Himalaya-The Podcast Player

4.8K Ratings
Open In App
title

P2 Dokumentär

Sveriges Radio

6
Followers
15
Plays
P2 Dokumentär

P2 Dokumentär

Sveriges Radio

6
Followers
15
Plays
OVERVIEWEPISODESYOU MAY ALSO LIKE

Details

About Us

Starka berättelser om musik.Ansvarig utgivare: Elle-Kari Höjeberg

Latest Episodes

Vem ska rädda musiken?

Våren 2020 är inget sig likt i musikbranschen. Coronapandemin breder ut sig i samhället och över en natt har konserter, spelningar och hela turnéer ställts in. Det här är berättelsen om när musiken tystnade. I mars 2020 när coronaviruset börjar sprida sig allt mer beslutar regeringen att stoppa alla offentliga sammankomster med mer än 500 deltagare. Beslutet slår ner som en bomb i musikbranschen. Från en dag till en annan har så gott som alla evenemang ställts in. Tusentals musiker blir utan uppdrag och inkomster. Vad händer när musiken tystnar? Och vem ska rädda musiken? Möt musikerna Isabella Lundgren och Jeanette Eriksson, samt röster från Kungliga operan, Musikerförbundet och jazzklubben Fasching i Stockholm. En dokumentär från 2020 av Irma Norrman.

56 MINAPR 25
Comments
Vem ska rädda musiken?

Vintersaga – vemodets nationalsång

Den har kallats för Sveriges inofficiella nationalsång. Vintersaga av Ted Ström görs ständigt i nya versioner och förekommer i så vitt skilda sammanhang som begravningar och påkostad bilreklam. Vintersaga är sången om landet där det blåser en iskall vind och vemodet rullar in. Texten tar oss med på en resa fråndrivisen i Kvarken till flämtande ljus i Visby hamn, bion i Pajala och Landsorts fyr där snöstormen drar in. Sången slår an någonting i oss, kanske en nationalkänsla.Snart 36 år efter att Monica Törnellgjorde Vintersaga till en hit vill vi fortfarande höra om det gråa, kalla och samtidigt också vackra. Möt arkitekturskribenten Dan Hallemar, statsvetaren Katarina Barrling, låtskrivaren Ted Ström och låtens mest kända uttolkare, Monica Törnell. Instrumentalversionen av Vintersaga som hörs återkommande genom programmet är skriven av Petter Granberg. En dokumentär från 2020 avjournalisten och musikkritikern Po Tidholm.

56 MINAPR 10
Comments
Vintersaga – vemodets nationalsång

Ravi Shankar 100 år!

Sitarmästaren Ravi Shankar har mer än någon annan varit en ambassadör för klassisk indisk musik i västvärlden. Möt honom i ett samtal från 1998. I samband med att Ravi Shankar 1998 tilldelades det svenska Polarpriset och släppte sin självbiografi Raga Mala gjorde musikjournalisten Johan Scherwin en dokumentär om hans liv. Här hör vi ett telefonsamtal med den då ännu aktive Shankar, som vid tillfället befann sig i sitt hem i San Diego, Kalifornien. Programmet sändes första gången i maj 1998.

28 MINAPR 7
Comments
Ravi Shankar 100 år!

Den oerHÖRDA kören – musiken som bara finns i stunden

Kören The17:s musik existerar bara i stunden. Den kan skapas av vem som helst, när som helst, var som helst men får aldrig någonsin bevaras eller höras av publik. Över hela världen engagerar sig tusentals personer i det som blivit en folkrörelse. En vårdag för 14 år sedan annonserade musikföreningen Fylkingen i Stockholm världspremiären för kören The17. Men för att få höra kören var man själv tvungen att sjunga i den, eftersom The17 aldrig uppträder inför publik. Sedan dess har nya 17-körer sjungit, hummat, lyssnat och ropat över hela världen. Körernas grundare är Bill Drummond,en skotsk konstnär, musiker och författare, känd som en av de två grundarna av musikduon The KLF som fick en rad superhits i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Duon avslutade dock sin karriär brutalt i det som kallats musikhistoriens största kommersiella självmord, när de som ett konstprojekt brände upp en miljon brittiska pund. The17 ses av många som ett resultat av att Drummond tagit avstånd från den kommersiella musikindustrin. Det han gör nu är musik som händer här och nu, varje dag med vem som helst som vill delta. Musik som inte finns bevarad. I programmet hörde vi även ett utdrag ur dokumentären Build a fire av Tor Billgren och Gustaf Görfelt från 2002 där även musikjournalisten Magnus Haglund intervjuades.Den här P2 Dokumentären är en utbyggd version av en Kulturdokumentär som Marie Wennersten gjorde för P1 2013.

