Het Mediaforum

Het Mediaforum

  • 概覽
  • 聲音
概覽
himalaya
1,108 聲音
Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.
查看更多
聲音
1108聲音

Aan tafel zitten Thomas Muntz, Aylin Bilic en Spraakmaker Anna Gimbrère. We trappen dit mediaforum af met het mediamoment van Muntz. Hem viel op dat Uber gisteren uitstel kreeg van de rechter en daarom nu de cao nog niet hoeft na te leven en ook nog geen dwangsom hoeft te betalen. Arbeidswetgeving is belangrijk, maar ook niet echt het meest sexy onderwerp om over te berichten. Had de media dit onderwerp toch beter moeten volgen? En wat doet dit met het beeld dat mensen hebben van Uber? Het mediamoment van Bilic gaat over de hitte van gisteren. Want naast de enorme branden in Londen op de heetste dag ooit in het Verenigd Koninkrijk, viel haar ook het twittergedrag van mensen op. Waarom is twitter bij uitstek het medium om bepaalde onderwerpen te politiseren? En in hoeverre moet je je daartegen afzetten? Verder gaat het over de ontmoeting die president Poetin gisteren in Teheran had met de Iraanse en Turkse leiders Raisi en Erdogan. Poetin noemt de top succesvol en zegt vooruitgang te hebben geboekt over Oekraïens graan. Hadden de media meer aandacht moeten besteden aan deze top? En er was ook nog een heel ongemakkelijk filmpje van Erdogan die Poetin zeker 50 seconden laat wachten. Wat heeft zo'n filmpje voor impact op de onderhandelingen? Ook gaat het over de apenpokken. NU.nl berichtte eerder deze week 'Stigmatisering homomannen door apenpokken: hoe kunnen media dit voorkomen? En Roel Couthino zei onlangs tegen Nieuwsuur dat de Pride in Amsterdam dit jaar beter geannuleerd kan worden in verband met apenpokken. Werkt de grote hoeveelheid aan verschillende media de stigmatisering in de hand? En wat zouden de media moeten leren van de berichtgeving over de aidsepidemie? Tot slot geven de leden van het Mediaforum iedere dag nog een tip om de zomer goed door te komen. Denk aan een mooie tv-serie, een spannende podcast of een goed boek. Vandaag hebben zowel Muntz als Bilic een interessant boek meegebracht.

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Elger van der Wel en Spraakmaker Inge van Nistelrooij. We trappen af met van der Wels mediamoment. Die gaat over het NS-traject tussen Utrecht en Geldermalsen. Er werd namelijk door de media veel aandacht besteed aan de mogelijke problemen die de werkzaamheden daar op zouden leven, maar op dit moment hoor je er niets meer over. Betekent dat dat het goed gaat? En zou dat dan ook nieuws moeten zijn? Het mediamoment van Emmer gaat over een filmpje dat premier Rutte na een boerenbezoek op zijn eigen twitteraccount heeft gezet. Heeft zo'n video invloed op het debat? En waarom plaatst Rutte zo'n filmpje op zijn eigen kanaal, terwijl hij ook in alle nationale media aan het woord kan komen? Verder gaat het (natuurlijk) over de hitte. Want in de kranten lezen we al dagenlang over de hoge temperaturen, code oranje en tips om deze hete dag goed door te komen. Jean Pierre Geelen schrijft vandaag in de Volkskrant: Het gebod ‘Mijd de media’ zou in tijden van hittestress beslist helpen het hoofd koel te houden. Is het makkelijk scoren om items over de hitte te maken of is het logisch dat hier aandacht aan wordt besteed? Ook hebben we het over streamingsdiensten. Want Staatssecretaris Uslu voor Cultuur en Media wil dat grote streamingdiensten zoals Netflix 4,5 procent van hun jaaromzet in Nederland gaan investeren in Nederlandse producties. Uslu stuurde het wetsvoorstel gisteren naar de Tweede Kamer. De verplichting zal alleen gelden voor diensten die minstens 30 miljoen euro aan omzet in Nederland maken. Is dit wetsvoorstel hard nodig of kan de Nederlandse entertainmentindustrie prima haar eigen boontjes doppen? Tot slot een zomertip. Want de komende weken besluiten we het Mediaforum elke dag met zomertips van de Mediaforumleden. Dat kan een podcast zijn die je écht moet luisteren naast het zwembad, of na je werk thuis in de tuin... Of denk aan een film, een documentaire of een voorstelling. Vandaag delen Emmer en van der Wel hun tips met jou!

