title

P1 Dokumentär

Sveriges Radio

Followers
Plays
P1 Dokumentär
51 MIN2015 JAN 23
Play Episode
Comments
title

Details

Med en röd fjäderboa kring halsen står Gudrun Schyman och kramar tjejer med rosa ögonfransar och killar med glitter på kinderna. Inne i Visbys största ruin ska feministiskt initiativ fira den väldiga medvind de känner i valrörelsen.  Samtidigt sitter sjuksköterskan Lena Ivarsson i Simrishamns rådhus och suckar över sina papper. Hon är alldeles ny i kommunpolitiken, strax ska hon upp i talarstolen på kommunfullmäktige och argumentera för en FI-motion som hon vet kommer att bli nedröstad

I fyra år har feministiskt initiativ varit det tredje största partiet i Gudrun Schymans hemkommun Simrishamn – Schyman själv kallar området för partiets skyltfönster.  Men de hart haft svårt att påverka politiken konkret, och i takt med att partiets fixstjärna blir allt mer upptagen av intensiv valrörelse börjar flera av hennes partivänner på hemmaplan att tappa fart.  
Och lantbrukaren Bertil Persson, Gudrun Schymans gamla granne, tycker att det finns större och viktigare frågor att diskutera än jämställdhet.    
 Min granne, partiledaren berättar om några av det gångna valårets huvudpersoner – utifrån platserna där de tagit sina första partipolitiska steg. Här får du möta barndomsvänner, grannar, klasskamrater och partikollegor. Personer som känner av hur politiken ser ut i praktiken – bortom de löften som utfärdas i en valrörelse.   
 Gudrun Schyman och Österlen är andra delen av tre.  
 Måns Mosesson har tidigare producerat flera prisbelönta P1 dokumentärer. För serien Rädda Sverige fick han Stora Journalistpriset 2014 i kategorin Årets berättare.