Rodrigo Noordermeer
10s2021 SEP 30
Play Episode
Likes
Comments
Share

Details

Informatie over contract for difference


Als je al een tijdje belegt of net begonnen bent met beleggen heb je het begrip contract voor verschil of CFD vast al eens voorbij horen komen. Contract for differences zijn erg populair onder beleggers, doordat er heel veel winsten kunnen worden geboekt. De risico’s zijn echter ook groot, zeker als men gebruikmaakt van de hefboom optie. Via dit artikel beschrijven we wat contract for differences zijn, waar je in handelt, hoe je erin handelt en wat de voordelen en nadelen zijn. Zodra je eenmaal kennis hebt genomen van de risico’s die bij CFD’s horen kun je beslissen in CFD te gaan handelen.

Wat is een contract for difference?


Een CFD (contract for difference) is een harde afspraak tussen de belegger en de broker over het koersverschil van een instrument. Dat kan om allerlei beleggingsinstrumenten gaan, zoals aandelen, grondstoffen, valuta of zelfs de NASDAQ of Dow Jones. Je spreekt een prijsverschil af en wacht tot de koers naar boven of naar beneden gaat. Zodra de koers is veranderd kun je je contract sluiten en geld te innen. Helaas kan het ook andersom zijn en verdient je broker geld aan jou omdat je verwachting niet is uitgekomen. Zeker als je een hefboom inzet kun je nog veel meer winst maken, want bij een hefboom 1:10 hoef je per 10 euro omdat ze ergens aandelen in hebben zitten.

Voordelen


CFD-handel is erg geliefd onder beleggers omdat er veel voordelen aan zitten. Voordat CFD-trading werd geïntroduceerd was het nog niet mogelijk om in te spelen op dalingen in de koersen. Dat kan met CFD’s wel en dat biedt een legio aan mogelijkheden voor beleggers. Een ander voordeel is dat je geen kosten kwijt bent voor je transacties als je in CFD’s handelt. Ook kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week handelen in CFD’s en ben je niet gebonden aan de openingstijden van de beurs. Iemand die zich goed verdiept heeft in de materie kan bovendien hee winst maken met de handel in contracten voor prijsverschil. De hefboomwerking speelt daarbij een zeer grote rol.

Nadelen


Veel voordelen dus, maar juist de nadelen maken het dat de handel in contracten (CFD’s) zeer risicovol is. Onder meer de uitwerking van de hefboomfunctie wordt vaak onderschat en te rooskleurig ingezien. Want hoewel je enorme winsten kunt maken, zijn de verliezen die je kunt boeken vaak ook enorm. Ook al betaal je maar een fractie van je investering, als je verliest moet je het complete verlies aan de broker betalen. Het is dan ook erg belangrijk om je goed in te lezen en ruimschoots te verdiepen en niet zomaar te gaan beginnen. De ervaring is dat veel beleggers te snel instappen in CFD’s en een groot deel van hun vermogen zonder enige onderbouwing beleggen en vervolgens verliezen.

Conclusie


Sinds de komst van CFD’s is het mogelijk om een vermogen te spenderen aan een daling van de koers en daarmee winst te maken. In je cfd spreek je met je broker af dat jullie inzetten op het prijsverschil voor de investering.