Himalaya: Listen. Learn. Grow.

4.8K Ratings
Open In App
title

Litteraturhuset i Trondheim

Litteraturhuset i Trondheim

0
Followers
1
Plays
Litteraturhuset i Trondheim

Litteraturhuset i Trondheim

Litteraturhuset i Trondheim

0
Followers
1
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

Podcast by Litteraturhuset i Trondheim

Latest Episodes

Hvordan skal vi forholde oss til IS? 25.02.2020

Litteraturhuset i Trondheim og Civita inviterer til debattmøte: Hvordan skal det norske samfunnet forholde seg til terrortrusselen fra IS? I januar trakk FrP seg fra fl.ertallsregjeringen som følge av beslutningen om å hente hjem en IS-kvinne og hennes barn. Saken illustrerer flere dilemmaer og utfordringer. Hvilken sikkerhetsrisiko utgjør fremmedkrigere? Behøver vi en strengere terrorlovgivning – eller er dagens lovverk godt egnet til å håndtere trusselen? Hvilket moralsk og juridisk ansvar har vi for norske fremmedkrigere som har vervet seg til IS? Hvordan kan vi forhindre at norske statsborgere blir radikalisert? På kveldens møte vil Sofie Høgestøl, førsteamanuensis ved det juridiske fakultet ved UiO og forfatter av boken «Fremmedkrigere», og Iyad El-Baghdadi, menneskerettsaktivist og forfatter tilknyttet Civita, samtale om disse spørsmålene og hvordan det norske samfunnet skal forholde seg til IS. Samtalen ledes av rådgiver i Civita, Eirik Løkke, og vil foregår på engelsk.

77 MINMAR 6
Comments
Hvordan skal vi forholde oss til IS? 25.02.2020

Anders Johansen - Komme Til Ordet 02.03.2020

Erobring av ytringsfrihet og stemmerett er lite verdt om man ikke samtidig kan gjøre seg gjeldende som en myndig samtalepartner som blir hørt og respektert. Dette er et hovedperspektiv i Anders Johansens nye bok om politisk kommunikasjonshistorie: I Norge ble folkestyret til etter hvert som flere og flere ble i stand til å handle med ord. De første hundre årene etter 1814 bar preg av at beboerne av «de stummes leir» rettet seg opp og krevde å få komme til orde. Dermed ga de også avkall på vold. Utviklingen av retorisk medborgerskap var en avvikling av de truende og talende handlingers språk. Men denne siviliseringen av stridens former var samtidig en avgjørende betingelse for radikalisering av det politiske innholdet. Kampen for å komme til orde fant sted i en ytringskultur i stadig forandring. Idealet om fornuftig, enighetsorientert dialog var lenge et avgjørende argument for å reservere offentlig ordskifte for en liten, eksklusiv krets. Veien til et større og mer samlende politisk fellesskap måtte gå gjennom åpen konflikt og agitatorisk konfrontasjon. For så vidt kan denne historien gi innsikt i det mer generelle poeng, at krigen med ord virker samlende. Boka «Komme til orde. Politisk kommunikasjon 1814-1913» (Universitetsforlaget) utkom i høst, og anmelder Trygve Riiser Gundersen skrev i Klassekampen at han ikke kan «huske å ha lest en så ambisiøs, original og nyskapende bok om framveksten av det moderne Norge siden Rune Slagstads legendariske «De nasjonale strateger» fra 1998. Som Slagstad guider Anders Johansen oss gjennom et historisk landskap vi tror vi kjenner – men på en slik måte at de fleste landemerker oppleves annerledes etterpå».

87 MINMAR 6
Comments
Anders Johansen - Komme Til Ordet 02.03.2020

Når ulven kommer - Hva er psykose? 26.02.2020

Psykose er et ord vi kjenner, men har mange forskjellige tanker rundt. Det har kommet opp i forskjellig rettsaker når man skal vurdere om den tiltalte var tilregnelig, eller vi ser det på film når noen oppfører seg helt uforståelig og ofte er farlig. Dette er en veldig ensidig fremstilling av psykose. Psykose som fenomen, og den psykotiske personen, har veldig mange ansikter og forskjellige symptomer som er en konsekvens av veldig mange forskjellige faktorer i eller utenfor han. Hans Andreas og Svein inviterer til en annerledes og lun snakk om hva psykose egentlig er. Når ulven kommer er et konsept av psykologspesialistene Hans Andreas Knutsen og Svein Øverland. Ulven i denne sammenheng er de vansker og utfordringer rundt vår psykiske helse vi alle kan oppleve. Det kan være alt fra å føle seg litt sårbar til alvorlige psykiske vansker. I hvert møte adresserer de forskjellige temaer som er ønsket av publikum på en lun og forståelig måte. De vil gi en innføring i forskjellige deler av sinnet, men ønsker også å hjelpe med mer konkrete redskaper og strategier slik at man selv kan mestre og ha styringen på sine utfordringer.