56 MINMAR 21
Comments
Den oerHÖRDA kören – musiken som bara finns i stunden

Orkestern, del 4: Skörheten

Höstens sista konsert är här. Ett viktigt mål för hela Svenska kammarorkestern, men kanske särskilt för flöjtisten Alissa Rossius. Som solist i ett stycke av Mozart kan hon äntligen få sin revansch. Att vara musiker på högsta nivå är skört. Otaliga övningstimmar och slit ska mynna ut i en kort stunds lycka, känslan av att stå framför en fullsatt salong när allt stämmer. Men inget kommer gratis och alla timmar av övning kan snabbt gå förlorade om en olycka är framme. I Orkestern går vi bakom kulisserna och följerden nya chefsdirigenten Martin Fröst, den konstnärliga chefen Gregor Zubicky, hornisten Terese Larsson, violinisten Robert Bruus, podieinspicienten Hasse Bystedt och flöjtisten Alissa Rossius. En serie i fyra delar från 2020 av Olivia Sandell för produktionsbolaget Banda.

22 MINMAR 5
Comments
Orkestern, del 4: Skörheten

Orkestern, del 3: Festen

Svenska kammarorkestern bär på en hemlighet. För andra gången kommer musikerna att vara huvudrollsinnehavare den kväll då världens uppmärksamhet riktas mot Sverige en kväll då inget får gå fel. Ingen utom de invigda får veta varför en resa till Stockholm är inskriven i orkesterns kalender den 10 december. Svenska kammarorkestern ska återvända till Blå hallen för att spela när årets nobelpristagare firas. Inget får gå fel men hur gör man för att hålla nerverna i schack? I orkestern finns musiker som kämpar mot nervositeten, mot illamåendet, yrseln och stressen som tränger sig på. Men det finns hjälp att få. I Orkestern går vi bakom kulisserna och följer den nya chefsdirigenten Martin Fröst, den konstnärliga chefen Gregor Zubicky, hornisten Terese Larsson, violinisten Robert Bruus, podieinspicienten Hasse Bystedt och flöjtisten Alissa Rossius. En serie i fyra delar från 2020 av Olivia Sandell för produktionsbolaget Banda.

18 MINMAR 5
Comments
Orkestern, del 3: Festen

Orkestern, del 2: Konserten

I kväll gäller det. Svenska kammarorkestern och nya chefsdirigenten Martin Fröst gör sig redo att möta en fullsatt publik. Musikerna har övat för att prestera på topp, men på genrepet händer det som inte får hända. I en orkester är alla beroende av varandra. Helheten, laget är av högsta vikt, speciellt vid konserter. På kvällens program finns ett stycke av Mozart och redan under genrepet är en del åhörare på plats i salongen i Örebro konserthus. Men plötsligt händer något på scenen. Alla måste lämna salen, ropar Martin Fröst. I Orkestern går vi bakom kulisserna och följer den nya chefsdirigenten Martin Fröst, den konstnärliga chefen Gregor Zubicky, hornisten Terese Larsson, violinisten Robert Bruus, podieinspicienten Hasse Bystedt och flöjtisten Alissa Rossius. En serie i fyra delar från 2020 av Olivia Sandell för produktionsbolaget Banda.

24 MINMAR 5
Comments
Orkestern, del 2: Konserten

Orkestern, del 1: Förändringen

Förändringens vindar blåser genom Svenska kammarorkestern. En ny chefsdirigent, den egensinnige klarinettisten Martin Fröst, är på ingång. Hur ska det nya samarbetet gå? Efter många år under Thomas Dausgaards ledning har stunden kommit. Svenska kammarorkestern i Örebro ska få en ny chefsdirigent och inte vem som helst. Klarinettisten Martin Fröst är en frispråkig nytänkare inom den klassiska musiken. Redan vid det första mötet föreslår han stora förändringar i orkesterns arbete. I Orkestern går vi bakom kulisserna och följer den nya chefsdirigenten Martin Fröst, den konstnärliga chefen Gregor Zubicky, hornisten Terese Larsson, violinisten Robert Bruus, podieinspicienten Hasse Bystedt och flöjtisten Alissa Rossius. En serie i fyra delar från 2020 av Olivia Sandell för produktionsbolaget Banda.