Aan tafel zitten Pieter Klok, Kefah Allush en Spraakmaker Martin Sitalsing. Het mediamoment van Allush gaat over de oud-medewerkster van de Russische staatstelevisie, Marina Ovsjannikova, die in maart dit jaar al opviel door haar protestactie op TV. Onlangs protesteerde ze weer en werd wederom opgepakt. Ze riskeert nu tot 15 jaar celstraf. Is het goed dat ze toch blijft protesteren? Het mediamoment van Klok gaat over de reacties die een interview van oranjespeler Jill Roord hebben opgeleverd. Klok was verbaasd over hoe er op haar openheid over de coach werd gereageerd. Roord zelf was zich trouwens van geen kwaad bewust. Twee belangrijke Volkskrant-gezichten verlaten hun vaste plek op pagina 2 van de krant. Na respectievelijk 11 en 16 jaar zullen Sheila Sitalsing en Bert Wagendorp stoppen met hun column. Ze gaven dit weekend een afscheidsinterview. Klok: “Ze hebben de Volkskrant echt een hart en een ziel gegeven”. Hoe belangrijk zijn columnisten voor een krant? En hoe moeilijk is het om jezelf te blijven vernieuwen als columnist? Hoe verloopt de zoektocht naar een nieuwe columnist? Dan het volgende: Advocaten, stop met het nodeloos intimideren van mediabedrijven. Die oproep deed Jonathan van Ursem, oud hoofdredacteur van Nieuwe Revu. We hebben Van Ursem aan de lijn. Gebeurt het steeds sneller en vaker dat mensen een advocaat in de arm nemen als ze het oneens zijn met een bepaalde publicatie? We besluiten dit Mediaforum de komende weken graag met de tips van onze mediaforumleden. Denk aan een podcast of boek dat je er tijdens je vakantie echt bij moet pakken. Maar het mogen ook series, films of voorstellingen zijn. Klok en Allush delen hun eigen tip!

Aan tafel zitten Catherine Keyl, Marc Josten en Spraakmaker Gerdi Verbeet. Het mediamoment van Josten gaat over 3voor12. Het radioprogramma zal vanaf januari verdwijnen van NPO 3FM. Josten: “Ik vind dit dood- en doodzonde”. Waarom is dit programma zo belangrijk voor de publieke omroep? Het mediamoment van Keyl gaat over het gisteren verschenen boek ‘Buitengewone Transporten’ van Dirk Mulder. Het NIOD, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, vindt het ook goed dat nu precies in kaart is gebracht hoe mensen vervoerd werden; zo'n 60 procent met passagierstreinen. Volgens Keyl had vooral de vraag gesteld moeten worden: wat doet dat ertoe? Dan: NPO-baas Frederique Leeflang wil dat het salarisvoorstel van Jeroen Pauw uit 2019 wordt onderzocht door het Commissariaat voor de Media. Aanleiding is een podcast van radiozender BNR; de mail met het salarisvoorstel is daarin openbaar gemaakt. De zaakwaarnemer van Pauw stelt voor om naast een presentatiecontract ook een afnamegarantie van 5 ton te geven aan TVBV - het productiebedrijf van Pauw. Daarmee zou Jeroen Pauw meer gaan verdienen dan de Balkenende-norm. BNNVARA ging niet akkoord met het voorstel. En Pauw ging uiteindelijk niet door met zijn talkshow. Zijn TVBV mocht wel Op1 gaan produceren - op aandringen van Frans Klein, directeur video bij de NPO. Hoe kijken onze studiogasten naar deze kwestie? Moet het tot op de bodem uitgezocht worden? Op de Nederlandse televisie zijn de talkshows niet te missen, maar is er geen echt debatprogramma meer. En dat in deze tijd, waarin we vooral tegenover elkaar lijken te staan en waarin we niet meer praten met elkaar. Hebben we niet een goed debatprogramma nodig? Josten: “Als we dit erbij willen, moet er wel een ander weg – we hebben genoeg praatprogramma’s”. Sommige onderwerpen zijn te lastig zijn voor een interview van 5 minuten. Is een debatprogramma daar de oplossing voor?