94 MINMAR 5
Comments
Når ulven kommer - Hva er psykose? 26.02.2020

Hessen, Hylland Eriksen, Vetlesen og Foros 28.02.2020

Gjennom to år har vi gjennom serien «Hva er da et menneske?» stilt spørsmål om den menneskelige tilværelse, på mange plan og på ulike vis. Som avslutning på serien vil vi ta opp menneskets rolle i det mange oppfatter som en skjebnetid, der vi ser konsekvensene av våre inngrep i naturen og er vitne til raske endringer i kultur og samfunn, ikke minst når det gjelder vårt forhold til teknologien. Lenge har mennesket sett seg selv som skapningens herre, men er i dag ansvarlig for hva vi kaller Antropocen, klodens tilstand etter lang menneskelig påvirkning under en vekstdrivende kapitalisme. Samtidig har vi innsett at vi er avhengige av andre skapninger og fått en ny forståelse for livets mangfold. Slik sett brytes gamle grenser opp, den mellom mennesket og resten av naturen, men også den og mellom menneske og maskin. Dette er bakgrunnen for spørsmålet vi stiller: Hva er menneskets rolle i denne skjebnetid? Og hva er mer naturlig enn å bringe sammen en biolog, en sosialantropolog og en filosof til en samtale om disse store spørsmålene? Vi møter Dag O. Hessen, Thomas Hylland Eriksen og Arne Johan Vetlesen i samtale med Per Bjørn Foros, tidligere førsteamanuensis ved NTNU og initiativtaker til serien «Hva er da et menneske?». Dag O. Hessen er professor i biologi ved UiO. Han er kjent for sin forskning innen økologi og evolusjon, og for i sitt engasjement i skjæringspunktet mellom biologi, filosofi og etikk, med vekt på å forstå menneskets vesen og ansvar. Thomas Hylland Eriksen er professor i sosialantropologi ved UiO. Hans interessefelter spenner fra identitet, etnisitet og nasjonalisme til multikulturalisme og globalisering, fra kulturforståelse til miljøproblemer. Arne Johan Vetlesen er professor i filosofi ved UiO. Han har vært særlig opptatt av ondskapens problem og overgrep mot etniske minoriteter. I dag arbeider han med en dypere erkjennelse av livets og naturens vesen og spør hva dette innebærer for oss som mennesker.

156 MINMAR 4
Comments
Hessen, Hylland Eriksen, Vetlesen og Foros 28.02.2020

Demokrati Og Medborgerskap I Skolen 27.02.2020

Demokrati og medborgerskap er ett av tre tverrfaglige temaer i fagfornyelsen, noe som betyr at en skal jobbe med det i og på tvers av alle skolens fag. Men hva dreier egentlig demokrati og medborgerskap seg om? Hva innebærer det at det nå er blitt et tverrfaglig tema? Og hvordan kan en jobbe med det på hensiktsmessige måter? Dette er tema for Institutt for lærerutdannings neste frokostseminar. Med oss i panelet har vi førsteamanuensis i samfunnsfagsdidaktikk Knut Vesterdal, førstelektor i kroppsøvingsdidaktikk Annepetra Røkke Jenssen og universitetslektor i samfunnsfagsdidaktikk Christian E. Skotnes. Samtalen ledes av universitetslektor i kroppsøvingsdidaktikk Ove Østerlie. Arrangør: Institutt for lærerutdanning NTNU og Litteraturhuset i Trondheim

76 MINFEB 27
Comments
Demokrati Og Medborgerskap I Skolen 27.02.2020

Debatt: Svikter sportsjournalistene leserne? 20.02.2020

anledning verdenscupen på ski har vi invitert et knippe sportskommentatorer fra (både) Norge og Sverige for å diskutere nordisk sportsjournalistikk. Den politiske journalistikken har vært gjennom et år med mange oppgjør om kildebruk. Hvordan ser dette ut fra sportsredaksjonene? Klarer kommentatorer og journalister å ha tilstrekkelig avstand til idrettsutøverne, og hvordan takler forbund og utøvere kritiske blikk på det de gjør? Og hvordan håndterer pressen vanskelige spørsmål som knytter seg til idrettsutøvernes helse? Med oss har vi Petra Thorén fra svenske Aftonbladet, Leif Wellhaven fra VG, Birger Løfaldli fra Adresseavisen og Erik Waatland fra Medier24 . Jenny Westrum Rein stiller som ordstyrer.