18 MINMAR 5
Comments
Orkestern, del 1: Förändringen

Orlando – en feministisk hämnd

Med Orlando har den österrikiska tonsättaren Olga Neuwirth blivit historisk. För första gången på 150 år spelar den anrika statsoperan i Wien en nyskriven opera av en kvinnlig kompositör. När Orlando får urpremiär i december 2019 är det som om en ny sorts opera eller en ny sorts människa ska födas på Wienoperan. På det konservativa operahusets scen står sångare iklädda experimentellt samtida modeoch sjunger om kön och identitet i ett verk baserat på Virginia Woolfs roman. Men operan Orlando, om adelsmannen som färdas genom århundradena och byter kön i jakten på sin konstnärliga identitet, handlar också om tonsättaren Olga Neuwirth själv. Hörhenne berätta om det refuserade samarbetet med författaren Elfriede Jelinek som fick nobelpristagaren att aldrig mer vilja ha med musikvärlden att göra. Varför har det tagit så lång tid för en kvinna att få tillträde till Wienoperans scen? Operachefen Domnique Meyer förklarar sig och så möter viden amerikanska mezzosopranen och världsstjärnan Kate Lindsay som sjunger huvudrollen i Orlando. En dokumentär från 2020 av Sofia Nyblom.

56 MINFEB 13
Comments
Orlando – en feministisk hämnd

Medeltidsmusiken som gjorde succé – på 70-talet

År 1974 händer det omöjliga. Två unga musiker gör storsuccé med en hitskiva med något så konstigt som medeltidsballader. Medan duon Folk och rackare intar svensktoppen frälser de också en argsint sexåring. När Jenny Teleman är sex år får hon stifta bekantskap med en äggskalsvit LP. Med rötter i medeltiden går runt, runt på hennes systers grammofon. Två röstersjunger så det rasslar inombords om lera, oknytt, styva sjömän, uppror, djävulen, brännvin, döderskratt, svärd och konungagårdar. Skivan handlar om de som gjorde tvärsemot, de som vägrade och sa ifrån.Det är tung arsenal för en sprittande sexåring. Jenny Teleman bjuder hem Ulf Gruvberg och Carin Kjellman, som gjorde skivan, för ett samtal om bästa sortens mungiga och den råa klangen i medeltidsmusik. De pratar om hur man gräver i svenskt visarkiv, flörtar med danska högstadiebusar och får övervintrade kommunister att mjukna. Hur man gör ensvensktoppsetta av en uråldrig halarvisa och v...

56 MINJAN 31
Comments
Medeltidsmusiken som gjorde succé – på 70-talet

Latest Episodes

Vem ska rädda musiken?

Våren 2020 är inget sig likt i musikbranschen. Coronapandemin breder ut sig i samhället och över en natt har konserter, spelningar och hela turnéer ställts in. Det här är berättelsen om när musiken tystnade. I mars 2020 när coronaviruset börjar sprida sig allt mer beslutar regeringen att stoppa alla offentliga sammankomster med mer än 500 deltagare. Beslutet slår ner som en bomb i musikbranschen. Från en dag till en annan har så gott som alla evenemang ställts in. Tusentals musiker blir utan uppdrag och inkomster. Vad händer när musiken tystnar? Och vem ska rädda musiken? Möt musikerna Isabella Lundgren och Jeanette Eriksson, samt röster från Kungliga operan, Musikerförbundet och jazzklubben Fasching i Stockholm. En dokumentär från 2020 av Irma Norrman.

56 MINAPR 25
Comments
Vem ska rädda musiken?

Vintersaga – vemodets nationalsång

Den har kallats för Sveriges inofficiella nationalsång. Vintersaga av Ted Ström görs ständigt i nya versioner och förekommer i så vitt skilda sammanhang som begravningar och påkostad bilreklam. Vintersaga är sången om landet där det blåser en iskall vind och vemodet rullar in. Texten tar oss med på en resa fråndrivisen i Kvarken till flämtande ljus i Visby hamn, bion i Pajala och Landsorts fyr där snöstormen drar in. Sången slår an någonting i oss, kanske en nationalkänsla.Snart 36 år efter att Monica Törnellgjorde Vintersaga till en hit vill vi fortfarande höra om det gråa, kalla och samtidigt också vackra. Möt arkitekturskribenten Dan Hallemar, statsvetaren Katarina Barrling, låtskrivaren Ted Ström och låtens mest kända uttolkare, Monica Törnell. Instrumentalversionen av Vintersaga som hörs återkommande genom programmet är skriven av Petter Granberg. En dokumentär från 2020 avjournalisten och musikkritikern Po Tidholm.

