Et langt og godt liv ønsker de fleste sig. Men hvad pokker er det? I dag taler jeg med 93-årige Torben Ulrich, der har levet et liv med store resultater og undervejs har han samlet masser af livsvisdom. Gæst: Torben Ulrich. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
To psykologiprofessorer går ind på en bar. Lad os tale om alt det, der er galt med mennesker, siger den ene. Der er ikke noget, jeg hellere vil, svare den anden. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Carsten René Jørgensen professor i psykologi Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Når naboen larmer, når trafikken støjer, når kollegerne snakker for højt, når børnene skændes, når kæresten smasker. Ja, der er nok at lyde. Og de påvirker os. Nogle mener, vi lever i en lydmæssig krise, hvor vi ikke kan få ro. Jeg forsøger i dag at finde ud af, hvad lydfølsomhed er og hvorfor vi er omgivet af irriterende lyde fra morgen til aften? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Annette K. Nielsen forfatter til Med på en lytter og lektor og lydantroplog på Sonic College Birgitte Folmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Et samfund bygget på den bedste viden, burde være det mest optimale. Spørgsmålet er så, hvor langt vi er fra det? Og om vi er på vej? Mange af landets dygtigste forskere bruger desværre en del tid på at skaffe penge til deres forskning. Det synes jeg egentlig er spild af gode kræfter. Hvad kunne vi ikke udrette? Det finder jeg ud af i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Lone Simonsen, epidemiolog og professor og leder af forskningscentret PandemiX ved Roskilde universitet, Sebastian Mernild, prorektor ved og professor i klimaforandringer og glaciologi ved Syddansk Universitet og Ole G. Mouritsen, der er dr.scient. og professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Karen og Simon er begge læger og opdager en dag en knude på Simons ben. Frygten bliver til virkelighed og nu står familien pludselig med en kræftsygdom helt inde på livet. Men kan Karen og Simon bedre håndtere en livstruende sygdom, fordi de netop er læger? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Karen og Simon Ruben Husby. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Mennesker har en tendens til at blive ligeglade og rå overfor hinanden. Omsorgstræthed kalder vi det, når det drejer sig om pædagoger, psykologer, SOSU'er, sygeplejersker og mange andre, der arbejder med mennesker. Men alle kender nok til at blive kold overfor dem, man egentlig skulle være sødest overfor. Hvorfor i alverden bliver vi det? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Dorthe Birkmose psykolog og foredragsholder og Rikke Høgsted psykolog og stifter af institut for belastningspsykologi. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Hvad vil du fortryde, når du ligger på dødslejet? Stig Tøftings selvbiografi No Regrets er blevet til et teaterstykke og det fik mig til at tænke over, hvilken rolle fortrydelse spiller i vores liv. Burde vi spørge os selv noget oftere, vil jeg fortryde det her? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Teaterinstruktør, højskolelærer og idemand til teaterforestillingen No Regrets Morten Lundgaard og evolutionspsykolog, ph.d. i primotologi og videnskabsformidler Jill Byrnit. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Langt om længe har jeg inviteret psykologforeningen på briksen. Jeg vil vide om forkvinde Dea Seidenfaden kan forsvarer, hvorfor psykologerne har fået så meget indflydelse på vores liv. Psykologerne er her, der og alle vegne, de er svaret på livets besværligheder, men skal vi alle sammen bare gå til psykolog? Jeg er selv medlem af psykologforeningen, men en et kritisk medlem af klanen, så ved du det. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Dea Seidenfaden psykolog og fungerende formand Dansk Psykolog Forening. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Hvad er planen? Hvad er ideen med et samfund, hvor menneskene bliver mere og oftere psykisk syge? Det spørger jeg sundhedsminister Magnus Heunicke om i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Magnus Heunicke Sundhedsminister og folketingsmedlem for Socialdemokratiet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Er nogle mennesker mere robuste og kan holde til livets tæsk, fordi de har en særlig evne som kan modstå udfordringer? Og er dem, der bukker under for presset, bare ikke skabt til denne verden? Det er måske lokkende at tro på, men det psykologiske begreb resiliens forklarer, hvordan mennesker indgår i miljøer, der gør dem modstandsdygtige. Altså tyder det ikke på, at man fødes robust, men man kan blive det. I dag finder jeg ud af, hvad resiliens er, og hvad søren vi skal med endnu et begreb ingen fatter. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Dion Sommer forfatter til "Resiliens - fra robusthed til en dynamisk forståelse" og professor i psykologi ved Aarhus Universitet og Robin May Schott, filosof og seniorforsker ved Dansk institut for internationale studier. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 27. april).