47 MINFEB 21
Comments
Debatt: Svikter sportsjournalistene leserne? 20.02.2020

Ufarlig Kunst Og Farlig Kritikk: Med Tommy Olsson 13.02.2020

Litteraturhuset i Trondheim inviterer til en samtale om kunst og kunstkritikk med Tommy Olsson og podkastduoen Anna Lian & Azra Halilovic. Tommy Olsson, født 1963 i Lindesberg i Sverige, bosatt på Nesodden, er billedkunstner, skribent, kurator, og for tiden fast kunstanmelder i Klassekampen. Han har tidligere gitt ut essaysamlingene Knust (2008), Gift (2010), Å miste noe verdifullt med vilje. Notater 2007-2017 (2018) og Farlig begjær. Utvalgte artikler om kunst (2019). Anna & Azra bretter opp ermene er en podcast om kunst og kultur, pluss litt om livet, døden og kjærligheten. Og Trondheim. Og ganske mye om Anna & Azra, selvsagt.

66 MINFEB 14
Comments
Ufarlig Kunst Og Farlig Kritikk: Med Tommy Olsson 13.02.2020

Marie Darrieussecq 04.02.2020

Fjerde februar kommer den prisbelønte franske forfatteren og psykoanalytikeren Marie Darrieussecq til Trondheim. Hun vakte stor oppmerksomhet med debutromanen Suggesjoner (originaltittel: Truismes) da den kom ut i Frankrike i 1996. Boka ble en internasjonal bestselger, og er oversatt til over 40 språk. The New Yorker omtalte henne som Frankrikes beste unge forfatter. Nå er hun aktuell med en ny roman på norsk, Livet her er vidunderlig: Paula M. Beckers liv (originaltittel: Être ici est une splendeur - vie de Paula M. Becker), og i den anledning kommer Darrieussecq til Bergen internasjonale litteraturfestival og til Litteraturhuset i Trondheim. Romanen handler om den tyske kunstmaleren Paula Modersohn-Becker (1876-1907), som først fikk sitt internasjonale gjennombrudd hundre år etter sin død. Modersohn-Becker solgte bare tre malerier mens hun levde, skal ha vært den første kvinnen som malte et selvportrett naken, og malte på en måte ingen hadde sett tidligere. Du kan høre Marie Darrieussecq i samtale med Marius Warholm Haugen, førsteamanuensis i fransk litteraturvitenskap ved NTNU. Samtalen vil foregå på engelsk. On February 4th, the French award-winning author and psychoanalyst Marie Darrieussecq visits Trondheim. She gained a lot of attention with her debut novel Truismes when it was launched in France in 1996. The book became an international bestseller, and has been translated into more than 4o languages. The New Yorker described her as France´s best young author. Meet Marie Darrieussecq in conversation with Marius Warholm Haugen, associate professor of French Literature at NTNU. The conversation will be in English.

