Ledare av PJ Anders Linder i Axess nummer 5 2022.
Muslimska Brödraskapet har blivit ett internationellt nätverk med stort inflytande. Sameh Egyptson är doktorand i kyrko- och missionsstudier vid Lunds universitet. I sin forskning undersöker han hypotesen att Islamiska förbundet skulle vara en frontorganisation för Muslimska brödraskapet. Hur utbredd är islamismen i Sverige? Programledare är Catta Neuding och Katarina O’Nils Franke.
Patientsäkerheten inom primärvården är en viktig kugge i samhällsmaskineriet. Hur ser vi till att den fungerar bra? Detta har Rita Fernholm, läkare med specialistkompetens inom allmänmedicin och forskare vid Karolinska institutet, tittat närmare på. Hon har disputerat med en avhandling om patientsäkerhet med fokus på diagnostiska förseningar. Vad kan minska risken för att patienter drabbas? Programledare är Catta Neuding och Katarina O’Nils Franke.
Vad händer om vi förhåller oss till opera som om det vore ett spel där besökaren får vara med och påverka förloppet? Hedvig Jalhed är operasångerska och nydisputerad forskare inom scenisk gestaltning vid Göteborgs universitet. Hon är idag verksam på Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens universitet. Genom sin avhandling har hon undersökt hur opera kan utgöra ett lämpligt fält för hur vi reagerar på stimuli och vilka val vi gör.
Panelen 2022 - Erdogans Nato-nej, sänkta krav på polisutbildningen och vem vinner valet? by Axess Magasin & TV
Hur kom det sig att den senmedeltida staten i Sverige blev framgångsrik, trots inbördeskrig och konflikter inom Kalmarunionen? Olov Lund är doktorand i ekonomisk historia vid Stockholms universitet. Han skriver om statsbildning och statsmaktsutövning i det förmoderna samhället. Vilka var det som tog del av statens aktiviteter och hur höll man ihop ett så pass vidsträckt rike, trots låg teknisk förmåga till förflyttning?
Det finns både utrikespolitiska och inrikespolitiska skäl till att Turkiet motsätter sig Sveriges medlemskap i Nato. President Erdogan använder sin vetorätt för att vinna så stora fördelar som möjligt. Kraven riktar sig mot Sverige, som han har oplockade gäss med, men det han verkligen vill ha kan framför allt levereras av USA. Konfrontationen tjänar också till att visa upp presidenten som kraftfull ledare i ett läge där det ser ytterst besvärligt ut på hemmaplan vad gäller både ekonomi och politik. Det säger Thomas Gür, företagare, skribent och Turkietkännare. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
PJ Anders Linders ledare i Axess nummer 4 2022. Utgångspunkten är att Sverige på kort tid har förändrats på ett genomgripande sätt och att saknaden av det som har och upplevs ha försvunnit är en stark och betydelsefull känsla hos många människor, som dock mött föga förståelse i medier och politik.
Språk innehåller tusentals ord som i sin tur består av närmast en oändlig samling ljudkombinationer. För att förstå språkets föränderlighet kan forskning inom ljudsymbolik kanske hjälpa till. Niklas Erben Johansson har disputerat vid Lunds universitet på en avhandling som utforskar ljudsymbolikens gränser. Hur utvecklas språkljud över tid? Och finns det ord som alla kan förstå oavsett språkbakgrund? Programledare är Catta Neuding och Katarina O’Nils Franke.
I veckans avsnitt av Panelen samtalar Margareta Barabash, Arvid Åhlund och Sanna Rayman om Sverige och Finlands fortsatta resa mot Nato, SR:s felciteringar av Ebba Busch i samband med påskupploppen och huruvida Andreas Cervenkas tes om att Sverige är ett paradis för miljardärer stämmer. Programledare: Erik Thyselius.