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Roos Schlikker en Spraakmaker Rowan Blijd. We trappen het Mediaforum af met het mediamoment van Schlikker. Zij wil het graag hebben over de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink. Zij is meegenomen door de politie in Noord-Irak. Wat drijft haar om door te werken in deze moeilijke situatie? En in hoeverre kan het ministerie van Buitenlandse Zaken haar ondersteunen? Het mediamoment van Kleijn gaat over een 10-jarig meisje in de Verenigde Staten en de nieuwe abortuswetgeving. Hoe gaat de media om met dit schrijnende geval? En op welke manier gebruikt Biden deze zaak? Verder hebben we het over Ruttes bezoek aan de boeren. Want ze hebben er lang op moeten wachten, maar gisteren was het zo ver: premier Rutte liet van zich horen in de stikstofcrisis. Rutte bracht een werkbezoek aan een boerderij en ging met boeren in gesprek. Een mooie kans voor het journaille om de premier eens een paar vragen te stellen, maar dat bleek niet mogelijk voor de meeste journalisten, want er waren er maar een paar uitgenodigd. Alleen het AD, ANP en de NOS waren welkom bij dit bezoek. Is het terecht dat RTL-nieuws verslaggever Fons Lambie boos is? En draagt de Rijksvoorlichtingdienst op deze manier bij aan de ondermijning van de persvrijheid? Tot slot kijken we naar een behoefte aan vaste gezichten in de media. Want alleen al bij de Volkskrant maakte de afgelopen week 3 columnisten bekend na de zomer te stoppen met hun column. En op tv zien we bij de talkshows ook steeds meer wisselingen. RTL heeft in de late avond nu 4 gezichten. OP1 wisselt bijna elke dag. Hoe belangrijk is een vast gezicht voor de mediaconsument?

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Ingrid Spijkers en Spraakmaker Eppo van Nispen. Het mediamoment van Spijkers gaat over Stefan van der Pal. Deze triatleet is bezig aan een monstertocht. Hij zwemt sinds maandag de Elfstedentocht, dan gaat ie hem fietsen en ten slotte rennen. Hij is geen Maarten van der Weijden en krijgt dan ook een stuk minder media-aandacht. Komt dit doordat van der Weijden een stuk mediagenieker is of omdat het verhaal er wel een beetje vanaf is? Verder gaat het mediamoment van Hoekman over het vrouwenvoetbal, of gaat het over het EK voetbal? De terminologie, daar gaat het eigenlijk over. Daarbij viel hem ook een reclame op, waarin wordt gezegd: 'vrouwen spelen voetbal, geen vrouwenvoetbal!' Wordt er in de media met 2 maten gemeten? Ook gaat het over de protesten in het land. Vanmiddag is in Friesland de laatste Statenvergadering voor de vakantie. De afgelopen weken waren er telkens ontevreden burgers aan de deur. En in het hele land is één symbool inmiddels het teken geworden dat er actie wordt gevoerd. Aan bruggen, huizen en voertuigen zie je de Nederlandse vlag ondersteboven hangen. Werkt zo'n vreedzame actie met de Nederlandse vlag beter dan harde protesten? Tot slot kijken we naar de leden van het Mediaforum. Ze zijn allebei hoofdredacteur van een grote mediaorganisatie. Hoe gaan zij om met hun eigen vakanties. Kunnen ze echt even afschakelen? Of moeten ze zich toch nog bemoeien met de gang van zaken op de redactie? En consumeren ze nog nieuws, of gaan ze alle nieuwsapps en Twitter van de telefoon verwijderen?