65 MINFEB 6
Comments
Marie Darrieussecq 04.02.2020

Håkon Bleken og Ståle Kleiberg 05.02.20

Som innslag i serien «Hva er da et menneske?» kan denne samtalen lede i mange retninger. Kunsten har mennesket som et av sine mest sentrale motiver, knyttet til både hverdagserfaringer og de helt store spørsmål. I sitt vesen og gjennom sine temaer er kunsten overskridende og får oss til å se oss selv og verden på nytt. Dette er også kjernen i kunstnerens uttrykk og hans bruk av kunstneriske midler, det møysommelige arbeidet med formen. I kveld er det kunstnerens perspektiv på dette arbeidet som skal stå i sentrum – med blikket rettet mot mennesket. Vi møter Håkon Bleken og Ståle Kleiberg i samtale med Per Bjørn Foros, tidligere førsteamanuensis ved NTNU og initiativtaker til serien «Hva er da et menneske?». Håkon Bleken er en av våre mest kjente samtidskunstnere. I sin tid som ansatt ved Institutt for form og farge ved daværende NTH ble han medlem av Gruppe 5, bestående av unge bildende kunstnere. Hadde sitt gjennombrudd i 1971 med en serie kulltegninger. Han er kjent for å bruke litterære verk som utgangspunkt for sine bilder og illustrasjoner. Menneskelig lidelse og samfunnsengasjement er sentrale temaer hos Bleken. Men ikke minst er han kjent for sine portretter. Har hatt en rekke separatutstillinger i inn- og utland. Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Ståle Kleiberg er en kjent norsk komponist, professor ved Institutt for musikk ved NTNU. Særlig anerkjennelse og oppmerksomhet har han fått for sine verk i tilknytning til lidelsene under nazismen, framført og belønnet i inn- og utland. Flere av hans verk har litterær bakgrunn. Operaoratoriet «David og Bathsheba» er basert på et kjent bibelsk motiv. «Mass for Modern Man» handler om tapet av eksistensiell mening, stilt opp mot håp og tro. I samarbeid med Helge Torvund har han gitt ut bestillingsverket «Trur du på lyng?» Kleiberg er nominert til Grammyprisen to ganger.

62 MINFEB 6
Comments
Håkon Bleken og Ståle Kleiberg 05.02.20

Maja Lunde: Det utrydningstruede menneskedyret 29.01.2020

Med romanen «Bienes historie» fra 2015 nådde Maja Lunde langt utover våre landegrenser. Det samme gjorde oppfølgeren «Blå». Nå er Maja Lunde aktuell med sin tredje klimaroman: «Prezwalskis hest» Bier og vann har tidligere vært klimaromanenes hovedtemaer, men i «Prezwalskis hest» spiller den mongolske urhesten, kjent fra tallrike helleristninger, hovedrollen. Dette er en roman om mennesker og dyr, og menneskedyret. Hvordan har vi mennesker påvirket andre arter på jorda? Hva er forskjellen på oss å dyrene? Har vi noen mulighet til å rette opp våre feil? Og hva skal til for at vi alle skal overleve? Den 29. januar gjester Maja Lunde Litteraturhuset for å snakke om romanen. Samtaleleder er Ole Jacop Hoel, kulturjournalist i Adressa.

65 MINFEB 6
Comments
Maja Lunde: Det utrydningstruede menneskedyret 29.01.2020

Latest Episodes

Hvordan skal vi forholde oss til IS? 25.02.2020

Litteraturhuset i Trondheim og Civita inviterer til debattmøte: Hvordan skal det norske samfunnet forholde seg til terrortrusselen fra IS? I januar trakk FrP seg fra fl.ertallsregjeringen som følge av beslutningen om å hente hjem en IS-kvinne og hennes barn. Saken illustrerer flere dilemmaer og utfordringer. Hvilken sikkerhetsrisiko utgjør fremmedkrigere? Behøver vi en strengere terrorlovgivning – eller er dagens lovverk godt egnet til å håndtere trusselen? Hvilket moralsk og juridisk ansvar har vi for norske fremmedkrigere som har vervet seg til IS? Hvordan kan vi forhindre at norske statsborgere blir radikalisert? På kveldens møte vil Sofie Høgestøl, førsteamanuensis ved det juridiske fakultet ved UiO og forfatter av boken «Fremmedkrigere», og Iyad El-Baghdadi, menneskerettsaktivist og forfatter tilknyttet Civita, samtale om disse spørsmålene og hvordan det norske samfunnet skal forholde seg til IS. Samtalen ledes av rådgiver i Civita, Eirik Løkke, og vil foregår på engelsk.