56 MINAPR 10
Comments
Vintersaga – vemodets nationalsång

Ravi Shankar 100 år!

Sitarmästaren Ravi Shankar har mer än någon annan varit en ambassadör för klassisk indisk musik i västvärlden. Möt honom i ett samtal från 1998. I samband med att Ravi Shankar 1998 tilldelades det svenska Polarpriset och släppte sin självbiografi Raga Mala gjorde musikjournalisten Johan Scherwin en dokumentär om hans liv. Här hör vi ett telefonsamtal med den då ännu aktive Shankar, som vid tillfället befann sig i sitt hem i San Diego, Kalifornien. Programmet sändes första gången i maj 1998.

28 MINAPR 7
Comments
Ravi Shankar 100 år!

Den oerHÖRDA kören – musiken som bara finns i stunden

Kören The17:s musik existerar bara i stunden. Den kan skapas av vem som helst, när som helst, var som helst men får aldrig någonsin bevaras eller höras av publik. Över hela världen engagerar sig tusentals personer i det som blivit en folkrörelse. En vårdag för 14 år sedan annonserade musikföreningen Fylkingen i Stockholm världspremiären för kören The17. Men för att få höra kören var man själv tvungen att sjunga i den, eftersom The17 aldrig uppträder inför publik. Sedan dess har nya 17-körer sjungit, hummat, lyssnat och ropat över hela världen. Körernas grundare är Bill Drummond,en skotsk konstnär, musiker och författare, känd som en av de två grundarna av musikduon The KLF som fick en rad superhits i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Duon avslutade dock sin karriär brutalt i det som kallats musikhistoriens största kommersiella självmord, när de som ett konstprojekt brände upp en miljon brittiska pund. The17 ses av många som ett resultat av att Drummond tagit avstånd från den kommersiella musikindustrin. Det han gör nu är musik som händer här och nu, varje dag med vem som helst som vill delta. Musik som inte finns bevarad. I programmet hörde vi även ett utdrag ur dokumentären Build a fire av Tor Billgren och Gustaf Görfelt från 2002 där även musikjournalisten Magnus Haglund intervjuades.Den här P2 Dokumentären är en utbyggd version av en Kulturdokumentär som Marie Wennersten gjorde för P1 2013.

56 MINMAR 21
Comments
Den oerHÖRDA kören – musiken som bara finns i stunden

Orkestern, del 4: Skörheten

Höstens sista konsert är här. Ett viktigt mål för hela Svenska kammarorkestern, men kanske särskilt för flöjtisten Alissa Rossius. Som solist i ett stycke av Mozart kan hon äntligen få sin revansch. Att vara musiker på högsta nivå är skört. Otaliga övningstimmar och slit ska mynna ut i en kort stunds lycka, känslan av att stå framför en fullsatt salong när allt stämmer. Men inget kommer gratis och alla timmar av övning kan snabbt gå förlorade om en olycka är framme. I Orkestern går vi bakom kulisserna och följerden nya chefsdirigenten Martin Fröst, den konstnärliga chefen Gregor Zubicky, hornisten Terese Larsson, violinisten Robert Bruus, podieinspicienten Hasse Bystedt och flöjtisten Alissa Rossius. En serie i fyra delar från 2020 av Olivia Sandell för produktionsbolaget Banda.

22 MINMAR 5
Comments
Orkestern, del 4: Skörheten

Orkestern, del 3: Festen

Svenska kammarorkestern bär på en hemlighet. För andra gången kommer musikerna att vara huvudrollsinnehavare den kväll då världens uppmärksamhet riktas mot Sverige en kväll då inget får gå fel. Ingen utom de invigda får veta varför en resa till Stockholm är inskriven i orkesterns kalender den 10 december. Svenska kammarorkestern ska återvända till Blå hallen för att spela när årets nobelpristagare firas. Inget får gå fel men hur gör man för att hålla nerverna i schack? I orkestern finns musiker som kämpar mot nervositeten, mot illamåendet, yrseln och stressen som tränger sig på. Men det finns hjälp att få. I Orkestern går vi bakom kulisserna och följer den nya chefsdirigenten Martin Fröst, den konstnärliga chefen Gregor Zubicky, hornisten Terese Larsson, violinisten Robert Bruus, podieinspicienten Hasse Bystedt och flöjtisten Alissa Rossius. En serie i fyra delar från 2020 av Olivia Sandell för produktionsbolaget Banda.

