lleó és el rei malgrat estar prop de Dinamarca, amb Sergi Ramis

De Bangkok a Barcelona a peu: El Wat Arun, el punt de partida

El temple de l'albada de Bangkok, el Wat Arun, va ser el punt de partida escollit per iniciar la llarga caminada. La Jenn i en Lluís s'havien proposat una quimera. Al davant se'ls obria un horitzó incert de més de setze mil quilòmetres, a través de desenes de països i infinitat de maneres de ser, de fer, de pensar i de creure. Tres anys i mig de caminada, que va començar amb una primera passa, a l'albada de Bangkok, la ciutat dels àngels. Volien apreciar el món de la manera més íntima possible. Sense assumir més riscos dels que calien, si bé, de risc, n'hi havia. Només la sortida de la gran metròpoli tailandesa ja suposava tot un repte. Es tracta d'una megalòpoli solcada per escalèxtrics d'autopistes, trens monorail i mercats ambulants, sense una via clara per als vianants. Amb una calor tropical que t'obliga a avançar de cent metres en cent metres, sempre cercant l'ombra i bevent aigua sense parar per no defallir. De Bangkok a Barcelona a peu, amb Jenn Baljko i Ll...

53 minSEP 19
Comments
De Bangkok a Barcelona a peu: El Wat Arun, el punt de partida

Un episodi més per la Sibèria russa, al nord del cercle polar àrtic, amb Francesc Bailón

L'antropòleg Francesc Bailón reprèn el seu viatge per la Sibèria russa i arriba al campament de Tània i Iaixa. Una parella de nènets que viuen amb els seus set fills aïllats al mig de la tundra glaçada, al nord del cercle polar àrtic. Una vida lliure en plena natura, sense wifi ni televisió, sense hospitals ni escoles, i amb mínimes connexions amb la resta del món. Pràcticament és com viure en un altre planeta, on durant una gran part de l'any sempre és de dia, no existeix el temps, ni la vida es regeix pel rellotge. D'aquí ve que l'aparició de Francesc Bailón fos com l'aterratge d'un extraterrestre. Va caldre temps per escalfar l'ambient i deixar que fluís la confiança, que, al capdavall, va fer possible la integració entre dues formes de vida tan radicalment diferents. Una estada amb els nènets de Sibèria, amb Francesc Bailón, antropòleg especialista en l'Àrtic.

53 minSEP 12
Comments
Un episodi més per la Sibèria russa, al nord del cercle polar àrtic, amb Francesc Bailón

Israel, una terra disputada des de fa mil·lennis. Amb Jofre Rocabert

Israel atresora història en la terra que ocupa, cobejada pels homes que se la disputen des de fa mil·lennis. No és gens estrany que sigui un estat amb múltiples cicatrius a la pell, fruit de la complexitat que l'envolta. Per molts, terra sagrada. Aspre, per d'altres. Sigui com sigui, hi ha pocs llocs al món on la terra amagui tants estrats de pobles i cultures que un moment o altre s'hi han emplaçat, hi han combatut i hi han deixat la vida. Estat de forts contrastos, amb la capital a Tel Aviv, paradigma de l'Israel modern, i amb Jerusalem, on la religió ho amara tot. El fet d'estar ubicat entre els deserts d'Àfrica i d'Àsia, d'una banda, i el Mediterrani càlid i humit, de l'altra, dibuixa un paisatge canviant: verd al nord i la costa, ocre al sud, blanc de sal, a la vall del riu Jordà, la depressió més profunda del planeta. Per terres d'Israel, amb el viatger i investigador Jofre Rocabert.

53 minSEP 5
Comments
Israel, una terra disputada des de fa mil·lennis. Amb Jofre Rocabert

Per Nigèria, amb l'antropòleg Joan Riera

Per l'antropòleg Joan Riera, Nigèria és un país mal representat als mitjans de comunicació, que només s'hi refereixen quan hi ha algun atemptat amb víctimes. Però Nigèria és un país amb mil matisos. Passejant pel carrer pots topar de nassos amb una figura antropomòrfica, amb un vestit fet amb retalls i peces de fusta, i amb una màscara que camina i balla al ritme d'un djembé que martelleja el músic que l'acompanya. És un egungun. La gent s'hi atansa per comunicar-se amb els seus avantpassats, com aquell qui hi parla pel mòbil. Nigèria, el país món, amb l'antropòleg Joan Riera.

53 minMAR 14
Comments
Per Nigèria, amb l'antropòleg Joan Riera

Kauai, l'illa jardí de les Hawaii

Malgrat que és una de les illes de l'arxipèlag de Hawaii, és fàcil associar Kawai amb l'Àfrica profunda, les Marqueses o amb illes misterioses habitades per goril·les gegants o per temibles bèsties antediluvianes. No és estrany: la proximitat de Hawaii a Hollywood, a Los Angeles, va convertir aquest arxipèlag en un plató més de les grans companyies cinematogràfiques. Kauai conté, doncs, molts dels paisatges del nostre imaginari. Viatge a Kauai, amb el periodista de viatges Jordi Canal Soler.

52 minMAR 7
Comments
Kauai, l'illa jardí de les Hawaii

Els toraja de Sulawesi, a Indonèsia, amb el periodista, Adolf Beltran

Pels toraja de l'illa indonesia de Sulawesi, el més important de la vida és la mort. Per això, celebren un dels rituals d'enterrament més complexos i únics del món. Curiosament, lluny de ser cerimònies espantoses, constitueixen espectaculars celebracions de vida. Si bé és cert que alguns costums poden ser xocants per a nosaltres, com el fet de considerar els difunts "maluka", és a dir, malalts o persones dorments, i tenir-los en una habitació a casa, durant mesos o anys, fins al dia dels funerals just a l'inici del viatge més llarg. Els toraja de Sulawesi, a Indonèsia, amb el periodista, Adolf Beltran.

55 minFEB 29
Comments
Els toraja de Sulawesi, a Indonèsia, amb el periodista, Adolf Beltran
success toast
Welcome to Himalaya LearningClick below to download our app for better listening experience.Download App