77 MINMAR 6
Comments
Hvordan skal vi forholde oss til IS? 25.02.2020

Anders Johansen - Komme Til Ordet 02.03.2020

Erobring av ytringsfrihet og stemmerett er lite verdt om man ikke samtidig kan gjøre seg gjeldende som en myndig samtalepartner som blir hørt og respektert. Dette er et hovedperspektiv i Anders Johansens nye bok om politisk kommunikasjonshistorie: I Norge ble folkestyret til etter hvert som flere og flere ble i stand til å handle med ord. De første hundre årene etter 1814 bar preg av at beboerne av «de stummes leir» rettet seg opp og krevde å få komme til orde. Dermed ga de også avkall på vold. Utviklingen av retorisk medborgerskap var en avvikling av de truende og talende handlingers språk. Men denne siviliseringen av stridens former var samtidig en avgjørende betingelse for radikalisering av det politiske innholdet. Kampen for å komme til orde fant sted i en ytringskultur i stadig forandring. Idealet om fornuftig, enighetsorientert dialog var lenge et avgjørende argument for å reservere offentlig ordskifte for en liten, eksklusiv krets. Veien til et større og mer samlende politisk fellesskap måtte gå gjennom åpen konflikt og agitatorisk konfrontasjon. For så vidt kan denne historien gi innsikt i det mer generelle poeng, at krigen med ord virker samlende. Boka «Komme til orde. Politisk kommunikasjon 1814-1913» (Universitetsforlaget) utkom i høst, og anmelder Trygve Riiser Gundersen skrev i Klassekampen at han ikke kan «huske å ha lest en så ambisiøs, original og nyskapende bok om framveksten av det moderne Norge siden Rune Slagstads legendariske «De nasjonale strateger» fra 1998. Som Slagstad guider Anders Johansen oss gjennom et historisk landskap vi tror vi kjenner – men på en slik måte at de fleste landemerker oppleves annerledes etterpå».

87 MINMAR 6
Comments
Anders Johansen - Komme Til Ordet 02.03.2020

Når ulven kommer - Hva er psykose? 26.02.2020

Psykose er et ord vi kjenner, men har mange forskjellige tanker rundt. Det har kommet opp i forskjellig rettsaker når man skal vurdere om den tiltalte var tilregnelig, eller vi ser det på film når noen oppfører seg helt uforståelig og ofte er farlig. Dette er en veldig ensidig fremstilling av psykose. Psykose som fenomen, og den psykotiske personen, har veldig mange ansikter og forskjellige symptomer som er en konsekvens av veldig mange forskjellige faktorer i eller utenfor han. Hans Andreas og Svein inviterer til en annerledes og lun snakk om hva psykose egentlig er. Når ulven kommer er et konsept av psykologspesialistene Hans Andreas Knutsen og Svein Øverland. Ulven i denne sammenheng er de vansker og utfordringer rundt vår psykiske helse vi alle kan oppleve. Det kan være alt fra å føle seg litt sårbar til alvorlige psykiske vansker. I hvert møte adresserer de forskjellige temaer som er ønsket av publikum på en lun og forståelig måte. De vil gi en innføring i forskjellige deler av sinnet, men ønsker også å hjelpe med mer konkrete redskaper og strategier slik at man selv kan mestre og ha styringen på sine utfordringer.

94 MINMAR 5
Comments
Når ulven kommer - Hva er psykose? 26.02.2020

Hessen, Hylland Eriksen, Vetlesen og Foros 28.02.2020

Gjennom to år har vi gjennom serien «Hva er da et menneske?» stilt spørsmål om den menneskelige tilværelse, på mange plan og på ulike vis. Som avslutning på serien vil vi ta opp menneskets rolle i det mange oppfatter som en skjebnetid, der vi ser konsekvensene av våre inngrep i naturen og er vitne til raske endringer i kultur og samfunn, ikke minst når det gjelder vårt forhold til teknologien. Lenge har mennesket sett seg selv som skapningens herre, men er i dag ansvarlig for hva vi kaller Antropocen, klodens tilstand etter lang menneskelig påvirkning under en vekstdrivende kapitalisme. Samtidig har vi innsett at vi er avhengige av andre skapninger og fått en ny forståelse for livets mangfold. Slik sett brytes gamle grenser opp, den mellom mennesket og resten av naturen, men også den og mellom menneske og maskin. Dette er bakgrunnen for spørsmålet vi stiller: Hva er menneskets rolle i denne skjebnetid? Og hva er mer naturlig enn å bringe sammen en biolog, en sosialantropolog og en filosof til en samtale om disse store spørsmålene? Vi møter Dag O. Hessen, Thomas Hylland Eriksen og Arne Johan Vetlesen i samtale med Per Bjørn Foros, tidligere førsteamanuensis ved NTNU og initiativtaker til serien «Hva er da et menneske?». Dag O. Hessen er professor i biologi ved UiO. Han er kjent for sin forskning innen økologi og evolusjon, og for i sitt engasjement i skjæringspunktet mellom biologi, filosofi og etikk, med vekt på å forstå menneskets vesen og ansvar. Thomas Hylland Eriksen er professor i sosialantropologi ved UiO. Hans interessefelter spenner fra identitet, etnisitet og nasjonalisme til multikulturalisme og globalisering, fra kulturforståelse til miljøproblemer. Arne Johan Vetlesen er professor i filosofi ved UiO. Han har vært særlig opptatt av ondskapens problem og overgrep mot etniske minoriteter. I dag arbeider han med en dypere erkjennelse av livets og naturens vesen og spør hva dette innebærer for oss som mennesker.