18 MINMAR 5
Comments
Orkestern, del 3: Festen

Orkestern, del 2: Konserten

I kväll gäller det. Svenska kammarorkestern och nya chefsdirigenten Martin Fröst gör sig redo att möta en fullsatt publik. Musikerna har övat för att prestera på topp, men på genrepet händer det som inte får hända. I en orkester är alla beroende av varandra. Helheten, laget är av högsta vikt, speciellt vid konserter. På kvällens program finns ett stycke av Mozart och redan under genrepet är en del åhörare på plats i salongen i Örebro konserthus. Men plötsligt händer något på scenen. Alla måste lämna salen, ropar Martin Fröst. I Orkestern går vi bakom kulisserna och följer den nya chefsdirigenten Martin Fröst, den konstnärliga chefen Gregor Zubicky, hornisten Terese Larsson, violinisten Robert Bruus, podieinspicienten Hasse Bystedt och flöjtisten Alissa Rossius. En serie i fyra delar från 2020 av Olivia Sandell för produktionsbolaget Banda.

24 MINMAR 5
Comments
Orkestern, del 2: Konserten

Orkestern, del 1: Förändringen

Förändringens vindar blåser genom Svenska kammarorkestern. En ny chefsdirigent, den egensinnige klarinettisten Martin Fröst, är på ingång. Hur ska det nya samarbetet gå? Efter många år under Thomas Dausgaards ledning har stunden kommit. Svenska kammarorkestern i Örebro ska få en ny chefsdirigent och inte vem som helst. Klarinettisten Martin Fröst är en frispråkig nytänkare inom den klassiska musiken. Redan vid det första mötet föreslår han stora förändringar i orkesterns arbete. I Orkestern går vi bakom kulisserna och följer den nya chefsdirigenten Martin Fröst, den konstnärliga chefen Gregor Zubicky, hornisten Terese Larsson, violinisten Robert Bruus, podieinspicienten Hasse Bystedt och flöjtisten Alissa Rossius. En serie i fyra delar från 2020 av Olivia Sandell för produktionsbolaget Banda.

18 MINMAR 5
Comments
Orkestern, del 1: Förändringen

Orlando – en feministisk hämnd

Med Orlando har den österrikiska tonsättaren Olga Neuwirth blivit historisk. För första gången på 150 år spelar den anrika statsoperan i Wien en nyskriven opera av en kvinnlig kompositör. När Orlando får urpremiär i december 2019 är det som om en ny sorts opera eller en ny sorts människa ska födas på Wienoperan. På det konservativa operahusets scen står sångare iklädda experimentellt samtida modeoch sjunger om kön och identitet i ett verk baserat på Virginia Woolfs roman. Men operan Orlando, om adelsmannen som färdas genom århundradena och byter kön i jakten på sin konstnärliga identitet, handlar också om tonsättaren Olga Neuwirth själv. Hörhenne berätta om det refuserade samarbetet med författaren Elfriede Jelinek som fick nobelpristagaren att aldrig mer vilja ha med musikvärlden att göra. Varför har det tagit så lång tid för en kvinna att få tillträde till Wienoperans scen? Operachefen Domnique Meyer förklarar sig och så möter viden amerikanska mezzosopranen och världsstjärnan Kate Lindsay som sjunger huvudrollen i Orlando. En dokumentär från 2020 av Sofia Nyblom.

56 MINFEB 13
Comments
Orlando – en feministisk hämnd

Medeltidsmusiken som gjorde succé – på 70-talet

År 1974 händer det omöjliga. Två unga musiker gör storsuccé med en hitskiva med något så konstigt som medeltidsballader. Medan duon Folk och rackare intar svensktoppen frälser de också en argsint sexåring. När Jenny Teleman är sex år får hon stifta bekantskap med en äggskalsvit LP. Med rötter i medeltiden går runt, runt på hennes systers grammofon. Två röstersjunger så det rasslar inombords om lera, oknytt, styva sjömän, uppror, djävulen, brännvin, döderskratt, svärd och konungagårdar. Skivan handlar om de som gjorde tvärsemot, de som vägrade och sa ifrån.Det är tung arsenal för en sprittande sexåring. Jenny Teleman bjuder hem Ulf Gruvberg och Carin Kjellman, som gjorde skivan, för ett samtal om bästa sortens mungiga och den råa klangen i medeltidsmusik. De pratar om hur man gräver i svenskt visarkiv, flörtar med danska högstadiebusar och får övervintrade kommunister att mjukna. Hur man gör ensvensktoppsetta av en uråldrig halarvisa och v...

56 MINJAN 31
Comments
Medeltidsmusiken som gjorde succé – på 70-talet
hmly
Welcome to Himalaya Premium