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Hansje van de Beek en Spraakmaker Arjen Vliegenthart. Het mediamoment van Van de Beek gaat over een interview dat Nieuwsuur zondag had met Caroline van der Plas. Daarin werd de uitleg van Van de Plas best technisch. Van de Beek zag dat dat niet werkte in een dergelijk interview. Zijn sommige onderwerpen voor de krant geschikter dan voor tv? Het mediamoment van Ornstein gaat over de foto's die zijn genomen ultra-verweg in ons universum. NASA heeft met zijn James Webb-ruimtetelescoop namelijk de scherpste infraroodfoto van het verre heelal tot nu toe gemaakt. Het opvallende was dat president Biden dit gisteren al naar zich toetrok: hij zei dat 'dit ons eraan herinnert dat Amerika tot grote dingen in staat is'. Is dit typisch Amerikaans? Dan Mark Rutte: in eigen land is onze premier de laatste tijd misschien niet al te zichtbaar. Op het internationale toneel was ie dat wel, met gister een bezoek aan Oekraïne. Rutte benadrukte daar aan de meegereisde pers dat de oorlog duur is voor ons land. Maar dat we moeten beseffen dat het nodig is. Rutte probeert expliciet steun voor de oorlog te vragen. Steun die misschien wat afbrokkelt, omdat bijvoorbeeld alle kosten al zo stijgen in ons land. Helpt dit? Zagen we hier de internationale staatsman die Rutte misschien wel wil zijn? Tot slot hebben we het over Srebrenica. Minister Ollongren van Defensie maakt gister, 27 jaar na de genocide namens het kabinet naar 'diepste excuses'. Was dit wat het kabinet moest doen? Van de Beek vond vooral de volgorde van de excuses opvallend…

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Arjan Snijders en Spraakmaker Fred Teeven. Het mediamoment van Snijders gaat over de populaire serie Stranger Things. De populariteit lijkt maar groter en groter te worden als je kijkt naar het aantal bekeken uren. Er komt nu ook een heus toneelstuk. Heeft de serie zijn houdbaarheidsdatum nog niet bereikt? Het mediamoment van Emmer gaat over het stoppen van Tom Jan Meeus met zijn column: Haagse Invloeden. Meeus vertelt in een podcast ook dat door het lezen van stukken in de New York Times hij de kracht van het schrijven in de ik-vorm ontdekte. Zouden meer journalisten deze vorm moeten gebruiken? Meeus stopt met zijn column omdat hij zijn verbazing kwijt is. Emmer vindt het jammer dat hij stopt: “Juist in de Haagse politiek is de lengte dat je daar zit, draagt bij aan de kwaliteit van je verslaggeving”. Dan hebben we het over een groot nieuwsverhaal dit weekend: hoe taxibedrijf Uber de Nederlandse politiek bespeelde, met daarin een hoofdrol voor Neelie Kroes. Hoe hebben onze mediakenners dit nieuws gevolgd? 124.000 interne documenten zijn onderzocht door een internationaal team van onderzoeksjournalisten. Is dit waar journalistiek voor is bedoeld? Tesla-topman Elon Musk gaat Twitter toch niet kopen. Musk verwijt Twitter dat het geen duidelijkheid geeft over spamaccounts. Twitter bestrijdt dat en kondigt een proces aan tegen de Tesla-topman. Dit lijkt de opmaat te zijn tot een lang juridisch gevecht tussen de beide partijen. Waar gaat dit eindigen?

Aan tafel zitten Matha Riemsma, Frénk van der Linden en Spraakmaker Carolien Borgers. We trappen het Mediaforum af met het Mediamoment van van der Linden. Zijn moment gaat over het besluit van de EU om kernenergie als groen te bestempelen. Hoe moet je hier als journalist mee omgaan? Meegaan in het gebruik van deze term, of moet je er altijd extra duiding bij blijven geven? Het mediamoment van Riemsma gaat over de Rolling Stones. De band stond gisteravond in Amsterdam, maar Riemsma viel vooral het gebruik van social media op. De Stones mogen dan misschien al diep in de 70 zijn, maar ze gaan op dat het vlak van sociale media nog goed met hun tijd mee. Verder gaat het over de boerenprotesten. De 16-jarige boerenzoon Jouke werd dinsdagavond beschoten door de politie. Gisteren besloot het OM de jongen niet te gaan vervolgen voor poging tot doodslag. Het incident had olie op het vuur van de boerenopstand kunnen gooien, maar in plaats daarvan schoof een kalme Jouke gisteravond met zijn ouders aan bij Talkshow Op1, en lieten zij weten de positie van de agenten ook te begrijpen. Wat doet zo’n mediaoptreden van de familie met het boerenprotest? En wordt Jouke nu het gezicht van de boerenopstand? Ook gaat het over het vertrek van Boris Johnson. Exit Mr. Brexit, schrijft de Volkskrant. ‘Premier, deze situatie is onhoudbaar’, kopt NRC en 'Doek valt voor Boris: een leugen te veel', staat in het AD. Zo nemen de Nederlandse kranten vandaag afscheid van Johnson. Hoe doen de Britse kranten dat? En zitten er nog opvallende namen tussen zijn opvolgers? We sluiten af met Eveline van Rijswijk in het Taalteam. Zij heeft het over ‘Biggetje Boris’.