156 MINMAR 4
Comments
Hessen, Hylland Eriksen, Vetlesen og Foros 28.02.2020

Demokrati Og Medborgerskap I Skolen 27.02.2020

Demokrati og medborgerskap er ett av tre tverrfaglige temaer i fagfornyelsen, noe som betyr at en skal jobbe med det i og på tvers av alle skolens fag. Men hva dreier egentlig demokrati og medborgerskap seg om? Hva innebærer det at det nå er blitt et tverrfaglig tema? Og hvordan kan en jobbe med det på hensiktsmessige måter? Dette er tema for Institutt for lærerutdannings neste frokostseminar. Med oss i panelet har vi førsteamanuensis i samfunnsfagsdidaktikk Knut Vesterdal, førstelektor i kroppsøvingsdidaktikk Annepetra Røkke Jenssen og universitetslektor i samfunnsfagsdidaktikk Christian E. Skotnes. Samtalen ledes av universitetslektor i kroppsøvingsdidaktikk Ove Østerlie. Arrangør: Institutt for lærerutdanning NTNU og Litteraturhuset i Trondheim

76 MINFEB 27
Comments
Demokrati Og Medborgerskap I Skolen 27.02.2020

Debatt: Svikter sportsjournalistene leserne? 20.02.2020

anledning verdenscupen på ski har vi invitert et knippe sportskommentatorer fra (både) Norge og Sverige for å diskutere nordisk sportsjournalistikk. Den politiske journalistikken har vært gjennom et år med mange oppgjør om kildebruk. Hvordan ser dette ut fra sportsredaksjonene? Klarer kommentatorer og journalister å ha tilstrekkelig avstand til idrettsutøverne, og hvordan takler forbund og utøvere kritiske blikk på det de gjør? Og hvordan håndterer pressen vanskelige spørsmål som knytter seg til idrettsutøvernes helse? Med oss har vi Petra Thorén fra svenske Aftonbladet, Leif Wellhaven fra VG, Birger Løfaldli fra Adresseavisen og Erik Waatland fra Medier24 . Jenny Westrum Rein stiller som ordstyrer.

47 MINFEB 21
Comments
Debatt: Svikter sportsjournalistene leserne? 20.02.2020

Ufarlig Kunst Og Farlig Kritikk: Med Tommy Olsson 13.02.2020

Litteraturhuset i Trondheim inviterer til en samtale om kunst og kunstkritikk med Tommy Olsson og podkastduoen Anna Lian & Azra Halilovic. Tommy Olsson, født 1963 i Lindesberg i Sverige, bosatt på Nesodden, er billedkunstner, skribent, kurator, og for tiden fast kunstanmelder i Klassekampen. Han har tidligere gitt ut essaysamlingene Knust (2008), Gift (2010), Å miste noe verdifullt med vilje. Notater 2007-2017 (2018) og Farlig begjær. Utvalgte artikler om kunst (2019). Anna & Azra bretter opp ermene er en podcast om kunst og kultur, pluss litt om livet, døden og kjærligheten. Og Trondheim. Og ganske mye om Anna & Azra, selvsagt.