Aan tafel zitten Tijs van den Brink, Leonard Ornstein en Spraakmaker Jetta Klijnsma. Het Mediaforum wordt opgestart zoals gebruikelijk met ditmaal een gesprek over voormalig NPO-baas Rijxman, die had verzuimd haar privé-vakantie met staatssecretaris Sander Deker te melden. Maar vervolgens komt Joeri Stubenitsky met het nieuws dat Britse media melden dat premier Boris Johnson vandaag opstapt. Hier wordt uitgebreid over gesproken met de gasten aan tafel, maar ook met Arjen van der Horst, correspondent in het Verenigd Koninkrijk. Waarom zou Johnson nu toch deze vlucht naar voren nemen? En welk schaakspel speelt zich af op de achtergrond?

123...111
常見問題
  • Himalaya 是什麼?
    喜馬拉雅國際版,Himalaya 是一款有聲書 App,旨在為全球華人的終身學習提供隨時、隨地、隨心的全新聽書體驗。成為會員,即可以暢聽站內 100,000+ 海量會員內容。
  • Himalaya VIP 有什麼權益?
    你僅需花費每日低至 0.16 美金,就可以立即暢聽 100,000+ 全球銷量超百萬的暢銷有聲書,每週聽一本爆款新書,還有更多預售新書等著你!另可獲得每月 5 張免費體驗卡贈親友的福利,等同於贈送 1 張年卡的價值。
  • 我怎麼享受免費試用?
    現在訂閱 Himalaya VIP 即可享受至少 7 天的免費試用! 免費試用期內,無需付費即可免費暢聽會員包中的全部內容,包含 100,000+ 全球銷量超百萬的暢銷有聲書,和世界名校教授的原聲英文課程。
  • 我該怎麼使用優惠碼?
    在 Himalaya 首⻚選擇「開啟免費體驗」註冊完成之後, 輸入「優惠碼」選擇申請,支付成功後即可開啟 Himalaya VIP 內容免費暢聽權益!
  • 可以在哪收聽?
    Himalaya 提供你隨時隨地想听就听的服務, 可以下載 Himalaya APP 使用手機享受服務,同時也支持網頁版登陸在電腦上享受暢聽服務。
  • Himalaya VIP 的價格是多少?
    Himalaya VIP 採用連續訂閱的模式,按月訂閱價格為 $11.99/月;按年訂閱價格為 $59.99/年。每天僅需 0.16 美元,讓耳朵隨時隨地步入擁有 100,000+ 書籍你的專屬圖書館。
  • 我不想訂閱了,要如何取消?
    通過網頁端訂閱如何取消?
    你可以 點擊這裡 取消訂閱。 在試用期內取消訂閱,則不會自動續費;如果你已經成功續費後取消訂閱,則下個扣款週期不會自動續費。
    通過手機端訂閱如何取消?
    你可以在iTunes/Apple或Google Play設定中取消訂閱。在試用期到期前48小時取消訂閱,則不會自動續費;如果你已經成功續費後取消訂閱,則下個扣款週期不會自動續費。你可以通過以下連結找到如何取消訂閱的詳細資訊:Apple Store取消訂閱方法  Google Play取消訂閱方法

與Himalaya一起

每天15分鐘
在碎片的時間裡,學習一個知識點;通勤時、家務時、運動時,隨時隨地暢聽
每週1本新書
優選最新最熱暢銷書,資深編輯精心挑選榜單佳作,只聽有價值的好書
每年10大系列
商業財經、歷史文化、親子育兒,同系列好書好課一網打盡,帶你深入探究一個主題
app store
google play