66 MINFEB 14
Comments
Ufarlig Kunst Og Farlig Kritikk: Med Tommy Olsson 13.02.2020

Marie Darrieussecq 04.02.2020

Fjerde februar kommer den prisbelønte franske forfatteren og psykoanalytikeren Marie Darrieussecq til Trondheim. Hun vakte stor oppmerksomhet med debutromanen Suggesjoner (originaltittel: Truismes) da den kom ut i Frankrike i 1996. Boka ble en internasjonal bestselger, og er oversatt til over 40 språk. The New Yorker omtalte henne som Frankrikes beste unge forfatter. Nå er hun aktuell med en ny roman på norsk, Livet her er vidunderlig: Paula M. Beckers liv (originaltittel: Être ici est une splendeur - vie de Paula M. Becker), og i den anledning kommer Darrieussecq til Bergen internasjonale litteraturfestival og til Litteraturhuset i Trondheim. Romanen handler om den tyske kunstmaleren Paula Modersohn-Becker (1876-1907), som først fikk sitt internasjonale gjennombrudd hundre år etter sin død. Modersohn-Becker solgte bare tre malerier mens hun levde, skal ha vært den første kvinnen som malte et selvportrett naken, og malte på en måte ingen hadde sett tidligere. Du kan høre Marie Darrieussecq i samtale med Marius Warholm Haugen, førsteamanuensis i fransk litteraturvitenskap ved NTNU. Samtalen vil foregå på engelsk. On February 4th, the French award-winning author and psychoanalyst Marie Darrieussecq visits Trondheim. She gained a lot of attention with her debut novel Truismes when it was launched in France in 1996. The book became an international bestseller, and has been translated into more than 4o languages. The New Yorker described her as France´s best young author. Meet Marie Darrieussecq in conversation with Marius Warholm Haugen, associate professor of French Literature at NTNU. The conversation will be in English.

65 MINFEB 6
Comments
Marie Darrieussecq 04.02.2020

Håkon Bleken og Ståle Kleiberg 05.02.20

Som innslag i serien «Hva er da et menneske?» kan denne samtalen lede i mange retninger. Kunsten har mennesket som et av sine mest sentrale motiver, knyttet til både hverdagserfaringer og de helt store spørsmål. I sitt vesen og gjennom sine temaer er kunsten overskridende og får oss til å se oss selv og verden på nytt. Dette er også kjernen i kunstnerens uttrykk og hans bruk av kunstneriske midler, det møysommelige arbeidet med formen. I kveld er det kunstnerens perspektiv på dette arbeidet som skal stå i sentrum – med blikket rettet mot mennesket. Vi møter Håkon Bleken og Ståle Kleiberg i samtale med Per Bjørn Foros, tidligere førsteamanuensis ved NTNU og initiativtaker til serien «Hva er da et menneske?». Håkon Bleken er en av våre mest kjente samtidskunstnere. I sin tid som ansatt ved Institutt for form og farge ved daværende NTH ble han medlem av Gruppe 5, bestående av unge bildende kunstnere. Hadde sitt gjennombrudd i 1971 med en serie kulltegninger. Han er kjent for å bruke litterære verk som utgangspunkt for sine bilder og illustrasjoner. Menneskelig lidelse og samfunnsengasjement er sentrale temaer hos Bleken. Men ikke minst er han kjent for sine portretter. Har hatt en rekke separatutstillinger i inn- og utland. Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Ståle Kleiberg er en kjent norsk komponist, professor ved Institutt for musikk ved NTNU. Særlig anerkjennelse og oppmerksomhet har han fått for sine verk i tilknytning til lidelsene under nazismen, framført og belønnet i inn- og utland. Flere av hans verk har litterær bakgrunn. Operaoratoriet «David og Bathsheba» er basert på et kjent bibelsk motiv. «Mass for Modern Man» handler om tapet av eksistensiell mening, stilt opp mot håp og tro. I samarbeid med Helge Torvund har han gitt ut bestillingsverket «Trur du på lyng?» Kleiberg er nominert til Grammyprisen to ganger.

62 MINFEB 6
Comments
Håkon Bleken og Ståle Kleiberg 05.02.20

Maja Lunde: Det utrydningstruede menneskedyret 29.01.2020

Med romanen «Bienes historie» fra 2015 nådde Maja Lunde langt utover våre landegrenser. Det samme gjorde oppfølgeren «Blå». Nå er Maja Lunde aktuell med sin tredje klimaroman: «Prezwalskis hest» Bier og vann har tidligere vært klimaromanenes hovedtemaer, men i «Prezwalskis hest» spiller den mongolske urhesten, kjent fra tallrike helleristninger, hovedrollen. Dette er en roman om mennesker og dyr, og menneskedyret. Hvordan har vi mennesker påvirket andre arter på jorda? Hva er forskjellen på oss å dyrene? Har vi noen mulighet til å rette opp våre feil? Og hva skal til for at vi alle skal overleve? Den 29. januar gjester Maja Lunde Litteraturhuset for å snakke om romanen. Samtaleleder er Ole Jacop Hoel, kulturjournalist i Adressa.

65 MINFEB 6
Comments
Maja Lunde: Det utrydningstruede menneskedyret 29.01.2020
hmly
Welcome to Himalaya LearningDozens of podcourses featuring over 100 experts are waiting for you.